Tartışma Köşesi

Komünizm’in başarılı uygulamalarına bakmak istiyorsanız İsrail’in Kibbutz köylerini incelemizi tavsiye ederim. İsrail Devleti şehirlerini kapitalist mantıkla yönetsede yerel olarak ülkeyi komünist mantığıyla yönetiyor. Kapitalizmi ve komünizmi birbirine çok iyi bir şekilde kaynaştırmayı başarmış.

SSCB iyi amaçlarla kurulsada kötü yöneticiler ve dış tehditler yüzünden amacından saparak kendi kendini bitirmiştir.

Çin Halk Cumhuriyeti ise sözde sosyalizm ayağına halkını uyutan kapitalist bir devlettir. SSCB ile kıyaslaması dahi yapılamaz.

2 Beğeni

Ülkemiz sosyalistleri sosyalizmi sevgi pıtırcığı olarak gösterdikleri için sosyalizmin de sömürüye dayalı bir düzen olduğunu söyledim. Zaten ne kapitalizm, ne sosyalizm mükemmel değil. İkisininde birbirinden kazanımları olmuştur.

Benim anlatmak istediğim mevcut dünya düzeninde şu an için kapitalizm aralarındaki en iyi yönetim biçimi. Almanyaya gitmek istiyorum ve araştırmalarım sonucu devlet geliri olabildiğince eşit dağıtmaya çalışıyor. Sosyalizmde diretmek yerine mevcut düzende şartları iyileştirmek için çabalarsak çok daha güzel olur düşüncesindeyim.

Komünizm değil de komün tarzı üretim demek daha doğru. Bu insanlığın mağara zamanlarından beri örnekleri olan bir üretime katılış biçimi. Komünizm devlet aygıtının da olmadığı üretim ve paylaşımın ihtiyaç doğrultusunda olduğu bir sistem olarak sosyalizm den ayrışır. Sosyalizm ve komünizm iki farklı toplum, ekonomi ve siyasal yapılanmadır.
Ve Çin tekrar etmek gerekti ne toplum ne ekonomi ne siyasal durum hiç bir zaman sosyalist olmadı ÇKP bunu hiç söylemedi Halk demokrasisi denilen bir ara sistem geçiş sistemi var .

4 Beğeni

Ben aslında gelecege bakarken biraz Mehmet Altan gibi biraz da Hariri gibi düşünüyorum . Sosyal adalet , üretimin paylaşımı konusunda sosyalist kişi hak ve özgürlükleri konusunda liberalizm taraftarıyım. Hariri gibi bize dünyada mutluluk vaat eden her ideolojinin din gibi oldugu düşüncesindeyim. Eski dinler öbür dünya da mutluluk vaat ediyorlardı yeni dinler sosyalizm, kapitalizm vb bu dünya da .

Ve bilindiği gibi dinler çok hızlı bağnazlaşıp, tutuculaşabiliyor.

2 Beğeni

Marks gibi yazarları henüz okumadığım için aralarındaki keskin sınırları bilmiyorum ama komün tarzı üretimi komünizmin ilkel bir versiyonu veyahut bir geçiş formu olarak da adlandırabileceğimizi düşünüyorum.

Çin kendisini direkt olarak komünist veya sosyalist olarak adlandırıp adlandırılmadığını bilmiyorum ama Çin’i yıllardır Kömünist Parti yönetiyor. Könünist Parti’nin yaptıkları uygulamalar da tüm dünyayı bu iki görüşten de uzaklaştırıyor.

1 Beğeni

This topic was automatically opened after 2 days.

Kapatilizim ve kominizm karşımı bişey oldu çin.

1 Beğeni

Ona Marks sonrası Özellikle Maoist Marksist terminolojide Demokratik Halk İktidarı deniyor.

1 Beğeni

Dünyada fazla örneği de yok. Küba’da çine benzer bir yönetimi var. Tvden gördüklerim kadarıyla

Çin içte komünist, dışta kapitalisttir… Yani bizim gibi kendi halkını değil, dış ülkeleri sömürmeye çalışır. Bunu da ekonomisiyle yapar…

1 Beğeni

Sözde doğru olsada özde öyle olmadağı kanaatindeyim .çin’deki çalışma şartları ortada. ( bizim koşullarımız iyi demiyorum yanlış anlaşılmasın)

1 Beğeni

Çin hiç bir zaman komünist olmadı, komünizm hedefi olan bir parti tarafından yönetiliyor. Çin de rejim pre sosyalist ya da daha dogru ifade ile demokratik halk iktidarı( her iktidar aynı zamanda diktatörlüktür demokratik halk diktatörlüğü adı da verilir)

Bir şeyi dogru yorumlamak için dogru kelimelerle ifade etmek gerekir.

1 Beğeni

Dostum herkes gibi ben de biliyorum dünyada hiç komünist yönetim olmadığını (ve olamayacağını). Ama herkes gibi sosyalizmi uç düzeylere taşımak isteyen (ya da öyle görünmek) sistemleri tanımlamak için kullanılan bir deyim olarak -başka birçok kişi gibi- kullandım komünizm sözcüğünü…

Kapitalizm de komünizm de aslında emek sömürüsüne dayanır. Kapitalizmde özel sektör (bazen devlet destekli olmak üzere) sömürürken komünizmde devlet/sistem eliyle sömürülme vardır. İki sistem de insanı köle gibi sömürüp dururlar.

Kapitalizm etkinliklerini “özgür girişim”, komünizm de “proletarya diktatörlüğü” yaftasıyla saklamaya çalışsa da halk katmanına modern köleliği sinsi bir biçimde yaşatmaktadırlar…

1 Beğeni

Bir dünya şey yazdım ama sildim. :slight_smile: Çok yanlış biliyorsunuz. Komünizm proletarya diktatörlüğü değildir. Proletarya diktatörlüğü sosyalizmdir.

Bir yanlış bilgi daha oldığu için şu ayrımı da koymak lazım. Bunu sadece Marksist sosyalistler yani kendi tanımlamaları ile Bilimsel sosyalistler söyler. Örnegin Feurbech sosyalizm söylemez. Sosyalistler sadece Marksistler den oluşmuyor.

3 Beğeni

Tanımıda yönetim biçimi farklı olsada pratikde hepsi halk sömürüsü üstene kurulu bir bir düzendeler. @Faust arksdaşın anlat ak istedigi bu sanırım

1 Beğeni

Tanımlar, kuramlar uygulamada kılık değiştirirler… Bunun en canlı örneğini ülkemizde yaşamıyor muyuz? :wink:

1 Beğeni

Kitap için toplatılma kararı alınmış. Ama asıl üzerinde durulması gereken birilerinin bu kitabı basmaya cüret emesi. Acaba yayınevine ve ilgili kişilere ceza verilecek mi, yoksa verilen cezalar ödül gibi mi olacak…?

3 Beğeni

Ne yazık ki benzer tüm durumlara toplum tepki verene kadar hep seyirci kalınıyor. Neyse ki millet var…

4 Beğeni