Peyami Safa Kitapları (Damla Yayınevi)

Peyami Safa

BİYOGRAFİSİ

Peyami Safa (2 Nisan 1899 - 15 Haziran 1961), Türk yazar ve gazeteci. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu , Matmazel Noraliya’nın Koltuğu ve Yalnızız gibi psikolojik türdeki eserleriyle Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında ön plana çıktı. Yaşamı ve fikrî hayatındaki değişimlerini eserlerine de yansıttı. Server Bedi takma adıyla birçok roman kaleme aldı. Cingöz Recai tiplemesini Fransız yazar Maurice Leblanc’ın Arsen Lüpen karakterinden esinlenerek yarattı. Aynı zamanda çeşitli kurumlarda gazetecilik mesleğini sürdürdü ve ağabeyi İlhami Safa ile birlikte Kültür Haftası gibi çeşitli dergiler çıkardı.

Peyami Safa’nın ismini şair Tevfik Fikret koydu. Küçük yaşlarda babasını kaybedince annesi ve ağabeyi ile zor şartlar altında yaşadı. Sağ kolunda kemik veremi hastalığı baş gösterdi. O yıllardaki psikolojisini otobiyografik romanı Dokuzuncu Hariciye Koğuşu 'nda işledi. İlk edebi ürünlerini Vefa İdadisi’ndeki öğrenimi sırasında verdi. Kısa bir süre öğretmenlik yaptı. “Asrın Hikâyeleri” başlığı altında yayımladığı hikâyeleri ilgi gördü ve teşvik edici tepkiler aldı. Dönemin önemli edebiyatçılarıyla kalem kavgalarına girdi. Yaşamında pozitivist, materyalist, mistik, milliyetçi, muhafazakâr, antikomünist ve korporatist tutumlar sergileyerek çeşitli değişimler yaşadı. Fransızca bilmesiyle Batı kültür ve yeniliklerini yakından takip etti. İlk dönemlerinde Maupassant ve Rousseau gibi isimlerden tercümeler yaptı. Sonraki eserlerinde mekân olarak hep İstanbul’u seçti. Doğu ile Batı’nın sentez ve tahlilinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Cumhuriyet ve Milliyet gibi gazetelerde eleştirel üslupla yazılar yayımladı. Nâzım Hikmet ve Necip Fazıl Kısakürek ile olan iyi ilişkileri zamanla kalem kavgalarına dönüştü. İlk başta Cumhuriyet Halk Partisi’ne, sonrasında Demokrat Parti’ye yakınlaştı.

Küçük yaşta başladığı yazın hayatını ölümüne kadar sürdürdü. Ağırlıklı olarak milliyetçi ve muhafazakâr bir tutum içinde oldu. Fatih-Harbiye ve Dokuzuncu Hariciye Koğuşu adlı eserleri Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ortaöğretim öğrencilerine tavsiye edilen 100 temel eser listesinde yer aldı. Eserleri çeşitli dönemlerde sinemaya ve dizilere uyarlandı.

Kaynak: Peyami Safa - Vikipedi

NOT: Kitaplar Damla Yayınevi’nin yaptığı sıralamaya göre sıralanmıştır. Sıralama yanlışsa belirtirseniz düzeltebilirim.

ÇIKAN KİTAPLAR:

CİNGÖZ RECAİ SERİSİ

  1. Zeyrek Cinayeti
  2. Esrarlı Köşk
  3. Şeytani Tuzak
  4. Sherlock Holmes İstanbul’da
  5. Cingöz’ün Esrarı
  6. Mişon’un Definesi
  7. Arsen Lüpen İstanbul’da
  8. Elmaslar İçinde
  9. Cingöz Kafeste
  10. Kral Faruk’un Elmasları
  11. Sultan Aziz’in Mücevherleri
  12. Tiyatro Baskını

1 Cingöz Recai - Zeyrek Cinayeti 2 Cingöz Recai - Esrarlı Köşk 3 Şeytani Tuzak - Cingöz Recai

4 Cingöz Recai - Sherlock Holmes İstanbul'da 5 Cingöz Recai - Cingöz'ün Esrarı 6 Cingöz Recai - Mişon'un Definesi

7 Cingöz Recai - Arsen Lüpen İstanbul'da 8 Cingöz Recai - Elmaslar İçinde 9 Cingöz Kafeste - Cingöz Recai

10 Kral Faruk'un Elmasları 2-Cingöz Re 11 Sultan Aziz'in Mücevherleri Cingöz Recai 12 Cingöz Recai - Tiyatro Baskını

KARTAL İHSAN MACERALARI

  1. Kartal Pençesinde
  2. Kağıthane Faciası

1 Kartal Pençesinde 2 Kağıthane Faciası

ÇEKİRGE ZEHRA MACERALARI

  1. Göztepe Soygunu

1 Göztepe Soygunu

ROMAN - HİKAYE - MASAL KİTAPLARI

  1. Amerika’da Bir Türk Çocuğu
  2. Bir Varmış Bir Yokmuş
  3. Küçük Alp’in Yıldızı
  4. Cesur Çocuklar
  5. Havaya Uçan At
  6. Deniz Kızı

2 Beğeni