Karmakarışık Duygular Diyarı

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Karmakarışık Duygular Diyarı – Aylık Öykü Seçkisi

image

Küçükken okuduğum bir masal kitabı vardı. İçinde benim gibi toplum tarafından “anormal” olarak adlandırılan kişilerin haricindeki kişilerin, “fantastik” diye bahsettiği hikâyelerden vardı. Devler, periler, ejderhalar, deniz kızları, anka kuşu, kaf dağı vardı o hikâyenin içinde. O zamanlar bu kitabı bitirmek istiyordum. O kitabı çok seviyordum. Her gece yatağıma yatmadan önce o kitabı alır ve birkaç… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Canım Alperen,
Ben bu öykünü çok sevdim. Öykünün mesajı ise öyle yerli yerindeydi ki okurken tebessüm ettim. Öykü ilerledikçe hüzünlendim. Duyguyu aktarmış olman çok başarılı.

Hepimizin hayatına dokunan bir Emilio var, değil mi? Bir de bizi aynılaştıran toplumumuzun kaçınılmazları var. Bir gün geliyor hani eski resimlerimize bakıp kendimizi özlüyoruz, değişmişiz, sıradanlaşmışız. Halbuki ne kadar özeldik, tertemizdik… Özünde doğruları söyledikçe teker teker elendik, dışlandık toplumdan ve sonunda yenildik, aynılaştık. Masal kitabımıza sarıldık, ona mektuplar yazdık.

Tebrik ediyorum canım kardeşim. Güzel öykülerin olsun hep! Sevgilerle!

1 Beğeni

Cüneyt abi :heart:

Hikayemi okumak için vakit ayırman ve böylesine güzel bir yorum yapman beni gerçekten çok mutlu etti, Çok teşekkür ederim :slight_smile:

Evet, birçok zaman kendimizi toplumdan dışlanmış veya soyutlanmış hissettiğimiz zamanlar oluyor. Özellikle Emilio gibi kişiler yüzünden bazen çoğumuzun tüm sevinci ve mutluluğu bir anda kaybolup gidiveriyor ve yeniden o duyguları yaşamak da gerçekten son derece zor olabiliyor. Aslında tüm bu düşmanlıkların, insanların birbirini sevmemesinin yegane sebebi insanların kendilerini diğer insanlardan üstün görüp de onları aşağılaması, o kişileri alaya alması ve birbirleriyle rekabet içinde olmasıdır, değil mi? Bazen birçoğumuzun hayatında kalıcı izler bırakabiliyor bu karmakarışık duygular. Birbirimizi seversek, birbirimizin kusurlarını örtersek hiçbirimiz Nicolas’ın yaşadığı üzüntüyü asla yaşamayız ve hep birlikte Karmakarışık Duygular Diyarı’nı çöpe atıp yepyeni bir Sonsuza Dek Mutluluk Diyarında yaşayabiliriz aslında.

Hikayemin ana fikrini anlayabilmiş olman ve hikayemi beğenmen beni gerçekten çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim abi :slight_smile:

Başka bir temada, en kısa sürede tekrardan görüşmek dileğiyle abi :slight_smile:

2 Beğeni

:blush: Nice öykülerin olsun Alperencim. Güzel öykünü bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler.

1 Beğeni

Ben teşekkür ederim abi :blush:

1 Beğeni

Merhaba @Betelgeuse

Öykünün ismini çok beğendim. Hepimizin böyle bir diyarı var bence. Anlattığın hikayenin özünü, fikrini en az onu anlatan çocuk kadar saf buldum. Bu saflığın da temaya uygun olduğunu düşünüyorum. Biz büyüdük ve kirlendi dünya gibi. Masal kitabını öldürmen de büyüklerin dünyasının aslında hiç cazip olmadığını gösteriyor.

Dediğim gibi öykünün fikrini çok beğendim. Ancak öykünün dil, anlatım ve kullanılan cümleler bakımından gelişmesi, sadeleşmesi gerektiğini düşünüyorum. Cümlelerin, metne güvenmemiş sanki :slight_smile:

Ne demek istediğimi bir örnekle açıklamaya çalışayım

O kitap beni yan komşularımız olan Bay ve Bayan Brigette çiftinin her geceki gürültülü kavgalarının seslerinden hissetmiş olduğum korkunçluktan alır ve gökyüzündeki bulutlara uçururdu.

Bu cümle o kadar kalabalık ki, sesler, gürültüler, hisler birbirine girmiş ve anlaşılır olsa bile amatör duruyor. Ben bir edebiyat öğretmeni değilim ama bir okur olarak sade, anlaşılır dilde yazılan akıcı metinleri okumayı tercih ediyorum. Bu cümlede var olan hareketlilik benim okuma akışımı bozuyor. Cümleyi bölebilirsin, gürültü/kavga/ses gibi benzerlikleri değiştirebilirsin.

Mesela burada, biz, ikimiz, birbirimizin.

Biz ikimiz en zor zamanlarımızda birbirimizin sırdaşı olmuştuk.

Ya da burada; bana benim arkadaşım

Bana her zaman benim en yakın arkadaşım olacağını söylemişti.

Bu ve benzeri kullanımlar, metnine hantallık yapıyor, okuyanı yoruyor ve metnin duygusuna girmeyi zorlaştırıyor.

Tüm bunlar, yazdıkça, okudukça ve gelişmeyi arzu ettikçe değişebilecek şeyler.

Eline sağlık

1 Beğeni

Merhaba :slight_smile:

Öncelikle öykümü okuduğunuz ve daha sonra böyle bir yorum ile eksik bulduğunuz kısımları belirttiğiniz için çok teşekkür ederim. Bu platformda düzenli olarak öykü yazmaya yeni başladım, o yüzden pek çok hatam olabiliyor. Önümüzdeki temanın hikayesini yazarken eleştirilerinizi dikkate alacağım. Tekrardan çok teşekkür ederim, görüşmek üzere :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Merhba, öyküyü okudum ve çok güzel bulduğumu söylemek istedim. Empati kurabildiğimiz, birçoğumuzun yaşadığı bir durum. Sadece empati kurduğum karakterin yabancı biri olması okurken beni biraz etkiledi. Genellikle yabancı eserler okurken bir adım geride kalırız hep. Türkçe yazılmış bir metin okurken tanıdığım birilerini, kasaba yerine bir taşra köyünü, yabancı komşuları yerine bir teyzeyi görmek isterdim sanırım. Bir yazar için de yazmaya başlaması gereken ve başarı sağlayacağı yerin bildiği kişilerin olduğu bildiği yerler olması gerektiğini düşünüyorum. :blush:
Yazdığın yazacağın bütün öykülerde başarılar dilerim. Selametle. :slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Merhaba :slight_smile:
Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Öykümü okumuş ve beğenmiş olmanız beni çok mutlu etti. Önerilerinizi dikkate alacağım. Daha nice temalarda tekrardan görüşmek üzere :blush:

1 Beğeni

Merhaba, öykünü paylaştıgın için teşekkürler :blossom: çok içten bir metin olmuş, içindeki çocuğu yaşatan kişileri duygulandıracak bir öykü… özellikle koridor bölümleri okuyanları çocukluğuna götürecek bir detay olmuş ve toplumsal etkinin hepimizin bilinçaltında nasıl canavarlaştıgını harika ifade etmişsin… bana cocuk kalbi kitabından aldıgım duyguyu hatırlattı, cocukluk günlerime götürdü :shamrock:

1 Beğeni

Merhaba :slightly_smiling_face:

Öykümü okuduğunuz, beğendiğiniz ve böyle içten bir yorum yaptığınız için çok teşekkür ederim, beni çok mutlu ettiniz. Öyküm sizde güzel bir duygu bıraktıysa ne mutlu bana :slightly_smiling_face: Öykü Seçkisi’nde öykü yazmaya yeni başladım, bu yorumunuz beni motive etti. Başka bir temada tekrardan görüşmek üzere hoşça kalın :heart:

1 Beğeni

Merhaba. Geçen aya göre çok çok daha iyi bir öykü olmuş. Ama dilin, hikaye akışının çok fazla yazmaya ihtiyacı var hala. Doğru yoldasınız. Elinize sağlık.

1 Beğeni

Merhaba. Sizi hatırladım. Önceki temada da öyküme yorum yapmış ve eksiklerimi belirtmiştiniz. Masal temasındaki öykümü okuduğunuz ve eksiklerimi belirttiğiniz için çok teşekkür ederim. Öykü Seçkisinde öykü yazmaya yeni başladığım için görüşleriniz benim için önemli. Tekrardan çok teşekkür ederim, iyi akşamlar.