Sapkowski ve CDPR Anlaşmazlığı Çözüme Kavuştu

Bunun gibi ticari anlaşmazlıklarda bizim gibi seyircilerin hislerine hakim olması gerek. Çünkü söz konusu para mevzusu olunca, bizim gibi kitleler, bir tarafı yıldırmak için diğer tarafça yönlendirilebiliyor.

Anlatmaya çalıştığınız şey bu çıkan tantanadan ayrılan, daha bireysel bir değerlendirme. Evet, Sapkowski’yi bu zamana kadar takındığı tutumlar sebebiyle yerilebilir. Ve geçmişteki tutumu yüzünden CDPR’den para alması da yadırganabilir. Ama belirtiğim gibi bu iki taraf arasındaki ticari bir anlaşmazlıktı. Kimin haklı veya haksız olduğu hususunda bireysel hislerimizi, o ticari hesaplaşmayı ve hesaplaşmanın kendi gerçeklerinden ayrı tutmalıyız.

Kişisel olarak duygularınız paylaşan pek çok kişi var. Nihayete eren -umarım- tartışmanın merkezindeyse çoğunluk üzerinde o duyguları yaratan olaylar silsilesi değil, para mevzusu vardı. Yani geçmişteki olaylardan bağımsız, taraflarca mesele edilen yeni bir sorunun parçasıydı.

Bu tür konularda özellikle dikkatle yaklaşılması gerektiği kanaatindeyim. Çünkü başka başka tartışmalarda da şahısların veya kuruluşların kendi çıkarlara göre kitlelerin duygularını maniple ederek yasal süreçleri lehlerine çevirme çabalarıyla karşılaşılabiliniyor. Ve bu her zaman doğru olanı yapmak namına olmayabiliyor.

Serinin yaratıcısı olarak Sapkowski’ye ek ücret ödenmesi, başka yazarların gelecekteki uyarlamaları ve alacakları telif anlaşmaları hususunda emsal teşkil ediyor. En azından başka ülkelerdeki yazarlar anlaşma yapacakken Sapkowski’nin düştüğü hatalara düşmeyecek. Öte yandan, oyun yapmak gibi pahalı ve zaman alan bir süreçte CDPR’in gider hanesine telif payının eklenmesi de can sıkıcı.

Bu yüzden para üstüne dönen tartışmalarda taraflar haricinden kalan kitlelerin -yani bizlerin- duyguları ve neyi haklı veya haksız gördüğü, süreci etkileyecek kadar ileri gitmemeli. Tabii bu o duygu ve düşünceleri sürdürmemize engel değil, olamaz da zaten.

3 Beğeni