Neden Kitap Okuyorsunuz?

Merhaba arkadaşlar. Bu konuyu yaratmadaki amacım neden kitap okuduğunuzu öğrenmek :blush:

2 Beğeni

İyi bir yazar olmak için. (Arada bir de Avatar benzeri fantastik kitap bulmak için. Bknz: Marifetler, Steelheart)

4 Beğeni

Bu soru bence yanlış. Neden kitap okumuyorsunuz? Olması lazım. 1 hafta kitap okumasam kendimi boşlukta hissederim. Bir şeyi senelerdir düzenli yapınca yemek yemek gibi bir alışkanlık oluyor artık. :slight_smile:

7 Beğeni

Önce klasik bir cevap olarak ufkumu, hayal gücümü geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek için diyorum. Ek olarak da çok sinirli bir yapım var ve kitap okudukça daha sakin olduğumu keşfettim. Yani psikolojik yarar sağlaması için de okuyorum denebilir. Bir de çevirmenlik okuyorum ve kitap okumak çeviri açısından da sözcük dağarcığımı geliştiriyor, cümle kurma yetimi arttırıyor, daha rahat uygun kelime seçebiliyorum, yani kısacası epey katkı sağlıyor.

11 Beğeni

Kitaplar hikayeyi veya duyguyu aktarmada film ve dizilere göre çok daha başarılı geliyor bana. Beni tamamen içine alabiliyor. Daha çok empati yapabiliyorum, o duyguları ben de yaşıyorum. Günlük hayatta monoton yaşayan biri olunca bu daha da güzel oluyor. Bazen hiç tatmadığım bir duyguyu tadıyorum. Gün içinde heyacanı, korkuyu, aşkı hissedebiliyorum harika bir şey bence. Ayrıca daha iyi cümle kurmamda yardımcı oluyor. Bunu daha tam yapamıyor olsam da en azından yanlış olduğunda hissediyorum :slight_smile:
Aklıma bazen hikayeler geliyor ya da rüyalarım ilgi çekici geliyor bunları yazıya dökemiyorum çünkü cümlelerim çok tekrara düşüyor sözcüklerde. Bunu da geliştirmemde yardımcı oluyor diye düşünüyorum. Hiçbiri olmasa bile, fayda sağlamasa bile okurken mutlu olmam tüm duyguları hissetmem yeterli zaten

7 Beğeni

Birçok sebepten biri yaşamımı daha katlanılır kılması. Bir şeyler okuyunca saçma sapan düşüncelere zaman kalmıyor. Hatta sorumluluklarımı daha fazla yerine getirebiliyorum. Ve hayal gücümü genişletiyor. Olaylara karşı verdiğim tepkilerin git gide olgunlaşmasını sağlıyor. Ayrıca kurgu karakterleri yakından tanımak çok hoşuma gidiyor. Böylelikle insanları daha iyi anlayabileceğimi sanıyorum. (inşallah :D)

8 Beğeni

Aslında okuma yazma bilmediğim yaşlarda bile Şirinler, Donald Duck, Milliyet Kardeş dergilerinin renkli sayfalarını karıştırırdım. Biraz da şanslıydım, annem beni karşısına alır, kendi okur, ben dinlerdim…
Ama sonra, özellikle 13, 14 yaşlarımda okumaktan koptum. Bir kaç yıl hiç bir şey okumadım. Lise’nin ortalarında, toplumsal konulara ilgi duymaya başladım. Düzenli olarak okumaya başlamam da o zamanları kapsıyor. Bir ara siyasi ve ideolojik şeyleri okudum, biraz felsefeye merak sardım, sonra romana yöneldim. Çizgi roman sevdam çocukluğumdan beri vardı. En sonunda hepsini düzene sokup okumaya devam ettim.
Bir kaç başlıkta okuyorum, tarih araştırma, edebiyat, çizgi roman…
Neden okuyorum? Açıkçası okumak bana kendimi daha güçlü hissetiriyor. Yazmak için önce okumak gerekir ya, ben de ilgilendiğim alanlarda üretmek için önce kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Hala böyle. Neredeyse 15 yıldır düzenli ve kesintisiz okuyorum. Keyif alıyorum, özgüven sağlıyor, karakterinize yansıyor ve saygı görüyorsunuz. Bunun hepsinin temelinde ise “bilmek” yatıyor. İnsanları, davranışları, etkileri, tepkileri, amaçları, sonuçları, hayatı görüyorsunuz. Matrix’teki akan kodlar gibi. Belki henüz birer Neo değiliz ama, kodları okuyabiliyoruz…

3 Beğeni

Bu sebeplerle kitap okuyorum :blush:

3 Beğeni

Kitaplar insanla kavga etmiyor. Etse bile pasif direniş gösteriyor. Çok beğenmediysen okuma veya çevir sayfayı konu kapansın diyor.

Muhabbet bitip, muziplik tamamlanınca seni vefasızlıkla suçlamıyor, cehennemlerden cehennem beğen, hakkım haram olsun demiyor. On bin yıl sonra gelip tekrar eline alsan ilk günkü samimiyetle karşılıyor.

Abiii bugün birileriyle tanıştım yok böyle hikâye. İnanmazsan gel kendin oku da gör deyip zibilyon farklı insanla tanışma imkanı veriyor.

İnsanın ömrünü törpülemeden sohbet etme ihtiyacını giderdiği için okuyorum kısacası.

13 Beğeni

Kitap okumak benim için bir anlamda “kaçış”tır. Yaşamın bana vermiş olduğu acılardan, hayal kırıklıklarından ve tüm olumsuzluklarından kaçış… Farklı dünyaları, farklı karakterleri tanımak benim bu dünyadan kopmamı sağlıyor. @dieter’in dediği gibi yaşamı daha katlanılır bir hâle getiriyor. Yaşamın olumsuzluklarına ve üzücü şeylere daha az zaman kalıyor.

5 Beğeni

Kitap okurken insanın dil becerileri gelişir, dünyagörüşü artar, boş vakitlerini güzel şeylere harcamış olur. (Yani şahsen ben böyleyim :sweat_smile: ) ve bu yüzden de kitap okuyorum :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Dedemde , nenemde, kısacası anne tarafı baba tarafı erken yaş demans, alzheimer 30 40larda unutmaya başlamamak için olsa gerek.

4 Beğeni

Çünkü çok güzeller. Bir de hayati ihtiyaç gibi benim için. Terapi gibi oluyor, kim bilir kaç tane hayat yaşıyoruz okurken

1 Beğeni

SEVİYORUM.
(Hiçbir soruya bu kadar kısa ve net cevap verdiğimi hatırlamıyorum. :upside_down_face: )

4 Beğeni

Küçükken kitap okumam söylendi.Okudum.Sevdim.Başka kitaplar okudum.Böyle böyle hala okuyoruz.

3 Beğeni

Önce şunu belirteyim de sonra yanlış anlaşılmasın :sweat_smile: sitemim kesinlikle konunun asıl amacına ve konu sahibine değildir.

Bu tarz sorularla karşılaşınca bütün güzel duygularım koşarak uzaklaşıyor.
Bana anlamsız geliyor bu tür sorular.(neden müzik dinliyorsun,neden film izliyorsun vb.) Sanki yaptığımız işin mantıklı bir "neden"i olmalıymış gibi.

“Neden kitap okuyorsunuz ?”

• Bilgi edinmek için,
  • Hayal gücümü geliştirmek için,
  • Genel olarak, kendimi her konuda geliştirmek için. ve buna benzer bir sürü nedenler.

Bana göre, soruya verilen cevapların altında yatan en büyük neden "sevdiğim ve keyif aldığım için"dir. Ama nedense bu cevap tatmin edici olmuyor.

-Akademik kitaplar okuyorum çünkü, hedefimdeki alanda başarılı olmak için.
-Yıldızlar hakkında tezimi yazmak-bu alanda kendimi geliştirmek için, astronomi kitaplarını okuyorum.
-Roman okuyorum çünkü, ileride başarılı bir yazar olmak için.

+Sen neden kitap okuyorsun ?
-Nedeni yok,Sevdiğim için :kalp:
+… Hmm.Ok. :no_mouth:

Belki de sevmek bir neden değildir ya da yeterli değil.İlla araya güzel bir neden sıkıştırmak zorundaymışız gibi.Yapmaktan zevk almadığın,sevmediğin bir şeyi ne kadar devam ettirebilirsin ki.

Konu sahibi,üyelerin neden kitap okuduklarını merak ettiği için sormuş,güzel bir sohbet ortamı yaratmak istemiştir orası ayrı. (Sitemimi yeri gelmişken buraya dökeyim gibi oldu benim yaptığım :joy:)

Çok uzattım. Okuma nedenim,
Sıkıcı hayatımda bir an olsun kurtulmak,bambaşka diyarlara,başka hayatlara,başka düşüncelere ve daha bir sürü güzel şeylere açılan kapıdan içeri girmek istediğim için kitap okuyorum.Mutlu hissettirdiği-keyif verdiği için seviyor,sevdiğim için de okuyorum.

3 Beğeni

Kitap okumak benim için gerçek dünyadan kaçmanın güzel bir yolu. Hepimizin bildiği gibi gerçekler can acıtıcı olabiliyor. Yoksulluk, mutsuzluk, umutsuzluk, sevgisizlik veya güvensizlik gibi kavramlar bazen tüm yaşamımın önüne geçiyor. O zaman ben de psikologum olmayı üstlenmiş kitaplarıma başvururum. Son zamanlarda edindiğim bir alışkanlık olarak ne zaman ağlasam kitap okumaya başlıyorum. Başlarına tam odaklanamasam da bir süre sonra kendimi üzüntümden arınmış halde okuduğum olayın içinde buluyorum. Bir nevi terapi.

Ayrıca kitap karakterleri gerçek yaşamdaki dost ihtiyacımı karşılıyor. Asosyal biriyim. İnsanlarla sohbet ederim elbette ama asla dertleşmem. Sosyal yaşama pek merakım olmadığından kitaplarda tanıdığım karakterler arkadaş anlamında bana yetiyor.

Bunlar dışında kitap okumak, bir kitabı bitirmek bana tüm akademik başarılardan daha üstün görünüyor. Yani nasıl desem, üniversiteden mezun olmak bende hiçbir duygu uyandırmazken bir klasik veya bilimkurgu kitabını bitirdiğimde aşırı önemli bir iş başarmış gibi hissediyorum. Kitap okumayı, kitap okuyanları ve kitap okumasa bile okuma eylemine saygı duyanları seviyorum. Umarım ölene kadar bunu hissederim.

5 Beğeni

Çünkü:

“Seviyorum diyorum anladın mı, seviyorum merkez.”

2 Beğeni

Yapacak daha iyi bişey olmadığı için.

4 Beğeni

Kitap okumadığım zaman depresif ve mutsuz oluyorum. Hayatı daha çekilebilir kılıyor sevdiğim tarz kitaplar.

3 Beğeni