KR Kitap Kulübü #10 Italo Calvino - Görünmez Kentler

Öncelikle ben de Işıl Saatçıoğlu’na saygı duruşuyla başlamak istiyorum. Başka bir çevirmenin elinde bu eser dilimize kazandırılırken kaybolabilirdi. Tadını kaybederdi. Böyle zor ve şiirsel bir kitabın orijinalindeki anlamı/üslubu iyi kavrayabilen ve onu Türkçeye yetkin şekilde geçirebilecek birisi lazım. Saatçıoğlu bunu harikulade biçimde başarmış. Ne kadar tebrik ve teşekkür etsek az.

Calvino’nun yazın hâkimiyeti gerçekten ‘büyüleyici’. Bunu en iyi tanımlayan kelime bu olur sanırım. Çünkü sadece kelime haznesi, edebiyat bilgisi ve bunu metne dökmedeki ustalığıyla yazarı anlatmak için sınırlayıcı olur. En önemlisi tüm bunlarla birlikte oluşturulan satırların okuyucuyu büyüleyecek bir şiirsellikte kurgulanmış olması.

Görünmez Kentler’in okuması özellikle iki açıdan ilgimi çekti. İlki açıkça görüldüğü üzere Marco Polo üzerinden hayal gücüyle donatılmış birbirinden ilginç ve tuhaf kentleri merakla okuyoruz. Asıl önemli olan ikincisiyse hayal edilen üzerinden, okuyucu olarak aktif katılım göstererek ‘hayal edilebilecekleri’ araştırmaya çıkıyoruz. Bu da bize her kentte uçsuz bucaksız farklı yeni deneyimler vadediyor. Zaten kitabın tekrar tekrar ziyaret edilebilir olmasının arkasındaki en büyük sebep de bu.

Kentlerden özellikle ‘ince kentler’ ve ‘kentler ve ölüm teması’ ilk okuyuşumda en çok ilgimi çekenler oldu. Bakalım bir sonrakinde benim için öne çıkanlar hangileri olacak, beni özellikle hangileri kendine çekecek? Veya ben hangilerini kendime çekeceğim. Çünkü bu kitapta yaratıcılarından birisi de yazar kadar okur. Ben ne yaratırsam onu alıyorum.

Ayrıca şöyle bir çalışmaya denk geldim. Merak edenler olursa bakabilir. Bu da hayal gücünün çizimlere yansıması.

8 Beğeni