Kitap Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?

Evet arkadaşlar örneğin 680 sayfa olan iş bankası kültür yayınları basımı suç ve ceza kitabı liste fiyatı olarak 19 tl ye satılıyor kitapyurdunda, indirimli hali ise 11 lira, fakat 270 sayfa olan ithaki basımı cesur yeni dünya kitabı ise liste fiyatı 24 tl ye %50 indirimli haliyle 12 tl den satılmakta. Kendisinin iki katından daha fazla sayfa sayısı olan suç ve ceza kitabı 11 liraya satılırken neden bu kitap daha pahalı satılıyor? Yani birçok kitapta aynı şeyi gözlemledim sebebi ne açıklayabilir misiniz?

1- Telif
2- Banka bunu kültür faaliyetleri olarak vergiden düşüyor.

9 Beğeni

3- Baskı Sayısı (Bir baskıda ne kadar çok kitap basarsan, kitap başına düşen maliyet o kadar azalır.)
4- Matbaa (Matbaası kendine ait olan yayınevlerinin maliyeti azalır.)

8 Beğeni

5- İş Kültür’ün arkasında zararlarını karşılayacak bir banka desteği olduğu için daha rahat hareket edip daha uygun fiyatlar belirliyorlar ancak İthaki zarar ederse, kimse bu zararı karşılamaz ve belki bi yerden sonra dayanamayıp iflas edebilir. Bu riski düşünüp kar marjını kendilerini koruyacak seviyede tutmak zorunda kalıyorlar.

4 Beğeni

Kitap için okur kitlesinde oluşturdukları beklentiye göre de belirleniyor bence.

3 Beğeni

Dünya klasikleri dünya mirası sayıldığından sanırsam herhangi bir telif hakkı yok galiba ya da az bir miktardır. İş bankasının vergiden muaftır ve matbası varsa daha ucuza maledebilir.

1 Beğeni

İş Kültür’ün zararını banka karşılamıyor. İş Kültür zarar etmiyor keza. Etse bile bu zararı banka karşılamaz. Sonuçta iştirak. Kitapların ucuz olması kültür faaliyeti ve sosyal sorumluluk faaliyeti olması sebebi ile vergi muafiyeti.

1 Beğeni

İş Kültür, bankaya bağlı bir iştirak. Dolayısıyla zarar ederse eğer(şimdiye kadar zarar etti demiyorum) bu da bankanın malı durumu içerisinde değerlendiriliyor.

Anlamadığım nokta şu:

SEKA özelleştirilip kapatılmadan önce çıkanlar neredeyse şimdiki kadar bir fiyata sahip.

Örnek olarak; Karanlıkta 33 Yazar(Ciltli), 720 sayfa. Etiket Fiyatı 75 TL. 1. Baskı 2004.
(Özel baskı olduğu için pahalı sanırım bu kadar)
Karton Kapaklı 3 cilt şeklinde basılmış tanesi 21 TL her biri için.

Tüfek Mikrop ve Çelik(Citli), 609 Sayfa. Etiket fiyatı: 83,33 (kitapyurdu). 1. Baskı 2018 Eylül.

2004 Yılında USD/TRY yıllık ortalaması: 1.42.
2004 Yılında Asgari Ücret(Net): 303 TL.

Da Vinci Şifresi’de 2004 yılında en çok satılan kitapmış ve etiket fiyatı 15 TL imiş. (doğru mu bilmiyorum) 495 sayfa.

Aynı kitap şimdi etiket fiyatı 45 TL olarak gözüküyor. (Bu pek sağlıklı bir karşılaştırma değil, ilk baskısı 2018-19’da yapılan kitaplarla aynı sayfa sayısına göre karşılaştırmak gerek.)

Teftiş(İthaki), 440 Sayfa, 1. Baskı 2019, Etiket fiyatı: 39 TL.

Diğer 2008 ve 2004 öncesi de kitapların fiyatına bakarsak 10-15 tl bandında çoğu. Çeviri olmayanlar da dahil.

Kur yaklaşık 5.5 katına çıkmışken asgari ücret 7 katına çıkmışken, şimdi nasıl 20-40 bandında veya eskisinden sayfa sayısı aynı olmasına rağmen daha ucuza satılabiliyor bu kitaplar? O zamanlar kar marjı çok mu yüksekti? Hem o zamanlar kağıtta tamamen dışa da bağımlı değilmişiz, en azından SEKA varmış.

Bakalim Balıkesir Seka yeniden üretime hazırlanıyor. Yıllık 150m dolarlık ithalatın önüne geçileceği söyleniyor. Umarım fiyatlara da tez yansır.

1 Beğeni

Şunu bulabildim internette bu rakamlar doğruysa yıllık 150m dolar çok da etkilemez diye düşünüyorum.

Asıl öğrenmek istediğim şey SEKA varken ve yukarda verdiğim sayılar varken, geçmiş yıllarda basılan kitaplar niye pahalıydı bu kadar?

SEKA’yla ilgili bu haber çıkmış. Bir holdingin elindeyken vatana millete ne kadar faydalı olacak göreceğiz.

Bir holding olsa yine iyi, “Albayrak” yazıyor kocaman.

“Özel yasal düzenleme ile Albayrak Holding’e satış.”

Bu kısım yetti bana.

@alper Bey Sizin geçmişe dönük kitap fiyatları aklınızdaysa 2004 öncesi veya 2008’e kadar ki kitap fiyatları hakkında ya da elinizde 1. baskılar varsa etiket fiyatlarına bakarak bizi bilgilendirebilir misiniz? İnternette bulamıyorum çoğunu.

1 Beğeni

https://web.archive.org/web/20040301000000*/www.kitapyurdu.com

bu siteden 2004 ve öncesi kitapyurdu sitesinden alınmış kopyalardan bazı kitap fiyatlarını bulabilirsiniz.

ilave; 2004 yılında pandora.com.tr

https://web.archive.org/web/20041118061204/http://www.pandora.com.tr/

1 Beğeni

Ben şöyle özetleyim tamamen duyduklarım. Ben izmitliyim ve çevremde Seka kagit fabrikasından emekli hem tanıdığım hemde arkadaşlarımın babası var. Seka 80 ve 90lı yıllarda iyice devletin parasını yemeye başladı. Usulsüzlükler, gece vardiyasina pijamaları ile gidenler, emekliliği yaklaşanlari günü birlik müdür yardımcısı yapıp öyle emekli etmeler falan iyice kontrolsüzleşti. Ben neden böyle olmuştu diye sorduğumda " o zamanlar kağıt yetiştiremiyorduk fakat, kimse almıyordu" gibi ifadeler kullanıyorlardı. Gel gelelim artik bu durum iyice külfet olup kapatildilar. Sekanin kısa bir özeti bu. Yani kağıdı üretip, iç piyasaya bir şekilde satamama ya da dağıtamama gibi saçmalıklar mevcutmuş. Bununda nedenini az çok tahmin edebiliyorsunuzdur.

Bu bahanelere bayılıyorum. Gönderirsin müfettiş, yaparsın denetimi olur biter. Bunu yapamayıp satmayı çok saçma buluyorum. (Özelleştirmeyi meşru göstermek için yapılmış spekülasyonlar değilse tabi)

Bir de nedense 2 kuruşa satılan kurumlar 1 ay sonra alan tarafından 5 katına tekrar satılabiliyor. Tam bir ticari başarı!

1 Beğeni

Dediğim gibi dedikodu işte. Ama çok fazlaca duyulunca gerçeklik payı vardır diyor insan. Ayrıca müfettiş dediğinde insan yani tamahkâr. :slight_smile:

Şu ana kadar erişimi kolay olan yerlerden baktıklarımın neredeyse tamamında etiket fiyatı kapak arkasına basılı 1-2 tane dışında bulamadım. Bazılarında iz var, muhtemelen yapışkan etiket varmış ve ben kazımışım. Eski kitaplar erişmek biraz benim için çok zahmetli olacağı için arkalarda kalanlara bakamadım.

  • CanYayınlarının 1 kitabında basılı etiket fiyatı buldum baskı yılı 1997 etiket fiyatı 470.000 lira… Günümüz etiket fiyatı 16,67 TL .

  • Tübitak’ın 1 kitabını buldum baskı yılı 99 ben 2002 tarihini yazmışım / almışım (o zamanlar Tubitak kitapları baskı fiyat dışı satılmazdı) 4,750,000 lira ama güncel baskı yok en son kitapyurdu bilgilerine göre baskı tarihi 2008 ve fiyatı 6,48 TL

  • 79 yılı Gözlem yayınevi baskısı bir anı kitabı etiket 70 TL yazmakta, güncel baskı İş Kültür 12,96 etiket fiyatı.

  • İş Kültür Çocuksu Bir Şey 2013 baskısı varmış bende etiket fiyatı 12 TL ama güncel etiket fiyatı 20,37