Kemal Tahir Kitapları

BİYOGRAFİSİ (Kaynak: İthaki Yayınlar)
(1910-1973)
Kemal Tahir İstanbul’da doğdu. Gazihasanpaşa Rüştiyesi’ni bitirip girdiği Galatasaray Lisesi’nin ikinci sınıfından ayrılarak öğrenimini yarıda bıraktı. Avukat kâtipliği, ambar muhasipliği, gazetecilik gibi işlerde çalıştı. 1938’de, Nâzım Hikmet’le birlikte yargılandığı Donanma Komutanlığı Mahkemesi’nde on beş yıl hapse mahkûm edildi. On iki yıl Çankırı, Çorum, Kırşehir, Malatya Cezaevlerinde yattıktan sonra, 1950’de Genel Af Yasası uyarınca geri kalan cezası bağışlandı. 1955’ten sonra yayımlamaya başladığı romanlarıyla edebiyatımızın önde gelen yazarları arasına katıldığı gibi, tarih konusundaki görüşleriyle de düşün hayatımızı etkiledi. 21 Nisan 1973’te bir kalp krizi sonucunda İstanbul’da öldü.

Bu seride çıkan kitaplar yayınlanacak. Ancak eski basım kitapların kapaklarına yer vermeyeceğim. Yeni basım kapaklar çıktıkça buraya kapakları ekleyeceğim.

NOT: Yazarın Telifi Ketebe Yayınlarına Geçmiştir.

1. İTHAKİ YAYINLARI

Yayınlanmış Kitapları

  1. Sağırdere
  2. Esir Şehir Üçlemesi 1 Esir Şehrin İnsanları
  3. Körduman
  4. Rahmet Yolları Kesti
  5. Yediçınar Yaylası
  6. Köyün Kamburu
  7. Esir Şehir Üçlemesi 2 Esir Şehrin Mahpusu
  8. Kelleci Memet
  9. Yorgun Savaşçı
  10. Bozkırdaki Çekirdek
  11. Devlet Ana
  12. Kurt Kanunu
  13. Büyük Mal
  14. Esir Şehir Üçlemesi 3 Yol Ayrımı
  15. Karılar Koğuşu
  16. Bir Mülkiyet Kalesi
  17. Göl İnsanları
  18. Zehra’nın Defteri
  19. Dutlar Yetişmedi
  20. Hür Şehrin İnsanları
  21. Damağası
  22. Namuscular

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18 19 20

21 22

Notlar / Kemal Tahir Vakfı Çalışmaları

  1. Sanat Edebiyat 1
  2. Sanat Edebiyat 2
  3. Sanat Edebiyat 3
  4. Sanat Edebiyat 4
  5. 1950 Öncesi Şiirler; Ziya İlhan’a Mektuplar
  6. 1950 Öncesi Cezaevi Notları
  7. Roman Notları 1
  8. Roman Notları 2 - Batı Çıkmazı
  9. Roman Notları 3 - Patriyot Ömer - Gülen Azap Çıkmazı
  10. Osmalılık - Bizans

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

Cep Boy Kitaplar

  1. Lükres’in Günahları
  2. Halk Plajı
  3. Aşk Çetesi
  4. Yedek Sevgili

1 2 3 4

  1. KETEBE YAYINLARI

    ÇIKAN KİTAPLARI

    1. Sağırdere
    2. Esir Şehir Üçlemesi 1 Esir Şehrin İnsanları
    3. Esir Şehir Üçlemesi 2 Esir Şehrin Mahpusu
    4. Esir Şehir Üçlemesi 3 Yol Ayrımı
    5. Körduman
    6. Rahmet Yolları Kesti
    7. Yediçınar Yaylası
    8. Köyün Kamburu
    9. Kelleci Memet
    10. Yorgun Savaşçı
    11. Bozkırdaki Çekirdek
    12. Devlet Ana
    13. Kurt Kanunu
    14. Büyük Mal
    15. Bir Mülkiyet Kalesi
    16. Göl İnsanları

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16

10 Beğeni

Eksik kitaplar olabilir onları da zamanla ekleyeceğim. Daha çok güncel kapakları kullanmak istediğimden bazı kitapların kapaklarını eklemedim.

Kemal Tahir romanlarında önceki kapakları daha güzel daha anlamlıydı. İthaki yayınevinden çıkan kitapların kapak resim seçimlerini başarılı bulsam da Kemal Tahir konusunda üzdüler. O yüzden Kemal Tahir kitaplarını sahaflardan almayı tercih ediyorum eski kapaklı olarak iki seferdir.

Yazarın kendi fotoğrafındansa kitabın konusuyla ilgili kapak seçimlerini tercih ederdim.

1 Beğeni

Genel olarak buna ben de karşıyım. Fotosunu basıyorlar, 40 punto ile yazarın adını yazıyorlar, altına da daha küçük harflerle eserin ismini yazıyorlar.Yazarın adı, eserin önüne geçiyor. Kitap kapağı, satın alacak insanlara az çok içerik hakkında bir şeyler söylemelidir diye düşünüyorum.

2 Beğeni

Özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemi ve genç Cumhuriyet devrimleri ile ilgili fikir sahibi olmak isteyenlerin kaçırmadan okuması gereken eserlerin başında geliyor Kemal Tahir kitapları. Kemal Tahir romanları içerisinde hatırladığım kadarıyla Devlet Ana yalnızca doğrudan Osmanlı Devleti temelli bir kitap. Onun dışındaki eserlerin tümü Cumhuriyet ile bağlantı. Bu kitaplar içerisinde benim en sevdiğim Esir Şehrin İnsanları üçlemesi. İhanet, umut, bağımsızlık mücadelesi ve direniş kavramlarının bu denli muhteşem işlendiği bir Türk romanı daha önce okumamıştım desem sanırım Kemal Tahir’e haksızlık etmem. Naçizane Kemal Tahir romanları ile ilgili yüzeysel bilgi arayan arkadaşlar inleyebilirler; https://ozetivar.com/kemal-tahir-kisaca-hayati-ve-eserleri/

2 Beğeni
3 Beğeni

Ben bu yeni kapakları çok daha sevdim. Eskisi çocuksu geliyordu, şimdi daha ciddi. Hem Kemal Tahir’den bahsediyoruz, kapağın ilgi çekici olması ya da okutması için kendini tanıtmasına da gerek yok bence. Şuan temiz, sade ve ciddiler :slight_smile:

3 Beğeni

Yeni kitap satışa eklendi ancak tükendi olarak görünüyor. Çıkış tarihi 9 Ağustos olarak görünüyor. Muhtemelen Matbaa kaynaklı bir sıkıntı olabilir.

Babil’de sıkıntı yok gibi.

2 Beğeni

https://kidega.com/kitap/esir-sehrin-mahpusu-321723/detay

2 Beğeni

İlknokta linkleri

İthaki 2 kitaptan oluşan tefrika romanlar derlemesini ciltli basmadı diye ben görmezden geliyorum :slight_smile: @fortknoxt ama bunların kapakları güncel.

1 Beğeni

Bu kapaklarda değişecek daha önceleri sormuştum. Tüm kitapları tek kapak olacak dediler. Dikkat edersen baskı tarihleri 2014 ve 2012 yılı.

1 Beğeni

Anladım, belki bu kez ciltli basarlar.

1 Beğeni
3 Beğeni

Bu seneyi kendim için Kemal Tahir yılı ilan ettim ve önceden okuduklarımıda dahil ederek tüm romanlarını yıl içerisinde okuyacağım.

Yorgun Savaşçı kitabını bir kaç gün önce yeniden okudum, Milli mücadelenin bir bölümünü bazı tarihi gerçek olaylar ve karakterler ile okumak isteyenlerin Kemal Tahir romanlarını okumalarını öneririm.

2 Beğeni

Ben en son Sağırdere-Körduman ikilemesini okudum ve tavsiye ederim. Sen de yeni almıştın galiba. Hiç geciktirme. Kronolojik gitmen için Sağırdere şarttı :frowning:

1 Beğeni

Yediçınar Yaylası, Köyün Kamburu, Büyük Mal üçlemesini, sonrasında Esir Şehir Üçlemesini okumayı düşünüyordum ama Sağırdere - Körduman ikilemesini okumayı öne alabilirim.

Aslında Kemali Tahir kitaplarının bir kısmını 15-20 yıl önce okudum, Bilgi yayınlarının baskıları da var ben de. 2-3 ay önce Kurt Kanunu romanını misafirlikte tekrar okuyunca, ben de olmayan ithaki baskılarını almaya ve yeniden tüm romanlarını okumaya karar verdim.

3 Beğeni
1 Beğeni