KR Kitap Kulübü #15 H. G. Wells - Zaman Makinesi

Zaman Makinesi benim ikinci kez okuduğum ilk kitap oldu. Yaklaşık bir hafta önce bitirmiştim. İlk okuduğumda aldığım zevki ikinci okumamda da aldım diyebilirim.

Öncelikle H. G. Wells’in Zaman Makinesi’ni yazıldığı döneme göre değerlendirmek gerekiyor. Eserin 1895 yılında yayımlandığını düşünürsek yazarın muazzam bir iş başardığını da söyleyebilirim. Yazarın sosyalist kişiliğini tamamen yansıtan Zaman Makinesi yazıldığı dönemi de yansıtmasıyla tam bir klasik. Sınıfsal çatışmalar, Evrim, Ahlaki değerler ve Sosyalizm gibi konuların Bilimkurgu temasıyla eşit gittiğini düşünüyorum. Ne Bilimkurgu ön plandaydı ne de bahsettiğim kavramlar.

Wells’in romanındaki kurgu da övülmesi gereken diğer bir nokta. Kurgunun çevresindeki karakterlerin ve olayların geliştiği mekanlar kafamızı karıştıracak kadar çok değil. Hatta Wells yan karakterler üzerinde çok fazla durmamakla doğru bir karar vermiş. Yoksa konu dallanıp budaklanıp sıkıcı noktalara varabilirdi. Bununla beraber yazarın üstünde durduğu zamanda yolculuk fikrinin de bilimselliğe en yakın şekilde anlatılması da roman için avantaj diyebilirim. İşte Bilim işte Kurgu!

Geleceğin tasvirini akıcı ve dinamik bir anlatım ile bizlere sunan H. G. Wells’in romanı teknolojik aletlerden ne kadar yoksun olursa olsun bünyesindeki Zamanda Yolculuk fikriyle edebi bir roman olarak çoğu okuru etkileyecek bir eserdir.

7 Beğeni