Jared Diamond Kitapları

Jared Diamond

BİYOGRAFİSİ

Jared Mason Diamond d. 10 Eylül 1937. Amerikalı bilim insanı ve popüler bilim kitapları yazarı. Pulitzer ödüllü Tüfek, Mikrop ve Çelik adlı kitabıyla tanınmıştır. Diamond, fizyoloji eğitimi almasına rağmen antropoloji, ekoloji, coğrafya ve evrim biyolojisi gibi çeşitli alanlarla da ilgilenmektedir. 2013’ten beri California Üniversitesi’nde coğrafya profesörüdür.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD’den Foreign Policy ve İngiltere’den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, sırasıyla 9. ve 31. sırada yer almıştır.

Hayatı

Diamond, Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts Eyaletinin Boston şehrinde doğdu. Babası doktordu, annesi de öğretmendi. 1958 yılında Harvard Üniversitesi’nden mezun oldu. 1961 yılında Cambridge Üniversitesi’nde safra kesesi zarlarının fizyolojisi üzerine doktorasını tamamladı. 1966 yılında California Üniversitesi’nde ders vermeye başladı.

Üniversiteden mezun olduğunda yedi dil bilen Diamond, Üçüncü Şempanze kitabında on bir dil bildiğini ve on ikincisini öğreniyor olduğunu belirtmiştir.

Jared Diamond 1964’ten itibaren birçok kez Yeni Gine adalarına oradaki kuşlar hakkında gözlemler yapmak için gitmiştir.

1976’da popüler bir dergide yazdığı bir makale, safra kesesi ve Yeni Gine kuşları dışındaki konularda yazması için başka dergiler tarafından teklifler almasına sebep olmuştur. Volkanlar, cinsellik, tekerlekler ve kabile insanları gibi çeşitli konularda yazdıkları dergilerde yayımlanmıştır.

1985 yılında MacArthur Vakfı Jared Diamond’u beş yıl boyunca yıllık 45.000 $ karşılıksız burs ile ödüllendirmiştir. Diamond bu durum hakkında şöyle demiştir: " 1985’te hayatımı değiştiren bir telefon aldım. MacArthur Vakfı’nın akademik program müdürü, bana vakfın bursuyla ödüllendirildiğimi bildirdi: Beş yıl boyunca koşulsuz alacağım yıllık 45.000 $. Ödül bana ve iki düzine başka insana, dünyaya sıradışı bir katkıda bulunacağımıza ve bu beş yıllık özgürlüğün, katkıyı daha etkin bir şekilde sağlamak için bize cesaret ve olanak vereceğine inandırmıştı. Bu beklenmedik şansa sevinmek yerine hayatımda ilk kez depresyona girdim. Bunun nedeninin anlamam bir hafta sürdü. Ödül aslında bir duruma karşılık gelmekteydi: Jared, MacArthur jürisi senin dünyaya safra kesesinden ve Yeni Gine’nin kuşlarından daha fazlasını sunabileceğini düşündü."

Yazarlığı

Diamond toplumun her kesiminin anlayacağı bir dille bilimsel makaleler ve kitaplar yazmıştır. Yazdığı birçok makale ABD’de Discover gibi çeşitli dergilerde yayımlanmıştır.

ÇIKAN KİTAPLARI

  1. Tüfek Mikrop ve Çelik
  2. Çöküş
  3. Yükseliş
  4. Üçüncü Şempanze
  5. İnsan Cinselliğinin Evrimi

1 2 3 4 5

10 Beğeni

4 Beğeni

Kitaplar ön satışa açılmış ama tedarik 16 Ocak gözüküyor. O zamana kadar yüzde 45 - 50 indirim olur sitelerin birisinde.

Yeniler

3 Beğeni

Evrim Ağacı’nda yazar hakkında şöyle bir yazı var, sizlerle de paylaşayım.

2 Beğeni

Bana bazen hep aynı şeyleri yazıyormuş gibi hissettirse de evrim ağacının dediği gibi "Diamond alışveriş listesi yazsa " okurum.

4 Beğeni