Orhan Duru Kitapları (Yapı Kredi Yayınları)

orhan duru

BİYOGRAFİSİ

ÇIKAN KİTAPLAR

  1. Kısas-ı Enbiya
  2. Mavi Gezi - Pirî Reis’in İzinde
  3. Roman Medyadan Önce Gelir - Seçme Yazılar
  4. Durgun ve İşsiz
  5. Ferit Edgü ve Yüksel Arslan’a Gençlik Mektupları (1957-72) - 27 Mayıs Günlüğü (1959-62)
  6. Sarmal - Bütün Öyküleri 1
  7. Boğultu - Bütün Öyküleri 2
  8. Küp
  9. Ağır İşçiler
  10. Bırakılmış Biri
  11. Denge Uzmanı
  12. Yoksullar Geliyor
  13. Şişe
  14. Öykü Yazmanın Sırları
  15. Tango Geceleri
  16. Bir Büyülü Ortamda
  17. Yeni ve Sert Öyküler
  18. Düşümde ve Dışımda
  19. Kazı

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18

EN SON ÇIKAN

19

6 Beğeni

@alper geldi konumuz. :relaxed: :relaxed: :hugs: :hugs: :hugs:

1 Beğeni

Yeni Kitap

1 Beğeni

Kitaplık başlığı ama yazar başlığı olarak da kabul edip alıntı, haber, yorum paylaşımı da yapabiliriz. :slight_smile:

1 Beğeni

Şişe - Orhan Duru

1 Beğeni

Orhan Duru’nun beşinci öykü kitabı Şişe…
Şişe, klasik öykünün kalıplarını bozarak başka bir anlatı dili geliştiren 1950 Kuşağı’nın ele avuca sığmaz yazarı Orhan Duru’nun ayrıksı kitaplarından biri. Orhan Duru sözü kırk parçaya bölerek düşün gerçeğini, saçmanın anlamını, umutsuzluğun neşesini yaratıyor.
İlk baskısı 1989’da Ada Yayınları tarafından yapılan Şişe için şöyle denmişti: “Tüm deliler buraya toplanıyor ve birbirini buluyor galiba…” diye bir cümle düşen Orhan Duru’nun, yıllar boyu yazıp “şişelediği” yedi öykü yer alıyor bu kitapta. “Fantastik, humoristik ve sismik…” yedi öykü. Sözcüklerin simyasından anlayanların kahkahalar atarak, tarih meraklılarının ise gözlüklerini takarak okuyacakları son yılların azgın enflasyonundan etkilenmemiş ender, saf ve eşsiz öyküler bunlar.

“Güncelin dışına çıkınca işin içine duygular karışıyor, romantikleşiyorsunuz. Soyutluyorsunuz kendinizi giderek. Niye yapayım bunu? Güncel bir gerçekçiyim ben.”

https://www.eganba.com/sise-kitabi-orhan-duru

96 basımı Sarmal’ımla hava atayım :smiley:

3 Beğeni

Karakutu yayınları baskının tanıtım yazısı:

Öykü düş gücü ister. Öykü hem düşlerden hem de yaşamdan kaynaklanır.
Yalınlık, fantezi ve kurgu ister. Kimi zaman ayrıntılar üzerine kurulur ve yapılanır. Çağdaş öykücülük ise gizemli bir anlatımla bir arada gider. Kısacası öykücülük zor bir yazım türüdür. Kendini bırakmaya gelmez. Ulu orta ve düzensiz bir yöntem izleyemezsiniz. Üstelik yazarın belleği kendine özgü bir anlatım biçimine sahip olması da gerektirir.

Peki öykü yazmanın bir pratik yolu var mı?

Öyküde deyiş ve biçemin önemi nedir?

Öykü nasıl olmalı?

Öykü ve merak arasındaki ilişki nasıl tarif edilebilir?

Öykü, dil kalıplarını kırmalı mı?

Neden ve nasılların cevapsızlığı mı büyütür öyküyü?

Bütün bu soruların yanıtlarını Öykü Yazmanın Sırları’nda kaleme alan edebiyatımızın usta isimlerinden Orhan Duru; "Öykü peşinizi bırakmaz, sizinle sürekli didişir. Yazmak, insanın kendisini ve çevresini değiştirmek için kullandığı bir iletişim aracıdır. Bu iletişim aracını en yetkin bir biçimde kullanabilmenin yolunun 'dil’den geçtiğini düşünürsünüz ve eğilimleriniz hep yeni bir dilin peşinde olur. Sonsuz bir merak içinde olan öykücü neden ve nasıl sorularının cevabını bulsaydı öykü yazamazdı zaten " diyor.

Öykü Yazmanın Sırları, özellikle öyküye aşık olan ve bir öykünün peşinden gitmek isteyenlerin ellerinden bırakamayacakları bir eser.

3 Beğeni

Orhan Duru’dan Öykü Yazmanın Sırları

Öykü Yazmanın Sırları’nda öyküyü öykü yapan öğeleri; modern öykünün özelliklerini ve inceliklerini; anlatı geleneğimizin ana hatlarını ve gelişimini; günümüz öyküsünün niteliklerini anlatıyor Orhan Duru. 1950 Kuşağı’nın öykümüze kattıkları, amaçları, arayışları ve etkilenmeleri çerçevesinde kendi anlayışlarının, yöntemlerinin altını çiziyor. Türkçede adını koyduğu Bilimkurgu’nun dünyadaki gelişimini, önemini ve bizdeki izdüşümlerini gösteriyor.

Öykü Yazmanın Sırları, okurlar kadar yazarların da severek okuyup yararlanacağı, Duru’nun kara mizah, fantezi ve düşsellik dolu ele avuca sığmaz yazarlığının sırlarını cömertçe ortaya koyan bir kitap.

https://www.eganba.com/oyku-yazmanin-sirlari-kitabi-orhan-duru

5 Beğeni

Yeni bandrol.

Büyülü Bir Ormanda.

1 Beğeni

Orhan Duru’nun öykü kitapları yeni bir editörlükle ve ayrı basımlarla Yapı Kredi Yayınları’ndan yayımlanmaya devam ediyor.

Bir Büyülü Ortamda, klasik öykünün kalıplarını bozarak başka bir anlatı dili geliştiren 1950 Kuşağı’nın ele avuca sığmaz yazarı Orhan Duru, güncel olayları, siyasi ve toplumsal olguları, bireyi köşeye sıkıştıran gelişmeleri bir bilimkurgu atmosferi içinde bilinmez, şaşırtıcı ve gülünç yönleriyle ele alıyor. Onun kaleminde gerçekler fantastik biçimler alıyor, inançlar saçma sapanla yer değiştiriyor, büyük kentlerin insanları büyük yanılsamalara uğruyor.
Güncel gerçek o kadar gereksiz ayrıntılarla dolu, o kadar yavan ki; ister istemez bir düş kurarak bir büyülü ortama ulaşmaya çalışıyoruz. Benim öykü yazışımın genel kuralları da bu söylediklerimin arasında saklı. Bir illüzyonist nasıl silindir şapkasının içinden beklenmedik şeyler çıkarıyorsa, ben de öykülerimin içinden güvercinler ve tavşanlar çıkarıp şaşırtmak istiyorum!

https://www.eganba.com/bir-buyulu-ortamda-kitabi-orhan-duru-yapi-kredi-yayinlari

1 Beğeni

Klasik öykünün kalıplarını bozarak yeni bir anlatı dili geliştiren 1950 Kuşağı’nın ele avuca sığmaz yazarı Orhan Duru, güncel olayları, yok olmanın eşiğindeki doğayı, yeni yaşam biçimlerinin getirdiği çapraşık insan ilişkilerini, bireyi köşeye sıkıştıran gelişmeleri bir bilimkurgu atmosferi içinde sarsıcı ve gülünç yönleriyle ele alıyor. Yeni ve Sert Öyküler’de gerçekler gerçekdışına taşınıyor, inançlar saçma sapanla yer değiştiriyor.
“Susmak oldum. Susuyorum ve hep içime atıyorum. Bu yüzden içime daral geliyor. Alan daralıyor ve sıkışıyorum, hemen tuvalete koşuyorum. En iyisi hiç konuşmamak ya da konuşuyor gibi yapmak. O bile sakıncalı. İnsanın dudaklarını bile okuyorlar uzaktan, dağ deviren dürbünüyle.”

2 Beğeni

Listede olmayan kitapları
Hormonlu Kafalar (1992)
İstanbulin (1995)
O Pera’daki Hayalet (1996)
Fırtına (1997)
Tango Geceleri (1997)

1 Beğeni

“Düşümde ve Dışımda” YKY bandrol almış.

“İstanbul olimpiyatlarını düşünüyorum gözlerim kapalı. Bir yerde start veriliyor. Göstericiler ile polis arasında yarışma ve çatışma başlıyor. Molotofkokteylleri atılırken Samaranch gelip sporcularımızı yanaklarından öpüyor. Koşullarda karışmalar pistteki çukurlara düşüyor. Üç adım atlamada mehter takımı araya giriyor alkışlar arasında. Ardından İbo sahneye çıkarak tüm dünyaya barış ve lahmacun mesajı veriyor ve tüm bunları CNN canlı olarak yayınlıyor. Habitat’da deneyimimizi artırdığımız için atletlerimizin enerji açığını kapatmaya uğraşıyoru. Bu arada sular kesiliyor ve karısı ter içinde bitirmiş atletler duş yapamadıklarından Cağaloğul Hamamı’nı açıyoruz onlara, kese, sabun ve birer peştemal.” (İş Kültür baskısı arka kapak)

Ve “Tango Geceleri” YKY baskısı Ocak ayında çıkmış ama fark etmemiş ya da unutmuşuz.

3 Beğeni

Konuyu güncelledim. Bu ara konularda gecikme olabilir. Düğün telaşı var. Ama mutlaka güncelleme yapılacaktır. :smiling_face: :smiling_face: :smiling_face:

4 Beğeni

Düşümde ve Dışımda , klasik öykünün kalıplarını bozarak yeni bir anlatı dili geliştiren 1950 Kuşağı’nın ele avuca sığmaz yazarı Orhan Duru’nun dokuzuncu kitabı.

Tıpkı kentin karmaşası gibi, birbirinin içine geçmiş olaylarla, olgularla, durumlardan ve sözcüklerden üreyen yeni çağrışım ve sıçrayışlarla örülü Duru’nun öyküleri. Seçimlerden kokorece, küreselleşmeden dürüme, iletişimden özelleştirmelere, iklimden arkeolojiye, sokaklardan evlere, kısacası günlük yaşamın içinde olup da değinmediği konu yok neredeyse.

Orhan Duru’nun yaşadığımız çağa ilişkin bu düş gücü, ironi ve hiciv dolu metinlerini keyifle okuyacaksınız. “İstanbul olimpiyatlarını düşünüyorum gözlerim kapalı. Bir yerde start veriliyor. Göstericiler ile polis arasında yarışma ve çatışma başlıyor. Molotofkokteylleri atılırken Samaranch gelip sporcularımızı yanaklarından öpüyor. Koşularda yarışmacılar pistteki çukurlara düşüyor. Üç adım atlamada mehter takımı araya giriyor alkışlar arasında. Ardından İbo sahneye çıkarak tüm dünyaya barış ve lahmacun mesajı veriyor ve tüm bunları CNN canlı olarak yayınlıyor. Habitat’ta deneyimimizi artırdığımız için atletlerimizin enerji açığını kapatmaya uğraşıyoruz. Bu arada sular kesiliyor ve yarışı ter içinde bitirmiş atletler duş yapamadıklarından Cağaloğlu Hamamı’nı açıyoruz onlara, kese, sabun ve birer peştamal.”

5 Beğeni

Bir ömür boyu mutlu olursunuz inşallah. Konuya böyle bir kesintide tam Orhan Duruluk oldu. :joy:

2 Beğeni

Yeni

@EmrecanDogan teşekkür ederim. 21 gün olmuş yazalı ama yeni farkettim. Demekki anlık girip çıkmışım. Kusuruma bakma :pray: :pray:

2 Beğeni
3 Beğeni

İlk baskıdan 30 yıl sonra ikinci baskı Şubat 2022’de yapılmış.

3 Beğeni