Klasik Dramatik Yapıda Bir Sinopsis / Gulen Gözler

GÜLEN GÖZLER

TEMA : Ne kadar yakının olursa olsun zengin olanın aşağılık zulmüne göz yumma.Kim daha yakının bilemezsin.

LOG-LİNE : Tolga çok gururlu,yakın olduğu insanlardan bile bir şey talep etmeyen,kendi halinde,sevecen,sesini yükseltmekten çekinen bir karakterdir. Tolga ’ nın sık görüştüğü akrabası Erdoğan varlıklıdır fakat tedavisinin para ile halledilemeyeceği bir hastalığa yakalanır ,ona bir organ nakli,aslında bir hayat nakli gerekmektedir. Erdoğan organı hastaneler ve özel bağlantıları aracılığı ile aratsa da her ihtimale karşı birkaç yıl öncesinden küçük bir çocuğu alıkoymuştur. Bu çocuğu Tolga’da yakından tanıyordur.

SİNOPSİS : Tolga sık sık görüştüğü ve sevdiği akrabası Erdoğan’ın hastalığını bilir ve bunun için elinden yapacak bir şey gelmemesi canını yakar. Erdoğan diktatör , gaddar , bencil bir insandır , kendi hayatının sağlığı için her şeyi yapabileceği izlenimini Tolga’ya vermemiştir. Hastaneden kötü haber geldiği vakit Tolga ve Erdoğan beraberdir. Erdoğan tedavilere cevap vermemiş ve kalp nakli operasyonu kesinleşmiştir . Ömrü 4 ay kalmıştır . O an Tolga ve Erdoğan çaresizce kalır. Erdoğan hastanelerde kalp nakli bekleyen insanlar arasında parası ile kendini en ön sıraya yerleştirir , özel olarak maddi durumu onun gibi iyi olan ve çeşitli yerlerde referansları olan çevresine de direktifi verir , dört bir yandan ona kalp aranır. Tolga sıklıkla , yanına gidemese bile mutlaka Erdoğan ile iletişim halindedir onun için çok üzülür. Erdoğan tüm aramalara rağmen kalbin bulunmaması ile çok tedirginleşir vakit çok daralır ve en son ihtimale bıraktığı planını uygulamaya geçmeye hazırlanır. Erdoğan yıllar sonra köyüne bir çocuğu “alıkoymak” için geri gitmiştir. Çocuğu , köyün yalnız ninesine bırakıp geri dönmüştür. Erdoğan nineye yıllarca para yardımı yapmıştır. Üniversitedeki torunlarına azımsanmayacak kadar aylık burs tedarik etmiştir. Erdoğan Tolga’ya bu durumdan bahsetmez. Tolga bir şekilde Erdoğan’ın ofisindeyken onun notlarının arasında bir fotoğraf görür . Fotoğrafta küçük bir çocuk boş bir şekilde bakıyordur. Kim olduğunu çıkaramaz. Fotoğrafın arkasını çevirdiğinde gerçekle karşılaşır. Tolga neye uğradığını şaşırır . Çocuk Erdoğan’ın abisinin oğludur , hem Erdoğan için çok üzgündür hem de bu durumdan dolayı çok fazla sinirlidir. Erdoğan odaya girer Tolga’nın elinde fotoğrafı görür artık yalan söyleyemez anlatır gerçeği. Tolga çıldırmış gibidir , Erdoğan’ın kendi hayatının kurtulması uğruna küçücük bir çocuğun hayatını söndürmesi düşüncesi onu maafeder. Yıllar sonra Tolga köyüne geri dönmeye karar verir çocuğu aramaya koyulur fotoğraf elindedir , Erdoğan’ın bundan haberi yoktur. Köye vardığında çocuğun ve ninenin kaldığı izbe evi bulur . Nine Tolga’yı gördüğü gibi tanır , onun çocukken süt annesi olmuştur. Tolga bunu bilmiyordur.Tolga çocuğu görünce bir şok geçirir. Çünkü çocuk onu görmüyordur . Çocuk doğuştan görme engellidir . Tolga çocukla biraz zaman geçirir,çocuk sanki görüyormuşcasına güler eğlenir , olacaklardan ve olanlardan habersiz, mutludur.

1 Beğeni

Sinema dünyası ile pek alakalı değilim, bu metin nedir efendim? Kavramlar tanıdık geldi ama sektörü bilmem. Böyle bir paylaşımınız daha olmuştu, sormadan edemedim.

2 Beğeni

Sinopsis , film senaryosunun en özet halidir . Diyalogsuz , ayrıntısız , senaryolaştırmak istediğin şeyi ana hatlarıyla sunduğun metindir. Edebi anlatımla değil görüntünün diliyle yazılır. Tema , bir önermedir , filmin başından sonuna sadık kalacağın düşünce , bir nevi sinemacıyı bir şeyleri göstermeye iten kendine dert edindiği durumdur , olaydır . Log-line ise ana karakterler ve ana çatışmayı içeren , sezdiren , yapımcıların bundan film olur mu olmaz mı diye düşündüğü en kısa , en öz anlatımıdır. Benim sizlere sunduğum bu metin bir denemedir , tretman ve ayrımlama yapıp yapmayacağım konusunda yorumlarınıza göre hareket edeceğim

2 Beğeni

Bu yazdıklarınızı piyasadakilerden farklı kılan nedir?

1 Beğeni

Sinemaya dair yapmak istediğim şeyler bu gibi şeyler değil. Bu bir ödev sayılır , hocamız klasik dramatik yapıda bir senaryo istediği için yapmak istediğim şeylere şuan için dur dedim. Klişeler iyidir önemli olan klişeleri farklı gösterebilmek