Çoğu kişi benzerini düşünüyor. Ben biraz acımasız davranmışım gerçi:
Bu arada seri sıralaman nasıl? Benim şöyleydi:
Çoğu kişi benzerini düşünüyor. Ben biraz acımasız davranmışım gerçi:
Bu arada seri sıralaman nasıl? Benim şöyleydi:
Şimdi spoilerlı geliyorum ama 10. gün içinde kronolojik gidemeyebilirim, olaylar çok dağıldı kafamda
Yine de kaçırdığım bir yer kaldığını düşünmüyorum son 2 günü epey yavaş ve detaylı okudum.
Şampiyonlar düellosunu 1500 sayfa bekleyelim ve bu mu? Abicim kimse demedi mi sen psikoloji kurgusu yazmıyorsun, epic high fantasy yazıyorsun. Bu kadar sayfa savaş beklentisi oluşturuyorsan birilerini savaştıracaksın yahu! Sophie’nin seçimi okumaya gelmedi kimse ![]()
Gav bebe olarak ruhlar alemine geçtiğinde onunla bir planı olduğunu anlamıştım. Long shot tahmin olarak acaba Şeref paresini masumluk faktörü ile ufaklık kapacak dedim ama bu ne ya
Dönerken çaktırmadan kucağından kapmış da, yıllarca büyütmüş de düelloya Dalinar nefreti ile hazırlamış falan. Bu mu abi büyük şaşırtmacan? Peki bu kandırdıkların da bebenin dedesi ve ninesi ya hani. Bir de bunlar BAĞDÖKÜMCÜ! Yoldan geçenin elinden bebesini kapmıyorsun yani. Hele de bu BAĞDÖKÜMCÜ’ler bu diyarda birbirleri ile arasındaki kıymetli BAĞ ile birbirlerini buluyor ya? Dede, nine, torun görüden görüye akıyorlar. Hatta birbirlerini kaybediyorlar, sonra tekrar BAĞ ile birleşiyorlar. O kadar kolay mıydı ya kucaktan kapıp fake bebeyle değiştirmesi. Ve bu 2 BAĞDÖKÜMCÜ’nün ruhunun bile duymaması! Çok kötü ya, lazy writing dicem de o da değil, görülerde Dalinar’ın kötü yönünü bebe Gav halinde görmesini falan da yapıyor çünkü. Baya baya büyük planı bu. Yauv bu adamın kendi ÖZ OĞLU da Ruhlar aleminde, onunla bu kadar güçlü bağ hissedip yanına varamıyor da torununu hissedip yanına çekiyor. Valla kendi bağladığını kendi kördüğümlemiş Sanderson ![]()
Neyse gelelim Dalinar reyizin bütün kitap Şeref’in gücünü peşleyip sonra elde etmesine ve 5 dk sonra salmasına
Yauv bu kadar kolay mıydı tanrıcılık oynamak olm, Dalinar sana ayrı ayarım, Şeref Paresi sana ayrı
Efendim kelimeleri biliyordun da Şeref’i anlıyordun da ay canım gel kucaklaşalım yaptınız da ne değişti ey Şerefli pare? Sen değil miydin binlerce yıldır unsur olarak kimseyi beğenmeyen? Yauv adam seni salıyor, sonra itekliyor diye Taravangian’ı niye kabul ediyorsun??? İnanılmaz saçmalık ya, bir de cümle direk bu “Güç, Dalinar’ın ısrarı üzerine Taravangian’ı kabul etti.” Niye abi, niye kabul etti? Senet mi imzaladı, bilezik borcu mu vardı Güç’ün Dalinar’a? Çek git olm, 10 bin yıl daha bağlanma kimseye.
Bu konuya çok gömüldüm ama nedeni anladığım kadarıyla finalin kitaba göre beğenilmiş gibi olması, benim hiçbir yerinden mantığıma oturmuyor Ceza’nın oluşması
Saçmalık. Hele ki Dalinar’ın mükemmel über süper bi keşif buldum, harika taktik yaptım şeklinde pareyi bırakıp Garaz’a iteklemesi… Neymiş artık Cosmere’deki diğer tüm tanrılar/güçler vs artık tüm dikkatini buraya verecek, kimse göz ardı edemeyecek ıvır zıvır. Ya Dalinar dediğimiz adam 5 koca külçe her işi kendi yapmanın kitabını yazan adam, tanrı olunca mı diğer dünyalara diğer tanrılara işi paslayayım diyecek ![]()
Yapılacak iş belli orada Dalinar, torununu kesecen abi. Hemen 2 dk da düzgün alternatifi de yazıyorum bak. Sonra elindeki güçlerle uzun yıllara yayılacak savaşa dalıp Garaz’ı gafil yakalayacan. Elinde Gecekanı var, Szeth var, Kaladin var… Bir tanrı unsuru nasıl ölürmüş biliyorsun falan, bir ara Taravangian’ı da doğratacan bunlara ( iki pareyi tokuşturup Roshar’ı yok etmedim dikkatinizi çekerim
) Sonra da Garaz paresini sen alacan Dalinar Dede! Bizim 5 kitapta okuyup tanıdığımız Dalinar sorumluluğu kendi alır, yükü kendi taşırdı yani. Belki bu 2 parenin unsuru Dalinar olsa farklı olacak, Sazed gibi daha kontrol edilebilir bir güç ortaya çıkacaktı…
Nohadon ile tereyağlı ekmek de yedik bu arada
Çok faydası oldu
Neyse diğerlerine geçelim.
Kaladin’in kitabın başından beri gelişimi hepimize dert oldu zaten,
bi de bu real time da 10 gün
10 günde psikiyatr oldu reyiz valla helal. Shinovar arc ı ilerledikçe Elçi olacağını tahmin ediyordum, ben Szeth ile beraber ikisini yemine bağlayıp diğer Elçiler kaçar diye düşünmüştüm ( bence daha mantıklı hala
) Onun yerine Jezrien’in yerine geçip Braize’e geçtiklerinde grup terapisi yapacak yol buldular… Mükemmel. Sonraki yüzyıllarda Kaladin;
Bu arada PSTD ve terapiye falan böyle girdi bu kitapta, Sanderson okurlarında gerçekten bu işin içinde olanlar ya da sıkıntı yaşayanlar falan varsa inanılmaz tepki olması lazım bence ya. Bu kadar kolay bir şey değil bu abi, ne bileyim. Biz böyle şeyler yaşamadık çok şükür ama 40 küsür sene önce askerde girdiği çatışmalardan, kaybettiği arkadaşlarından falan hala kabuslarla uyanan bir babayla yaşamaya devam ettiğimden Sanderson’ın bu kadar rahat bu tercihleri yapmasına hala inanamıyorum. Binlerce yıllık travmaların 10 günde çözümünden iyi seans parası kırılır ama
. Ya bir de İkinci Şansların Elçisi nedir
hiç mi başka bir şey bulamadın ![]()
Szeth kitabı taşıdı. Karakter gelişimi, taşıdığı duygu yükü, geçmişi/günümüzü, verdiği aksiyonu falan bu çocuk daha ne yapsın. Kitabı kurtaramadığı yetmediği gibi, eli verdi kolu kaptırdı
. Kendini sonunda bulup en üst ideali söylemesi mutlu etse de sonrasında 12124 ile bağının kopması falan… bilemedim. Bu da sonraki kitaplara set up mış zaten.
Gecekanı da top nokta da irade koydu, arkadaşlarımı öldürmeyeceğim dedi. Güzel sahneydi, uzun vadede kontrol edilebilir bir silah olursa neler olur tahmin etmek güç. Bu çocuğu biraz daha diğer şerefdar kılıçlarıyla mı bırakmak lazım, yoksa Kaladin’in terapisi mi işe yaradı bilemedim artık
Kartvizitine yazarsın Kaladin artık, itina ile kılıç terapisi uygulanır ![]()
Sigzil’e geçelim aklımıza 12124 gelmişken, Hoid şafakparesini kitledi kaçtı Sigzil’e
. Worldhopper olacağını tahmin ediyordum zaten. Szeth ile beraber kitapta en gelişen karakter de o oldu sanırım.Shadesmar’da giderken 12124 le karşılaşmalarını da görünce Semadeşen bağı da kuracak herhalde dedim. Sonra kitabı bitirdikten sonra bakınırken ne göreyim, meğer Sunlit Man anakarakteri buymuş
Bunu spoiler yemeden buralara iyi gelmişim, yemeyeyim diye hiçbir şey okumayıp izlememenin faydaları
Henüz okumadım ama yayın sırası olarak iyi olmamış. Önceden Sunlit Man’i okuyanlar en basitinden karakterin ölmediğini bilerek bu kitabı okumuş olur. Doğru olmamış.
Adolin kitabın yük katırıydı. Son güne kadar ki en iyi kısımlarıydı genelde. Ne zaman tekdüzelik artsa o biraz kırdı. Bir şey söyleyesim gelmiyor o yüzden. Yine de bir bacağı olmayan adamın alüminyum şamdanla reyis bi kaynaşığa karşı düellosu fazla uzun olmadı mı? Hatta olmalı mıydı? Olacaksa da böyle mi olmalıydı
.
Maya’nın takviye olarak ölügözleri getireceğini tahmin etmiştim. Mesela bu takviye şehir/kubbe düşmeden önce ucu ucuna gelseydi daha iyi olmaz mıydı? 9 gün kubbe savaşı okuduktan sonra finalini de meydanda savaşla, parelerimizi kuşanıp getirsek? Adolin zırhlı, kılıçlı falan meydanda düello yapsa Abidi ile? Beni şaşırtan tek yer Notum’un da pare giyip savaşmasıydı galiba o kısımlarda
Shallan vs İyail ve Mraize… Bütün kitap bunla geçirdik ve sonuç? Abi hikayenin bu arc ı kitabın hikayesine ne kattı? Bütün Shallan kısmı sadece Cosmere için midir? Mraize ile düellosu güzeldi, zekice hamlelerdi falan ama kitaptan çok kopuk ya, tüm shallan kısımları çıksa ayrı bir novella olsa mesela kitapta neyi kaybederdik? Neyse Shadesmarda Shallan karnını kavradı ve yaşamak zorundaydı, sadece kendisi için değil diye iki cümle vardı üst üste. Shallan hamileymiş yani, Adolin kardeşimin çocuğunu taşırken daha fazla yüklenmeyeceğim ona
.
Bu arada Thaidakar, Kelsier mi ya? Biz bunu bir yerde öğreniyor muyduk, Shallan ile konuşurken niye bu benim aklıma geldi? Bildim de unuttum mu ben bunu? Hayaletkanların liderinden spoiler yiyip mi unuttum yoksa bir ara
Kafamda bir ampul yandı ama dayanağı yok valla.
Aynı mantığın devamında Renarin ve Rlain kısımlarını neden okuduk? Hikayeye, kitabın sonuna ne kattı? 1400 sayfa Ba Ado Mishram okuduk. Korktuk, çekindik, bir şeyler olacak dedik, Garaz’ın gücüne talip vs… Ee serbest bıraktık? Serbest kaldı da noldu diyeyim hatta? Bu kitaba bir etkisi olmayacaksa neden set up’ını bu kitapta bu kadaaarr uzun yaptın Brandon abi? Eminim sonraki 5 kitapta kullanacak ama biz neden o kitaplara şimdiden bu kadar hazırlık okuduk orası sıkıntı işte.
Venli ve Şarkıcılarda aynı durum, Jasnah’dan gelen anlaşma ile harap ovaların hakkını aldılar falan okey ama ne kattı kitaba? Şarkıcıları da komple ikinci 5’li kısma hazırlamış oldu, Ceza’nın ışığını falan kullanacaklar vs. Bunları bu kadar sayfayı vermeden de ayarlardın, sonra detayına 6. kitabında girerdin be baba.
Jasnah için bugünde ek bir şey girmeye gerek yok sanırım, münazara günü onun tavanı oldu ama iyi olmadı
En sevdiğim karakterlerden biri fazla harcanmış oldu.
Yorum çok uzadı beni rahatsız eden 2-3 yere kısaca dalayım, sonra 2-3 soru işaretim de var onları yazayım ve Rüzgar ve Hakikat işini kapatayım.
Karadiken ??? Dalinar öldü ama Karadiken yaşayacak nedir ya? Bırak abi ölen ölsün, karakter huzur içinde uyusun. Hani Taravangian yaratımda iyi değildi, sıfırdan bi Gav yaratamamıştı da Navani’nin elinden çalmıştı. Burada resmen istediği generali yarattırdın? Ruhsal alemde Karadiken buldu nedir? Multiverme mi Ruhsal alem?
Kharbrant ı Ruhsal alemde tekrar yaratmak nedir? Naptın ya
Taravangian dedenin paşagönlünü pışpışlamayı geçtim, sen bu tercihle bütüüün 1400 sayfalık Taravangian/Garaz gelişiminin içine etmiş oldun ya.
Bir de şöyle bir derdim var, 4 kitapta binlerce kelime ayırıp uzun uzun işlediğin karakterlerin bazılarının etkisi/esamesi neden sıfır bu kitapta? Navani’ye koca kitap adadın, bu kitapta ne yaptı? Moash’tan başla, Shallan’ın ışıkören yancılarına, Kaladin’in babasına, Boynuzyiyenlere falan… Lift bile olayların merkezindeyken kullanımı sıfır kaldı. 500 tane karakter sayılır böyle. Sanki varlıklarını da kullanmayı unutmuş. Neyse, Moash’ı cosmere de kötü karakter olarak kullanır diye düşünüyorum, bu kitapta bu kadar tırt kalınca cosmere bağlantılarına sakladı belki de.
Şimdi kafamdaki sona kalan minik sorular;
Ulam kandraydı değil mi, sissoylu 2. çağdan? Hoid Scadrial da yeniden bedenini oluşturdu demek ki, vücuduna kandra vari bir şeyle mi yapmış acaba?
O kadar cosmere bağlantısı vardı da Vivenna niye yoktu ki
vardı da ben mi kaçırdım acaba, çivit falan hiçbir yerde geçmedi sanki.
Medelantorius diye bir unsur da ejderhaymış değil mi, Terbiyenin unsuru ile beraber 2 tane ejderha tanrı var yani. Peki bu ejderhalar nerde ya? Bam güm ejderhalı dünyalara daldıracak mı bizi Sanderson? Hiç Sanderson’lık değil gibi geliyor bana ![]()
Aboovv 1 saati geçmiş yazana kadar
Asıl bombaları spoilerlı yoruma bıraktım dostlar
.
Başlığı en baştan yarın okucam artık üstat, yazarken çok vakit geçmiş 12 olmuş saat
Çok merak ediyorum sizin yorumları da ama;
Benim de sıralama aynı
.
Ben kaçtım hep spoiler yerim diye
Ama tüm yazım prosesini değiştirdiği o kadar hissediliyor ki beni asıl hayal kırıklığına uğratan bu oldu zaten.
Ah ah, ne diyim iyi bok yemiş demek geliyor elimden sadece ![]()
Ya ben yine okurum her türlü, hatta Cosmere dışı kitaplarını da okurum da artık büyük beklentiye girmem demek istemiştim
. Belli ki Brandon’ın odağı da değişmiş, yazım prosesi de. Şirketinin çok büyümesinin etkisidir belki.
Final bence en zayıf Fırtınaışığı finali ya hatta. Mesela Oathbringer da kitap olarak sıkıntılı yerleri varken finalde uçuruyordu okuru. Bunun finali çok büyük, çok epik ama bir o kadar da basit ve mantık dışı geldi bana. Beğenemedim finali
.
Altına imzamı atarım. ![]()
Benim pek bir yorumum yok. Sıkıcı, sıkıcı, sıkıcı, ehh, sıkıcı, ehh, yuh şeklinde genelde. ![]()
Ağzına sağlık.
Koca bir kitap koca bir hayal kırıklığı oldu maalesef. Serinin kalanına ömrümüz yeter mi bilmem ama büyük ihtimalle devam etmem. Ya da yorumlara göre karar veririm. Benzer bir şeyi tekrar yaşamak istemiyorum.
Abovv, neden 2 saattir (abartmıyorum) yazdığını anladım ![]()
Öncelikle seninkinden sonra gittim kendi yorumumu okudum ve şu anki düşüncelerimle kıyasladım. Büyük oranda aynı düşünüyorum, ama senin ortaya vurduğun şeyler de sen dedikten sonra gözüme batmaya başlamadı değil
başkalarının fikrinden etkilenmek istemem ama haklısın galiba.
Valla daha mantıklı geldi. Ha ben şu anki finali gayet sevdim, Dalinar’ın yaptığı saçma değil. Çoktan Pareyi aldığını düşünürsek yapabileceği en iyi şeyi yaptı. Ama dediğin gibi, koskoca Dalinar tüm Roshar’ı kurtarmak için torunu dahil herhangi bir çocuğu öldürecek birisi olmalı. Şu anda okuduğumdandır belki ama böyle anlarda Rand’ı aramıyor değilim…
Kitabı bitirdiğimde şöyle bir gönderi yapmıştım:
Baştan aşağı rezalet, çok hakkı yendi.
Yazsaymışım keşke ![]()
Ben öyle okudum açıkçası ve onun da ayrı bir tadı vardı be. Kitap boyunca kim bu sürekli “storms” diye küfreden, sürekli Roshar’dan çıkmış gibi konuşan hatta Kaladin’i tanıyan adam diye çözmeye çalışmıştım. Bence iki türlü de zevkli olur. (Gerçi pek sanmasam da belki o yüzden WaT’da Sigzil kısımlarını pek sevmedim.)
Epiklik epiklik epiklik… her şey çok basit, hızlı ve gösterişsiz oluyor.
Birçok insan onu kaçırmış biliyor musun? Ben de ilk okuyuşta anlamıştım yani çok belliydi bence.
Hadi Savaş Ritmi’nde Yaralar Lordu dediğinde anlamadın, hadi (eğer okuduysan) Sissoylu 2. Çağ son kitabı Kayıp Metal’de direkt denmesinden de anlamadın, bu kitabın ilk Ara’sında da mı anlamadın be
Felt iki defa diyor Lord Kelsier diye.
Gerekli her şeyi demişsin, kesinlikle rezalet. Bari okuması zevkli olsaydı da en azından ileride bağlanacak diye teselli olsaydık.
İnşallah öyle bir şey çıkmaz, ki çıkmaması lazım, yoksa işin içinden çıkamaz kesinlikle. Ölen karakter ölü kalsın be kardeşim, Marvel’a çevirmeyin şurayı. Umarım 16 yıl sonra Fırtınaışığı 10’un çıkacağı zaman geriye bakıp iu an Doomsday’e hissettiklerimizi hissetmeyiz.
Bence güzel bir olay ama ben anlamadım abi bu adam kötü mü değil mi? Heh dedik, yaptığı her şeyi Kharbanth’ı korumak üzere yapan adam onu bile yok ettiyse artık kötü dedik, yok abi değilmiş. Bu adam niye inatla Dalinar gili öldürmek istiyor o halde? Anlaşsana?
Bu arada Kralların Yolu 3. Bölüm’ün epigrafı direkt bu olayı söylüyor:,
“Bir adam bir uçurumun tepesinde dikilmiş anavatanının toza dönüşmesini izliyordu. Aşağısında sular çalkalanıyordu, çok çok aşağıda. Ve bir çocuğun ağladığını duydu. Bunlar kendi gözyaşlarıydı.”
Aynen. Kayıp Metal’de, Tress’te ve burada var.
Sanmıyorum ya, çok daha farklı bir şeymiş gibi geldi bana.
Evet geçmedi. En son Payidar Fazilet’e gittiğini ama Shallan ve Adolin varmadan ayrıldığını biliyoruz.
Evet, Cesaret (Valor) Paresinin Unsuru.
Yolen’de; her şeyin başladığı, Hoid dahil diğer orijinal unsurların geldiği gezegende. Ama dışarıda olanlar da var: Xisis, Emberdark ve Tress’te, Starling, direkt Emberdark’ın iki ana karakterinden biri. Veya Frost, Hoid’in mektup arkadaşı olan.
Valla çok hatırlamıyorum, ama sanki Şeref ile Garaz dövüşüyordu da ay Harap Ovalar’a düşünce bizim Tanavast akıllanıyordu falan. Yanlış hatırlıyor olabilirim, hatta umarım böyle değildir çünkü yoksa baya saçma geliyor şu an.
Epiklik olarak katılmam ama zayıflık olarak gerçekten öyle.
Ben öyle yapmam ama senin için en mantıklısı o gerçekten. 1500 sayfa okumaya değmez bir daha böyle olacaksa. Umarım ileride geriye bakıp “Süper seri de beşinci kitap sönük sadece” deriz.
Şimdi yemin ettirip parlayan yapacaksınız beni " Fırtınaışığına laf attırmayacağım " diye. ![]()
Daha bitirmedim bitirince tüm yorumları okuyacağım. Çok merak ettim. Ama bence şu ana kadar 4. Kitaptan çok daha iyi. Benim sıralamam bu kitabın finali değişikliğe sebep olmazsa eğer 1>3>2>5>4 şeklinde.
İnşallah öbür kitaplarda Sanderson toparlar da seri çok okur kaybetmez. Üzülürüm yoksa.
O zamana kadar buralarda olursak beraber okuruz yine
Yoksa zor valla, Sanderson’ın yazma keyfinin gelmesi ayrı dert birilerinin çevirip basması ayrı dert
Bu arada yeri gelmişken bu devamların süresi planlanandan uzun olur bence, Sanderson plan yaptığında Apple dizi/film işleri yoktu. Oturup tüm senaryoyu kendi yazıyor falan.
10 seneye gelmez 6. kitap
.
Mola vere vere yazdım
Attığım en uzun yorum olmuş olabilir, bir daha hiçbir kitapta bu kadar uğraşmayabilirim.
2 dk da yazdım valla, en azından karakterlerin 5 kitaplık gelişimiyle daha uyumlu oldu
. Kaladin görseline koptum
.
Yani tat verir tabi, çevirisi gelsin okurum bende Sunlit Man’i ama yanlış olmuş bence yayın sırası bu kitaptan sonra olsa iyiymiş. Moash vs Sigzil savaşının tüm tadını kaçırır bence okuyanda.
Heh bir yerde okudum kesin diyordum işte, bir anda kafamda canlandı çünkü son konuşmada. Okumuşum, unutmuşum
biraz da bu kitapta çok az geçmesinin etkisi muhtemelen.
Valla korkum o
Attığın 17thshard röportajını da izledim Karadiken Dalinar değil diyor ama o sahnesinden de memnun değil belli. Ben Karadiken’in kişilik olarak çıkmasının yanında, Taravangian’ın öyle bir yaratım gücüm yok dedikten sonra bir anda Karadiken türemesine daha çok ayar oldum
.
Evet, işte bu tek hamle bence bütün Taravangian gelişimini yok etti. Yabancılara baktım pek eleştiren de yok, anlamadım herkes beğenmiş herhalde ![]()
Hmm bu secret project leri daha okumadım ondan bende hiç yok demek ki buralar. Yolen’e daha çok dikkat etmek lazım o zaman, hepsinin kökeni oraysa hala orada bir şeyler yapanları vardır ![]()
Yardır yardır, çoğu gitti azı kaldı
. Bende sonlara kadar pozitiftim aslında, 9. ve 10. günlerde artık beklentilerimin hiçbiri karşılık bulmayınca biraz düştüm.
Valla senin bu incelemelerin bana gaz veriyor. Geçen akşam 700lere geldim sayende. Bebek erken uyursa devam. Yetişirim 2 haftaya. ![]()
En azından Tress Türkçe olarak var onu okuyabilirsin. Ha böyle evrene dair bilgileri esas Emberdark veriyor. Tress ve Yumi çok ayrı ve hoş kitaplar.
Genel görüşlerimiz bitirenlerle paralelmiş ya, ben çok uzun yazınca çok gömmüş gibi olmuşum gerçi
.
Ama Arda burda benden daha çok gömmüş
.

Ben nispeten beğendim aslında ama bence sahnenin varlığı sıkıntıydı. Tüm olasılıkları analiz edebilen, geçmişte ne yaptın ne ettin bilip gören bir tanrıya karşı sınavdan önceki gece sıçtın mavisi gören öğrenci gibi çalışan Jasnah’ın zaten en baştan hiç şansı yok ki
iyice mal gözüktü o nedenle Jasnah
.
Fırtına kapası çevirmenler
. Alıştım ben hemen görünce, kan ve lanet küller kadar etkili olmasa da güzel
.
Sen yarısına geldiğinde kitabın yarısını kısaltmışın hahahah. Maalesef doğru ama, Sanderson çok bildiğini okumuş bu kitapta.
Bence delirme diğer 9 unda Braize de olmuyor ya, bütün yükü Taln’a kitlemece bence gayet aklı başında ve pembe götlü bir karar diğer dokuzunun
Bence sonrasında hiç ölmeden binlerce yıl normal yaşam döngüsünde kalmaları ve işi Taln’a yığmanın suçluluğu zamanla hepsinin zihni bozan etken. Böyle bişi demiyorlar gerçi ama ben öyle hissettim. Mesajlara devam ederken gördüm @Tilqi_Gin de öyle yazmış ![]()
Evet ya, okeye dördüncü çeker gibi alıp getirdiler ![]()
O kadar şey yazdım bunu hiç yazmadım bak, önceki kitaplardan devam eden dert olunca yalama olmuşum
Peçesi, parlayanı falan he he diyip geçiyordum ![]()
Zaten esas olay odyu. Taravangian’a karşı kazansaydı büyük sorun olacaktı yani şu an daha iyi, ama yine de benim görebildiğim şeyi koskoca kraliçe Jasnah nasıl göremez ki.
Onların İngilizcesini bilmiyorum ama storming’e fırtına kapası demek harbi çok iyi ![]()
Ya ben harbi büyük bir olay falan bekliyordum. Hatta hatırlıyorum bir ara Taln aslında Tanavast’mış (Şeref) da ismi zamanla değişmiş, o yüzden Şeref Paresinden vazgeçmek zorunda kalmış falan sandım, baya da beğendim. Keşke öyle olsaymış
Güya Taln Şafakparesi ile Terbiye’yi öldürmeye çalışmış falan…
Oo yarılamışsın, her boşlukta sarıl günde minimum 50 sayfa
Bende bazen bilerek uzun yazıyorum ya, gözden kaçan oluyor, anlaşılmayan oluyor falan ama hacimli kitaplarda böyle yazınca imece usulü bilgiler toplanıp birleşiyor
. Detaylar okurken kaçsa bile burada topluyoruz, güzel oluyor.
Okucam okucam, çıktığında aldım ama bilerek bu kitap sonrası okumak için beklettim.
Bu teorilerden miymiş, yoksa Sanderson bir ara böyle planlayıp mı değiştirmiş? Taln’ın Terbiyeyi öldürme şeysini soru/cevapta da konuştular gerçi pek bir şey demedi. Muhtemelen sonraki kitaplarda Taln ile şov yapacak
Bu kitaplarda hiç hakkını veremedi.
Sadece Şeref bu Yeminsözleşmesini ilk defa yapacakları zaman çadırda göründüğünde aklıma gelen bir şey. Teorisi varsa bile haberim yok.
Hee anladım, oluru varmış aslında aynen
.
Ne zamandır kardeşimin nişanı nedeniyle şehir dışındayım ve buraya bakamamıştım. Henüz geri dönmesem de zaman bulunca yazdıklarınızı okudum.
Bence sonraki 5 kitapta bu kitap gibi olmaz. En azından gün gün ilerlemeden kaynaklı sıkıntılar olmadığından tekrar seviye olarak yükselir diye düşünüyorum. Zaten bu durum ile sonraki 5 kitap için attığı temeller kitabın en büyük zaafiyetine sebep oldu.
Ben de dün bitirdim. Buradaki genel görüşe nazaran daha pozitif olmakla birlikte yorumlara katılıyorum. Gereksiz yerlerin uzatılması ve epiksizlik sorunları cidden kitabın potansiyelini düşürmüş. Biraz sonra örneklerini vereceğim kısımları uzun uzun okumak yerine zaten değinilmesi kaçınılmaz olan konuları daha detaylı ve epik bir şekilde okuyabilseydik keşke.
Szeth ve Kaladini yine hem karakter olarak hem de kitaptaki kısımları olarak beğendim. Adolin kısımları da güzeldi ama gereksiz yerler vardı. Sigzil kısımları çok daha epik olabilirdi. Jasnah ilk yemini eden parlayan ama kitapta yok bile. Etki ettiği tek şey de parlayan kimliği ile değil kraliçe kimliği ile alakalı. Ayrıca serinin yarısına geldik hala pek çok tarikatı aksiyonda göremedik. Hatta bunu göremeden fırtınaışığı tarih oldu o derece.
Finali bence gayet güzeldi. Birçok şey beklediğimden farklı oldu bir çok şey ise tahmin edilebilirdi. Ama kesinlikle güzel ve etkileyiciydi.
Uzatıldığını düşündüğüm yerler; Adolinin Yanagawna mentorluğu uzun uzun strateji oyunu oynamaktansa ufuk açıcı bir iki nasihatla yapılabilirdi. Tamam Yanagawn bundan etkilendi ve Azir hikayesinin sonunu doğrudan etkiledi bu dersler ama yşne de aynı etki daha az ve öz şekilde yapılabilirdi. Ruhsal alemde her karakterin çocukluk odasına niye gittik mesela hiçbir fikrim yok. Renarin görü mörü filan baktı neyi gördü,niye gördü, gördü de ne oldu ? Hiçbir fikrim yok. Shallan ne oldu da Mraizeye kıyamıyor ve niye sürekli bunu hatırlatıyor bize bilmiyorum. Tüm bunları okuduk ama yemin sözleşmesi bir çadırda ayak üstü oldu. Son elçi bile belli değil di. Bizim Mahmut emmilen Talnı var delikanlı çocuktur ona gidelim dediler ve bitti. Koskoca Ashyn gezegeni yok olmuş bir tane epik sahne yok. Gök yarılmış insanlar gelmiş içinden epik sahneyi geçtim reaksiyon bile göremedik, sanki Roshar da her gün gökte geçit açılıyor gibi.
Renarinin spreni açık ara en işe yarayan spren. Kendisi parlayan olsa yeridir. Jasnahtan 10 kat daha fazla işe yaradı. Takdirde mırıldanıyorum onun şerefine. ( son kısım biraz cringe oldu ama neyse
)
Mayanın geri döneceğini ve Adolinin parlayan olacağını düşünüyordum ama ikisi arasında bir şeyler olacaklar büyük ihtimalle. O da güzel gerçi, Adolin ve Yeminsizleri mükemmel bir isim.
5 kitap boyunca ana konu olan şampiyonlar düellosu ancak bu kadar kötü olabilirdi. Yine epiklik sıfır, aksiyon sıfır. Hiç kimse izlemedi bile. Ben hep bir meydanda olup herkrsşn izleyeceğini düşünmüştüm. Ama adam tek başına öldü orda. Yaptığını ise mantıklı buldum ben. Diğer parelerin bu işten nasibini almasının vakti geldi de geçiyor. Rosharda millet birbirini yiyor binlerce yıldır, Nalthis bütün gün partide. Olmaz öyle iş. Dalinarın ölümü üzdü ama şaşırmadım. Bence Roshar için en iyisini yaptı ama hep kötü hatırlanan bir karakter olacak evrendeki karakterler tarafından. Hoid bu konuda bir şeyler yapacak inşallah bakalım.
Düello demişken Gavinor çok çok saçmaydı. Kendince gelişim yaptı yazar görülere soktu bir şeyler yaptı ama çok geçmedi bana. Her halükarda aceleye gelmiş gibi hissettirdi. Zaten şampiyonluk bir şey de çıkmadı.
Gecekanı zaten genel olarak süper. Her diyaloğu ile beni büyülüyor. Bu kitaptaki sahnesi de mükemmel ötesiydi bence. Kozmerde parelerden sonra en çok kuşamlı varlık. Üstelik şimdi 10 dalgayı da yeminsiz şartsız şurtsuz kullanma ve arkadaşları öldürmeme özelliği de yüklendi. Bence en sonunda tüm kozmer Gecekanına biat edecek. ![]()
Szethin geçmişi de günceli de her türlü anı güzeldi. Kaladin zaten her zamanki Kaladin. Bu ikisi harikaydı yine ve son yeminlerini söyledikleri anlar da öyleydi. Ishar maharetli adam kendine gelmesi güzel oldu. Ama biz zihinlerimizi huzurlu yerlere taşıyabiliriz, işkenceden etkilenmeyiz kısmı da çok oldu bittiye geldi bence. Bu kadar kolay mıydı ?
Shallanın Shadesmar da kısılı kalmadı güzel oldu. En azından bir worldhop yapacak gibi duruyor bence Adoline dönmeden önce.
Sigzil de beğendiğim bir karakter. Üstüne düşeni en iyi şekilde yaptı. Sprenini kurtardığı sahne de çok güzeldi. Bu arada sprenin de kendisi gibi matematik hesaplar filan yapması güzeldi. Şafakparesi ve yücespren derken Sigzil Reis de çok başka yerlere gidecek gibi. Sunlit Man çıksada okusak.
Özetle güzeldi be ama daha güzel olabilirdi. Final sahneleri güzeldi, pek çok şeyin ucu açık ama yine de güzel yerde bitti her karakter farklı yerlerde ve farklı dertlerde. Hoşuma gitti bu durum.
Hatta kraliçe kimliği bile gölgede kaldı, bilimci/eli kalem tutan kimliğini kullandı sadece
Güzelim karakteri bomboş kullandı
Yine de Navani bunun bir tık üstü bence, 4. kitabı üstüne yazıyorsun bu kitapta konu mankeni yapıyorsun sadece ![]()
Ruhsal alemdeki Shallan/Rlain/Renarin komple çıksa kitap hiçbir şey kaybetmez
Ayrı bir novella olarak falan okusak valla daha mantıklıydı.
Hahah doğru valla, hiç o şekil düşünmemiştim. O olmasa halleri harap
.
Ben mesela şuna da ayarım. Tüm Ruhsal alemde oradan oraya Navani’yi de taşıttın. En önemli yerde yok, alt katta çay içip bekliyor. Ya bu kadın KULE ile bağlı ya, KARDEŞ ile bağlı
Çatıda olup biteni nası takip edemiyor/bakamıyor/hissedemiyor vs. Bari kocası ölürken ortak edeydin yani karışamasa bile. Bu sahneye kadar her şeyde ortak ettin.
Dediğin gibi Navani o kadar boştu ki yorum yaparken bile aklıma gelmedi hiç.
Ruhsal alemde meczup olmuşlardı valla o olmasa. ![]()
Bir de seri boyunca her karakter Dalinarın her şeyi tek başına yapmasını eleştiriyordu. Adam son sahnede tek başına gitti bir Allah’ın kulu ses etmedi. Tırstılar herhalde. Dalinarın yerinde olsam noldu lan atıp tutuyordunuz derdim.