Dali egzantrik bir tipti. Çoğumuzun itici hatta iğrenç bulduğu pek çok olay veya durum onun hoşuna gidermiş. Adam Sanat Dergisinin Haziran 1989 tarihinde yayınlanan 43 sayısında Gürhan Tümer’in okuduklarınıza inanamayacağınız bir yazısı var. Başlıklarını yazmakla yetinmek istiyorum.
Dali -Çiş
Dali-Kaka-
Dali-Kokuşuk
Dali-Güzel Koku
Onunla röportaj yapabilmiş sayılı isimlerden birisi olan Ara Güler’in anlattığına göre, röportaj için kaldığı otel odasına geldiğinde Dali çırılçıplakmış ve içeride bir kaplan varmış.
Blade Runner ve Alien gibi bilimkurgular için çalışmış Amerikan fütüristik konsept tasarımcısı Syd Mead’in tasarımlarını üstlendiği Japon Anime serisi Turn A Gundam’da, başrol karakter biriminin dizaynı için ilham aldığı kişi Dali imiş. Bunun yanısıra popüler Manga serisi One Piece’de Whitebeard karakterinin bıyıkları da kendisini oldukça andırıyor.
Bu konuyu daha önce geçtiğimiz yüzyılın en büyük sanat sahtekarlığı olarak gördüğümü söylemiştim ama yine de belirtmeden geçmeyelim: Uyuşturucu yada orji alemlerinde tanışmış olduklarını düşündüğüm Jodorowsky’nin çekilmemiş Dune filminde Baron Vladimir Harkonnen rolü için istediği kişiymiş.
Bu görüşmelerin birinde Dali’nin odasında bulunan başka üç gazeteciye ‘bu bastonu katrana ben batırırsam 25 bin dolar eder. Sen katrana batırırsan deli derler.’ demiş. Bence bu cümlede anlamsız şeylere anlam yükleyen sanat camiasıyla da güzel alay etmiş, dahi Dali.