Rıhtım Kamarası

Sırasıyla 79-81-85 yapımı ilk üç film. Son film 40. yılını kutluyor bu sene. İyi ki bu evreni izlemişiz diyorum. :fire::guitar:

2 Beğeni

Distopya ifadesini görmezden geliyorum. :slight_smile: Fantastikçiler size diyor. En başta da @isos81 sana diyor. :slight_smile:

Distopya, korku iklimi yaymanın aparatıdır. Fantastik edebiyat, yaşadığınız dünya ve bu hayatın yeterince meselesi yokmuş gibi, uyduruk evrenler yaratma kandırmacasıdır.

Cumhuriyet Kitap - 8 Mayıs 2025

2 Beğeni

Zaten amaç da o değil mi? Neyi ne için yaptığımızı biliyorken bu boş karalama çok gülünç geldi bana. Hayatta o kadar mesele varken Fantastik sayesinde biraz da olsa huzurlu olmamızı bile istemiyorlar galiba. :joy:

Ha bir de ‘ben’ diyerek yazılacak en doğru şeyi ve konuyu da kendileri biliyormuş yeni öğrendim. Çok yazık hep yanlış şeyler okumuş ve yazmışız. :frowning:

6 Beğeni

:slight_smile:

Bu bakış açısı biraz klasik edebiyat /edebiyatçı bakış açısından dolayı. Kısaca “edebiyatçının bir derdi olmalı” diye düşünüyor bazı edebiyatçılar / yazarlar.

Olmalı ya da olmamalı. Çok genelleyici ve basit bir yorum yapmış.

1 Beğeni

“edebiyatçının bir derdi olmalı”

Fuat Sevimay söylemiyor bunu, bazı yazarların genel bir bakış açısı anlamında bu var.

Fantastik için bence haksızlık ediyor.

Tamam kabul çok büyük kısmı öyle ya da Sanderson gibi genel anlamda dertsiz tasasızlarda var (mormon motifleri saymazsak) ama Sapkowski 'nin Witcher’ı gibi “bir derdi” olan, içinde yaşadığımız dünya için tasalanan kitaplar da var.

2 Beğeni

Sevimay’ın fantastik olmayan kitaplarını da okuduk, açtırmasın bana şimdi ağzımı. Hayır bir de İthaki’den çıkarmış kitabını, şaka gibi. :slight_smile:

5 Beğeni

:slight_smile:
Ülkenin en çok “uyduruk evrenler yaratma” kitaplarını yayımlayan yayıncısı İthaki.

4 Beğeni

Küçümsüyor ya da tuzak filan diyor ama fantastik yazmak çok daha zordur aslında. O yaratılan evrenin tüm kurallarını (tüm kurallar olmasa da büyük kısmını) tanımlaman, yeni sistemler vs. icat etmen ve bunda da tutarlı olman gerekir. Ayrıca fantastik dediğin şey temelde derdini farklı bir dünya üzerinden anlatma sanatıdır (bana göre).

Yani derdini (aşk, ihanet, sevgi, savaş artık her ne ise) ha bu dünya üzerinden anlatmışsın ha Kozmer üzerinden, ne fark eder ki? İnsanlar, dünyalar ve hatta kainatlar değişse de, duygular her yerde aynı. Bizim de ilgilendiğimiz tek şey duygular. :slight_smile:

Son olarak, distopya ile fantastik arasında doğrudan bir bağ da yok. Onu mu ima etmiş anlamadım, cümleler arka arkaya olunca sanki bağlı gibi olmuş. Eğer onu ima ettiyse o da ayrı bir facia.

O değil de, dün bu gelmişti aklıma. Yayın evleri neden kitapları yayımlıyor da yayınlamıyor. Eğer kitaplar yayımlanıyor ise niye adları yayım evi değil? :thinking:

5 Beğeni

Distopya ile fantastik arasında bir bağ anlamında değil de distopya topluma korku yayıyor, fantastik gerçeklikten kopartıyor anlamında eleştiriyor

Ben önceden yayınlıyor yazıyordum baktım editörler, yayınevi sosyal medya hesapları, yayın yönetmenleri hep yayımlamak diyorlar ben de öyle yazmaya başladım. :slight_smile:

İmla konusu benim cahiliye alanım, bir editörün desteğini isteyelim bunun için. @Everfever

4 Beğeni

Zırva..

3 Beğeni

Benim bildiğim kadarıyla süreli gazete, dergi, tv, vs. söz konusu olduğunda “yayınlamak”. Kitap gibi süresiz neşriyatta “yayımlamak”. Ancak bu kural ne zaman işlemeye başladı, neden yayımevi değil de yayınevi kaldı, orasını ben de bilmiyorum. Araştırmak lazım.

TDK hepsi için yayımlamak diyor şu anda ama yarın ne der, fikir değiştirir mi bilemem.

3 Beğeni

"Distopya, korku iklimi yaymanın aparatıdır. Fantastik edebiyat, yaşadığınız dünya ve bu hayatın yeterince meselesi yokmuş gibi, uyduruk evrenler yaratma kandırmacasıdır."

Bu yazı, düpedüz dar bakış açısıyla beslenen bir zihnin ürünü.

İnsanın olduğu yerde mesele hep var; insan elinden çıkıp da “mesele” ile ilgili olmayan eser yok.

Edebi tür bu "mesele"nin farklı şekillerde sunulmasından başka bir şey değildir. Anlam, kurgunun altına da gizlenebilir, kurgudan ayrı da tutlabilir. Bir fikir makale olarak da sunulabilir, parlak bir hayalgücüyle de yüceltilebilir ya da düşüncesizce bir köşeye* fırlatılabilir.

1 Beğeni

Öyle köşelerden atıp tutmak kolay, canlı yayında karşıma gelsin de Fantastik kötülesin :smile:

8 Beğeni

Bir cümleyle tüm saygımı yitirdi adam, ilk defa gördüm kendisini ama artık ağzıyla kuş da tutsa kendisini ciddiye alamayacağım maalesef.

Bu konular hala edebiyat çevrelerinde tartışılıyor mu ya? Ben bu işleri aştık sanıyordum. :thinking:

9 Beğeni

Türk Dil Kurumuna göre eylem “yayımlamak”, yayımlanan şey ise “yayın”.

1 Beğeni

Etkinliğimiz başlamak üzere, duymayan kalmasın. :slight_smile:

2 Beğeni

Mutluyum, huzurluyum. :slight_smile:

10 Beğeni

Güzel dönüşleriniz olsun. :lotus:

1 Beğeni

Çok teşekkür ederim :cherry_blossom:

1 Beğeni