Vakıf sadece 1. ve 2. Çağın dizi/film haklarına sahip Hobbit ve LOTR filmlerinden 1 kuruş bile kazanmıyorlar. Bu yüzden bu maddeyi koymuşlardır.
Adam nasıl bir dede düşünsene, torunlarına kadar kaç paralık bir miras bıraktı.
Evet aşağıda açıklanmış, tamamlanması zorunluymuş galiba. Bu eziyete katlanmak zorunda olduğu için ekibe üzülüyorum. Bir çeşit absürt komedi
Nasıl bir dizi ki sevmeyen ve nefret edenler gelen her habere en çok yorum yapanlar oluyor. Sizin için bu kadar sinir bozucu ise takip etmeyip kafa olarak rahat etme imkanınız var aslında. Ama öyle yapmaya ne gerek var fragmana üstün körü bakıp doğru yanlış önemsemeden eleştiri yapmak daha önemli tabi.
Asıl konuya dönersek çok iyi bir fragman yapmışlar ve yeni sezon için beklentiyi arttırdılar. Sonunda Celeborn’u görüyoruz ve düzgün izleyenlerin fark edebileceği üzere Galadriel ile Arondir bir orku rehin alıp büyük ihtimal Celeborn’un olduğu yere başka bir nedenle götürmesini sağlıyorlar ki Galadriel ile karşılaştığı sahne öncesi orku öldürdüğünü görüyoruz ve Celeborn’u görünce şaşırmasından oraya başka bir nedenle gittiklerini düşünebiliriz. Yüzük Tayflarının ilk zamanlarını da göreceğimiz belli oldu ve tasarımlar da gayet iyi duruyor. Gil-Galad Numenor’dan yardım istiyor ve ordunun önünde Ar-Pharazon ile yan yana görüyoruz. Elendil’in diğer oğlu Anarion’da ilk kez göründü. Charlie Vickers her zamanki gibi müthiş görünüyor ve cüce yüzükleri için hamlelerine başlamış görünüyor. Tek yüzüğü yapış sahnesi de ilginç ve farklı düşüncelere sevk ediyor. Feanor’un çekici ile mi yapacak ya da baka bir durum mu var göreceğiz geldiğinde.
Takip etmeyin değil. O zaman ülkeden de memnun değiliz ama değiştirip kacamiyoruz.Yada Fenerliysen benzer şey. Tek hakkın olan kısım takip etmezsen kafan rahat kalır doğru. Doğru ama Budist gibi de yaşanmıyor. Haberi bıraktım , maç izlemeyi bıraktım, is yerindekileri takmadım, kazıktı cafe restoranı bıraktım … Genel anlamda insanların sığındığı şeyler zayen azalıyor, olanında korumak istiyorsun. Hem;
Birsey kötüsü yapılınca o tarafa bakılmaz , yerden yere vurulmaz diye bir kural yok. Fragmandan eleştirmeni bilmem ama sonuçta Valinorun kapısına kadar gemiyle gidip atlayıp geri yüzen bir Galadriel ile başladı iş😁
Genel olarak her şeyin tahrip edildiği kötü bir zamana denk geldik. Ne kurgusal hayatta nede gerçek hayatta hiç bir şeyin düzgün yapılmadığı, basitliğin, renksizliğin, akılsızlığın üstün olduğu bir çağ. Bazen diyorum ki acaba yapmasalar mıydı.
Star wars da bu olayı ben kendimce çok sorguluyorum. Evet çok istedik yeni sinema ve dizi işlerini ama adamlar her şeyi sıvadılar, mumda diktiler. Ama işte yukarıda dediğim gibi çağ artık basitliğin yüceltildiği, kötü işlerin sevildiği bir yere gidiyor.
Takip etmenize kimse engel olamaz zaten ve tepki vermenizde sorun değil. Ama kaç yıldır sizlere anlatamadığımız durum da bu kadar nefret ettiğiniz ve rezalet olarak gördüğünüz dizi için forum ve sosyal medya üzerinden devamlı giydirmeniz ve sizin gibi çöp ilan etmeyenlere laf atıp durmanız. Diziden zevk alanlar diziye mükemmel demiyorlar. Beğendiğimiz yerleri de var hiç beğenmediğimiz ve eleştirdiğimiz yerler de var. Bir insanın nefret ettiği bir şeye bu kadar vakit ve enerji ayırması sizce mantıklı mı? Ayrıca dizi ya da filmlerde ne yaparlarsa yapsınlar kitaplara yansıyan bir şey yok. Onlar raflarımızda duruyor.
Dizi filmlerde yapılanlar senin hayatına direkt etki mi ediyor da ülke gündemi ile bir tutuyorsun? Tuttuğun takım için de yapılan her şey takımı etkiliyorken film ve dizilerin kitaplara öyle bir etkisi yok. Hatta tam tersi dizi ve filmler kitaplardan çok farklı olsa ve rezil bir iş çıkarsalar bile yepyeni okuyucular kazandırıyor.
Burası olsun başka forumlar olsun ve özellikle sosyal medyada olsun öyle saçma eleştiriler geliyor ki asıl eleştirilmesi gereken konular geri planda kalıyor. Bazen kitaptan farklı diye gelen eleştirilerde aslında kitaba uygun olduğu görülüyor, bazen de saçmalık olarak öne sürülen bir durum aslında mantıklı oluyor ama bu eleştirileri yapanlara doğru olanı söyleyince diziyi mükemmel ilan etmişiz gibi hakaret ve küfürlerle muhatab oluyoruz.
Kötü olduğunu düşündüğün işi eleştir hatta yerden yere vur tamam ama kaç sezondur devam eden diziye hala saldırmak mantıksız. Yapımcılar size göre niyetini belli etmiş zaten ses etmenize artık gerek var mı? Siz o grupta olmasanız da sizin gibi diziden nefret edenlerin yanlış bilgiler vermesi ve bu bilgileri düzeltenlere hakaretler etmesi ne kadar doğru? Birilerinin sizin nefret ettiğiniz eseri beğenmesi size nasıl bir sıkıntı oluşturuyor olabilir?
Eserlerin tahrip edilmesi konusuna girilecekse de filmleri dışarda bırakamayız. Filmlerin kitabın nasıl içinden geçtiğini kabul etmeyenlerin dizi hakkında kitap kıyaslamasını şahsi olarak ciddiye almıyorum. Bu konuda konuştuğum bazı kişilerle orta yolu da bulduk ama bazıları da en sonunda sadece filmler gişede başarılı olup ödüller kazandığı için tüm değişikliklerin haklı olduğunu iddia ediyor.
Filmleri daha çekilme aşamasında forumlarda takip ederken ne eleştiriler yaptık ve ilk film çıkınca beğenmediğimiz çok şey vardı. O dönem uyarlamaların nasıl sorunlar oluşturduğunu kabul edip ortaya konan film ve dizileri orijinal kaynaktan ayrı değerlendirmeye başladık. Evet filmleri kitaptan bağımsız olarak çok beğensem ve defalarca izlesem de kitaba göre rezalet bulurum. Şimdi de diziyi kitaptan bağımsız değerlendirince ortalama olarak buluyorum ve bu da izlemek ve zevk almak için yeterli gayet. Bu dizi sayesinde yeni projelerin de gelmesini ve hepimizin istediği güzellikte işlerin çıkmasını arzuluyorum. Star Wars ile ilgili bu kadar iş yapılmasa idi Andor kalitesinde bir diziye kavuşabilir miydik?
Ne desek boş… Nato, Nato
Adı LOTR olmasa, firma Amazon olmasa, WoT’tan da önce iptal edilecek çöpe, başarılı bir şeyler yapıyormuş gibi algı yapmak… Düşük seviyeli bir manipülasyon.
Dizinin yapımcısı bile ilk iki sezonu izlemeyin üçten devam edin demeye getirmiş,PR ve anlaşmalar üzerinden iptal etmektense çekmek daha karlı durumda,ayrıca kötü ise izleme eleştirme mantığına göre beğenmediğin yorumları okumak ve cevap vermekte abes.
Dizinin yapımcılarını çok dinliyordunuz da şimdi bu dediğini mi ciddiye aldınız? Ayrıca eleştiri ile nefretle karalama aynı şeyler değil. İlk sezondan beri diziye mükemmel denmediği ve hataları olsa da ortalama bir yapım olarak zevk verdiğini söyleyenleri zorla diziden nefret ettiklerine dair söz duymak için zorlamanızın nedeni nedir? Bunu yaparken de hatalı yada kitapla çelişmeyen yerleri bile hatalı göstermeye çalışmak ve dizinin çok iyi yaptığı işleri de tamamen yok saymak da hangi amaca hizmet ediyor?
WoT bitmesini en istemeyen kişilerden biriydim ben de ama başka dizilere ya da filmlere böyle kesin yargıda bulunmaz iken benzer durumlardan bu diziyi tamamen silip atmak istemeniz ve sizin gibi silip atmaktan yana olmayanları darlamanız nedendir? Bir kişi de çıksın düzgünce açıklasın hadi bakalım. Bu diziyi çöp ilan etme sebeplerini aynı şekilde taşıyan her yapıma da aynı şekilde davranmama sebebini de düzgünce açıklasın aynı şekilde.
Amazon bu kadar savunmadı ![]()
Soru:
Silip atmak istemeniz ve sizin gibi silip atmaktan yana olmayanları darlamanız nedendir?
Cevap:
Silip atmak isteyenleri bir arada görmek. İç döküp rahatlamak. Gidip Yönetmenlere iki tokat atamayacağına göre… Ya hocam berbat bir iş bizde kinimizi buradan çıkarıyoruz işte. Ne yapalım yani başlık yorum… Ben böyle düşünenleri gördükçe darlanmıyorum ve aidiyet hissediyorum, aksine savunanların 2.5 sayfalık savunmaları darlıyor beni. Ama saygı duymaktan öteye geçemem. Bu konu bitmez yani bir dahakine SADECE RİNGS OF POWER SEVİP GÜZELLEYENLER başlığı açarız.
Peki kinini diziden zevk alanlardan çıkaranlara bir lafınız da var mı? Ya da dizinin eleştiriyi fazlasıyla hak eden kısımları yerine eleştirilik bir durumu olmayan kısımlarını çöpleyenlere?

Bu örnekte gösterdiğim gibi bir yerlerinden yalan bilgiler uydurarak diziye laf atıldığında yazdıklarının doğru olmadığını söyleyince nasıl bir saldırıya geçiyor insan denmeyecek bazı kişiler. Bunlar sizce normal mi? Bunu anlatmaya çalışıyorum ben. Gerçekten şiddetli bir şekilde eleştirilecek şeyler var dizide ve bunu inkar etmiyorum. Ancak bunlar yerine dizi başladığından beri alakasız yerlerden diziye sallayanları görüyoruz. Sevdiğimiz evren hakkında yanlış bilgileri yaymasınlar diye de cevap vermek mecburiyetine giriyoruz ama bu sefer de dizinin avukatlığını yapıyor oluyoruz. Eleştirenler nefretlerini kusmak yerine düzgün eleştiri yapsın biz de doğru eleştiride yanlarında olalım ama gidip yanlış bilgiler verenlere de cevabını vereceğiz. Asıl bu konuda saçma fikirlerini yaymaya çalışanlar için kişisel fantazi sayfası açsınlar ve o bilgilerin Tolkien’i bağlamadığı notunu düşsünler daha iyi olur.
Hocam dizinin yeterince eleştirisi yapıldı. 2026’dayız tekrar tekrar bunu mu konuşalım. Kaldı ki bir şeyin kötülüğü konusunda çok popüler, devasa bütçeli dizinin iptal edilmesi bile ikna edemiyor, biz nasıl edeceğiz?
Birde Twitter bildiğiniz twitter işte hocam, siz adınızı soyadınız yazmışsınız onlar mahlasla orada. Mahlasla olma sebepler böyle davranabilmek.
Mahlas olayı bende cool durması için. Aliy yazmak var bir de The Last Outlaw yazmak var hangisi cool duruyor. Yoksa kendi adımızla da yazacağımızı yazarız kimden çekinecez. Ama özellikle futbol tayfadaki böcekler anonim olmak zorunda yoksa bu kadar iğrençlikle insan içine çıkamazlar. ![]()
Dizi hakkında konuşmak gerekirse: 0 beklenti ve önyargısız izlemeye çalışmıştım, evreni de sadece filmlerden biliyorum. Siyahi Elf var falan diye de tetiklenmedim, dümdüz sıkıcı ve bayağı bence. Zevk alanlarla ise derdim yok, zevk alan tanıdıklarım da vardı, teki evreni iyi bilmesine rağmen sevmişti. Ama bana geçmedi hiç Tolkien’den bağımsız. Akıcı olsa ama Tolkien’e hiç bağlı olmasa sorun etmezdim ben.
Hocam her platformda da ısrarla savunmussun. Diziyi yapanlar senin kadar önemsemiyor. Bu ne hırs bu kadar kasma. Sana yazık… ![]()
Ben diziyi gömenleren birsey demiyorum zevk alıyorum. 1 sezondan sonrasına bakmadım. O da komple yalandı, ırkların yaratılışı , Galad sahneleri vs… başka biri olmayan birşeyi var diyip bundan eleştiri yapıyorsa onu bilemem. Bilsem bile hesap hesap gezip dizi kötüleyen avlayamam…
Berbat bir iscilik işte, canımı sıktı, burada da kotuluyorum… benim için bu…
İyi kitapların, iyi hikayelerin uyarlamalarını izlemeyin, kendinizi strese sokmayın arkadaşlar.
O artık senaristin izleyici için yazdığı hikayedir, kitap okuru için değil.
Diziyi her yerde savunmuşsun diyorsunuz da bir de hangi eleştirilere ne demişim ona baktınız mı? Bu sezon özelinde nazgul ile kafayı bozmuşlar onlara bildiğimiz nazguller olmadığını yazmışım, felbeastlerin 1. çağdan beri olduğunu yazmışım,… bu gibi eleştiri gerektirmeyen durumlara sallanmasını normal bulup benim bilgiyi düzeltmem ile diziyi her şekilde savunduğum sonucuna ulaşıyorsanız sizin de onlardan bir farkınız kalmamış oluyor küfür ve hakaret dışında. Orada birine yazmışım orklar ile elfler arası dostluk bence olmayacak ama olursa ki hiç istemem eleştiririm dedim adam çıkmış canınızı sıkan hiçbir şeyden bahsetmemişsin diyor. Diziyi hangi noktada savunduğumuzu anlamak isteyen çoktan anlardı.
Tekrar söylüyorum benim gibi çoğu kişi için 7-7,5 puan arası vasat(ortalama) bir yapım. Çok sevdiğimiz yanları olsa da hiç beğenmediğimiz kısımları da var. Filmleri izledikten sonra nasıl kitaptan ayrı değerlendirip çöp demediysem bu diziye de aynı yaklaşımla çöp demiyorum. Filmler kitaptan ayrı bakınca ciddi hata pek içermediğinden ve başarılı bir film sunduğundan 9-9,5 arasını rahat alıyor mesela. Gidip dizi ile de bir tutmuyorum kitaptan ayrı değerlendirmede. Buna rağmen ne zaman diziden zevk alanlara karşı cevap yazanlar olsa diziye mükemmel demişiz gibi bir algı dönüyor. Dizide her şeyin kitaba uymasını istediğini söyleyenler kitaba ters olan yalan bilgileri kitapta varmış gibi yazmaktan çekinmiyor ve cevap verince kitap savunucusu onlar oluyor. Bu nedenle düzgün eleştiri yapanlarla hiç sorunum yok. Kitaptan farklı olmasını istemeyenler hangi yapım olursa olsun aynı şekilde davranıyorsa zaten tartışırken sorun yaşamıyoruz.
Hocam yerli-yabanci fark etmiyor. Olimpiyatlarda ABD takiminin kayirilip, Ruslar yasakliyken, sosyal medyada spor sadece onlardan ibaretmis gibi gonderi pompalanmasina yonelik official sayfalara birkac bir sey ciziktirdim gecmis aylarda. Aman Allahim… Ne fanatiklikler… Bunun bir de zit fikir sahibi gruplara girip, yazip cizerek rahatladigini soyleyen kesimi var. Valla ben kactim. Ugrasilmaz. Fikrinizi onama ihtiyacini karsilayacak saygin, bilgin, elit bir kesim yok, olmayacak. Sizin icin dogru olan sizi mutlu ediyorsa, gerisini bosverin gitsin ya.
Onunla tam benzerlik olmuyor ne yazık ki. Bu evreni hepimiz seviyoruz ve çok iyi işlerin çıkmasını istiyoruz. Buradaki sorun tamamen nefret kültürü ile beslenen bir kesimin bu evrenle alakalı sözde bilgiler verir gibi yaparken yanlış bilgiler vererek nefret yayması. Başka bir durumda hiç kendimi yormam ama bunların yazdığı şeyler bu evren hakkındaki doğru bilgilermiş gibi yayılınca da çok büyük sıkıntı oluyor. Hatta benzer bir durumu ilk üçlemede yapılan değişikliklerden dolayı yaşadık. Bir çok kişi filmlerdeki durumları kitapla aynı sayıyor. Bu durumu anlatamıyoruz kitapta böyle değil dediğimizde yalancı biz oluyoruz.
Burası yine çok saygın seviyede sayılır ama attığım resimlerden sonra yine de cevap yazanların tepkisi her şeyi savunuyorsun şeklinde oldu ve tüm küfür ve hakaretleri haketmişim gibi bir tavırdalar. Aynı kişiler eleştiri yapacağız tabi ki diyorlar ama bir yapıma çöp demekle eleştiri yapmış olunmadığını kavrayamamışlar gibi yazıyorlar. Bundan dolayı eleştiriyoruz diyenlerin çoğunluk sözü çöp, rezalet gibi gerçek eleştiri ile alakasız olunca aynı kategoriye dahil etmek durumunda oluyorum ve hiç sevmediğim genellemeleri yapıyorum.