Mitoloji ile İlgili Sohbetler

Mitolojik konuşmaları, tartışmaları ve fikir alışverişlerini seven biri olarak bunların konuşulduğu bir konu bulamadım. Sonra düşündüm: “Konuyu neden ben oluşturmuyorum?” ve karşınızda mitoloji severler olarak konuşabileceğimiz bir başlık var. Bu konuda:

  • Çeşitli mitolojiler hakkında bilgi alışverişleri yapabiliriz.

  • Mitolojik konuları işleyen resimleri veya şarkıları yorumlayabiliriz.

  • Herhangi bir miti paylaşabiliriz ve sonrasında görüşlerimizi paylaşabiliriz.

  • Olaylar sanki gerçekten olmuş gibi yorumlar yapabiliriz.

  • Mitolojik anketler oluşturabiliriz.

  • Aklıma daha fazlası gelmiyor. Kısacası mitoloji ile ilgili ne varsa paylaşabileceğimiz bir yer oluşturmak istedim.

    Herkesi beklerim (bekleriz), umarım konu ilginizi çekmiştir.

Not: Başlığın yaratıcı olmadığının farkındayım. Başlık için isim önerilerini de yazabilirsiniz. Önerilen (en az 5 en çok 10 ) başlık isimlerini de anket yoluyla seçebiliriz.

20 Beğeni

Bence çok güzel bir başlık olmuş. Mitoloji hakkında konuşup bir şeyler paylaşmaya bayılırım. Bu yüzden burası aktif bir şekilde kullanılırsa mutlaka konuşmalara katılırım ve öyle de olmasını umuyorum.

6 Beğeni

Harila bir başlık olmuş :heart_eyes:tamda mitoloji okurken

2 Beğeni

Güzel bilgiler gelir burdan. Mesajım bulunsun. Önlerden yerimi alayım :blush:

2 Beğeni

Zevkli bir konu olacağa benziyor. Takipteyim :blush:

1 Beğeni

Mitolojiyi bende her fantastik okur gibi çok severim hatta kızımın adını bile Zümrüt Anka koydum ama nedense mitoloji hakkında okurken çok sıkılıyorum. Çok daldan dala atlanıyor gibi geliyor bana.

6 Beğeni

Buralar değerlenecek gibi bende yerimi alayım :star_struck:

Reklamın iyisi kötüsü olmaz ilgilenirseniz İskandinav Mitolojisi bilgi paylaşımı için açtığım konuyu buraya bırakıyorum :slightly_smiling_face:

İskandinav Mitolojisi Bilgi Paylaşım Alanı

1 Beğeni

Konu hakkında bilgisiz biri olan ben için rehber tarzında kitaplar önerebilir misiniz?Hikaye tadında değil de rehber,tanıtım gibi.

2 Beğeni

Öncelikle hangi mitolojiyle ilgilendiğinizi bulmanız gerek, bana kalırsa daha az karmaşık olan İskandinav Mitolojisi ile başlayabilirsiniz. Ama öncelik sizin neleri okumak istediğiniz. Ben mesela mitolojiye yaratılış mitlerini araştırırken girmiştim. Gaia belgeseliydi sanırım Sümer Mitolojisindeki tanrıların aslında uzaylı olabileceğini öne sürüyordu, boşluğuma geldiği için merak edip başlamıştım.
Kitap konusunda özellikle başlarda önerilmeden kitap almayın, o kadar bomboş ve boş yere para harcayacağınız mitoloji kitapları var ki. Mavi Çatı serisinden uzak durun mesela. Aklıma gelenler bunlar :blush:

2 Beğeni

Yunan mitolojisinde “titan” nedir diye sormak istiyorum. Doğru zamanı beklediğimden henüz Homeros’u bile okumadım ve şu an mitoloji hakkındaki bilgim wikipedia araştırmalarından ve Percy Jackson’dan ibaret.

Percy Jackson’da okurken özellikle, pre-tanrı gibi bir şey olduklarını düşünürdüm. Daha kadim ve aynı zamanda daha ilkel. Şimdi düşününce böyle değil sanki. Tanrıdan çok insana yakınlar diye düşünüyorum hatta. Birisi aydınlatabilirse ya da kitap önerisi yaparsa sevinirim. :smile:

Hocam konu hakkında gerçekten bilgim yok.Siz nasıl başladıysanız yazabilir misiniz?Ben de aynı şekilde denerim.

İkarus Daedalos’un oğludur. İkisi labirentte mahkûm olarak esir alınırlar ( bunun da hikayesi var) ve bir süre sonra mucit Daedalos bir kaçış planı hazırlar. Labirentin üstü açık olduğu için üstlerinden geçen kuşlar tüylerini döker. Daedalos bu tüyleri balmumu ile yapıştırarak kanat haline getirir ve yaptıkları kantları sırtına takarak uçmaya başlarlar. Yalnız İkarus’u babası güneşe fazla yakın uçmaması, fazla yükselmemesi gerektiğini, fazla yükselirse balmumunun eriyeceği konusunda uyarmıştır. Eğer denize yaklaşılırsa da kanatların tuzlu su ve dalgalar yüzünden bozulacağını söylemiştir. Kısaca ortada kalmalıdırlar.
İkarus bir süre sonra uçmanın verdiği özgürlük müdür yoksa özgüven midir giderek yükselmeye başlamıştır. Hissettiği özgüvenle ve merakla ( belki tanrısallık) güneşe yaklaşmaya başlamıştır ve kaçınılmaz son gerçekleşmiştir. Ikarus’un kanatlarındaki balmumu erimiş ve denize düşerek ölmüştü. Daedalos‘un izlemekten başka yapabileceği hiçbir şey yoktur. Oğlu denize düşerken dengede kalmaya çalışıyordu. Ikarus genellikle insan merakını ve yeniliğe karşı tutkusunu temsil eder.


Merry-Joseph Blondel – İkarus’un Düşüşü Freskosu

7 Beğeni

Titanlar yanlış hatırlamıyorsam Gaia ve Ouranos’un altı erkek çocuğunun genel adıydı. Kronos, Hyperion, koios, Krios, Iapetus ve Okeanos. İlk tanrılar aslında. Misal Kronos Zeusun babasıdır.

1 Beğeni

Mitolojiye bayılıyorum, şimdilik favorim İskandinav Mitolojisi. En son çıkan God of War oyununu bu yüzden seri içinde favorim olabilir. Sanırım artık Yunan Mitolojisinden sıkıldım.

1 Beğeni

Soyağaçlarını gayet iyi biliyorum. :smile: Merak ettiğim şey, ırk olarak ne bunlar? Tanrı fikrini kafamda canlandırabiliyorum ama titanlar için bunu pek yapamıyorum.

Türkçe altyazısı var.
İkarusun düşüşü çok güzel bir mittir.

@mephisto nasıl anlatırım bilmiyorum ancak daha ilkel tanrılar. Yer tanrı ve gök tanrının (gaia ve ouranos) çocukları bunlar. Neredeyse tüm dünya mitlerinde yer eden babanın oğlu tarafından öldürülmesi mitini tamamlıyorlar. Kronos babasını öldürüyor, zeus da kronosu. Mitler genelde yeni tanrıları anlattığı için titanlar biraz daha uzak kalıyorlar ancak örneğin kronosun kendi oğlu tarafından öldürülmemek için çocuklarını yemesi vs. biraz daha ilkel ler yani. Daha başka nasıl özetlerim bilmiyorum :blush:

1 Beğeni

Bence o zaman İskandinav Mitolojisi ile başlayın. Bu konuda Neil Gaiman’ın İskandinav mitolojisi kitabına bakabilirsiniz, babil.comda yüzde elli indirim var değerlendirebilirsiniz.
Bu kitap İskandinav mitolojisini hikayeleştirerek anlatır. Yunan mitolojisine göre daha az karmaşa vardır. Başlangıç için bence en iyi seçimlerden biri olur. Maya kitaptan çıkan Dokuz Diyar’a da bakabilirsiniz, biraz daha az hikayeyle neredeyse aynı şeyleri anlatır.
Yok ben biraz videoyla öğreneyim derseniz de ShockVoice kanalının mitoloji serilerine bakabilirsiniz.
İngilizce sorununuz yoksa CrushCourse güzel seriler hazırlamıştı mitoloji ile ilgili. :rofl:

2 Beğeni

Öncelikle üç karakter de Yunan mitolojisine aittir. İkaros ve Daidalos, Minotauros mitinde geçerler. Konunun yeni açılmış olmasının verdiği hevesle Minotauros mitini başından almak istiyorum.
Zeus ve Europa’nın oğlu olan Minos, Girit kralıdır. Tahta çıktığında Poseidon ona kurban etmesi için bir boğa verir ama Minos boğayı kurban etmeye kıyamaz. Poseidon buna sinirlenerek Minos’un karısı Pasiphae’yi bu boğaya aşık eder. Pasiphae ve boğanın birleşiminden de yarı insan yarı boğa olan Minotauros doğar.
Daidalos’a da bu saldırgan yaratığı hapsetmek için bir labirent inşa etme görevi verilir.
Daha sonra Girit ve Atina arasında bir savaş patlak verir ve Minos’un babası Zeus’tan isteği üzerine Atina şehrine kıtlık gelir. Bunu engellemek için her yıl Atina’dan yedi kız yedi erkek Minotauros’a yem edilmek üzere Girit’e getirelecektir.
Theseus (Atina kralı Aigeus’un oğlu) bu yedi erkekten biri olarak Girit’e gelir. Minos’un kız Ariadne’yi kendine aşık eder. Bu sayede kızın ve Daidolos’un yardımını alır. Ariadne ona yolun bulması için bir iplik verir. Theseus bu yardımlarla Minotauros’u öldürür ve Atina’yı kurtarmış olur.
Minos bunları öğrenince Daidalos ve oğlu İkaros’u labirente kapatarak cezalandırır. Baba oğul labirentten kaçmak için kendilerine kanat yapıp balmumuyla sırtlarına yapıştırırlar.
İkaros havalandıktan sonra babasının uyarılarına rağmen çok uzaklara havalanır ve güneşe yaklaşmış olur. Böylece balmumu erir ve denize düşerek boğulur. Daidalos ise başarıyla kaçar.


Theseus ve Minotauros’un dövüş anının betimlendiği bir vazo resmi.

Helios ise güneş tanrısıdır. Her gün atlı arabasıyla gökyüzünü dolaşır ardından bir kayıkla doğduğu yere geri döner. Mısır mitolojisindeki Amon-Ra da aynı şekildedir.

@Shelpe
Bu arada okulda Yunan Mitolojisi dersi almıştım ve kaynak kitap olarak Bedrettin Cömert’in yazdığı Mitoloji ve İkonografi kitabını kullanmıştık. Dersi alırken özenle tuttuğum not defterini kullanırım mitleri hatırlamak için hep. Ancak çok ayrıntılı bir kitap. Başlangıç olarak Mitoloji 101 ve Maya Kitap yayınlarının Mitolojik Kitaplar ve Mitolojik Hikayeler seti aklıma geliyor ilk olarak. Bir de Robert Graves’in Yunan Mitleri diye iki ciltlik kitabı var. Henüz yeni aldığım için içerik olarak yeni başlayan birine uygun mu bilemiyorum. Okuyan varsa yazabilir mi?

@mephisto
Titanlar, II. kuşak tanrı grubudur. I. Kuşak tanrılardan Gaia (Toprak Ana) ve Uranos’tan (Yıldızlı Gök) doğarlar. Altı dişi, altı erkek olmak üzere 12 tanedirler.
Okeanos, Koios, Krios, Hyperion, Iapetos, Kronos => Erkek Titanlar
Theia, Rheia, Themis, Phoibe, Mnemosyne, Tethys => Dişi Titanlar (Titanides)
Bunlardan en önemlileri Kronos ve Rheia, 12 Olymposlunun baba ve annesidir. Okeanos, Dünya üzerindeki tüm suların kökeni olarak geçer. Themis ise Adalet tanrıçasıdır. 12 Olymposlu ise III. Kuşak Tanrılar olarak geçerler. Bunlar arasındaki bağlantı birbirinin üzerine egemenlik sağlamasıdır.
I. Kuşak tanrısı Uranos çocukları Titanlar’dan nefret eder ve onları toprağın derinliğine kapatır, yani Tartaros’a. Gaia’da Kronos’u kışkırtarak babasının cinsel organını kesmesine neden olur. Sonuç olarak II. Kuşak tanrılar egemen olur. Daha sonra Kronos bu sefer kendi çocukları babasına yaptığını kendisine yapar diye korkup hepsini teker teker yer. Rheia, Zeus’u ondan saklayıp yerine bir taş verir ve Kronos bunu yutar. Zeus büyüyünce babasına karşı çıkar ve kardeşlerini kusturur. Titanlar ve Olymposlular arasında 10 yıl süren bir savaş başlar. Sonucunda Zeus başta olmak üzere Olymposlular egemen olur. Bunun hakkında temel alınan kitap Hesiodos’un Theogonia kitabıdır. İş Bankası HAY’da Azra Erhat’ın çok güzel bir önsözü var, bu birbirini egemen altına alma durumunu çok güzel anlatıyordu. Hesiodos’u mitoloji hakkında genel bir kaynak okuduktan sonra iyice merak salan olursa öneririm çünkü bayağı isim ağırlıklıdır.

11 Beğeni

@Ozgur @ilydious Teşekkürler. Sanırım daha çok neyi temsil ettikleri üzerine kafam karışık. Önerdiğiniz kitaplara da bakacağım. :blush:

2 Beğeni

@Shelpe Forumda adı çok geçen bir kitap ama paylaşmak istedim.






resim

Azra Erhat’ın mitoloji sözlüğü de çok güzel bir kaynak. Bende PDF olarak bulunuyor.

@Buyici belki kızınızla birlikte okuyabilirsiniz (umarım haddimi aşmamışımdır). Oldukça eğlenceli ve açıklayıcı. Ben kardeşimle birlikte okuyordum.






11 Beğeni