Rıhtım'ın Evcil Hayvanları

Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bulabilirsek Sultan Papağanı sahiplenme düşüncemiz vardı fakat etrafımızda besleyen kimse olmadığı için soramamıştım. Parmakları eklem yerlerinden gagalarıyla kapıp, güzel bir sıkıştırıp kanatmışlığı var. Mümkün değil sevemiyorduk, o yüzden huyunu suyunu bilmediğim papağanlara temkinli yaklaşıyorum artık :grinning: Tekrar teşekkür ederim.

3 Beğeni

Evde kedi de besliyoruz, muhabbet kuşu da. Zamanında köpek de besledik ama Sultan kadar problemli başka bir hayvan yoktu diyebilirim:))

3 Beğeni

Sultan papağanı oldukça sakin huylu ve sıcakkanlı bir türdür. Yavru olarak alıp eğitirseniz bağırmak yerine oldukça yüksek sesle de olsa ötme eğiliminde olacak. Tüyleriyle ilgili pek sorun yaşamadım zamanında, ama muhabbet kuşu gibi pislemiyor onu da söyleyeyim. :slight_smile:

2 Beğeni

@toz
@yavanna
@Pyrewrath
Merhaba, herkese toplu bir cevap yazayım bizim papağan sahiplenme sürecimizle ilgili :slight_smile: Sultan papağanı sahiplenmenin püf noktası kesinlikle 3 aydan küçük yavruları sahiplenmeye özen göstermek ve petshoplardan almamaktır. Biz budan 2 yıl önce biraz bilgisiz olduğumuz için bir petshoptan ‘lutino’ denen sapsarı bir sultan papağanı almıştık, petshop sahibi bize kuşun 3 aylık erkek olduğunu söyleyerek vermişti.
Gelin görün ki daha sonra öğrendiğimize göre kuş neredeyse 5 yaşına gelmiş ve damızlık olmuş. Bu şekildeki bir kuşu da siz sırtınızda Bağdat’a taşısanız evcilleşemezler ne yazık ki, küçüklükten alışmadıkları için. @yavanna sizin kuşunuz da böyle olabilir, çünkü bendeki ilk sultan papağanı da devamlı tıslıyor ve ısırmaya çalışıyordu naparsam yapayım. Asla kafesinden çıkıp uçmuyordu, sürekli çığlık atıyordu ve hem ona hem bize eziyet haline gelmişti durum. Sonra araştırma yapıp bu tür yabani ve belirli bir yaşa gelmiş (damızlık olmuş) kuşların asla evcilleşemeyeceğini öğrendik. Aldığımız petshopa bir daha güvenemeyeceğimiz için tanıdıklar aracılığıyla bir kuş üreticisi bulduk ve oradan elimizdeki kuşu verip, fotoğraflarını paylaştığım Lupin hanımı 2 aylıkken sahiplendik. İlk kuşumuz da damızlık olarak üreticinin oldu, orada daha mutlu olacağına bugün da hala inancım tamdır.
Yeni kuşumuz Lupin’in ise ilk kuşa nazaran gerçekten yavru olduğu tipinden belliydi, daha tüyleri bile tam çıkmamıştı ve o gün bugündür 2 yıla yakın bizde. Babamla yaşıyorum, ikimizi de çok seviyor ve tam bir kucak bebeği resmen, omzumuzdan inmiyor, sürekli kendini sevdirmek istiyor, 7/24 evde dolanıyor kafasına göre sağı solu kemiriyor :slight_smile: Papağanlar çok kemirgen oldukları için bunun önüne geçmek biraz zor olabilir, bizimki özellikle kablo, duvar (evet duvar…) ve ahşap pencere pervazlarını kemiriyor ama biz kuşumuzu çok sevdiğimiz için olsa gerek, bunlar pek gözümüze görünmüyor :slight_smile: Bağırma konusuna gelince, bizimki özellikle bahar öncesi kızışma dönemi geldiğinde evde feryat figan bağırıyor ama o zamanlar haricinde bağırmıyor. En fazla başka bir odaya gidip de geri gelemezse gel beni al diye bağırabiliyor :slight_smile:

Sonuç olarak naçizane tavsiyem, bir kuş sahiplenmek istiyorsanız -türü ne olursa olsun- sakın ha sakın petshoplara başvurmayın bizim hata yaptığımız gibi. Çünkü ya onların da kuşların yaşı hakkında fikri yok ya da yalan söylüyorlar.
Yaşadığınız çevrede, ilde kesinlikle kuş üreticisi vardır. Instagramdan ve özellikle de facebooktan üreticilere ulaşabilirsiniz. Onlar size yani doğmuş yavru verecektir ya da henüz ellerinde yavru yoksa rezerve edebilir, kuş doğduktan 1 ay sonra (yani kuş yem kırmayı öğrendikten sonra) size verir ve bu küçüklükte aldığınız kuş iyi davranıldığı taktirde sizi ailesi yerine koyacaktır. Eğitmek isterseniz eğer yine ağaç yaşken eğileceği için gerekli eğitimleri verdiğiniz taktirde takla atmayı bile öğretebilirsiniz. Bu bir mübalağaydı tabii ama anladınız siz… :slight_smile: Daha sormak isteyeceğiniz bir şey olursa mesaj atabilirsiniz, seve seve cevaplarım.

15 Beğeni

Çok iyi oldu, çok işime yarayacak bu yazdıklarınız :+1:

2 Beğeni

Bu arada boyut, tüy ve desibel konusunu yanıtlamayı unutmuşum. Sultan papağanları muhabbet kuşunun bir büyüğü. Baharda tüy döktükleri dönem birkaç hafta inanılmaz toz ve tüy döküyorlar, hergün evi süpürmek gerekiyor ama yılın geri kalanında hiç sorun olmuyor düzenli banyo ettirdiğiniz taktirde. Sesleri de ancak evin içinde her odadan duyulacak kadar kuvvetli, başka eve gidecek kadar yüksek değil ama benimki dişi olduğu için de öyle olabilir. İlk kuşum erkekti ve o bir tık daha sesliydi.

3 Beğeni

Teşekkür ederim. Hayvanları çok seven bir yerde yaşamıyoruz malesef ve duvarlarımızda ses izolasyonuna dair hiçbir şey olmadığı için ufak seslerde bile sıkıntılı durumlar oluşabiliyor. Anlattığınız gibiyse çok rahatsızlık verecek bir durum yaratmaz herhalde.

1 Beğeni

Kızışma dönemleri hariç problem olmaz bence de :slight_smile:

2 Beğeni

Ikea’dan aldığımız masa lambası

35 Beğeni

Tüm bilgiler çok faydalı oldu, aydınlandım Sultan konusunda. Biz de bu kadar gürültücü olmasını sevgisiz büyütülmesine bağladık zaten, bize geldiğinde çok yaşlıydı, banyosunu yaptırmak imkansızdı. Sadece avizede duruyordu, uçmuyordu bile, kısacası bahsettiğiniz tüm olumsuz özellikler kat kat olacak şekilde vardı. Ses konusunda sürekli ötüyordu, yani çiftleşme dönemi olsun olmasın sürekli bağırma modundaydı. Apartman bizim sorun olmuyor ama bazen katlanılmaz oluyordu. Asla sevemedik hayvanı, sevdirmedi yani:)) Mesela erkek arkadaşım üreticiden alarak yeni bir muhabbet kuşu hediye etti henüz 5 haftalıktı, üzerimizden inmiyor, çok cana yakın, ailesi biziz dediğiniz gibi.

2 Beğeni

Bizim manyak gecenin bir yarısı fanusundan çıkmış saatlerce yürümüş yürümüş evin merdivenlerinden atmış kendini sabah uyandığımızda ters dönmüş ve kurumuştu ilk başta üzüldük sonra dedik azimli sıçan duvarı deliyormuş gerçekten çok gülmüştük ama üzücü de yani duygu karmaşası yaşadık çok garipti.

Burayı okuyunca Tuğçe Hanımın papağanı ve benim muhabbet kuşunun hiç anlaşamadığı aklıma geldi. İnternette sultanla muhabbetin beraber oynadığı fotoğraf ve videolardan yola çıkarak tanıştırmaya çalıştığımızda ortaya çıkan şey tam bir kaos olmuştu. :joy:
Uzaktan uzaktan birbirilerini süzerler uzun bir süre, sonra benim muhabbet papağanın üstüne atlamaya çalışır, papağan kaçar, muhabbet peşinde ve evde kovalamaca başlar… Baktık olmuyor birbirimize emanet ettiğimizde yan yana getirmiyoruz artık :upside_down_face:.

Tesadüfen çekilmiş bir saldırı anı karesi de var. :joy: (Tabii ikisi de zarar görmeden birbirilerinden uzaklaştırmıştık.)

13 Beğeni

Lupin insanlara karşı sevecen, dostların kuşlarına ve penceredeki güvercinlere gelince tıslayan bir yabani…

4 Beğeni

Bu da Atlas, aristokrat görünümlü agresif bir kuş ve noodle seviyor.

21 Beğeni

Karşınızda Juno :grapes: bu ay 5. yılımızı doldurduk :dog: İlk fotograf ilk sahiplendiğimiz haftadan küçük daha çok ürkekti hep kaçıyordu benden:) ikincisi gençliği üçüncüsü de artık bir hanımefendi oldugu zamandan:)

25 Beğeni

Teenage mutant ninja turtle… Turtle Power :boom: (bir günde siteyi turlama kapasiteli turbo tosbiğimiz)

19 Beğeni

Evcil değil. Bizim hayvanımız da değil ama kanka olduk. Her 3 5 günde bir gelip kuşlara koyduğumuz sudan içiyor. Sonic koydum adını. Gotta go fast…

26 Beğeni

Sabah annemin omzuna konmuş, kardeşim beslemeye karar verdi. Kafes filan aldık yem aldık. Sokakta kalmış sanırım biraz yıpranmış.

11 Beğeni

Götürebiliyorsaniz bir veterinere götürün bence. Dışarısı sıcak olsa bile üşütmüş olma ihtimali var. Hele ki fazla sakinse ve gözlerini sık sık kapayıp kabararak oturuyorsa problem olabilir. Dışkısı da sıvı ise üşütme sonucu ishal olmuş demektir. Maalesef kötü sonuçlanabilir.

2 Beğeni

Veteriner burada nerede var hiç bilmiyorum, ama bulursalar ve sorun çıkarsa götürürler annemler.

1 Beğeni