Sınava hazırlananlar için

Bu başlık altında her kes sınava hazırlananlar için önerilerini paylaşabilir.
Benim önerim sınav stressini azaltmak için Harry Potter serisini okuyun. Özellikle 5. kitabı. Benim çok işime yaramıştı. Kitap kahramanlarının hisslerini paylaşmak beni çok rahatlatmıştı.
Sizler de kendi önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

6 Beğeni

5yıl önceydi ama olsun. :smiley: Yazın 9 10 11 lys(Ayt) konularını bitirmeye çalışmıştım. Ygs(tyt) yi de ağır ağır ilerliyordum. Okul açılınca yine birlikte sürdürdüm ve 12. sınıf konularını ekledim. Bazı arkadaşlarım bizim martta ygs olduğuçin önce onu bitirip sonra kalan 3 aylık sürede lys bakmışlardı sakın böyle yapmayın. :smiley: Birlikte götürün. Ve çok kaynak taramaya çalışın. Haftalık hedefleriniz olsun. Denemelerde de netleriniz yükselecek zamanla ama yine de üniversite sınavı bence yapabileceğiniz en iyi deneme sınavı olacak üzülmeyin netlerim düşük diye.
Ben direkt üniv sınavı sandım ama :smiley:

Motive olmak için çok kitap okumuyordum maalesef bir iki tane aşk kitabı okumuştum akıcı diye… HIMYM gibi sitcomlar izliyordum. Bir de burgerking’e gidiyordum :smiley:

7 Beğeni

Üniversite sınavı için konuşuyorum.

*Takıntılı biri iseniz uzun bir diziye başlamayın. Kısa kısa arada kafa dağıtmak için izleyebileceğiniz maksimum 3 sezonluk diziler izleyin illa ki izlemek istiyorsanız.

*Yabancı dilden sınava girecekler için en önemlisi kelime ezberi yapmak. Yazın ya kelime ezberi yapın yıl başlamadan bitsin kelime ezberleri ya da türkçe veya matematik konularını aradan çıkarın ki sene içinde çalışacağınız konular azalsın. -“Ydt’de en çok çıkan 2000 kelime” listesini çıkarıp ordaki kelimeleri ezberleyin.-

*Yine dilden girecekler için konuşuyorum önceliğiniz sırası ile Ingilizce, Türkçe, matematik ve sosyal. Fen çalışıp da vakit kaybetmeyin. Bütün konularınız biter de vaktiniz artarsa daha önünüzde haftalar varsa sınava o zaman fene göz atabilirsiniz. Sosyale de çalışırken türkçe, mat ve ingilizceden fazla odaklanmayın.

*Günde 50 kelimeden fazla ezber yaparsanız unutursunuz. 20 kelimeden azı da yeterli değil. Kelime aralığınız bu olsun. Ezberlediğiniz kelimeleri tamam bitti artık diye bir kenara atmayın. Sonraki hafta önceki haftanın ezberlerine göz atın mutlaka ki unutmayın kelimeleri.

*Aynı gün içine en fazla 2-3 farklı ders koyun. -3 bile fazla olabilir- 4 tane koymak o günden verim almamanıza yol açar.

*Planlı olun. Günü gününe ne yapacağınız aklınızda olmasa bile bu gün ya da bu hafta içinde bu konuyu bitireceğim şeklinde bir planınız olsun ve buna uyun.

*Mutlaka yazı değerlendirin. Boş durmayın. Yazın günde 8 saat çalışıp kendinizi de yormayın ama tıp/hukuk vb çok çok yüksek yerler değilse hedefiniz. Yıl içinde zaten bu kadar çalışacaksınız. Yazın daha rahat bir program çıkarın ki ders çalışmaktan erkenden soğumayın.

*Çalışmaktan sıkılacaksınız bir süre sonra. Bu olduğunda bir ya da iki gün ara verin. Ama sakın bırakmayın. Günlük paragraf çözün mesela bu sürede. 1 saatinizi falan ayırın ki toptan bırakmayın işin ucunu. Sonra toparlanıp geri dönün çalışmaya.

Dip not: Bunları kendim yapamamış ve çok pişman olmuş biri olarak listeliyorum size.

9 Beğeni

İki sene sonrası için şimdiden çalışmaya başladım, ne ola ki sonumuz

7 Beğeni

Iyi olur Inşallah :slightly_smiling_face:

4 Beğeni

Sayısallar için konuşuyorum Sosyal ve Türkçe’ye önem verin. Ben Sosyal çözmek yerine matematiğe dönmüştüm keşke Sosyal çözseydim hem de iyiyim o derslerde.
Kitap okumayı bırakmayın her gün on yirmi sayfa bile olsa okumak hep yararınıza.
Ben sürekli sürekli konu çalışıyordum unuttuğumu düşünüp. Oysaki belli kalıplar şeklinde sorular genelde. Konu çalışmaya çok vakit ayırmayın.
Not tut, video izle gibi önerilere kulak asmayın. Herkesin kendi öğrenme şekli vardır bunu keşfedin eğer hala keşfetmediyseniz.
Verileri kaydedin. Ne kadar çalıştınız kaç dakikada, kaç soru çözdünüz, deneme netleri vs. Bu ilerlemenizi görmenize yardımcı olur.
Denemeleri sona sıkıştırmayın en baştan itibaren çözün
Bunu zaten biliyorsunuzdur gerçi ama çıkmış soru çözerken ALES ve KPSS sorularına da bakarsanız işinize yarayabilir.

6 Beğeni

Çok işime yarayacak taktikler olabilir, eşit ağırlıkçıyım yavaş yavaş başladık bakalım önerilere açığım özel de yazabilirsiniz.

2 Beğeni

Şimdi gördüm. Ben de eşittim bu yüzden umarım faydası olur;

*Matematiğin iyi değilse eğer istediğin üniversite neresiyse ona yetecek kadar çalışsan yeter. Şöyle ki ben iki sınavda da 15’er soru çözdüm. Sadece bir soru yanlış çıktı. Çok soru çözmeyi hedeflemek yerine çözdüğünü doğru çözebilmeye odaklanmak daha önemli bence. Tabi matematiğin iyi değilse diyorum. Benim çok iyi değildi.

*Genel bir tavsiye; Sınav esnasında ilk olarak 20 tane Türkçe çöz ve sonra hemen matematiğe dön. Matematiğin tüm sorularını yapmaya başla. Tüm sorulara bak. Yapamadıkların üzerinde fazla durma. Sonra tavsiyem sosyali çözmen. Ardından Türkçe’yi bitir. Tercihen matematiğe geri dönüp çözmediklerine bak ya da çözüyorsan fen sorularına geç. Türkçenin tamamını bir anda çözmek beyni pelteleştiriyor.

*Bol paragraf çöz. Bunu herkes söylüyordur ama Türkçeyi iyi yapman önemli. Türkçenin rekabet alanı bence matematiğe oranla daha yüksek. Çünkü iki tip eşitçi var; matematiği iyi olanlar/matematiği eh işte olanlar. Ama hepsinin ortak sıkıntısı Türkçedeki beklenmedik yanlışlar. Sen o yanlışları azaltmaya bak.

*Coğrafyada hiç sayısal konulara girme bence. Sormuyorlar çünkü. Sorsalar da ezberden hemen yaparsın. Tamamen mantığı anlamaya yönel.

*Edebiyatta çalışırken benzer isimli eserlere dikkat et. Kafanda onları iyi kodlarsan zamanla eğlenceli bir hal alıyor, çok kolaylaşıyor eser ismi ezberlemek vs.

Bu kadar geldi aklıma. Umarım istediğin yeri kazanırsın.

1 Beğeni