Reşat Nuri Güntekin Kitapları (İnkilap Kitapevi)

1-Reşat_Nuri_Bey_Güntekin

BİYOGRAFİSİ

1889’da İstanbul’un Üsküdar ilçesinde dünyaya geldi. Babası, askeri tabip Nuri Bey, annesi Kars valisi Yaver Paşa’nın kızı Lütfiye Hanım’dır. Reşide adlı kız kardeşi çok genç yaşta hayatını kaybetti, tek çocuk olarak büyüdü. Babası askeri doktor olduğu için öğrenim hayatı boyunca birçok il gezen Reşat Nuri, ilköğrenimine Çanakkale’de başladı. Çocukluk yıllarında okuduğu Fatma Aliye Hanım’ın Udi isimli romanı hayatına iz bırakıp,sanata heveslendiren eserleri arasına girdi. Babasının Çanakkale’deki evlerinde zengin bir kütüphanesinin olması onu kitaplara iten ve yazı yazma kültürünün gelişmesini sağlayan bir araç oldu. İzmir’deki Frerler okulunda bir süre öğrenim gördükten sonra İstanbul’da Saint Joseph Lisesi’nde öğrenim gördü. Yüksek öğrenimini Darülfünun Edebiyat Şubesi’nde 1912’de tamamladı. Böylece öğrenim hayatını yirmi üç yaşında bitirmiş oldu.

1927’ye kadar Bursa ve İstanbul’da çeşitli okullarda Fransızca ve Türkçe öğretmeni ve müdür olarak görev yaptı. Görev aldığı okulların bazıları Bursa Sultanisi, İstanbul Beşiktaş İttihat Terakki Mektebi, Fatih Vakf-ı Kebir Mektebi, Akşemseddin Mektebi, Feneryolu Murad-ı Hâmis Mektebi, Osman Gazi Paşa Mektebi, Vefa Sultanisi, İstanbul Erkek Lisesi, Çamlıca Kız Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi ve Erenköy Kız Lisesi’dir. 1927’de Erenköy Lisesi’nden yeni mezun olan öğrencisi Hadiye Hanım ile evlendi[2].

Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra edebiyatla uğraşan Reşat Nuri, Halit Ziya’nın eserlerinden aldığı ilhamla hikâye yazma hevesi duymaktaydı. Daha sonra tiyatro edebiyatını benimseyerek bir tiyatro yazarı olmak için uğraştı. Yazı hayatına I. Dünya Savaşı sonlarında başladı. Başlangıçta “Eski Ahbap” (1917) gibi uzun hikâyeler, “Hançer”(1920) ve “Eski Rüya” (1922) gibi sahne eserleri, “Gizli El” (1924) gibi romanlar yazan, tiyatro eleştiri ve araştırmaları yayınlayan sanatçı “Çalıkuşu” adlı romanının 1922’de Vakit Gazetesi’nde tefrika edilmesiyle şöhrete kavuştu.

Güntekin, 1931’de maarif müfettişi oldu ve bu arada Dil Heyeti’yle birlikte bazı çalışmalarda bulundu. Anadolu’yu baştan başa dolaşmasına neden olan müfettişlik görevi sayesinde ülkenin gerçeklerini yakından görme ve tanıma imkânı buldu. 1939’da ise Çanakkale milletvekili olarak TBMM’de bulundu. Bu görevini 1946’ya kadar sürdürdü. 1941’de tek çocuğu olan kızı Ela dünyaya geldi. Yine 1947’de, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ankara’da yayımlanan Ulus gazetesinin İstanbul kolu olan Memleket gazetesini çıkardı. Güntekin daha sonra müfettişlik görevine geri döndü ve 1950’de Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye temsilciliği ve öğrenci müfettişliği görevleriyle Paris’e gitti. Paris kültür ataşeliği yaptı. 1954’te ise yaşından dolayı bu görevden ayrılmak zorunda kaldı. Emekliliğinden sonra bir süre İstanbul Şehir Tiyatrosu edebi heyeti üyeliği yaptı.
(Kaynak: Wikipedia)

ÇIKAN KİTAPLAR

  1. Acımak
  2. Akşam Güneşi
  3. Anadolu Notları - I-II
  4. Ateş Gecesi
  5. Bir Kadın Düşmanı
  6. Çalıkuşu
  7. Damga
  8. Değirmen
  9. Dudaktan Kalbe
  10. Eski Hastalık
  11. Gizli El
  12. Gökyüzü
  13. Harabelerin Çiçeği
  14. Kan Davası
  15. Kavak Yelleri
  16. Kızılcık Dalları
  17. Leyla ile Mecnun
  18. Miskinler Tekkesi
  19. Olağan İşler
  20. Salgın-Madalyonun Ters Tarafı
  21. Son Sığınak
  22. Sönmüş Yıldızlar
  23. Tanrı Misafiri
  24. Yaprak Dökümü
  25. Yeşil Gece

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

11 12 13 14 15

16 17 18 19 20

21 22 23 24 25

11 Beğeni

Geçen gün yazılı sorumdu

Reşat Nuri Güntekin’ in eserlerini yazınız ?

1 Beğeni

Keşke önce ekleseymişim . Kopya olurdu. :slight_smile:

1 Beğeni

Ölümünden 70 yıl sonra telif haklarının düşmesi Reşat Nuri Güntekin için de geçerli mi?? Kitapları çok pahalı olduğu için sıfır alamıyorum, ikinci el aranıyorum. 2026’yı bekleyekleyip ölmez sağ olursam kitaplarını kitaplığıma ekleyeyim /:

2 Beğeni

Reşat Nuri kitaplığı oluşturmaya niyetliyim. En uygun nasıl temin ederim bilen var mıdır?

1 Beğeni

Şimdi bir kaç siteyi inceledim. Şuan için çoğu sitede stok sıkıntısı var. Yani kitapları toplaman biraz zor olacak.

https://www.babil.com/arama?q=Reşat+Nuri+Güntekin&f_brand=İnkılap+Kitabevi+-+Reşat+Nuri+Güntekin&page=1

Babil stoklu çalışıyor ama indirim yok malesef burada da.

Kendi sitesinde kitapların çoğu görünüyor. Ama yine indirim yok.

https://www.amazon.com.tr/s?i=stripbooks&rh=p_27%3AReşat+Nuri+Güntekin&ref=dp_byline_sr_book_1

Amazon şuan için en uygunu gibi duruyor.

images - 2020-09-25T231259.720

Aslında merak ettiğim, yüzde 50 falan yakalayamaz mıyız gün olur? Mesela 10 kitabını atıyorum.

2 Beğeni

Ben İnkilap Yayınlarının hiç %50 olduğunu görmedim malesef.

İnkılap Kitabevi telifi mi kaybetti? Neredeyse hiçbir eserinin baskısı yok.

Elimde 23 tane eseri var, rafa kronolojik yazım sırasına göre dizdim ve hepsini jelatinle rutubetten ve tozdan korumaya aldım, böylece hiçbir şekilde sararma, kararma olmadı, ilk günkü gibi tertemizler, şimdi çoğu baskısı yok, iyi ki zamanında almışım…

7 Beğeni

İyi yapmışsınız gerçekten. Güzel günlerinizde yanınızda olsun hepsi. Tebrik ederim :slight_smile:

1 Beğeni

4 adet gönderi şu konuya taşındı: Kitaplarınızı Nasıl Koruyorsunuz?

Çok teşekkür ederim Mevlevisultan, keşke kütüphaneleri paylaşan arkadaşlarda yerli hazinelerimizi de görebilsek diye bazen iç geçiriyorum, herşey gönlünüzce olsun…

1 Beğeni

Geçenlerde İnkılap yeni basım bandrolleri almış. Demek ki bu eziyet devam edecek. Livaneli kitaplarına gösterdikleri özenin yarısını Güntekin’in eserlerine gösterebilselerdi alıp okurdum. Çalıkuşu 60₺’den aşağı etiket görmez bu sefer. İnatla telifinin bitmesini bekliyorum.

8 Beğeni

Kendi sitesinde tüm İnkılap Yayınevi kitaplarında %35 indirim varken Reşat Nuri Güntekin kitaplarında hiçbir indirim yok ve fiyatları çok yüksek. Mirasçıları çok yüksek telif mi talep ediyor acaba anlayamadım?

5-6 yıl daha sabredersek kapaklarında güzel görsellerin olduğu Reşat Nuri kitapları göreceğiz. Bende sadece Çalıkuşu var. Abim lisede okumak için almış ve epey yıpratmış. Eserlerini okumayı çok istememe rağmen tutuyorum kendimi. Şimdiden Çalıkuşu’nun İş Bankası’ndan çıkacak salıncaklı kapağını hayal edebiliyorum :heart_eyes: . Ya da Feride’nin güçlü duruşunu gösterebilmek adına tek başına bir kadın da olabilir.

2 Beğeni

2026’da telifi düşüyor diye biliyorum. Ben de o günü bekleyenlerden biriyim! :fist:

3 Beğeni

Evet ben de bekleyeceğim 2026’yı :slight_smile:

3 Beğeni

Az kalmış, o yüzden yani kalan süreyi kazanca çevirmek için fiyatları yüksek tutuyor olabilirler.

1 Beğeni

Ben de İnkılap Kitabevi’nin eserlere gerekli özeni göstermediğini düşünüyorum. Elimdeki Yaprak Dökümü kitabında yazım hataları ve fontlardan kaynaklı bazı harflerin çıkmamış olması gibi bolca hata var.