İnternet Trolleri ve Küfürleşme

Arkadaşlar insanlar internette çok kolay küfürleşebiliyorlar. Mesela oyunun optimizasyonu iyi değil dedi diye karşıdaki çocuğa küfür ediyor. Ya da online oyunda küfür ede ede dolaşıyor.
Bu insanlar gerçek hayatta da böyleler mi acaba? Ya da klavye delikanlısı diye tabir edilen durum mu geçerli? Bu durumun psikolojik açıklaması var mı acaba?

2 Beğeni

Hocam normalde küfür edince sosyal hayatta bir sonucu oluyor. O yüzden ortalıkta küfür ede ede gezmiyor insanlar, ama online ortamda bu yok, o yüzden atış serbest takılıyor insanlar, bence ondan oluyor.

Fakat bu başlığınız bana şu harika eseri hatırlattı. Küfürleşmek deyip geçmemek lazım hocam bazen hahah.

ek: makalenin içeriğine ulaşamayan arkadaşlar yazarlarsa yardımcı olmaya çalışırım.

4 Beğeni

Bu makaleyi yazan üç kişi eğer yaşıyorsa bir tane de “Turkishmusic.org’daki Sezen Aksu Tartışması” ile ilgili makale bekliyoruz. :grin:
Yazarlardan sadece birinin Türk olması da ilginç bu arada. Yabancıların bu lafları tartışması çok ilginç geldi.
Ekleme: Bakın ne buldum. :slightly_smiling_face:
https://www.jstor.org/stable/539548

4 Beğeni

Wow. Ha-ri-ka.

Furthermore, such an attempt would be strongly and physically interrupted by any grown men even if attempted.

What I did not, at the time realize is the fact that as a future anthropologist I would be verifying this daily and very usual aspect of the life of Turkish adolescents.

All the different levels of verbal dueling are accompanied by the gesture of sticking the thumb between the index finger and the third finger of the hand, and the slapping of the hand (usually the right hand) on the palm of the other hand. This gesture is used to emphasize important points of phallic attack within the verbal duel.

Ben bu eseri kaçırmışım yeni okuyorum, hahahaha. Aşırı eğleniyorum şu an.

2 Beğeni

Gerçek hayatta da böyle olanlar var. En azından kendi arkadaş grupları arasında böyle olduklarını biliyorum.

Yaşadığım yer İstanbul’un pek gelişmemiş ilçelerinden biri. Sokakta yürürken yanımdan geçen 3-5 kişilik grubun 2 kelimesinden biri 3 harfli kısaltması olan küfür. “Yok a…koyim, gel a…koyim, ağğğğbii a…koyim” gerçekten bunu söylemeden bir cümle kuranı henüz duymadım. Evimin yakınında büyük bir park var oradan geçerken de hiç duymazsam 10 kere bu küfürü duyuyorum ve işin ilginç yanı genç kızlar bile kendi aralarında koymalı bir muhabbet içindeler. Kavga falan da değil hani normal bir muhabbeti bu küfür olmadan sürdüremiyorlar.

Böyle konuşmaları duyunca aklıma şu tweet geliyor:
image

3 Beğeni

Bizim sitede 8-10 yaşında çocuklar da paso böyle konuşuyor. Biraz Youtube sebepli olduğunu düşünüyorum.

1 Beğeni

Sanki daha çok son dönemdeki ahlaki çöküşün çocukları da ister istemez etkilemesi, yanlış şeylere sürüklemesi. Çomarlık, görgüsüzlük, kültürsüzlük baş tacı ediliyor son 20 senedir. “Mon şer’ler” yok artık, eğitimli ve görgülü bir avuç insan kaldı etraflarında çocukların.

3 Beğeni

Kesinlikle haklısınız. Artık kibar ve edepli konuşan insanlar dışlanıyor. Yapmacık damgası yiyorlar. Diziler,filmler, youtube/instagram fenomenleri bu yozlaşmanın büyük sebebi diye düşünüyorum.
Kültürel değerlerimiz bir bir yok ediliyor. Büyük büyüklüğünü,küçük küçüklüğünü bilmiyor. Aile yapısı çökmüş vaziyette; benim babam asla bir tane bile kötü kelime kullanmazdı bizim yanımızdayken,biz de aynı şekilde her kelimemize dikkat ederdik. Saygı duyardık. Şuan o kadar normal karşılanıyor ki. Küfür duyduğunda irrite olan çok az bir kesim kaldık sanırım.
Sorun sadece küfür de değil. Bencillik aldı başını gidiyor. İnsanlar empatiden yoksun. Gençleri görüyorum gece 12-1 gibi yüksek ses müzikle sokaklarda gezmeler, motosiklet ile gürültü yapmalar ve hatta traktörle bol gürültü yapmalar. Tanıdıklarımdan da var bu şekilde eğlenen. Uyarıyorum yanlış olduğunu söylüyorum umurlarında değil. Ama aynı şeyi kendileri yaşayınca ortalığı yıkıyorlar. Biz ne zaman bu kadar bencil bir toplum olduk anlam veremiyorum.

5 Beğeni

Ben küfürün bir ifade biçimi olduğuna inanıyorum. Ki Türkçe, küfür bakımından inanılmaz zengin bir dil. Yani kültürel olarak yerleşmiş bir şey var bence. 10 yaşında çocukların ağız dolusu küfür etmesini tasvip etmesem de alışınca- bir ifade biçimine dönüşünce kaçınılmaz bir hal alıyor.

Bu yüzden insanları “küfür ediyor” diye yargılamanın doğru olduğunu düşünmüyorum, şahsa hakaret olmadığı sürece ifade biçimi en nihayetinde. Küfür üzerinden birini yargılamak renkli saçı var, piercingi ya da dövmesi var diye yargılamakla aynı şey gibi geliyor bana. Bunların hepsi ifade biçimi. Herkes “hanım hanımcık” olmak ya da görünmek zorunda değil…

6 Beğeni

Peki, neyi ifade ediyor? Anlamlı, verimli, uygun bir ifade biçimi mi? Yoksa cümle içinde nokta virgül şeklinde kullanımı, rahatsız edici ve sınırlı bir kelime haznesinin belirteci mi?

Yerinde edilen küfür, şiir gibi olabilir ama her yerde edilen değil.

Aklıma şu dizi geldi. Sadece ölen iyi insanların kabul edildiği bir yer, dizinin adı zaten “good place” ve burada küfür edemiyorsunuz.

1 Beğeni

Küfür var, küfür var. Kimse mesela bir büyüğünün “N’aber lan, kerata?” diye sataşmasına bir şey demez heralde. Arkadaşlar arasında da lakaplar, masum küfürler olur.

İstisnai durumlar haricinde “N’aber a… ko…munu, napıyon sikk?” gibi bozuk bir ağız ve her cümlenin sonuna noktalama olarak “amk” ifadesi ise alternatif bir ifade tarzından çok seviyesizliğe ve görgüsüzlüğe işaret ediyor bence. Çocukları es geçiyorum, onlarınki yaşları gereği dönemlik… Dün yolculuk ederken arkamda oturan koca koca adamların her iki lafından biri amk’du. Katlanmak zorundayız eyvallah da, eleştirmek de mi olmasın?

Küfrün küçük yaşlarda bir yasağı temsil etmesi ve edildiğinde ya da edinilen ortama girildiğinde özgürlüğü ve rahatlamayı temsil etmesi gibi bir durum var bence çocuk akıllarda. En azından benim çocukluğumda öyleydi, ben öyle hissederdim. Bugün hala bir noktaya kadar rahatlamayı temsil ettiğini düşünürüm ama aynı zamanda daha çok rahatlama ihtiyacını doğurduğunu da hissediyorum. Bugün sosyal medyanın aldığı hal zaten bambaşka. Benim de kıyısından köşesinden mensubu sayılabileceğim Z kuşağı diye adlandırılıp medya ve siyasetçilerin masturbasyon aleti haline gelmiş kuşakların öyle çok parlak veya her şeyin farkında olduğunu değil de kendi zamanına ait ve zamanının yozlaşmışlıklarını üzerlerinde taşıyan, diğer nesiller gibi, nesiller olduğuna inanırım. Kimisi farkına varıyor kimisi almış başını gidiyor. Sosyal medya linç kültürü artık normalleşti bu genç nesillerin arasında. Kişiliği oturmamış, toplumda kod haline gelmiş hor görülme ve yetersizlik duygularının altında ezilen 5-30 yaş arasındaki çocuklar izledikleri '‘abileri, ablaları’'nın hareket, huy ve düşünce yapılarını ediniyorlar. Rahatsız edici bence de.

Ben bir süre önce şu küfür bırakma olayını denedim. İster istemez olaylara bakış açımı veya yaklaşım biçimimi etkilediğini fark ettim. Sinirlenip küfür edip daha da sinirleneceğim olaylara daha sakin yaklaşabildiğimi fark ettim. Devam ediyor muyum deneyime, hayır. Küfrü hala ediyorum ama en azından nerede ne anlamlara gelebileceklerini ve nasıl kullanılırsa uygun kaçacağını kestirmeye çalışarak ediyorum. Öyle bir kazanım edindim.

2 Beğeni

Dediğim gibi, şahsa olmadığı sürece sizi neden ilgilendirsin ki bir başkasının konuşma biçimi? Yani sizin şahsınıza yönelik bir durum olmadığı sürece başka insanların tarzını bu kadar sorgulamak neden, anlamıyorum. İsterse nokta virgül yerine, isterse sesli harf yerine küfür etsin. Beni ya da başkasını etkileyen bir durum yok ki ortada. :slight_smile:

Evet, bunda küfür yerine sessel olarak benzeyen kelimelerin kullanıldığını biliyorum, izlememiş olsam da. :slight_smile:

İstemeden duyuyor olmanız talihsiz bir durum tabii ki. Ama toplum dediğimiz şey zaten böyle birbirimizin farklılıklarına katlanarak, çeşitli renkler içinde yaşadığımız bir yer değil midir?

Dediğim gibi, küfür eden insanları eleştirmekle birisini punk görünümlü, eşcinsel ya da buna benzer başka bir sav üzerinden eleştirmek aynı şey. Hepsini görüyoruz, duyuyoruz ama neticede bizim şahsımıza bir etkisi yok bunların. Dolayısıyla kabullenmek ve toplumun bu renkleriyle yaşamak durumumdayız. Eleştirel bakış o yüzden manasız geliyor ya bana. Renkli saçlı birini görmek hoşuma gitmeyebilir, ya da eşcinselliği “doğru bulmayan” biri iki eşcinselin yakınlaşmasına tanıklık edebilir. Sıkıntı ona dil uzattığımız noktada başlıyor çünkü o, o insanın hayat biçimi ve bizi ilgilendirmediğini düşünüyorum.

Yani siz burada istemeden duyduğunuz durumu eleştirmiyorsunuz sadece, bunu saygısızca buluyorsunuz. Başka bir insanın yaşam biçimini saygısızca bulmak neden size düşsün ki? Siz kim oluyorsunuz o kişiye karşı? :slight_smile:

4 Beğeni

Bence @taurenim’in bahsettiği olur olmadık yerlerde yüksek sesle yapılan küfürlü sohbet değildi. Orada zaten başkasının alanına girildiği icin dikkat etmek lazım. Asıl olarak arkadaşların arasındaki anlaşma tarzına kimsenin karışıp etiketlendirmemesi gerektiğinden bahsediyor diye düşünüyorum. Siz kulağınıza gelince rahatsız olup uyarabilirsiniz tabii ki ama buradan her kullanan kişiyi kelime haznesi sınırlı, terbiyesiz, seviyesiz, yeni nesil böyle vs. diye genellendirme yapmak yanlış bence.

2 Beğeni

Ben de sadece ilk bölümü izledim devam edemedim. Komik değildi T_T

1 Beğeni

Saygıyı işin içine siz karıştırdınız, seviyesiz ve görgüsüz buluyorum dedim. Şahsıma bir saygısızlık yok (etraflarını rahatsız edecek kadar yüksek sesli küfürleşmedikleri sürece), ama edep ve görgü kuralları medeniyet göstergesidir. Bir şeye saygısızlık varsa evrensel görgü ve medeniyet kurallarına vardır. Size göre ifade tarzı, bana göre kabalık. Eleştirme hakkım bana aittir, tüm hakları da saklıdır.

2 Beğeni

Twicht yayıncısından tut youtuberına %95’i öle konuşuyor yayında ya da çektikleri videoda kendi arkadaşları arasında. Arada izleyen biri ters bir şey söylerse onada sövüyorlar. Birde ülkemizde küfürle güldürme diye bir komedi türü var pek popüler.

Şu efsanevi teamspeak konuşması aslında tam başlığı açan arkadaşın bahsettiği ortam.

Merak edenler YouTube’a “çık git burdan” yazabilir. Duyacağınız küfürlerden mesuliyet kabul etmiyorum. xd

1 Beğeni

Seviyesiz ve görgüsüz demek saygısız demekten bir tık daha ileri bir “eleştiri” bence. :slight_smile: Yani sizin kelime tercihleriniz neredeyse hafif hakaret aslında. Etrafı rahatsız edecek derecede yapılan her şey saygısızlıktır ve kabalıktır, onu küfürle sınırlandırmamak lazım zaten.

Bu durumda merakıma yenik düşerek soruyorum; çok sevdiğiniz, sevilen bir yazar var diyelim. Oldukça “medeni” ve sizin için örnek gösterilecek minvalde bir şahıs. Ama öğrendiniz ki kişisel hayatında küfür eden biriymiş. Bu onu sizin gözünüzde edepsiz, görgüsüz, dolayısıyla medeniyetsiz birine çevirmek için yeterli mi yani? Merakıma yenik düştüğüm için soruyorum, sizi daha iyi anlayabilmek için. Yoksa pek tabii kaba bulabilirsiniz, fakat bu kişi medeniyetini hemen yitiriyor mu size göre?

2 Beğeni