Kitap ve Oyun "Lüks" müdür?

Bu sıralar kafamı karıştıran bir konu. İkisiyle de içli dışlı olsam da ikisinin de lüks olduğu kısmına biraz eğiliyorum sanırım.

Sizin düşünceleriniz nelerdir?

2 Beğeni

Oyundan kastınız video oyunları sanırım. O zaten biraz lüks oldu artık. Özellikle konsol tarafı. Ekonomi böyle giderse birileri yakında çıkıp “Kitap öyle herkesin alabileceği bir şey değil,” diyebilir. O da olabilir yani. Olabilir bunlar. Tabii lüks dediğimiz şey de subjektif olabiliyor. Tdk’daki anlamları olumsuzdur genelde. Ama ikisi de gereksiz değil benim gözümde. Özellikle kitap zaten bir ihtiyaç benim için. Biraz okumasam kafayı yer, hasta olurum.

9 Beğeni

Bu ülkede, evet. Çünkü her şey giderek pahalanırken kitap ve oyunlar da pahalanıyor. Dolayısıyla lüks sınıfına giriyorlar ama gelişmiş bir ülkede asla lüks değildir. İnsan onuruna yakışır bir şekilde yaşamamızı sağlayacak bir nesne neden lüks olsun ki?

2 Beğeni

Evet, şu anda kesinlikle lükstür. Kitap fiyatlarını konuşmaya gerek yok zaten. Oyunlara ne demeli peki? Yeni nesil konsollara çıkacak oyunların fiyatlarını gördük, 700 küsür oyunlar var. Oyunları geçelim, konsol fiyatları da ortada. Küsüratsız 8 bin TL gibi bir fiyattan ülkemize giriş yaptılar. Yani evet, bence şu zamanda lükstür :smiley:

2 Beğeni

Ülke ekonomisi göz önüne alındığında her şey lüks.

1 Beğeni

Maddi açıdan ziyade manevi bir lüks olduğunu düşünüyorum. Hayat koşuşturmacası, geçim sıkıntısı ve diğer birçok dert varken insanların bu hobilere ayıracak zihinsel boşluğu ve rahatlığı kalmıyor. (Bu site hariç tabi ki tövbe tövbe tövbe)

2 Beğeni

images - 2020-10-25T180226.533
Maslow, gereksinimleri şu şekilde kategorize etmektedir.

Fizyolojik gereksinimler (nefes alma, besin, yemek, su, cinsellik, uyku, sağlıklı metabolizma, boşaltım)

Güvenlik gereksinimi (beden, iş, kaynak, ahlak, aile, sağlık ve mülkiyet güvenliği)

Ait olma, sevgi, sevecenlik gereksinimi (arkadaşlık, aile, cinsel mahremiyet)

Saygınlık gereksinimi (özsaygı, özgüven, başarı, başkalarına saygı duymak, başkaları tarafından saygı duyulmak)

Kendini gerçekleştirme gereksinimi (erdemli, yaratıcı, içten, problem çözücü, önyargısız ve hakikatleri kabul eder olmak)

Maslow’a göre birey için o an baskın olan gereksinimler hangi kategoriye ait gereksinimler ise, diğer deyişle günlük etkinlikleri ağırlıklı olarak hangi gereksinimleri doyurmaya yöneliyorsa, kişilik gelişmişlik düzeyi de onun istencinden ya da seçiminden bağımsız olarak bu gereksinim kategorisine karşılık gelen düzeyde bulunacaktır.

Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. Örnek olarak günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur.

Alıntı

9 Beğeni

Yeni oyunların fiyatları zaten ayrı bir olay. Kitaplar da daha pahalı olur. Parayı yerler bir şekilde.

1 Beğeni

Eskiden de lüks olarak kabul ediliyordu. Ek vergi geldi lüks oldu diye düşünmeyin.

Sadece ümmetçilik anlayışı ile hareket eden kitlelerin oluşturduğu, siyasal islam batağına saplanmış her ülkede, kitleleri müridlik anlayışından uzaklaştıracak her olgu bir şekilde lüks kabul edilir. O yüzden 50.000 TL’lik Arabistan ziyareti kesinlikle lüks olmaz iken 200 TL’lik cep telefonu bile lüks tüketim sayılır.

8 Beğeni

İnsanlar dünyaya acı çekmek için geldi deyip lüks içinde yaşayanlar olduktan sonra her şey lüks olabilir.

4 Beğeni

Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisinin dışında bilişsel, nörotik gibi ihtiyaçların yanı sıra evrensel olmayan fakat ‘bazı’ insanların sahip olduğu 'estetik ihtiyaçlar’ın varlığından da söz ediyor. Yani bazı insanların estetik ihtiyaçları vardır ve bunlar karşılanmayınca aynı ihtiyaçlar hiyerarşindekilerde olduğu gibi rahatsızlık duyarlar.

Yani yukarıdaki bilgi eksik. O sebeple bu konu hakkında Maslow’u yanlış gösteriyor.

Kaynak: Theories of Personality, Jess Feist ve ark.

12 Beğeni

Yine kültürlendik rıhtım sayesinde :Dd

Oyun artık lükstür(ülkemizde). Kitapta yavaş yavaş yükseliyor sanki. Ama sorun firmaların değil. Ülkemizde ki alım gücünün düşmesi tetikliyor bu sorunu. Mesela FİFA 21’ i örnek alalım. Yurt dışında 60$, ülkemizde 500₺ Playstation resmi mağazasında. Yani 1500$ ücretle çalışıyor desek(ortalama) maaşının %10’u bile etmiyor(yaklaşık %4’ü). Ülkemize geldiğimizde ortalama 2300₺ ücret alan birine baktığımızda aynı oyuna 500₺ vermek zorunda olan biri maaşının yaklaşık olarak %20’sini vermek zorunda kalıyor. Ve AAA oyunlar(Triple A) 1000₺ kadar yükselme ihtimali konuşuluyor Youtube’da. Benim düşüncem korsan cdciler tekrar yaygınlaşabilir.

3 Beğeni

Oyun “eğlence” başlığı altına girer ve eğlence temel ihtiyaçtır bence. Eğlence ihtiyacınızı nasıl karşıladığınız ise tamamen toplumdaki sınıfınız ve gelirinizle alakalı bir durum.

Muhtemelen devletler kitabı temel ihtiyaç olarak değerlendiriyor ki ücretsiz kütüphaneler var ve herkes orada kitap okuyabiliyor.

3 Beğeni

William Glasser Gerçeklik Terapisi’nde insan yaşamında 5 temel ihtiyaç tanımlıyor. Hayatta kalma, sevme ve ait olma, güç, özgürlük ve eğlence. Bu ihtiyaçların tamamı karşılanırsa kişi kendi içinde dengeye kavuşur. Eğer biri bile karşılanmazsa veya eksik kalırsa dengesizlik durumu oluşur ve uyumsuzluk başlar.

Yani eğlence gerçekten de temel ihtiyaçlardan biridir. :slight_smile:

4 Beğeni

Kitap ve oyun değişkenlik gösterir. Bir kitabın normal basımı ile özel baskısı farklılık gösterir. Normal basım ihtiyaçtır ama özel baskısı alınıyorsa ya da farklı yayınevlerinin de baskıları falan alınıyorsa (koleksiyon için) lükstür. Oyun yine kitap gibi motivasyon - deşarj olabilmek, gündelik streslerden bir süre uzaklaşabilmek adına yararlıdır ve ihtiyaçtır ama oyunlarda da özel limited versiyonlar var çantalı , kutulu falan gelen onlar lükstür. Böyle düşünüyorum. Bu hemen hemen her şeyde aynıdır. Ayakkabın eskimiştir ve ayakkabı alırsın bu ihtiyaçtır ama ayakkabın vardır gidip 3 - 4 çift daha ayakkabı alıyorsan bu lükstür gibi. Yani kısacası ihtiyacın yokken alınıyorsa ya da ihtiyacını karşılayabilecek olanın daha üstünü alıyorsan lükstür.

2 Beğeni

Değildir, lüks değildir. Ne yazık ki ülkemizdeki insanların birçoğunda “ekmeğin var mı var evin var mı var tamam şükret de gerisine bakma” anlayışı var. Oyun fiyatının yükselişinden bahsedersin “yatacak yerin var şükret bak sokaktaki çocuklar kartonda yatıyor” derler hemen. Kitap ve oyun da bu yüzden lüks sayılıyor. Halbuki ikisi de sağlıklı bir zihnin devamlılığını sürdürebilmesi için iki yardımcı araç. Oyunlar hem sakinleşmene yardımcı olabilir hem de interaktif olmaları dolayısıyla hikayesi iyi olan bir oyun sana hiçbir filmin ya da kitabın yaşatamayacağı bir deneyim yaşatabilir. Kitabın faydaları zaten belli saymaya gerek yok. Bu iki ürün kategorisinin “bunları alıyorsan zenginsin” ya da “bunlara azıcık bile ulaşıyorsan şükret haklarında sorun dile getirme” anlayışının olması canımı sıkıyor gerçekten. “Sokaklarda çocuklar açlıktan ölüyorken sen oyun oynayamamaktan şikayet edemezsin.” Demek yerine “sokaklarda çocuklar niye açlıktan ölüyor,” diye düşünse birçok insan, çok farklı bir yöne gidebiliriz aslında. Bir gün olur umarım.

7 Beğeni

Aslında asla değildir. Ama ülkede lüks olmayan hiçbir aktivite yok/kalmadı maalesef. Konserler ateş pahasıydı, sinema, tiyatro da öyle. Müzelere giremiyorum bile. Resim sergileri, hobi kurslarına katılım, dil öğrenmek isteseniz bile bir kurs için binlerce lira vermeniz gerekiyor. İnternet dahi ateş pahası, kaplumbağa hızındaki internetlere, sürekli pingi olan, indirme hızı hiç olmayan internetlere yüzlerce lira veriyoruz.
Ben Sakarya’dan kalkıp Efes’i görmek istediğimde 2-3 gün konaklamalı bir ziyaret için bir maaşımı ayırmam gerekiyor.

1 Beğeni

Ultra lükstür hemde. Gezmek, eğlenme, tatil yapmak, sinemaya gitmek, parkta gezmek gibi ultra lükstür. Ot gibi yaşamak varken bunlara ne gerek var. Hepsi dış güçlerin oyunu. Bizleri meşgul edip ülkemizi elimizden alacaklar.

2 Beğeni

Herkes kitap ve oyun ister ama herkesin alabileceği şeyler değil.

8 Beğeni