Size kitap alma hastalığı ile alakalı bir şeyler anlatmak istedim. Bu hastalık yavaş yavaş ilerler, kanser gibidir. Bunu evre evre, madde madde anlatmak istiyorum.
-Birkaç kitap okursunuz ve okuma alışkanlığı kazanırsınız
-Okuduklarınızı arkadaşlarınızla paylaşır, kendi aranızda kitap alış-verişi yaparsınız.
-Kitaplarınız biraz çoğaldığı zaman evdeki boş elbise dolabı çekmecelerine ve komodinin boş yerlerine koymaya başlarsınız.
-Artık kitap okuma alışkanlığı edinmişsinizdir kitaplarınız çoğalıyordur.
-Kitaplık almaya karar verirsiniz.
-Sonra o kitaplığı sevdiğiniz yazarın, türün kitaplarıyla doldurmaya başlarsınız
-Kitaplığın dolması için extra alış-verişler yaparsınız.
-Kitaplığı doldurursunuz ve bundan sonra kitap almayacağım dersiniz.
-Ancak bu sözünüz yere düşer ve 3-5 tane daha derken bakmışsınız elinizde kitaplığa sığmayan 50 tane kitabınız var.
-O 50 kitap için yeni bir kitaplık alırsınız, eskisinin yanına koyarsınız.
-Bu kez bu kitaplığı doldurmaya çalışırken bir kısır döngüye girersiniz.
-Bir duvar komple kitaplık olmuştur artık.
-Kitaplığınızı küçültmeye karar verirsiniz.
-Küçültürsünüz ama hastalık tekrar eder ve yine büyütürsünüz.
-Yavaş yavaş odadaki eşyaların yerine kitaplık koymaya başlarsınız.
-Televizyon ünitesiydi, elbise dolabıydı, sandalyeydi bir bakmışsınız her yer kitaplık olmuş ve bir tek yatağınız kalmış.
-Amaaan yerde de yatarım deyip
Forum üyeleri de bu dertten muzdarip midir merak ediyorum açıkçası
Allah’a şükür kitaplık oluşturamayacak kadar pinti biriyim. Gene de üniversite kütüphanesinden aynı anda 15 kadar kitap alıyorum ve birini iade edecekken hazır burdayım 5 tane daha alayım diyorum. Görevliler garip garip bakmasa bir o kadar daha alacağım.
“Evet bunları sisteme kaydettim peki diğer 10 kitabı ne zaman iade edeceksiniz?”
Anla işte ablacım hastayız, yüzümüze vurma.
Kitap alma hastalığı>sigara bağımlılığı. Sigarayı bıraktım ama gereksiz kitap almayı bir türlü bırakamadım. Hedefim elimdeki bütün kitapları okumak ama hayat boyu bunu başaramayacağımı düşünüyorum.
Yazı size eleştiri yazısı gibi mi geldi? Kimsenin ne aldığına elbette ki karışmıyoruz. İsterse kitaplardan ev yapıp içinde otursun bunu demeye çalışmıyorum. Bizim kitapseverler olarak böyle bir alışkanlığımız veya hastalığımız var. Acaba her kitapsever aynı durumda mı diye fikir alış-verişi yapıyoruz.
Böyle düşünen insanlar da var. Açıkçası ben de böyle düşünüyorum. Eğlence için açtığım bir başlıkta boş yere söz cımbızlayıp tartışma çıkarmaya çalışıyorsunuz. Bana göre bu hastalıktır. Kimi alışkanlık der, kimi hastalık.
Ayrıca çok övündüğünüz doktorlarımız çok kitap okumanın bir hastalık olduğunu söylüyorlar. Tsundoku sendromu yazıp bakabilirsiniz.