Memduh Şevket Esendal Kitapları

Memduh Şevket Esendal

BİYOGRAFİSİ

1. BİLGİ YAYINEVİ

ÇIKAN KİTAPLARI

  1. Ayaşlı ile Kiracıları
  2. Vassaf Bey
  3. Otlakçı
  4. Mendil Altında
  5. Sahan Külbastısı
  6. Veysel Çavuş
  7. Bir Kucak Çiçek
  8. İhtiyar Çilingir
  9. Hava Parası
  10. Bizim Nesibe
  11. Kelepir
  12. Gödeli Mehmet
  13. Miras
  14. Güllüce Bağları Yolunda
  15. Gönül Kaçanı Kovalar
  16. Tahran Anıları ve Düşsel Yazılar
  17. Kızıma Mektuplar
  18. Oğullarıma Mektuplar
  19. Mutlu Bir Son
  20. Bir Haydut Kuş (Çocuk Kitabı)

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18 19 20

2. İTHAKİ YAYINLARI

ÇIKAN KİTAPLARI

  1. Miras
  2. Vassaf Bey
  3. Ayaşlı ve Kiracıları

1 2 3

3. CAN YAYINLARI

ÇIKAN KİTAPLARI

  1. Ayaşlı ile Kiracıları
  2. Otlakçı
  3. Temiz Sevgiler
  4. Mendil Altında

1 2 3 4

4. YAPI KREDİ YAYINLARI

ÇIKAN KİTAPLARI

  1. Ayaşlı ile Kiracıları
  2. Mendil Altında
  3. Otlakçı
  4. Vassaf Bey
  5. Miras
  6. Kısmet Kuşu
  7. Binnaz Enver Hanım’ın Çayları ve Kocası
  8. Taş Havan
  9. Hürriyet Gelirken
  10. Uzak Bir Ülke

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

SON ÇIKANLAR

10

10 Beğeni

Ocak ayından sonra telif hakkı koruması doluyor galiba. Kendim için bir liste hazırlamıştım, eksikleri yoksa:

3 Roman
200’den fazla öykü
2 mektuplardan oluşan kitabı
1 anı kitabı
ve gazetelerde dergilerde kalmış yüzlerce düzyazı az sayıda şiiri var.

Bilgi yayınları 1983’den sonra hikayelerini yeniden derli toplu olarak basmaya başlamış.

Merak edenler için Kitaplarında olan öyküleri. .

1-M.Ş.E., Hikâyeler I , Ankara

  • Gençlik, Kayışı Çeken, Arabacı Ali, Bir Eğlenti, Otlakçı, Döğüş, Mülahazat Hanesi, Köye Düşmüş, Bir Kadının Mektubu, İki Kadın, Pazarlık, İki Ana İki Kız, Türbe, Hüseyin Bey’in Sakalı, Söylüyor, Deli, Yirmi Kuruş, Bildim, Seni Kahve Paklar, En Ona Yakıştı, Asılsız Bir Sözün Esası, Eşek, Hastanenin Yemek Tablası, Düğün Dönüşü, İşin Bitti).

2- M.Ş.E., Hikâyeler II, 1946 (

  • Avni Hurufi Efendi, El Malının Tasası, İki Ziyaret, Rüya Nasıl Çıktı?, Ana Baba, Şair Tavafi, Haşmet Gülkokan, Keleş, Hasta, Gevenli Hacı, Mendil Altında, Feminist,Düğün, Müdürün Züğürdü, Karga Yavrusu, Kızımız, Gül Hanım’ın Annesi, Sinema, Kaçırdık mı?,Kuvvetli Hükümet, Saide, Dursun Hacı, Celile, İhtiyarlık, Hayat Ne Tatlı).

3-Otlakçı, Dost Kitabevi, Ankara 1958

  • (Gençlik, Kayışı Çeken, Arabacı Ali, Bir Eğlenti, Otlakçı, Döğüş,Mülahazat Hanesi, Köye Düşmüş, Bir Kadının Mektubu, İki Kadın, Pazarlık, İki Ana İki Kız, Türbe, Haydar Bey’in Sakalı, Söylüyor, Deli, Yirmi Kuruş, Bildim, Seni Kahve Paklar, Ev Ona Yakıştı, Asılsız Bir Sözün Esası, Eşek, Hastanenin Yemek Tablası, Düğün Dönüşü, İşin Bitti).

4- Temiz Sevgiler, Dost Kitabevi, Ankara 1965

  • (İane, Bir Mübahase, Hasta, Mebus Olursa,Yirmi Kuruş, Mülahazat Hanesi, Otlakçı, İşin Bitti, Dedikler, Şimdilik Dursun, Kayışı Çeken, Köye Düşmüş, Avrupa, Çölde, Eşek, Hayat Ne Tatlı, Gençlik, Çaya Giderken, Seni Kahve Paklar, Düğün, Müdürün Züğürdü, Aptal Sen de, Tövbeler Olsun, Pazarlık, Bir Eğlenti, Bildim, Traş, Temiz Sevgiler, Deli, Mendil Altında, Keleş, Ölü, Feminist).

5- Ev Ona Yakıştı, Dost Kitabevi, Ankara 1971

  • (Uğursuzluk, Bir Mektup ve Cevabı, İhtiyar Kadın, İki Kadın I, İki Kadın II, Gevenli Hacı, Avni Hurufi Efendi, Kuvvetli Hükümet, Hastanenin Yemek Tablosu, Sinema, Ana Kız-İki Kız, Haydar Bey’in Sakalı, Gül Hanım’ın Annesi, İki Ziyaret, Asılsız Bir Sözün Esası, Arabacı Ali, Kaçırdık mı?, Düğün Dönüşü, Kızımız, Haşmet Gülkokan, Celile, Bir Kadının Mektubu, Türbe, Ev Ona Yakıştı, Ana-Baba, Rüya Nasıl Çıktı, İhtiyarlık, Doğuş, Karga Yavrusu, Dursun Hacı, Bir Akşam Üstü, Sahan Külbastısı, Kurt Masalı, Bu Yollar Uzar, Karısının Kocası).

6-Resquilleur:Nouvelles Choisies, Tercüme; Tahsin Saraç, Imprimerie de L’education Nationale, İstanbul 1971.

7- Mendil Altında, Bilgi Yayınevi, Ankara 1983

  • (Avni Hurufi Efendi, El Malının Tasası, İki Ziyaret, Rüya Nasıl Çıktı, Ana Baba, Şair Tavafi, Haşmet Gülkokan, Keleş, Hasta, Gevenli Hacı, Mendil Altında, Feminist, Düğün, Müdürün Züğürdü, Karga Yavrusu, Kızımız, Gül Hanım’ın Annesi, Sinema, Kaçırdık mı?, Kuvvetli Hükümet, Sacide, Dursun Hacı, Celile, İhtiyarlık, Hayat Ne Tatlı).

8- Sahan Külbastısı, Bilgi Yayınevi, Ankara 1983

  • (İane, Bir Mübahase, Mebus Olursa, Dedikler, Şimdilik Dursun, İnsafsız, Avrupa, Çölde, Çaya Giderken, Aptal Sende!, Tövbeler Olsun, Uğursuzluk, İhtiyar Kadın, Bir Akşamüstü, Sahan Külbastısı, Kurt Masalı, Bu Yollar Uzar, Karısının Kocası, Mevla Kavuştursun, Hasan Kahya Hastalandı, Bir Mektup, Büyükbaba, Sabuncu Osman Ağa, Şefika’nın Hanımları).

9- Veysel Çavuş, Bilgi Yayınevi, Ankara 1984

  • (Veysel Çavuş, Kivi, Seza’nın Kocası, Pazarcılık, Bir Genç Efendinin Defterinden, Bir Cinayet, Gurbet Ellerinde, Sayı mı, Yazı mı?, Hamid İçin Bir Yazı, Komiser, Taş Havan, İki Arkadaş, Yeni Vali, Ev Kurdular, Türk Dursun, Bayan Nazmiye, Artist Olacak Kız, Bir Genç, Haham, Bir Evlenme, Sefer Kalfaların Hüseyin, Hanende Hayım, Dedikodu, İntizam, Muzaffer).

10- Bir Kucak Çiçek, Bilgi Yayınevi, Ankara 1984

  • (Anlaşılmamış Bir Nokta, Güzel Bir Ölüm, Bir Haydut Kuş, Şu Soyadı Konusu, Küp Kırığı Pabuç Eskisi, Geçmiş Günler, Yol Arkadaşları, Doktor Savdur, Gezide, Bir Kucak Çiçek, Aptal Memiş, Kedi, Terbiyesi En Güç Hayvan, Hatice, İşin Dibi Bozulmuş, Hırsızlık, Tutkunluk, Adım, Bana Kaçık Derler, Santa Kastello, Nazırın Odacısı, Gece Kuşu, Buğday Almaya Köye Gitmiştik, Konuşma, Turan Hanım).

11- İhtiyar Çilingir, Bilgi Yayınevi, Ankara 1984

  • (İkisinin Arasında, Korku, Bomba, Arkadaşım, Hürriyet Gelirken, Eyüpsultan Yolcusu, Altınbalıkları, Vakitsiz Bir Ezan, İhtiyar Çilingir, Bozdayı, Otomobilin Hızı, Ankara’daki Kiralık Ev, Hacı İzzet Paşa, Monte Nuvare Belediye Başkanı, Hacı Dedemin Evi, Postacı Halit, Acı Geçer Sızı Kalır, Bu Sıska Karı, Hafız, Halkevine Bir Adam, Sorumlu, Büyük Yanlış, Bekir Usta, Rüştiye, Bay Özarıer).

12- Hava Parası, Bilgi Yayınevi, Ankara 1984

  • (Kendini Denize At/Çamaşırcı Kadının Öksüzü, Çamaşırcı Kadın, Ahmet Besim Efendi, Murat Ali, Çolak, Hamamcı Feyzi Bey, Otelci Hacı, Arife, Mihrişah, Kerim Bey, Bir Mektuptan, Patron, Hava Parası4, Avarakasnak, Casusluk, Mumuşcuğum, Yarı Ölü, Randıman, Dışı Başka İçi Başka, Hayım’ın Evi, İlaç İçirmek İçin, Demiryolu Durağında Bir Baraka, Bir Kadın, Monte Reale Belediye Başkanı, Gizli Acı).

13- Bizim Nesibe, Bilgi Yayınevi, Ankara 1985

  • (Bizim Nesibe, Eski Kına Gecesi, İstanbul’da Bir Bayram Gününün Hikâyesi, Gurbetten Dönerken, Tuzcuoğlu’nun Otçuluğu, Kardeş Çocukları, Nebiye’nin Kasabasında Hayat, Kısmet Kuşu, Anasız Çocuk, Kaşıkaraoğlu, Bir Çocuğun Hikâyesi, Garip Bilgisizler Alayı, Büyük Ana, Ahmet Paşa’nın Katli, Kaptan Boryat).

14- Kelepir, Bilgi Yayınevi, Ankara 1986

  • (Behiye, Kelepir, İç Acısı, Ölüler Hikâyesi, Ayşe’nin Kocası, Çocuklara Hikâye, O Yıllarda, Hanife, Falanca Bey, Yusuf Koçoğlu, Akşam Yemeğinden Sonra, Çamur Ahmet’in Çıkışları, Ayhan, Cami Duvarı Kenarında, Berrin’in Evliliği, Çocukluk, Behiye, Kelepir, İç Acısı, Ölüler Hikâyesi, Ayşe’nin Kocası, Çocuklara Hikâye, O Yıllarda, Hanife, Falanca Bey, Yusuf Koçoğlu, Akşam Yemeğinden Sonra, Çamur Ahmet’in Çıkışları, Ayhan, Cami Duvarı Kenarında, Berrin’in Evliliği).

15- Gödeli Mehmet, Bilgi Yayınevi, Ankara 1988

  • (Gödeli Mehmet, Bayram Günleri, Çamlıca’daki Konak, Baba Halil, Büyük Hızır Bey Konağı, Rüstem Ağa’nın Oğlu, Nazlı Hanım, Sevdiğim, İnsanın Ben’i, Soysuz Kedi, İki Müsteşar, Demokratik Seçimler, Bir Nutuk, Alemşah Mahallesi, Bir Aile Hayatı Üzerine Etüd, Centilmen Asilzadeler Pansiyonu, Mesut Bacı, Yurda Dönüş).

16- Güllüce Bağları Yolunda, Bilgi Yayınevi, Ankara 1988

  • (Adnan’la Karısı, Başarılar, Enaristan, Güllüce Bağları Yolunda, Hayata Başlarken, Karşılama Töreni, Karşılık, Kayaş’ta, Seyyit Battal, Sokakta, Tipide Yolculuk, Yol ve Işık Birliği).

17- Gönül Kaçanı Kovalar, Bilgi Yayınevi, Ankara 1993

  • (Arkadaş Konuşuyor, Bayan Nermin, Bir Baba Oğul, Bir Karı Koca, Borç Alma Usulü, Çocukluk, Evdeki Hesaplar, Gönül Kaçanı Kovalar, İsmail Sabih Bey’in Gazetesi, İsmet Hanım, İstasyon Yolu, Kız Arkadaşlar, Müfettişe Oyun, Örnek Kız, Palavra, Paşa’nın Gözü Memur Görsün, Perinur’un Hayalleri, Propaganda, Sıdıka, Sinir Doktoru, Sofu Adamın Kızı, Tirazizade Sadullah Efendi Konağı).

18- Mutlu Bir Son, Bilgi Yayınevi, Ankara 2005

  • (Asker Hekimi, Banka Müdürüne Mektup, Bir Şef, Filantrop, İltimas, Hafız Hanım, Donna Alvonza’nın Söylevi, Bizim Müşavir Bey, Sabah Dedikodusu, Genç Kızla Yaşlı Adam, Kira Pazarlığı, Bankacı Rasim Bey, Berber Kalfası, Binnaz Enver Hanım’ın Çayları ve Kocası, Banyoda Kalan Adam, Çürük Yürekli, Şeytan, Babam Evlendi, Ağzım Çirkin, Kocası Ölen Kadın, Hakimi Sinirlendiren Avukat, Umulmazlıklar, Arkadaşlık, Evlenelim mi?, Evde Sabah, Yalnız Adam, Şehirden Köye, Herşey Kendi Dekoru İçinde, Gece Kulübünde, Müdür Yardımcımız, Göç Başlıyor, Bayan İçtürk, Vezir Kızı, Dulca’nın Başı Belada, Bayan Servet’in Kısa Hikâyesi, Amcaoğulları, Uçak Nasıl Uçar, Kızı Dağa Kaldırmışlar, Düşünüş, Kadının Düşleri, Bitmeyen Senaryo, Bebekler, Evlendik, Mutlu Bir Son, Perihan’ın Nişanlısı, Suçlu, Toy Çocuk, Uzak Bir Ülke, Kundura Boyacısı, Babayla Kızı).

19- Bir Haydut Kuş, Bilgi Yayınevi, Ankara 2005

  • (Bir Haydut Kuş, Eşek, O Yıllarda, Çocukluk, Kendini Denize At, Hacı Dedemin Evi, Ana Baba, Karga Yavrusu, Gül Hanım’ın Annesi, Kivi, Dövüş).

Öyküleri tek cilt olarak yayınlayacak bir yayınevi olur diye umuyorum.

7 Beğeni

Ayaşlı ve Kiracıları çok sevdiğim bir romandır, umarım yayınevleri hızlıca basarlar bütün eserlerini, sağlam bir editoryal süreçten geçirerek…

2 Beğeni

Kırmızı Kedi romanları ile başlıyor.

2 Beğeni

Ketebe de bandrol almış. Yayınevinin arkasındaki ekonomik gücü düşünürsek ciltli toplu öyküler basma ihtimalleri yüksek.

YKY M.Ş.E için bandrol almaya başlamış.

3 Beğeni

Kitaplar çıkmaya başladıktan sonra konu gerekli şekilde düzenlenecektir.

1 Beğeni

Can yayınları

1 Beğeni

Tüm eserlerini acaba hangi yayın evi basacak? Kapak tasarımı olarak YKY ve Can iyi gözüküyor.

YKY Seçme Öyküler


KETEBE

YKY’den “Ayaşlı ve Kiracıları” mı yoksa “Ayaşlı ile Kiracıları” mı konusunu da kapsayan bir açıklama;

2 Beğeni

Bekliyordum gerçi ama karton kapakları hangi yayınevinden tercih edeceğim netleşti. :slight_smile:

Muhtemelen Kapra 17.91 TL 'den iplik dikiş - sert kapak baskılarını yaparlar.

2 Beğeni

Ayaşlı ile Kiracıları YKY’de 192 sayfa, Ketebe’de 264 sayfa. Kitap boyutları aynı. Bu sayfa sayısı farkı yazı boyutundan mı kaynaklanıyor? Diğer kitaplarda da benzer durum var.

1 Beğeni

Fiyatı çok uygunmuş. Tüm kitaplarını basarsalar Kapra’dan almak daha mantıklı olur.

Türk klasikleri karbon ve kapra fiyatları çok daha uygun oluyor. Ben belki bir senedir Türk klasiklerini karbon mini kitaplardan veya Kapra dan alıp okuyorum. (Çeviri kitaplarını çok nadiren alıyorum)

Kapra M.Ş.E.'nin romanları için muhtemelen iplik dikiş sert kapak baskılar da yapar gibi.

1 Beğeni
1 Beğeni

Kapra Miras ve Vassaf Bey baskılarını da yayınlamış.

Ekran görüntüsü 2023-03-02 171408

3 Beğeni

Ya fiyat dediğin budur. Kapra ile haşir neşir olayım biraz.

1 Beğeni