Sessiz Gemi (Rıhtım'a Veda)

Öncelikle merhaba,Kayıp Rıhtım forumuna üye olma sebebim,keyif alabileceğim bir yer olarak görmemdi.
Kitaplar benim için neyse Kayıp Rıhtım için de aynı şeyi düşünüyordum. Sığına bileceğin bir liman. Kayıp Rıhtım ismi de bu yüzden anlamlı geliyordu.
Ama ne yazık ki benim için öyle olmadı.

Yazım uzun olabilir, sitemkar da olabilir ama elimden geldiğince dikkatli yazmaya,birilerini suçlamamaya çalıştığımı şimdiden söylemek isterim.

Denedim.Elimden geldiğince,şans verip keyifli yönlerini görmeyi gerçekten denedim.Ancak içimdeki terazi,buranın benim için aile ortamından çok, bana zarar veren yanlarının daha ağır bastığını gösterdi.

Hayal kırıklığı yaşamamın ilk sebebi ve zemini Kız Çocuk Hakları Bildirgesi Kitabı İmha Edildi, Çevirmene Dava Açıldı konusuydu.
Kitap okuyan insan,bilgilidir/akıllıdır, empati yönüyle diğer insanlardan daha üstündür- şeklinde düşüncelerim vardı ama yanılmışım. Kitap okuyan insan ile okumayan arasında fark yokmuş. Okunan kitap sayısının,okuyanın yanlış ve kirli düşünceleri karşısında önemi kalmıyormuş. Eşeğe altın semer de vursalar eşek yine eşektir misali.

İnsanların düşüncelerine karşı değilim,hakaret ve nefret içermedikçe.Ancak burada o ince çizgiyi birçok defa aştıklarına şahit oldum.
Hakaret ve nefret içerikli mesajların neden bu kadar yıprattığını merak ediyorsanız,sebebi;Eşcinsel olmam.(Sesli bir şekilde dile getiremeyen.Ayrıca bunu ilk defa bir forumda dile getirmem ayrı bir komik oldu.)
Sanırım buradaki hayal kırıklığımın en büyük sebebi,bunların burada da dile getirilmesi. İki günde bir sosyal medyalarda gündem olması,haberlerde gündeme gelmesi vs. yetmiyormuş gibi Kayıp bir Rıhtımda da dile getirilmesi,içinden çıkamadığım bir duruma düşürdü.
Görmezden gelmek,bu tarz konulardan uzak durmak inanın hiçbir işe yaramıyor.Ummadığın,beklemediğin bir yerde,öyle bir karşına çıkıyor ki kaçışı yokmuş gibi görüyorsun. Ne demek istediğimi, yukarıda bahsettiğim konudan anlayabilirsiniz. Bir çocuk kitabı kaldırılıyor,çevirmene dava açılıyor.

Misal,bir yerde 6.8 deprem oluyor ve birileri çıkıp depremin neden olduğu hakkında bilgi veriyor.Sen evinde mışıl mışıl uyurken,depremin çıkmasının ve insanların ölmesinin nedeninin sen ve senin gibiler yüzünden olduğunu söylüyor.

Bu kadarla kalmıyor,dünyayı bir virüs esir alıyor.İnsanlar ölüyor,dünya kötü bir hal alıyor ve Hop! son dakika haber, virüsün nedeninin aynı sebepten olduğu söyleniyor.

Bunlar keşke örnek olarak verilse ama ne yazık ki gerçek.
İş sadece bir markanın,bir kitabın,bir dizi/film yapımının,bir fenomenin nefretle linçlenmeleriyle kalsa dedirtiyor.
Bu haberleri gördüğümde aklıma gelen tek bir şey var. Benden yaşça küçük olan,sorgulama çağında olan insanlar.
Ama hayır,insanın ne hissettiği önemli değil. Bir forumun,bir konusunda kendini bilmez birisi bir genelleme yapıp sapkınlıkla suçluyor ve beğeni alıyor.
Asıl yıpratan bu da değil. Bambaşka bir konuda öyle güzel,öyle hoşgörülü konuşuyorlar ki insan öteki konuda ki kişinin o olduğuna şaşırıyor.
Savunun ya da savunmayın.Bu konuda ne yazık ki,insanın hissetmediği bir şeyi anlamasını beklemiyorum.Bazen savunan taraf öyle bir şey yazıyor ki,savunmayan taraftan,belki istemeden daha kötü oluyor. “İnsanların cinsel tercihine karışmayın”
Tercih meselesinde tek söyleyebileceğim şey,insanlar bu hayatta mutlu olmak istiyor.Kimse de kalkıp mutsuz olacağı bir hayatı tercih etmez.
Çocuğunuz özenir diye de markalardan,kitaplardan korkmayın forumun anne/babaları.
Çok uzatmadan youtube de bir programda,bu tarz düşüncelere sahip olan insanlara söylenen bir sözü aktarmak istiyorum,

Bir başkasının hayatını yargıladığınızda,o meselenin sizin için anlamına bir bakın.
Çok öfkeli misiniz mesela,bu konuyla ilgili öfkenin hayatınızda neye geldiğine,neye denk geldiğine bir bakın.Eğer bakıp utanıyorsanız,kendi hayatınızdaki utancınıza bir bakın ya da korkuyorsanız,kendinizde neyden korktuğunuza bir dönüp bakın.Çünkü utandırdığınız kişi değil aslında utancın kaynağı,sizsiniz ya da hangi duygu varsa…

Son olarak teşekkürü borç bildiğim bir üyeye,tekrardan teşekkür etmek isterim. @Rena
Bir yere olan bakış açımı değiştirip,ikinci bir şans vermem konusunda umut ışı olduğunuz için teşekkür ederim. Doğum gününüzü şimdiden kutlamak zorundayım,bunun için üzgünüm. İyi ki doğmuşsunuz :upside_down_face: :birthday:

Yetkililerden üç tane ricam olacak.

  1. Hesabımın kendi istediğimle sınırsız uzaklaştırılmasını rica ediyorum.
  2. Eğer site hakkında eleştiri ve istek kabul ediyorsanız şunu belirtmek isterim,Forumun ana sayfasında yer alan Rıhtım Kanunları’nın tekrardan gözden geçirilmesini veya kaldırılmasını talep ediyorum.Belki kurallar gayet açıktır,bilemem.Ancak bazı maddelerde “ceza uygulanır” söylemi yer alırken,önemli maddelerde sadece “yasak” olduğu belirtiliyor.
  3. Bir konuda çıkan hararetli tartışmaları durdurmak maksadıyla belirli süre için kapatılması hiçbir işe yaramıyor.Yorumların okunup-okunmadan silinmesi önemli olduğunu düşünüyorum.Aksi takdirde bir üyenin nefret söylemeleri okunduğu halde,silinmesi hiçbir fayda sağlamamaktadır.Yorumu silmek,söylemlerin üstünü kapatmaktan/halı altına süpürmekten başka kazanç sağlamıyor.Aynı şikayeti aylar önce @mit’e de dile getirmiştim. Ancak yanlış anlaşılma yaşanıp,“adam kayırma” lafım alay konusu olmuştu.

Yüreği nefreti kabul etmeyen,güzel ve nadir insanlar hoşça kalın. :raising_hand_man:t3:

30 Beğeni