Kitapların nem almaması icin yapılması gerekenler?

Arkadaşlar selamlar,

Evim son katta oldugu için biraz nem alıyor ve rutubet var. Kısa zamanda taşınma imkanım bulunmuyor. Bugün kitaplarımı incelerken bazılarının kabardigini farkettim. Aşırı belli olmamakla beraber kitapların nem aldığını düşünüyorum. çünkü kapağını hic açmadığım kitap bile bi miktar kabarmış duruyor.
Aklımda iki sey var. Birincisi aldığım kitaplığın kendisi nem yapıyor olabilir çünkü cok kaliteli birsey degil A101den almıştım. Belki üzerindeki boya nemi tutuyordur emin değilim. Tahtada şişme olmadığı icin emin de olamıyorum. Eski kitapligimda bu sorun var mıydı bilmiyorum. Kitapların bir kismini kitaplıktan aldım biraz hava almaları için surekli pencere açık bi odada yere serdim. Kitaplığın arkasına kadar ittigim kitapları öne doğru cektim. Simdi kitapların on kısmında bi 5-10cm boşluk var ve aralıklı dizdim.

Örnek olarsk gösterebileceğim Kitap mesela şu

İnternette nem alıcı cihazlar falan gördüm. Onlardan kullanan var mı aranızda mesela? Öyle çok büyük bir kitaplığm yok, 200 250 arası kitap var.
Bakkaliye poşetine koyup kaldırsam nem aradan sızar mı? Bunu zaten askere gideceğim zaman ev 6 ay boş kalacağı için yapacaktım ama simdiden yapmalı mıyım?

Bu konuda tecrubesi olan varsa bilgilendirirse sevinirim :blush:

Evi sürekli havalandırın ve odaya mümkünse nemi seven bitkiler yerleştirin.

1 Beğeni

Kitaplık dış cepheye bakıyorsa sorun olabiliyor binada yalıtım yoksa, belki yerini değiştirmeniz gerekebilir. Nem alma cihazları var ama yüksek fiyatları, sağlığa zararlı olduğunu iddia edenler de var siz bilirsiniz alıp almamak konusunda.

1 Beğeni

Bunun için nem alıcı silika jel alınabilir. Hatta bazıları indikatörlü olıyor. Renkleri nem tutunca maviden pembe/mor bi renge bürünüyor. Ve kurutmak için 5-10 dakika fırında tutmak yeterli. Genelde laboratuvarda kullanılsa da işe yarar bir çözüm olabilir.

Camlı kitaplık almak sorununu çözecektir. Bu açık kitaplıklar hem çok basit duruyor (bence) hem de toz ve nem kapma olayı da cabası