Şu an ‘‘Uykusuzluk’’ kitabını okuyorum, o kadar saçma yazım hataları var ki. Basmadan önce bir kere okumamışlar kitabı. Editörleri geçtim herhangi bir stajyere verseler bir günlüğüne, böyle saçma hatalar olmazdı. Kullanılan kağıda yazık. Bahsettiğim hatalar ri yazması gereken yerde n yazması gibi.
Yeni kapaklar.
Eğlence Parkı’nın eski kapağı bence daha güzel.
Bu arada Eğlence Parkı en sevdiğim King romanlarındandır, okumayan varsa tavsiye ederim. Blaze de bence güzel, her ne kadar çoğu kişi tarafından zayıf bulunsa da.
Later ve Gwendy yalan oldu gitti. Onlar da gelse keşke.
King’in kitap kapağı tasarımları neden çirkin oluyor anlamıyorum yani tabii zevk meselesi de bana sanki metroda korsan kitap satıcıların sattığı korku - polisiye kitaplarına benziyor.
Kara Kule serisinin çevirilerinde kısaltma yapılmış mı acaba bilgisi olan var mı? İkinci kitaptayım ve bazı kısımlar çok anlamsız ve kopuk geliyor okurken. İlk kitapta da vardı aynı durum.
Kara Kulenin çevirisi çok sıkıntılı. Yeniden çevrilse süper olacak. Uzun yıllar önce bir tanıdıktan alıp okumuştum seriyi. Ben de alayım kitapliğımda dursun diyorum hem arada okurum diyorum ama belki yeniden çevrilir diye bekliyorum bir umut.
Malazan gibi, kesinlikle Ingilizce okunması gereken bir seri.
- kitabın çevirisi çok kötü. 3. kitap biraz daha iyi bir çeviriye sahip. 4. kitapla birlikte çeviri çok iyi hale geliyor.
Bunun nedenini ben anlatayım:joy:
Uykusuzluğun orjinal programdaki hali ellerinde yoktur. Muhtemelen kitabı tarattılar. Bu gibi durumlarda ri n şeklinde çıkıyor aynı tarz bir kaç tane daha var. Ni m çıkması gibi. Oturup bütün kitabın okunup düzeltilmesi gerekir.
Anlaşılan bunu yapmayıp direk matbaaya vermişler.
King kitaplarından bağlantılı olanları gruplayan bir şablon, liste falan var mı? Epey baktım ama çok karışık, tüm evreni ele alan çizimler var. Ben basit bir şey istiyorum. Yani Doktor Uyku’yu okumadan önce Medyum’u okumak gerektiğini veya Enstitü’den önce O’yu okumak gerektiğini bildirmesi yeterli.
Merhaba. Zamanında ben de çok bakınmıştım böyle bir listeye ama sonra boşverdim. Bence böyle bir listeye ihtiyacınız yok hocam. Sadece Kara Kule evrenini çok yakından ilgilendiren kitaplar da sıralama takip etseniz yeterli. Diğer kitaplarda geçen birbirleriyle bağlantılı olma durumu çok fazla öneme sahip değil. Bu kitaplar King’in SSDD dediği şekilde birbirleriyle bağlantılı. Başka gün aynı terane durumu. Örneğin Oyun ile Dolares kitabı bu kapsama giriyor. Burada hangisini önce okursanız okuyun sizi etkileyecek bir spoiler yok. Sadece iki kitabı da okuyunca fark ediliyor bu durum. Bir diğer örnek O için söylenebilir ama kitapların ismini yazmayacağım. Çünkü okurken farketmek çok güzel hissettiriyor. O, benim okuduklarım arasında 3 kitapta geçti şu ana kadar. Bir kitap daha sayılabilir gerçi O’nun yaşadığı yere benzerlik açısından. Bu kitaplarda bir cümle ile geçiyor Pennywise o kadar. İsterseniz kitapların ismini yazarım. Ben bahsettiğim kitapları bilmeyerek O’dan sonra okudum.
Aşağıdaki sıralama benim rastgele kitapların beni çağırması ile alıp okuduğum kitaplardan oluşuyor. Bu sıralama istediğinizi verecektir. Şu ana kadar hep daha öncesinde okuduğum kitaplardan karakterler veya olaylar geçti bu sıralamada. Yine de dediğim gibi birbirlerinin devamı niteliğinde değiller. Devamı niteliğinde olanların başına işaret koydum.
Half past four
Skeleton crew
Bag of bones
Under the dome
Carrie
Misery
Running man
Rose madder
Circle of the werewolf
Colorado kid
Pet sematary
Kujo
Cell
Different seasons
Storm of the century
Geralds game
Thinner
Needful things
It
Dreamcatcher
Green mile
Dolares claiborne
The girl who loved tom gordon
1.1Shining
1.2Doctor sleep
Revival
Blaze
Sleeping beauties
Joyland
Christine
Gwendy’s button box
Dark half
Tommyknockers
Dreams and nightmares
Bazaar of bad dreams
Night shift
2.1Desperation
Firestarter
Everything’s eventual
Elevation
2.2Regulators
Kara Kule serisini aşağıdaki sıralama ile okumanız daha iyi olur, tavsiye edilen sıralama budur. Buraya Karanlık Öyküler de alınabilir ilk sıraya. İçindeki iki öykü KK’da geçiyor. Burada ayrıca Tılsım ile Kara Ev direkt devam kitabı niteliğinde Kara Kule harici okumak isterseniz.
Stand
Eyes of the dragon
3.1Talisman
Gunslinger
Drawing of three
Waste lands
Salems lot
Wizard and glass
Wind through the keyhole
Wolves of calla
Hearths in atlantis
Song of susannah
3.2Black house
Insomnia
Dark tower
Buradan sonrasını okumadım. Aralarında henüz basılmamış veya baskısı tükenenler de var.
4.1Mr. Mercedes
4.2Finders keepers
4.3End of watch
4.4Outsider
4.5If it bleeds
4.6Holly
Institute
Long walk
Shining in the dark
Billy Summers
Fairy tale
Deadzone
22/11/63
On writing
Lisey’s story
Duma key
After sunset
Full dark no star
From a buick8
Roadwork
Body
Later
Gwendy’s magic feather
Gwendy’s final task
Bence seri - devam kitap kitapları dışında çok önemli değil.Önceki kitaplarına küçük küçük göndermeler olabiliyor. Evet farkedince keyifli oluyor ama hikaye için belirleyici bir önem de taşımıyorlar.
Şu kitaplar dışında olanlar için bence öncesi - sonrası okunmayabilir.
- Tılsım Kara Ev 'den önce okunmalı.
- Kara Kule serisi
- Bill Hodges Üçlemesi ( 1- Mr. Mercedes 2- Kim Bulduysa Onundur 3- Son Nöbet )
- Bill Hodges üçlemesinin yardımcı - ana karakterlerinden birisi olan Holly Gibney nedeniyle Yabancı ve Kan Varsa Bill Hodges üçlemesinden sonra okunursa çok daha iyi olur. ( Bill Hodges için sürpriz bozan durumlar var. )
Bill Hodges - Holly Gibney kitaplarını sürpriz kaçıran olmadan okumak için
Bill Hodges üçlemesi
Yabancı
ve Kan Varsa kitabında olan Kan Varsa öyküsü sırası ile okunması daha iyi olur.
- Medyum kitabı Doktor Uyku 'dan önce okunmalı .
- Yaratık kitabı Düzenleyiciler kitabından önce okunmalı
Galiba unuttuğum kitap olmadı. Unuttuklarım olursa bu mesajı düzenlerim.
Elinize sağlık, çok güzel, açıklayıcı yazmışsınız. Notumu aldım bile. Bende; bir seride olan ama hangi seride olduğunu bilmediğim bir kitabı yanlışlıkla okuma fobisi var.
@Lorien_archers Bu listeler bana rehber olacak, teşekkür ederim.