Kurgu Edebiyatla Tanıştığınız İlk Yazarlar Kimlerdi ?

Çocuk kitaplarından ayrılıp daha yetişkinlere yönelik okumalar yapmaya başladığımda şahsen ben ilk fantastik veya bk okumamıştım. Ancak yine de kurgu sayılan Sir Arthur Connan Doyle ile kapısını araladım kurgu dünyasının. Ursula K. Le Guin (:kalp:) ve farklı yazarlarla daha da içine daldım. Çıkmak da istediğimi sanmıyorum bundan sonra. Sizleri çeken ilk yazarlar hangileri oldu ?

3 Beğeni

Ben Jules Verne ile başlamıştım. Çocuk kitabı olan, kısaltılmış kitaplarıyla değil. Bildiğiniz, kalın kalın romanlarıyla. 80 Günde Devri Alem ve Arzın Merkezine Seyahat ilk okuduğum kitaplardı. Sonra Denizler Altında 20.000 Fersah, Ay’a Seyahat ve diğer eserlerini okudum.

Onun ardından da Arthur Conan Doyle’un Sherlock Holmes kitaplarına başlamıştım. Sonrası malum…

İlk okuduğum fantastik roman, 98’de Yüzüklerin Efendisi’ydi. Kral Arthur efsaneleriyle, Üç Silahşör’le ve Pardayanlar ile büyümüş benim gibi biri için bulunmaz nimetti. Hep hayalini kurduğum bir şeydi fantastik ırklarla dolu, destansı maceralar anlatan romanlar. Fantastik diye bir türün olduğunu o zaman öğrenmiştim.

İlk okuduğum distopya ise Fırtınakıran’ın radyo yayınları sayesinde okuma cesareti bulduğum Fahrenheit 451’di.

10 Beğeni

Kısaltılmış, çocuk kitabı olmayan kitaplarını okuduğum ilk yazarlar benim için Jack London ve Charles Dickens’dı. Sonra Orwell, Hemingway, Steinbeck geldi. Ortaokul benim için çok hardcore geçmişti :slight_smile:

Benim okuduğum ilk fantastik roman Hobbit’ti. 96’da. Hemen sonrasında da LoTR tabii ki. Sonra ipin ucu kaçtı :slight_smile:

İlk BK romanı da Ender’s Game’di. Nasıl unuturum biriciğimi. En az 10 kere okumuşumdur bugüne kadar.

4 Beğeni

Okulda, okuma dersi için Jules Verne’nin 80 Günde Devri Alem’ine başlamıştım. Isınma turlarında Arthur Conan Doyle’un Kayıp Dünya’sı hem okumaya hem de spekülatif kurguya alıştırmaya başlamıştı. Aldous Huxley’nin Cesur Yeni Dünya’sı ve Ray Bradbury’nin Fahrenheit 451’i beni derinden etkileyerek, geri dönülmez tahribatlara sebep oldular(!)

2 Beğeni

Daha önce Dante’s Inferno Animated’ı izleyip Cehennem’e hayran kalmıştım. Sonra bizim liseye kütüphane yapılmıştı adamakıllı. Ben de adını duyduğum ama şanından bihaber olduğum Dante’nin Cehennemi’ni alıp okumuştum. Sonraları karşılaştığım her bir çeviriyi ve çevirmeni de Dr. Feridun Timur’la kıyaslayacaktım artık. 100 Temel Eser’de birçok kitap okumuşumdur illaki, ama daha o zamanlar tıfıl bir dimağ olduğumdan kurgularını hatırlamıyorum :expressionless:

1 Beğeni

Ben daha ilkokuldayken abimin Yüzüklerin Efendisi’nin kitaplarını 2.el olarak aldığını hatırlıyorum. Kitap okuma gibi bir durumum yoktu ama filmlerini sevdiğimden kitapları hemen okumuştum. Sonrasında Yükselen Dünyanın Savaşları, Incarceron gibi ileride ben bu kitapları niye okudum şeklinde düşüneceğim birçok genç fantezisi okudum. Sonra yanlış yola girdiğimi fark ettiğimde tarihsel kurgu ve klasiklere başladım. Bunlarla bir süre geçirdikten sonra bilim kurguya dönüş yaptım ve bu dönüşe sebep olan Cesur Yeni Dünya’dır. Bu yüzden Huxley’in bende özel bir yeri vardır.

1 Beğeni

İlk okul yeni okumaya başladığımız zamanlar okuduğum ilk kitap Jules Verne “Esrarı Ada”…

1 Beğeni

ilk okuduğum fantastik roman Ejderha Mızrağı Güz Alacakaranlığı Ejderhaları (Weis & Hickman) idi. ilk bitirdiğim seri ise Elenium’dur.(David Eddings) ilk bilim kurgular da muhtemelen Jules Verne külliyatlarıdır. Jules Verne’in en sevdiğim romanı da Michel Strogoff’tu, en sevmediğim de Mihracenin Mirası diye hatırlıyorum.

Catherine Fisher -İncarceron-

Kitaplara ilgim okulda bize okuttukları Ernest Hemingway - Yaşlı Adam ve Deniz ile başlamıştı. Daha sonra tüm hür irademle alıp okuduğum kitapsa -yanlış hatırlamıyorsam- Dan Brown’un Kayıp Sembol’üydü.

Üstat Tolkien’in '‘Hobbit’'i Altıkırkbeş Yayınlarının yeşil kapaklı baskısı ilk okuduğum kurgu kitaptır ancak Fantastik evrene dalışım; Rowling Harry Potter ve Felsefe Taşı. Hiç unutmam aldığım gece elektirik kesilmişti, kıştı… Gece kömür sobasının alevinden süzülen ışıkların tavana vurması odayı hafif aydınlatıyordu. Tüplü ışığın (o zaman annemler ona lüks diyordu) dibinde tüm gece okuyup sabah neredeyse kitabı bitirmiştim :smiley:
O günden bugüne Tolkien, Rowling, Le Guin, Eddings, Martin, T. Pratchett… onlarca kurgu evrene daldım… Yani fantastiğe elimi verdim böbreğimi dalağımı kurtaramadım :smile: :smiley:

Jules Verne ,Tolkien JK Rowling ve küçüken kütüphanede gördüğüm ufaklık serüven peşindeyle tanıştım .

Alacakaranlık’ın çok popüler olduğu yıllardı ve bir gün birisi bana Alacakaranlık’ı ödünç verdi belki seversin diye. O yıllarda kitap okumayı hiç sevmiyordum o yüzden bir ayda anca bitirirsin diye uzun süreli vermişlerdi ama ben bir haftada bitirdim sonra ışık hızıyla diğer kitaplarını okudum. Adeta ben benden çıkmış Edward Bella diye ortada dolanıyordum. Fakat artık kitap okumayı seviyordum o yüzden bu serinin bende özel bir yeri var hala.

Ama bundan önce de uzun kitap okumuşluğum var tabii ki tek sevdiğim o güzide kitap da Jules Verne - 80 Günde Devri Alem idi. Kütüphaneden alıp okumuştum ve hala elimde yok neden yok diye aklıma geldikçe üzülüyorum.

Okumayı öğrendiğim andan itibaren elimden kitap düşmüyordu, ne bulursam okuyordum, fabllar, masallar, nasreddin hoca hikayeleri… hepsinin farklı farklı basımlarını okudum. Fablları defalarca kez okudum hatta. Sonra biraz daha büyüdüğümde 12-13 yaşlarımda İpek Ongun’un Bir Genç Kızın Gizli Defteri serisini okudum. Çok kötü kitaplar olduğunu biliyorum fakat yaşım dolayıyla o zamanlar çok severek okuyordum. Sonrasında kendimi Türk Edebiyatı’na, Ömer Seyfettin, Sait Faik Abasıyanık, Reşat Nuri Güntekin, Halide Edip Adıvar gibi yazarlara kaptırdım.

Görünen o ki çoğunluğun aksine ben Türk Edebiyat ile başlamışım bu illete :slight_smile: Sonrasında aynı çatı altında buluşmak da güzel tabi, bilimkurgu fantazya şuan vazgeçilmezlerimden.

1 Beğeni