Okuma Etkinliği - Ay Bahçeleri (Malazan #1) - Steven Erikson

Merhaba arkadaşlar.

Foruma kayıt olduğumdan beri hayalini kurduğum konuyu açabiliyor olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyorum. Bu eşsiz yolculuğa katılmak isteyen herkesi beklerim. :slight_smile:

Başlangıç: Kitap çıkış tarihinden 15 gün sonra.
Süre: 1 ay

İngilizce Konu

Bled dry by interminable warfare, infighting and bloody confrontations with Lord Anomander Rake and his Tiste Andii, the vast, sprawling Malazan empire simmers with discontent.

Even its imperial legions yearn for some respite. For Sergeant Whiskeyjack and his Bridgeburners and for Tattersail, sole surviving sorceress of the Second Legion, the aftermath of the siege of Pale should have been a time to mourn the dead. But Darujhistan, last of the Free Cities of Genabackis, still holds out - and Empress Lasseen’s ambition knows no bounds.

However, it seems the empire is not alone in this great game. Sinister forces gather as the gods themselves prepare to play their hand…

Konu

''EN GÜZEL HAYAT, TANRILARIN GÖZÜNE BATMAYANDIR. HÜR KALMAK İSTİYORSAN, SESSİZ SEDASIZ YAŞAMALISIN.”

Şehirlerin baş tacı, bir rivayet üstüne inşa edilen şehir Darujhistan… Gaz lambalarının mavi ışığında geceleri bir inci gibi parlayan bu şehir, Genabackis kıtasının ev sahipliği yaptığı Özgür Kentler arasında, Malazan İmparatorluğu tarafından ele geçirilmemiş son yerdi. Ve İmparatorluk doymak bilmez bir iştahla gözünü Darujhistan’a çevirmişti. İmparatoriçe Laseen mutlak hâkimiyet için her şeyi göze almıştı.

Ancak Darujhistan dışarıdan göründüğü kadar savunmasız değildi. Şehrin dolambaçlı sokaklarında Yılanbalığı ismindeki casuslar efendisi, şehrini korumak için gizemli güçlerle bir çatışmaya girmişti. Şehrin çatılarında geceleri bir suikastçı savaşı veriliyordu. Şehrin tepesindeyse, yönetimi elinde tutan efsuncular cemiyetiyle ittifaka girmiş olan büyücü-suikastçı Tiste Andii ırkının lideri Anomander Rake, uçan kalesi Ay Tohumu’nda harekete geçme vaktinin gelmesini bekliyordu.

Tanrıların da oyuna katılmasıyla, Darujhistan üzerinden yapılan tüm planlar suya düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı. İnsanların gelip geçici hırsları, tanrıların ebedi çatışmalarının altında ezilecekti. Ve tanrıların unuttuğu bir gerçek gün yüzüne çıkacaktı: Faniler de bir tanrıyı öldürebilirdi.

Fan Art

İngilizce Kapaklar

image

image

Irk Görselleri

Rehberler:

  1. Tor Reread
  2. Reddit Guide
  3. Reddit Guide Türkçe
  4. Malazan Yüksek Çözünürlüklü Harita

ÖNEMLİ UYARI: Sonraki kitaplarla ilgili konuşmak yasaktır. Etkinlik sadece okunan kitapla sınırlı kalacaktır.

25 Beğeni

10 yıldır bekliyoruz, çıkar çıkmaz alıp okuyacağım. İndirim falan beklemeye takatim yok :slight_smile: yalnız hocam sizi Malazan’ın fahri tanıtım elçisi olarak gördüğüm için sevdiğimiz ve sevmediğimiz serilerdeki farklılıklar beni tedirgin ediyor :slight_smile: En son DL ve Raistlin gömüp FR övünce bu tedirginliğim arttı :frowning: Umarım beklentilerimi karşılar ve ben de Malazan’ı amansız övücüler kervanına katılırım .

3 Beğeni

Fiyatlar o kadar absürt bir hal aldı ki, artık indirim bekleyene de bir şey diyemiyorum. Bir gelsin bakalım, fiyatı görünce yorumlarız. Ben ilk kitabın etiketini 80-120 TL arası bekliyorum.

O görev @nefarrias_bredd’e daha çok yakışıyor. :slight_smile:

Bu herkes için geçerli. Zevklerimizin çok uyuştuğu @Pyrewrath hocama kitap önerdim ama beğenmedi. Senin de Malazan’ı beğenmemen gayet normal.

“Bu muymuş” diye burun kıvıran çok kişi olacak. Biz de yolculuğumuza beğenenler ile devam edeceğiz. :slight_smile:

DL gömdüğümü hatırlamıyorum. Ben FR’ı çok severim ama DL de kötü değildir, eğlenmiştim okurken. Sadece tavsiye listemde üst sıralarda değil (bir de Raist karakteri hayal ettiğim gibi gelişmedi). Bu arada DL’de favorim de Caramon. :slight_smile:

İşte bu. :metal:

Hocam senin de bir “Köprüyakan” olacağına inancım sonsuz çünkü nick’inden anladığım kadarıyla büyü işine meraklısın. Bu kitap da büyü konusunda seni Nirvana’ya çıkartabilir. :slight_smile:

5 Beğeni

Yerimizi alalım erkenden. Seri bitince okumaya başlamayı daha çok sevsem de serinin tamamlanma süresi belirsiz olduğu için başlayacağım hemen.

2 Beğeni

Ben DL evrenini FR evreni kadar severim, hatta belki daha da çok severim. Raistlin benim için de çok özel bir karakterdir. Gardens of the Moon’a bunlardan tamamen farklı gözle bakıp tadını çıkarmak gerek. Arada bir pattern aramak boşuna. :slight_smile: Muhteşem bir kitap. Daha zorlayıcı, daha yoğun ama bir o kadar leziz.

3 Beğeni

Kesinlikle. :+1:

Sen yeni okudun gerçi ama aktif olarak katılırsan sevinirim. :slight_smile:

4 Beğeni

Tartışmalara katılacağım. :slight_smile:

2 Beğeni

Hocam büyüden ziyade zekası ve irade gücüyle ön plana çıkan karakterleri seviyorum. Sand Dan Glokta, Tyrion Lannister vb.

2 Beğeni

Her ikisinden de fazlasıyla var. Bu serinin en güçlü yanlarından birisi en vahşisinden en merhametlisine, en güçlüsünden en zayıfına inanılmaz çeşitlilikte bir karakter yelpazesi var. O yüzden doğru yerdesin. :slight_smile:

Harika. :slight_smile:

3 Beğeni

Kitabı alacağım ama seriye başlamak için en azından birkaç kitap daha çıkmasını bekleyeceğim. Muhtemelen yeni kitap çıkana kadar detayları unuturum ve detayları unutmadan okursam daha çok zevk alacağım bir seriymiş gibi duruyor. Zaten anlaması zor bir seriymiş bir de kitaplar arasına minimum 4 ay sokmak zorunda kalınca sıkıntı yaşayabilirim.

Tercih senin ama etkinliğin amacı da zaten bir şeyleri bir yere kayıt etmek. Burada dibine kadar konuşup tartışırız. İkinci kitaba devam etmek istersen ve o sırada unutmuş olursan, gelip burayı okursun.

Ama şöyle de bir durum var: 2. kitap, 1.'den tamamen bağımsız, farklı bir arc. 1’in devamı 3’te, 2’nin devamı 4’te.

4 Beğeni

Rıhtım sayesinde varlığından haberdar olduğum bu seriye ilişkin çok farklı beklentilerim var, bakalım nasıl çıkacak. :slightly_smiling_face:

Böyle kitapları etkinlikler ile okumak çok keyif veriyor, beni de yazarsanız sevinirim.

2 Beğeni

Ne güzel işe gidip gelirken okumalarımı yapıyordum. Ofisi oturduğum caddeye taşıdılar, yine pandeminin başına döndüm okuyamıyorum yahu. Ama kitaba burdan bir şekilde ulaşabilirsem her türlü edinip bir şekilde okurum ben de. Çevirisini aşırı merak ediyorum. En olmadı tartışmalara katılırım.

3 Beğeni

O zaman iki kitap arasına koyduğum zamanın daha da az olması gerekir. Sonuçta üçü okurken biri dördü okurken de ikiyi iyi hatırlamam gerekecek. Muhtemelen finalde dediğiniz iki hikaye bağlanıyordur, öyle olmasa on kitaplık bir seri değil beş kitaplık iki seri olurdu yani finalde ikisini de iyi hatırlamam gerekecek. Bu yüzden ikinci okumada daha zevkli olacak bir seri gibi duruyor.

Ülke ekonomisinin ne olacağı belli değil. İthaki’nin krizden dolayı devam kitaplarını çıkarmayı ertelemeyeceğinin garantisi yok. Diyelim üçüncüden sonra basmayı kestiler veya uzun süre ertelediler ben ne yapacağım? Mesela Hyperion’u çıkar çıkmaz okuma etkinliğinde okudum devam kitabı hala gelmedi. En son @Everfever 2022 sonbahar demişti diye hatırlıyorum. Muhtemelen ben o zamana kadar kitabı tamamen unuturum. Bu durum bir daha olmasın diye artık serileri çıktıkça alıp bir süre sonra okuyacağım. Ama okuduğum bu başlığa veya spoilerlı başlığa yazarım.

@nefarrias_bredd sizden bir çeviri kıyaslaması bekliyorum. Bir ara sürekli Malazan kitaplarını tekrar tekrar okuduğunuzu yazmıştınız. Muhtemelen bu forumda asıl metne sizin kadar hakim biri yok. Cihan Karamancı çevirileri genelde düzgün oluyor ama bazı çevirilerine eleştiriler yapıldığını da görmüştüm.

2 Beğeni

Hocam şema aşağı yukarı şu şekilde:

Ne Türkçe’ye ne de İngilizce’ye çeviri eleştirecek kadar hakim olduğumu düşünmüyorum ama tabi ki görüşlerimi çok değerlilermiş gibi belirtirim hocam🙄

edit: diagram revizyonu

11 Beğeni

Bazı örneklerde iki dili de çok iyi bilmeye gerek olmayacak kadar bariz hatalar oluyor. Asıl onlar için konuşmuştum. Alttaki hata dediğim şeye iyi bir örnek. Bunun yanlış olduğunu anlamak için okuduğunu anlamak yeterli. Ben İngilizcesine bakmadan bile bir çeşit hata olduğunu tahmin etmiştim.

2 Beğeni

En olmadı ne demek ya? Forumun en azılı Malazan fanı olarak konudan uzak mı duracaksın? Bizi asarlar abi. :slight_smile:

Burada yanılıyor olabilirim ama çeviri doğru görünüyor. “Kesinliği o kadar kaybettim ki, artık Rolf’e dönemeyecektim” gibi bir anlamı var cümlenin. Ama dediğim gibi, yanılıyor olabilirim.

@nefarrias_bredd Hocam harika çizelge olmuş. Üstlerine cilt numaralarını da yazarsan süper olur.

3 Beğeni

Memories of Ice’la Bonehunters arasındaki noktalı çizgi ne anlama geliyor?

Rolf’a dönmeyeceğime dair bütün kesinliği kaybetmiştim, olmalı bence. Olumsuzluğu olumlu olarak çevirmiş.

2 Beğeni

Arc/mekan olarak devamı sayılmaz ama Memories of Ice’taki bir iplik orada devam ediyor diye noktalı çizgi koydum hocam. Aslında Midnight Tides’tan da Bonehunters’a bir noktalı çizgi gidebilirdi ama tekrar revize etmeye üşendim açıkçası. (update: onu da revize ettim)

Hahah doğru. En kötü ihtimalle tartışmalara katılırım demek istedim hocam. Yoksa Allah korusun🙄

3 Beğeni

:slight_smile: Versiyonlayıp github’a koy, oradan check out edip bakalım sen güncelledikçe.

2 Beğeni