Kayıp Bir Kitabı Bulmak

Merhaba forum ahalisi.

Benim için çok önemli bir konu hakkında sizlere danışmak istedim.

Olayı kısaca özetliyorum:

1.Bir kitap var, yazarını da biliyorum. Fakat kitap kayıp.

2.90’lı yıllarda basılmış olma ihtimali yüksek.

3.Yayınevi bilinmiyor. Ama yazarın kendi kurduğu minik bir yayınevi var. Oradan basılmış olma ihtimali üzerinde duruyorum.

4.Amatör bir baskı da olabilir, yine bilmiyorum.

5.1 adet de basılmış olabilir. Yani tek nüshalık bir şey olabilir. 10 adet de olabilir, 100 adet de. Bu da bilinmiyor.

6.İnternet ortamındaki bilgi “sıfır”.

Tüm bu bilgiler ışığında bu kitabın varlığını nasıl ispatlayabilirim ve nasıl bulabilirim?

1.Türkiye’deki sahaf camiasının ileri gelenlerinden, hayatı boyunca sahaflık yapmış birkaç kişiye sordum fakat kitaptan haberleri yok.

2.Nadir Kitap ve Kitantik gibi sitelerin yönetimlerine ulaşmam söylendi. Onlar topluca bütün üyelerine soruyorlarmış. Birazdan bunu da gerçekleştireceğim.

3.Türkiye’deki bütün kütüphaneleri tek tek aramak gibi çılgın bir planım var. İşe yarar mı?

4.Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan Derleme Müdürlüğü’ne ulaşsam en azından kitabın varlığıyla alakalı bir bilgi edinebilir miyim?

5.Türkiye tarihinde basılmış bütün kitapların listesini nereden bulabilirim? Yine bunun için de mi Derleme Müdürlüğü’yle iletişime geçmem gerekiyor?

Çok karmaşık olduğunun farkındayım. Ama bunca yıllık hayatımın en önemli meselesi desem sanırım abartmış olmam… Bu kitabı bulmayı her şeyden çok istiyorum.

Yardımcı olmak isteyenlere özelden gereken bilgileri vereceğim fakat buraya açık açık yazmayacağım.

Şimdiden fikrini belirtecek olan herkese teşekkürlerimle.

2 Beğeni

Yazar yaşıyorsa yazarla, değilse ailesiyle irtibata geçmenizi tavsiye ederim en azından ne kadar basıldığını, kendilerinde olup olmadığını öğrenirsiniz.

Bir de halk ve üniversite kütüphaneleri belli aralıklarla eskimiş kitapları ellerinden çıkartıyorlar. 90’larda basılmış ve toplumun geneli için belli bir önemi olmayan kitabı günümüzde kütüphanede bulabileceğinizi hiç sanmıyorum.

2 Beğeni

Yazar 20 yıl önce vafet etti ve ailesini de tanıyorum. Fakat bu bilgilerden fazlası onlarda da yok. Amaç zaten kayıp kitabı bulup yeniden basmak. Ve ben bunu bularak onlara hediye etmek istiyorum.

Neden benim için bu kadar önemli sorusunun cevabı ise sanırım kimsenin bi işine yaramaz. Önemli değil, çok önemli. Şu dakikadan sonra hayatımdaki en büyük amaç diyebilirim.

2-3 yıl öncesine kadar, basılan her kitabın bir kopyasının Milli Kütüphane’ye gönderilmesi zorunluluğu vardı. Burada yoksa, Cep Kütüphanem uygulamasını indirip, uygulamada arayabilirsiniz.

1 Beğeni

Milli Kütüphane’ye ulaşmak yararlı olur yani. Pekâla, yarın ilk iş bunu gerçekleştirmek. Ya da şimdi hemen mail de atarım. Sonra da ararım.

Uygulamayı hemen indirdim fakat arama kısmında sorun olabilir mi? Ya da üyelik mi gerekiyor arama yapabilmek için? Herhangi bir kütüphaneye üyeliğim yok çünkü.

Not: Şimdi başardım aratmayı. Ama yok… Üzüldüm, heyecanlanmıştım bir an. :frowning:

1 Beğeni

Bu yazarın kurduğu minik bir yayın evi var demişsin bu yayın evinin bütün işleriyle sadece aradığın yazar uğraşmamışsa ya da çalışmamışsa yani tek başına değilde ekip olarak çalışan bir yayın eviyse çalışma arkadaşlarına ulaşmanı tavsiye ederim illa birileri hatırlıyordur bahsettiğin kitabı.

1 Beğeni

Kurduğu minik yayınevi varlığını sürdürüyor. Ailesi anısını yaşatmak için devam ettiriyor ve yazarın başka 2 kitabı basılmaya ve satılmaya devam ediyor.

Ölmeden önce kendisi ilgileniyordu, öldükten sonra ise ailesi devam ettirdi yani. Çalışma arkadaşları yok. Ya da şöyle söyleyeyim: yakın dostları var tabii ki ama bu kitabın kayıp olduğu herkes tarafından biliniyor.

Kayıp kitabın da bu yayınevinden olma ihtimali var. Ama %5 falan ihtimali. Çünkü diğer 2 kitap yaşamaya devam ediyorken bu neden etmesin? O zaman tek nüsha basıp kendine saklamış olma ihtimali de mevcut. Bilemiyoruz işte. Amatör bir baskı da olabilir. Eğer zaten böyleyse bulmak imkânsıza yakın.

Ben okyanusta kürek çekiyor ve bir inci tanesi arıyorum. Çetrefilli bir hikâye yani…

Milli Kütüphane’nin de veritabanında arama yapılabiliyor olması lazım. Uygulamada ise kütüphane seçmeden aratmış olabilirsiniz, o zaman sonuç çıkmaz. Aranacak kütüphaneler kısmından seçip öyle arama yapın.

2 Beğeni

Nadirde bize ulaşında sitede bulamadığım kitap diye bölüm var. Ona kullanırsan:
Öncelikle tüm sayfalarda bulunan arama alanını ve “Detaylı Arama” sayfasını kullanınız lütfen.
Yaptığınız aramalarda sonuca ulaşamadıysanız aradığınız kitapların künye bilgilerini bize iletebilirsiniz.
Mesajınız tüm satıcı üyelerimize yönlendirilecek ve kitap ellerinde mevcutsa size bilgi verilecektir.

Tüm satıcılara mesaj atıyormuş onu deneyebilirsin.

2 Beğeni

Anladım hocam. Yazarın ailesinin dahi bilgisi yoksa işiniz zor görünüyor, kolay gelsin.

2 Beğeni

Yorum kalabalığı olmasın dedim ama konu acaip heyecanlı, hatta bunun üzerine bir kitap yazılır (telif isterim :smiling_face_with_three_hearts:) çekirdek çıtlayıp okudum.
Devamını iletirsiniz değil mi?

3 Beğeni

Hem yukarıdaki arkadaşlara hem de bu yoruma cevap olsun. :slight_smile:

1.Cep Kütüphanem uygulamasından bir sonuç çıkmadı.

2.Milli Kütüphane’den umutluydum ama online sistemde yine bir sonuç çıkmadı. Fakat her kitaptan bir kopyanın Milli Kütüphane’de bulunduğu fikri yalan olabilir çünkü başka kitaplar arattım, yine çıkmayanlar oldu. Sağlıklı bir arama yöntemi değil.

3.Nadir Kitap ve Kitantik sitelerine ulaşıldı, cevap bekleniyor.

4.Sanal ortama çok fazla güvenim olmadığı için Türkiye’deki bütün kütüphaneleri tek tek arama çılgın planımı devreye sokmak zorundayım artık.

5.Tüm bunlardan sonra galiba geriye Amerikan başkanı dahil herkesi devreye sokmak kalıyor. Bunu hiç istemiyorum. Yaparım çünkü. :roll_eyes:

2 Beğeni

Beşinci madde için forumdaki üyeler olarak yardımcı olabiliriz bence, yardımcı olmak isteyenler kendine en yakın kütüphaneye bakabilir. En azından bir kaç kütüphaneye bakma derdinden kurtulursun.

2 Beğeni

Yazar kitabevi vb. bildiğiniz bilgileri paylaşabilme imkanınız var mı?

2 Beğeni

Bu çok güzel olur aslında. Forumda birçok şehirden birçok kişi bulunuyor. Gerçi bu başlığa herkes bakmıyor ama en azından bakıp da yardımcı olmak isteyenlerle gerekli bilgileri paylaşabilirim.

@atakangngor : Özelden yazar ve kitap ismini paylaşıyorum.

1 Beğeni

Şansımı denemek istiyorum ben de varım!

2 Beğeni

Hiç bir şekilde ulaşamazsan kitaba profesyonel bir yardım al bence son çare olarak.

2 Beğeni

Bana da söylerseniz ben de bakıp yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince.

1 Beğeni

İstanbul’danım yakınımda bir kütüphane var. Bugün olmazsa bile yarın mutlaka gider ararım kitabı eğer isim ve yazarını yazarsanız.

1 Beğeni

Bu hafta içinde ben de kütüphaneye gideceğim yazar ve kitap ismini bana da yazabilirsiniz.

1 Beğeni