Kızlar Grand Strategy Oynamaz Mı?

Bir tek bana mı böyle geldi bilmiyorum. Grand Strategy ile tanışmam üniversite yıllarında başladı. Master of Orion serisi ile bu meretle tanıştım ve sonrasında Imperialism, Europa Universalis, Hearts of Iron gibi seriler gelmeye başladı. Yaklaşık 15 yıldır süren bu süreçte gözlemlediğim çok ilginç bir durum var: kızlar grand strategy oynamaz mı?

Totalwar ve Civilization serilerini Grand Strategy içinde ayrı bir yere koyarak düşünüyorum;

Üyesi olduğum 3 adet farklı G.S. grubunun (Crusader Kings 3, Hearts of Iron 2, Eropean Universalis 4) her birinin 1000 küsur üyesi var. Lakin 2 tanesinde hiç kız üye yok, bir tanesinde de üyeler paylaşım yapmaktan çok beğeni yapıp geçmiş seviyedeler. Youtube yayınları da bu oyunlar için erkek egemenliği altında.

Bu konu bana çok ilginç geliyor çünkü çevremde bir sürü kadın oyuncu arkadaşım var. Genellikle tercihler Witcher, Red Dead Redemption, Assassin’s Creed gibi oyunlardan yana. Bunu Baldur’s Gate, Neverwinter gibi Rpg oyunları takip ediyor. Grandstategy sayarsak Totalwar ve Civilization için bazı oyuncular mevcut ama bunlar dışında, neredeyse Paradox firması tamamen erkeklere hitap ediyor.

Hearts of Iron gibi bir serinin konu bakımından hitap etmemesini anlayabilirim ama CrusaderKings gibi, Entirka+ Aile Kurma+ Diplomasi+Casusluk içerik bolluğuna sahip bir oyunda, üstelikte pek çok erkek oyuncunun sabırsızlığı ile uzun vadeli stratejiler kuramadığı bir oyunda kadın oyunculara rastlamamak tuhaf geliyor.

Bu aralar bir arkadaşıma sırf bu sebeple Crusader Kings aşılamaya çalışıyorum. Hadi hayırlısı…

2 Beğeni

Can Sungur arada eşi Ceren Sungur’a oyun oynatıyor. Kendisi EU4 için bu ne ben ordunun savaştığını görmeyecek miyim falan diyordu. Bu sebeple Mount and Blade oynuyor zaten.
Özellikle EU4 hayranı biri olarak ben de hiç görmedim.
Ekleme: Başlık ile ilgili yazdıklarımı sildim çünkü başlık değişince anlamı kalmadı.

1 Beğeni

Bu yaşıma kadar gerek Steam üzerinden gerek Epic Games üzerinden yüzlerce oyun oynadım online olarak. Knight Online oynadım ama yıllarca kimliğimi gizli tuttum, sesli ortamlara geçinde mecbur kalıp açıkladım ki zaten sesli ortamlara geçildikten sonra da oyunu bıraktım. Şu an aktif olarak DOTA2 ve LoL oynuyorum ve hala kimliğimi gizliyorum. Özellikle Türk serverlerinden kadınlara hala yaklaşma biçimleri rahatsız edici. Öcü görmüş gibi davranıyorlar hatta CS:GO oynayan bir kızın videosu vardı, sesini duyunca kudurmuş gibi bağırıyorlardı. Vuur rumuzunu kullanıyordu sanırım oyuncu. Yıl 2021 hala arkadaşlarım haricinde birileriyle oyuna girdiğimde verilen tepkilerden rahatsız oluyorum. Hemen ikili ilişkiler kurulmaya çalışılıyor. Tahmin ettiğinizden çok daha fazla kadın oyuncu olduğuna eminim, bir çoğu kendini gizli tuttuğuna da eminim.

Ayrıca sadece kadınlardan oluşan bir topluluğumuz var, 2006’dan beri arkadaşlıklarımızı sürdürdüğümüz, düğünlerine katıldığımız, şu an evli çocuklu olup, eşleriyle de oynayan, binlerce kadın oyuncu var. Üniversitedeyken şehir şehir dolaşıp kendi aramızda turnuvalar da yapardık:)
Ciddi anlamda toplumsal bir baskıdan bahsediyorum burada. Arka planda okuyan ezandan Türkiye’nin neresinde yaşıyor olabileceğimin listesini çıkaran insanlar tanıdım ben. WoW’u bu yüzden bırakmıştım mesela:)

11 Beğeni

Oradaki oynayamazlar mı → Oynasalar ne olur?
Sofraya bir kap daya koyamaz mı?
İki dakika şuna bakamaz mı?
gibi :slight_smile: Hayatta yapamaz edemez demem bir kadın için.

AMAN DİYİM KONU BUNA GİTMESİN.ŞAHSİ GÖRÜŞÜM BİR KADIN BENİM YAPTIĞIM HER ŞEYİN FAZLASINI YAPAR

Edit: Ben yine de bir başlığı değiştireyim de… Burada illa kavga çıkar bu ifadeden.

1 Beğeni

Söylediklerin doğru ama bahsettiğin oyunların hiç biri Grand Strategy değil @yavanna .
Age of Empires, Red Alert gibi oyunlar da G.S olarak görülmüyor. Sorun tam da bu zaten, soruyu da o yüzden sordum. G.S bana göre daha çok kadınlara hitap edebilecek (sabır+ zeka+ yönetim isteyen) türde bir alan.

Üstelik bu alanda online oynama olayı çok olmadığı için kimliksel bir gizlilik gerekmiyor.

Oyunun türü ya da online olup olmaması problem değil burada. Ya da hitap etmemesi, ben gayette üniversitedeyken Play Station’a gidip maç da yapıyordum, “kadınlara hitap ediyor” cümlesini de ayrıca yanlış buluyorum. Buna siz karar veremezsiniz. Assassin’s Creed Brotherhood’u oyuncu arkadaşlarım arasında ilk bitiren ben olmuştum. Gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan olan Age of 2 mi strateji değil anlamadım? Bakış açınız baştan yanlış bi kere. Biraz daha zorlasanız barbie giydirmiyorlar diyeceksiniz herhalde.

@yavanna
Age of Empires GRAND STRATEGY değil.
@yavanna rica etsem yazdığımı bir tekrar okur musunuz? Grand Strategy strateji oyunları arasında bir tür. @Akahige de kendi oyunu için belirtmiş. Bu alanda neredeyse hiç kadın oyuncu yok. Sorum da aslında kadınlara hitap edeceğini düşündüğümden neden oyuncu olmadığı ile ilgili.

Neden SİMS, CS:GO, PubG de ki oran Grand Strategy de yok bununla ilgili.
Kadınlara hitap etmiyor değil, hitap etmiyor mu ile ilgili?
Paradox gibi devasa bir firma sadece erkek bütçe tabanlı mı gelişiyor bununla ilgili.
Sizden rica etsem, tüm samimiyetimle, Paradox firmasının çıkardığı oyunlara bir bakıp kaç tanesini bu zamana kadar oynadınız bir söyleyebilir misiniz?

Crusader Kings 2 ve Mount&Blade oynadım ve şu an en yakın arkadaşlarımdan biri de Hearts of Iron oynuyor.

Mount & Blade, Grand Strategy değil. Paradox oyunu da değil bildiğim kadarıyla el değiştirdi.
Diğer ikisi için verdiğiniz cevaba teşekkür ederim. Demek ki ben yeterince bu alanda oynayan kişi tanıyamamışım sorun ondan kaynaklıymış.

Paradox şirketine ait olanları sordunuz, M&B de Paradox’un yanlış mı biliyorum?

Paradox dağıtımcılığını üstlendi ama sanırım onlarda değil hatta şimdi tekrar bakıyorum hatam mı var diye , yine göremedim. Hatam varsa ilgili arkadaşlar düzeltirler.

Paradox dağıtımını yaptı sadece. TaleWorlds oyunudur.

2 Beğeni

Başlığı açan arkadaşı yanlış anlamışım, gereksiz bir tartışmaya mahal vermemek adına yorumumu bu şekilde değiştiriyorum.

2 Beğeni

Bence bu oyunların dış dünya tarafından görünen topluluğu “birazcık” toksik ve bu yüzden birçok kadın arkadaşlarımızın oynasa bile bu dünyaya girmek istemediğini düşünüyorum.

@WolfCulture
Başlığı değiştirdim ve sana bir açıklama yaptım. Ben seni anlıyorum. Lütfen yapıp yapamama üzerine gitmesin. Ben spesifik bir alanda karşılaştığım bir durumun nedenini sorguluyorum. Kardeşim sen bu alanda yeterince oyuncu tanımamışsın cevabına da açığım. Konunun kadın-erkek kavgasına dönüp ban yemesini istemiyorum. Bu alana kız-erkek birilerini kazandırabilirsem de ayrıca mutlu olurum. Güzel bir türdür. Cinsiyet belirtmeden söylüyorum, özellikle bu forum üyelerinin çoğunluğuna hitap eden bir türdür.

1 Beğeni

Yok o kadar da değildi :smiley:

Yanlış anlamışım, anlamsız bir tartışma başlatmaya lüzum yok D

Konuya cidden yazacak çok şeyim var ama entrika ve aile kurmayı illa ki kadın işi gördüğünüz için, sizi ve ne demek istediğinizi sanırım tam anlamıyla anlayamadığım için daha fazla cevap yazmayacağım. Yani size değil direkt bu serzenişim ama dışarıda sizin gibi düşünen binlerce insan var, maalesef. Belki bunu demek istemiyorsunuz ama derinlere inince ben direkt bunu anlıyorum.

Sizinle şöyle bir sorunumuz var, kesinlikle yazı içinden almak istediğinizi alarak okuyorsunuz. Age of Empires örneğinde olduğu gibi.

Cümle bu.
Sizin buradan aldığınız entrika ve aile kurma.
3. Kez belirtiyorum bu içerik de aradığım cevap, kendi tecrübelerimden yola çıkarak, pek çok kadın oyuncunun bulunduğu bir ülke, bir ortamda CK3, EU4, HOI oynayan neredeyse hiç kimseye rastlamamış olmam. Ki yazıya da şu ana kadar ben oynuyorum diyebilen çıkmadı. Bir tek sizin bir arkadaşınız varmış. Onu öğrendim.

Bu oyunları oynayan kızlara hiç denk gelmemenize şaşırdım. EU4, Hearts of Iron ve Civilization oynayan kız arkadaşlarım tarafından sürekli discord gruplarına çağrılıyorum çünkü. Katılmayışımın tek sebebi ise hayatımı tek bir Ipad ile sürdürmem :d onlardan duyduğum kadarıyla varlar ve kendilerini toksik erkek oyunculardan gizliyorlar diyebilirim.