"R.pe Day" Steam Tarafından Satışa Sunulmayacak

I go, you go, we go…

4 Beğeni

Steam Greenlight’ı kaldırmakla çok büyük hata yaptı. Şimdi yüz doları veren oyununu kütüphaneye sokuyor.

Oyunu ilk defa sizden duydum. İyi ki de duymamışım. Bir oyunun içinde bu dedikleriniz olabilir. Hikayeye ve atmosfere yedirebilirsiniz ama oyunun tüm amacının bu olması saçmalıktan ibaret. Eskiden browserdan oynadığımız java oyunları (balon patlatmaca resmin eşini bulma vs.) arka plana çıplak kadın koyarak sözde erotik oyun olduğunu iddaa eden bir çok oyun ve bunun gibi saçma sapan oyunlar da steam’in greenlight’i kaldırması yüzünden kütüphaneyi çöpe çevirdi.

Her yerde olduğu gibi böyle saçma sapan işler olacaktır ama beni asıl korkutan oyundan hiç anlamayan insanların gazetelerde bakın çocuklarınızın oynadığı oyunlar böyle diyecek olması. Oyundan anlayan kesim de saten görmezden gelip şikayetini yapacaktır. Çocuklar konusuna gelince işin iki tarafı var aslında. Ben de 11-12 yaşlarında GTA vicecity’de bi sürü insan katlettim bak iyi bir araban olunca ve paran olunca bikinili kızlar arabana biniyormuş ve tenha bir yere gidince araba sallanıyormuş diye eğlendim arkadaşlarımla. Ama bunların ikisini de gerçek hayatta yapmıyorum ve nasıl bir şaçmalık olduğunun farkındayım. Bu tarz içerikleriklerden çocukları özellikle günümüzde korumak çok zor ancak çocuklar

2 Beğeni

Kime göre neye göre. Steam ticari bir kuruluş. Bakacağı tek şey satış grafikleri. Steam gibi uygulamalar kullanıcılarla etkileşimi arttırdığı için çok duygusal yaklaşıyoruz. Steam profile yok sayma seçeneğini koymuş, istemediğim tarz oyunlar gelince direk yok sayıp geçiyorum. İstemediğim etiketleri ve kategorileri de aynı şekilde yapıyorum.

Bu konu edebiyat başlığında tartıştığımız wattpad konusu ile benzerlik oluşturuyor. Ne satıyorsa insanlar ona yöneliyorlar. Greenlight güzeldi fakat bence iki sorunu vardı. Bir indie yapımcıların dahil olmasını geciktirip zorlaştırıyordu. İkincisi ise bizim beğenmediğimiz kategorilerde bulunan oyunlardan elde edilecek geliri Steam elde edemiyordu.

Biz ne kadar tepinirsek tepinelim, bu işin sonunda satış rakamları, cirolar ve karlılık gibi ekonomik raporlara göre şirketler yolunu çiziyor. Maalesef futbol ve bilimum kalbur üstü spor dallarında veya sinema sektöründe olduğu gibi oyun sektörü de iyice endüstriyel bir ortama dönüştü. Bunların hepsi bacasız fabrikalar.

Bu durumu düzeltecek iki durum var. Birincisi bilinçli tüketicilerin konu başlığında adı geçen oyuna yapıldığı gibi çok sert tepkiler koyması. İkincisi ise global anlamda yaşanacak ekonomik kriz. Ekonomik kriz dönemlerinde insanlar daha zor para harcar ve harcayacakları paraları daha kaliteli şeylere harcamaya çalışırlar. Yaşanmış tüm ekonomik krizlerden yıkılmadan çıkan şirketlerin büyük çoğunluğu kaliteli hizmet verdiği için çıkmıştır.

Oyun piyasasının kendisini silkelemeye ihtiyacı var. Fakat pazar ve dönen para miktarları büyük olunca, daha net bir ifade ile pasta yapılacak kalıp ne kadar büyük olursa o pastanın içine girecek malzeme sayısı o kadar çok oluyor.

Bunun en büyük örneği dotcom krizidir. Krizden önce patlayan yazılım ve internet projelerine herkes yatırım yapıyordu ama sonunda patlayınca ayakta Google gibi şirketler kaldı. Bence oyun dünyası içerisinde de benzer bir durum yaşanmalı. Sektör kendi içindeki gereksiz ve yük olan, aslında sektörü baltalayan olguları bir şekilde temizlemeli. Ama nasıl olur, veya olur mu tartışılır bir konu.

2 Beğeni

Haklısınız, biraz duygusal yaklaştığım doğrudur. Gerçi bu tarz saçma sapan içerikler gerçekten para kazandırıyor mu emin değilim ama çok da önemli değil. 25 yıl önceki gibi 10-15 kişi geliştirmiyor oyunları artık. 300-500 kişi kişi geliştiriyor. Hacim arttıkça getirdiği para yapılan reklamlar da artmaya başlıyor dolayısıyla. O kadar para kazanan şirketler büyük ihtimalle sizin dediğiniz gibi bir krizle karşılaşmadan yaptıklarını gözden geçirmezler. DLC ve oyun içi satın almayla oyuncunun cüzdanını boşaltmaya devam edecekler. Hatta yüzsüzlük yapıp CEO’ya yıllık 30 küsür milyon dolar maaş verip, piyasaya bilmem kaç miyar kar açıklayıp 800 işçiyi işten çıkartmaya devam edecekler.

Aşlında diğer herşeyde de haklısınız. Tüketici bilinçlenmedikçe aynı tas aynı hamam.

1 Beğeni