Maymun Çiçeği Salgını (Gündem)

Evet dostlar, Dünya yeni bir salgınla karşı karşıya. Görünüşe bakılırsa hızla yayılıyor.





1 Beğeni

Aylar yıllar sonra sosyalleşme amaçlı dışarı çıkmaya başlamıştım bu hafta, beni bekliyormuş yeni virüs.

Bu aralar Homo Deus okuyorum, orada üretimin durması, en azından yavaşlaması gerekliliği üzerine bir sav ortaya koyuyordu yazar. Komplocu herif diye ciddiye almadan okudum kitabı. Ama dediği şeyler çok da uzakta değilmiş.

Global ekonomi tüketimle büyümeye devam eder ve çarklar böyle dönerken kim neyi değiştirsin :slight_smile: Hatırlıyorum o cümlesini hayal meyal. Benim de Hararinin beğenmediğim kitabı Homo Deus tu bu arada. Genel kitlenin aksine 21. Yüzyıl İçin 21 Ders kitabını biraz daha beğenmişimdir ben, yazar kendi düşüncelerini biraz daha cesur ve net şekilde ortaya koyabilmişti bu kitapta.

Konuya geri döneyim, biraz bakındım bu monkeypox a şimdi. Hafif tırstım, umarım bulaşıcılığı düşük olup kısa sürede yok olur. İnsandan insana bulaşıcılığı nadirmiş ama yakın zamanda artışa geçmiş belli ki.

1 Beğeni

Ben biraz araştırmıştım. Bu zaten Afrika’da endemikmiş ve belirli aralıklarla seyahat yoluyla Avrupa ve ABD’de görülüyormuş. Bulaşıcılığı çok azmış ve genellikle ağır geçirilen bir hastalık değilmiş. Bu virüsü taşıyan kişi 10 kişiyle temasa girse sadece birine bulaştırır gibi bir oran verildiğini de okumuştum. Bunun dışında etten de geçiyormuş sanırım. Şimdilik tedavisi yokmuş ama kendi kendine geçiyormuş galiba şimdiye kadar. Bu konuda pek bir şey bulamadım. Bir de çiçek aşısı belli bir koruma sağlıyormuş.

Üstünkörü araştırmam üzerine pek korkulacak bir şey gibi gelmedi bana. Zaten genel olarak salgına dönüşmesi beklenmiyor denmiş sağlıkçılar tarafından. Tabii belli olmaz, tek dileğim aynı şeylerin yaşanmaması.

Bunu Korona için de demişlerdi.

1 Beğeni

Gözümün önüne pandeminin başında tüm dünya haritasının kırmızı olup, dünya üzerinde vaka görülmeyen haritada yeşil renkte gözüken tek ülkenin Türkiye olduğu, havalimanlarında müslüman kardeşlerimizi kalleşçe katleden lanedli israyilden aldığımız termal kameralarla şov yapıp “Dünyada hiçbir ülkenin almadığı önlemi biz aldığımız için hiç vaka görülmedi.” diye açıklama yaptıkları günler geliyor.

O yüzden bizden yetkili birinin çıkıp “Hamdolsun biz maymundan gelmedik, bize bulaşmaz elhamdülillah” diye açıklama yapmasını bekliyorum.

8 Beğeni