Sürekli Kapitalizmi Eleştirmek

Ben de geçmişte kötü hayatımın suçlularından birisini kapitalizm sanıyordum ama halbusemki öyle değilmiş. Kapitalizm, dünyada 35 kere kıyamet kopup sıfırdan hayat başlasa yine biricik sistem olur. Kapitalizmi eleştirerek suçlamak yerine niye onu daha iyi bir sistem haline getirmeye çalışmıyoruz?

4 Beğeni

Öncelikle başlığın ismini görür-görmez tahminde bulundum kim açmış diye, doğru çıktı. :smile: Yanlış anlamayın benim de aklıma takıldı bu konu.

Zaten bir etkisi olmuyor. :roll_eyes:

Bence bu biraz zor, hele bu dönemde. Neyse ben uzaktan izleyeyim bu konuyu. :slightly_smiling_face: Farklı fikirler duymak harika bir şey.
Eklemeden duramayacağım:

Bu ne güzel bir kelime :smiley:

3 Beğeni

Bunu bende düşünüyorum ama farklı bir açıdan. Yani kapitalizm kötüdür diyenler yerine bir sistem önermiyor. Bu sistemden vazgeçilmeli falan ama vazgeçtikten sonra ne olacak ki ? Başka bir sistem daha iyi olsaldı o kullanılırdı diye düşünüyorum.Bende çok sevmem kapitalizmi ama işleyen sistem değişilmez bence. Ütopya hayali güzel ama fazla uçuk.

1 Beğeni

Kapitalizm hali hazırda güzel bir sistem ama belli bir kesim için. Onu daha iyi ve “herkes için” bir sistem haline getirsek temelinden değiştirmek gerekir ki o zaman da bambaşka bir sistem olurdu.

1 Beğeni

Size katılıyorum. Kötülememeliyik, iyi hale getirmeye çalışmalıyık. Ama biraz zor. Ama eğer denersek iyi hale getire bileriz. :blush:

Sürekli eleştiri yapan insanlar her konuda böyleler: Eleştir ama üretme. Sadece kapitalizm değil maalesef. Kapitalizm kendi fikrime göre zengin yaşasın fakir ölsün anlayışıdır. Eğer babanız zenginse yaşadınız her türlü suç mübahtır eğer fakirseniz yaşamaya dahi hakkınız yoktur yaşamanız bile suçtur. Eleştirilmeyi hak ediyor bence, ama çözüm üretmedikçe hiçbir anlamı da yok…

2 Beğeni

Kapitalizm kendi küçük ütopyalarımızı yaratmamıza da izin veriyor bence.

1 Beğeni

Kapitalizm sayesinde siz kapitalizm konuşurken millet karnını doyurmak için elinde tasla böcek topluyor. Kapitalizm yerine binlerce daha iyi sistem düşünülebilir. Tek sorun bu sistemlere herkesin aynı anda geçmesi sorunu. Bir taraf yeni sisteme geçip öbür taraf kapitalist kalınca kapitalistler diğer tarafı yok ediyor.
Kapitalizmi daha iyi hale getirmek için ciddi sınırlamalar koymak gerekir. O zaman da kapitalizm olmaz onun adı zaten.

3 Beğeni

Ben ekonomi okumuş ve sol köklü bir ailede büyümüş biri olarak çok garip duygulari içerisindeyim. Kendi ada düşüncemde sosyalist temalı bir devlet anlayışından yana. LAKİN!!!

Ben “Adalet” ilkesinin uygulanmasından yana her hangi bir akımdan bağımsız olarak savunucusuyum. Şöyle ki, bir kanun ya herkese eşit uygulansın, yada kimseye uygulanmasın anlayışındayım.

Bütün bu bahsi geçen sistemeler muhakkak ki insan için, insan iyiliği için. Kapitalist akımda dahi olmak üzere pek çok ekonomik akım topluma daha çok nasıl refah getiririz bunun üzerine ortaya çıkmıştır. Ancak özne insan olunca muhakkak ki bundan mutlu olmayacak bir kesim de mevcuttur.

Bana göre Kapitalizmi kötü yapan şey, bu memnun olmayan insan grubundan ziyade ADALETSİZLİK temelidir. Sistemsel olarak para odaklı, parayı kazanamayan fakir kalan bir grup yok olsun gibi bir düşünce etik olmasa bile işleyebilir. Ama sen bu durumda parayı kazanmayan gruplara oy için, çıkar için sosyal devlet rolüne bürünmeyeceksin. Aksi de mümkündür. Devlet sosyal devlet olmanın ötesinde parayı bile kaldırıp her şeyi paylaşama ekonomisi ile yürütebilir. Ama bu adam çiftçi öbürü vekil, vekilin bir imajı var deyip birine gece kondu birine villa tahsis etmeyeceksin.

Koşullar bu iken 35 kere kıyamet kopsa hangi sistem gelirse gelsin durum değişmez. Kapitalizm Komünizm yada Liberalizim yada başka Mahmudizim düşünceleri ve de daha düşünülememiş bir çok düşünce dahi adil uygulanmadığı sürece bir şey değişmez. Bu sistemlerin başarısı ve hayatta kalmaları da bana göre uygulanan gruba ne kadar adil uygulandığı ile alakalı bence. Haliyle yarın koskoca ABD dahi yakarsa dünyayı şu Magripli çouklar yakar dizilerine kurban gidebilir.

2 Beğeni

Adalet konusunda haklısınız ama sosyalist düşüncenin etik konusundaki yetersizliği kapitalizmden aşağı değildir. Kapitalizmin temel prensibi: “Kendi param, vaktim, emeğim ve aklımla ürettiğim, üretilmesi için bana ait olan parayı kullanarak ticaret yaptığım şu herhangi bir şey, bana aittir. Bunu benden kendi rızam dışında ne bir başkası, ne de devlet alabilir.” Sosyalizm ise bu noktada, bir insanın kendi parası, vakti, emeği vs. sayesinde ürettiği şeyin mülkiyetinin topluma (devlete) ait olduğunu savunur. Ukraynalı çiftçinin tarlasında ürettiği tahıl devlete aittir ve o hasadı yemek için saklaması devlete karşı yapılmış bir hırsızlık eylemidir. Bunu yapan çiftçi halkın ve devletin düşmanı bir vatan hainidir; öldürülmesinde veya açlıktan ölmeye bırakılmasında sakınca yoktur.

Kapitalizmde ise Kansaslı çiftçi kötü bir dönemden geçerken aldığı banka kredisini ödeyebilmek için tarlasını ve evini satmak zorunda kalır. Bütün ailesiyle küçük bir arabaya binip bir gettoda yaşayıp berbat bir fabrikada çalışmaya başlar. 15 yaşındaki kızı evden kaçar. 14 yaşındaki oğlu okulu bırakıp ne olduğu bellisiz işlerin peşinde koşar. Adam da görece genç bir yaşta akciğer kanserinden ölür.

Kapitalizm, çok sorunları olan, insanların zaaflarının üzerine çok oynayan bir sistemdir ama özünde diğer ekonomik sistemlerden daha az etik olduğunu da düşünmüyorum.

4 Beğeni

Peki benim kötü hayatımın sebebi ne acaba? Ah onu bir bulabilsem…

2 Beğeni