Öyküyü Bir Sözcükle Değiştir (49. Öykü)

Bir sözcük değişikliğinin bile metinlerin anlamları ve güçleri üzerinde ne denli etkili olabileceğini biliyoruz.

Bunu bir deneyle sabitleyelim istedim.

Kurallar:

  1. Her seferinde kısa bir metin ekleyeceğim. Ya da sizlerden biri ekleyecek. Beğenilmezse değiştirilebilir. Metnin en fazla 25 sözcük olmasına gayret edilmeli. Kısa metinlerde sözcük değişimi büyük etki yaratıyor.

  2. Her bir üye bir önceki mesajda oluşan metnin sadece bir sözcüğünü değiştirecek.

  3. Sözcüklerin yerleri değiştirilemez; sözcük eklenemez, çıkartılamaz. Metin başta kaç sözcük ise sonunda da aynı sözcük sayısında olmalı (bu kurala "ki, de, mi vb. ekler dahildir).

  4. Noktalama işaretlerinin yerleri ve biçimiyle oynanabilir. Bunda özgürsünüz. Paragraf yapısı da değişebilir. Örneğin yan yana olan cümleler şiir görüntüsü vermesi amacıyla alt alta yazılabilir.

  5. Şart değilse de katkı sağlayanların metnin anlamlı bir bütüne ulaşması için işbirliği içinde olması beklenir. Çok uç bir sözcük değişikliği metni sürekli çıkmaza sokabiliyor. Tabi metin böyle anlamlı bir bütüne de ulaşmayabilir, ne yapalım, kader.

  6. Belirli bir mesaj sayısından sonra metnin ne hale geldiğini, ilk haliyle arasındaki farkı birlikte görmemiz için ikisini bir arada ekleyeceğim. Kaç mesajdan sonra yeni bir metne geçeceğimize paşa gönlümüz karar verecek.

  7. Bu kurallara oy birliğiyle veya zamanın öğretici gücü nedeniyle yenisi eklenebilir, kurallar ihlal edilebilir. Kuralların amacı yaratıcılığımızı tetikleyecek labirentler kurmaktır. Bilinenin aksine özgürlük değil sınırlamalar yaratıcılığın zeminidir.

Metin Refik Algan’ın Saat Kulesi adlı kitabından güzel bir öykü:

Tüm gençliği boyunca afrodit yontusunca güzel bir kız bulup onunla evlenmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin ilk gecesinde, sabaha karşı uyandı. Karısı uyuyordu. Tuttu, karısının kollarını yontunun kırılmış olduğu biçimde kesti.

10 Beğeni

Başlayayım:

Tüm gençliği boyunca afrodit yontusunca güzel bir kız bulup onunla evlenmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin ilk gecesinde, sabaha karşı uyandı. Karısı uyanıktı. Tuttu, karısının kollarını yontunun kırılmış olduğu biçimde kesti.

2 Beğeni

Tüm gençliği boyunca afrodit yontusunca güzel bir kız bulup onunla evlenmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin son gecesinde, sabaha karşı uyandı. Karısı uyanıktı. Tuttu, karısının kollarını yontunun kırılmış olduğu biçimde kesti.

4 Beğeni

Tüm gençliği boyunca afrodit yontusunda güzel bir kız bulup onunla evlenmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler.Evliliklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Karısı uyanıktı.Tuttu,karısının kollarını yontunun olduğu biçimde kesmedi.

4 Beğeni

Tüm gençliği boyunca afrodit yontusunda Çirkin bir kız bulup onunla evlenmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler.Evliliklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Karısı uyanıktı.Tuttu,karısının kollarını yontunun olduğu biçimde kesmedi.

3 Beğeni

Tüm hayatı boyunca afrodit yontusunda çirkin bir kız bulup onunla evlenmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler.Evliliklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Karısı uyanıktı.Tuttu,karısının kollarını yontunun olduğu biçimde kesmedi.

2 Beğeni

Tüm hayatı boyunca afrodit köyünde çirkin bir kız bulup onunla evlenmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin son gecesinde, sabaha karşı uyandı. Karısı uyanıktı. Tuttu, karısının kollarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

1 Beğeni

Hocam bence bir yapan bir daha yapmasın…

1 Beğeni

Tüm hayatı boyunca afrodit köyünde çirkin bir kız bulup onunla evlenmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler.Evlendiklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Karısı uyanıktı.Tuttu,kendi kollarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

3 Beğeni

Tüm hayatı boyunca afrodit köyünde çirkin bir kız bulup onunla evlenmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler.Evliliklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Karısı uyanıktı.Tuttu, kendi kollarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

1 Beğeni

Tüm hayatı boyunca afrodit köyünde çirkin bir dayı bulup onunla evlenmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler. Evliliklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Karısı uyanıktı.Tuttu, kendi kollarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

3 Beğeni

Tüm hayatı boyunca afrodit köyünde çirkin bir dayı bulup onunla evlenmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin son gecesinde, sabaha karşı uyandı. Karısı uzaylıydı.Tuttu, kendi kollarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

EK: Nereden sonra yeni bir paragrafa, öyküye geçilecek? Sürekli bu paragraf üzerinden mi gidilecek? Bu da belirlenirse iyi olur aslında.

1 Beğeni

Pardusla birlikte 10 düzeltme oldu, böyle her 10-15 seferde hikaye değişebilir.

2 Beğeni

Tüm hayatı boyunca afrodit köyünde çirkin bir dayı bulup onunla evlenmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin son gecesinde, sabaha karşı uyandı. Kocası uzaylıydı. Tuttu, kendi kollarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

(İlk öyküyle zerre ilgisi olmayan bir sonuca ulaştığımıza kanaat getirince yeni bir öykü ekleyebiliriz. Henüz yolun başındayız. Herkes ard arda olmamak üzere defalarca değiştirebilir öyküyü.)

2 Beğeni

Tüm hayatı boyunca afrodit köyünde çirkin bir dayı bulup onunla evlenmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin son gecesinde, sabaha karşı uyandı. Kocası uzaylıydı. Tuttu, kendi boynuzlarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

3 Beğeni

Hiçlik hayatı boyunca afrodit köyünde çirkin bir dayı bulup onunla evlenmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler.Evliliklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Kocası uzaylıydı.Tuttu,kendi boynuzlarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

3 Beğeni

Hiçlik hayatı boyunca babasının köyünde çirkin bir dayı bulup onunla evlenmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler.Evliliklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Kocası uzaylıydı.Tuttu,kendi boynuzlarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

3 Beğeni

Hiçlik hayatı boyunca babasının köyünde çirkin bir dayı bulup onunla gömülmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin son gecesinde, sabaha karşı uyandı. Kocası uzaylıydı. Tuttu, kendi boynuzlarını yontunun olduğu biçimde kopardı.

4 Beğeni

Hiçlik hayatı boyunca babasının köyünde çirkin bir dayı bulup onunla gömülmek istemişti. Derken buldu da. Evlendiler. Evliliklerinin son gecesinde, sabaha karşı uyandı. Kocası uzaylıydı. Tuttu, kendi boynuzlarını yıllardır olduğu biçimde kopardı.

1 Beğeni

Hiçlik hayatı boyunca babasının köyünde çirkin bir dayı bulup onunla gömülmek istemişti.Derken buldu da.Evlendiler.Evliliklerinin son gecesinde,sabaha karşı uyandı.Aslında uzaylıydı.Tuttu,kendi boynuzlarını yıllardır olduğu biçimde kopardı.

1 Beğeni