Merhaba, şu sıralar felsefe okumaları yapıyorum. Otodidakt bir mücadele benim için bu. Konu derinleştikçe ve popüler kültürden uzaklaştıkça kitaplarda stok bulmakta zorlanmaya başladım. Stok bulsam da fiyatlar çok garip oluyor örneğin 80 sayfa kitap için 170 lira istenmesi gibi(ki bilindik bir yayın evi olsa gözüm kapalı veririm çevirisine bile güvenmediğim yayın evlerinin istekleri bunlar). Aslında bu beklediğim bir durumdu ancak bu kadarı açıkçası şok etti beni.
Hasan Ali Yücel klasikleri bir süre götürecek kadar antik yunan ve felsefe kitaplarını basmış o olmasa muhtemelen bugün Leukippos’u, Demokritos’u, Epiktetos’u, Voltaire’i bile zor bulabilirdik diye düşünmeye başladım. Platon, Aristo, Nietzsche elbet sıklıkla basılırdı ancak diğerleri yok olur giderdi en azından Türkiye okuyucusu için.
Örneğin Karl Popper’in bilim felsefesi ve siyaset kuramı en son Remzi Kitabevi tarafından basılmış o günden beri ortada yok.
Şimdi “dil öğren” vs. yorumları yapacak arkadaşlar olur diye de şunu söylemek isterim ki felsefe bu derinlikte İngilizce anadiliniz ya da ona oldukça yakın değilse kolay kolay anlaşılacak konu değil en azından bana göre böyle. Türkçesinin üzerinde bile günlerce düşündüğüm oluyor. Bu dediğiniz roman öykü türü için geçerli bir önerme olabilir ki o konuda bile itiraz edeceğim kitaplar olacaktır.
Acaba var mı böyle sorun yaşayan? Var ise ne yapıyorsunuz sahaflarda aramak için uygun durum mu sizce?
Aynı sorunu bende tarih kitaplarında yaşıyorum. Okuyacağım konuyu bir yıl önceden belirlediğim için bir yıl araştırma safhası oluyor bende. Bu süre zarfında eğer kitap piyasada yok ise 2. el satan kitap sitelerine bakıyorum. Bulana kadar ara ara buralara bakarım. Bazı kitap satan sitelerde sirkülasyon fazla olmadığı için buralarda bulunma ihtimali oluyor. Forumda satan kişilerde çok nadir olsa da çıkma ihtimali var. Eğer büyük şehirlerde iseniz mutlaka sahaf turları. Pandemiden önce ara ara istanbul’a sahafları dolaşmaya giderdim. Burada bulma ihtimaliniz yüksek oluyor. Bunun yanında fiyat konusunda haklısınız. Bende zamanında 100 sayfalık kitaba çok para vermişliğim var. Hatta 3 yıl boyunca bir sahafta bir kitabı takip ettim. En son aldım kitabı yüksek bir fiyata. Şehrinizde bulunan kitapçı, kırtasiye gibi yerlere bakmak işe yarıyor. Bu tür yerlerde de sirkülasyon fazla olmadığı için zamanında getiriyorlar, kalıyor ellerinde. Sizin gibi kitap arayan arkadaşlarınız var ise onlara sizin aradığınız kitapları da söyleyerek yardım alabilirsiniz. Eğer kitabın sizin elinizde bulunmasını illaki istemiyorsanız kütüphaneler. Bir ihtimal ebook formatı var mı araştırılabilir.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Benim bir defterim var aradığım kitapları yazdığım. İnsan unutuyor çünkü tüm aradıklarını hangsini aldığını. İki kere aldığım kitap çok oldu Deftere aradığım kitapları yazıyorum. Sahaf turuna çıktığımda yanımda oluyor.
Sadece çeviri kitaplarda değil Türkçe kaynaklarda da var bu sorun. Burada yayınevleri soru başlıkları var bazen oraya yazmak işe yarıyor. Ancak kurgu dışı, özellikle de bir alana yönelik - eğitim, felsefe vb- kitapların basımı çok az olduğu için bulunmayabiliyor. Ben en son Çocuklar Okulu Neden Sevmez kitabını arıyordum, Nadir’de 400 ve 200 arası fiyatlarda vardı birkaç tane. Bütçem olmadığı için hocamın kütüphanesinden PDF baskı almıştım. Etik değil, doğru değil ama bazen insanın çaresi kalmıyor.