Ulkemizde bir filmin iyi oldugunun (ve kati suretle kotu olmadiginin) kriteri “sikilmadan izledim” yorumuyla noktayi koymak yillardir. “Sikilmadan izledim seyircisi” var yahu.
Dizi, sinema; resim yahut klasik muzik gibi “yanlis bir sey soylersem ayiplanirim” cekincesi yaratmadigi icin bir uzlasi zemini de yok. Siyaset ve futbol gibi, kimse cikip “ama Ruskin boyle diyor” diye lafin sonunu getirmeyecek.
Uyarlamanın ne olduğunu bilmeyenlere laf anlatmak çok yorucu kitapta yada çizgi romanda okuduğu şeyin birebir uyarlanmasını istiyor. Örnek HOTD dizisi kitap bildiğin tarih kitabı gibi yazılmış arada çok boşluklar var dizide buraları doldurdukları için senaristlere laf edenler var. İstemiyorsanız izlemeyin yazdım birine twitterda ne anam kaldı nede babam resmen lağım çukuru oldu site. 2015-2017 arası güzeldi sinema dizi yorumları kaliteli oluyordu. Bu yüzden okuduğum eserlerin uyarlamalarına sinema kriterlerime göre değerlendiriyorum.
İlk üçleme geldiği zaman forumlarda sert eleştiriler yapmıştık ama zamanla birbirimizi sakinleştirmiş ve uyarlama yapılınca bu tarz şeylere alışmamız gerektiğini anlayıp sonraki izlediğimiz tüm uyarlamalara o şekilde yaklaştık. İnsanlar uyarlamalardaki değişikliği kabul etmediği gibi kitapta normalde olmayan başka şeyleri de var gibi gösterip uyumsuz durumları olduğundan fazla göstermeye çalışıyor. Biraz düşününce sadece ufak değişiklikler değil bazı büyük değişikliklerin de olması aslında daha iyi oluyor. Kitapları okuyanlar için farklı ve ilgi çekecek bir şeylerin olmasını sağlıyor. Birebir tamamen aynısı olacaksa kitabı tekrar tekrar okurum ki LotR özelinde hepimiz defalarca okumuşuzdur bir kez daha okuruz olur biter.
Bu dizi de HotD gibi denebilir ki bunda yazar da hayatta değil. Büyük boşluklar olan aşırı genel bir anlatımla değinilmiş olaylar var. Daha dizi çıkmadan binlerce yıllık tarihi sıkıştırıp kısa bir sürede anlatacaklarını duyurmalarına rağmen hala bu konuda eleştirilere devam eden de var ki bu konuda yapımcılar çok haklı. Bunu yapış tarzlarını tartışabiliriz özellikle her sezon işledikleri konuları düşünerek ama zaman sıkıştırması yapmalarına karşı olmamalıyız.
Hakaret için değil lafım.ama yok kitap orda, yok uyarlama…Kardeşim bir kitle temel aldığı kriterlerin ruhuna uyulsun istiyor. Neyini anlamıyorsunuz?
Bin sayfa yazı yazıyorlar. Dahası sağda solda hakaret yiyip onuda paylaşıyorsunuz. Buna neden lafın yok diye soruyorsunuz. Deymez abi bu kadar. Tamam siz övün biz gömelim. Takılmayın bu kadar.
Eh işte kendinizi bu kadar belli etmeniz iyi oluyor. Temel aldığınız kriterler kitap değil o zaman. Gömenlerin çoğunluk yaptıkları karalama kitapta olanı farklı yapıyorlar şeklinde değil. O paylaştığım kısımda adam kitap bilgisini yanlış verip algı yapıyor ama size göre o haklı öyle mi? Sizin bu evrenle ilgili kriteriniz ne onu açıklayın da bilelim. Kitaplar değil onu anladık net şekilde.
Kaynak ve ana kriter kitap diyorsun ama kitap hakkında yanlış bilgi verenlere cevap vermemi diziyi savunma olarak yorumluyorsun ve gerçekten kitapları savunduğunuza inanmamı bekliyorsun? Kitaplarda olmayan şeyleri var gibi yazanlara cevap vermek ne zamandır boş savunma oluyor ve tamamen diziyi övme olarak görülüyor? Ben anlamamışım ama sen her şeyi çok güzel anlamışsın. Önceden dediğim gibi gerçek niyetinizi söyleyin de bilelim çünkü kitapları savunmak değil net belli ediyorsun her verdiğin cevapta.
Ya kardeşim dizi b.k gibi diye, bunu da burada kınadık diye sana kitaptan hatalı bilgi uydurup başka yerlerde cevapveren herkese de cevap mı verecez, ne istiyorsun?
AL RAHATLA:
EVET KİTAPTAN UYDURMA YAZANLARI KINIYORUZ: LÜTFEN KİTAPTA OLMAYANI DA VAR GİBİ YAZIP BAŞKA PLATFORMLARDA TNUVIEL E SÖVMEYİN. BUNU YAPANI KINIYORUM. ALÇAK, ADİ, KARKTERSİZ ADAMLAR!
Görüyoruz ki, çok kişi yaşanan polemikler yüzünden forumu terk etti. İkiniz, erce de Tniviel37 de köklü, katkıları olan, forumun müdavimlerisiniz. Sizleri kaybetmek istemeyiz. Seviyemizi koruyarak ilerlememiz hepimiz için güzel olur
Anlamıyorum ki abi. "… … Yorumları " adı. Beğenen beğenir… Sevmeyen sevmez. Ben sevene de saygı duyuyorum bana ne, Millet Saruman kuleden düştü çok pis öldü dese ben bıyık altı güler geçerim. Ama olay sanki Erman nezdinde çok başka gibi, şahsileşmiş gibi… Yoksa bana ne…
Yine anlamamakta ısrarcısın sanırım. Cevap verin demiyorum zaten. Ama burada paylaştığımda adamları destekleyip bana boş yapmışsın diyorsun ki verdiğim cevap kitaplarla ilgili verdikleri yanlış bilgiyi düzeltmek iken. Hani kitapları savunduğunu iddia eden sen kitap hakkında verilen yanlış bilgiyi düzelten birini suçlu ilan ediyorsun ya mantıklı duruyor mu sence?
Hocam ben senin dışında birine cevap vermedim. Benim bir sosyal medyam yok. Konu kitaptan uydurma yazanlarsa doğru bulmuyorum. Bu Tolkien’den de farksızdır. Ama konu bilgiyi düzletme filan değil. Adamlar sövmüş onu bile paylaşmışsın. Boş yapıyorsun. Ne gerek var bunu paylaşmana. Sana , değerine, emeğine, gözüne yazık. Tüm forum toplanıp Tweetde adamları linç mi edelim. Aç bir başlık Kitapları Çarpıtan, Yazarın yazmadığını yazılmış yazan gelip orada da sana hak verelim.
Dune’u da gömüldü burada. Liet ti zenci kadın yaptılar diye başladı. Orda da ırkçımısın - kadın düşmanımısın çıktı. Bu böyledir yani. Boşver.
Hocam yukarıda paylaştığım yoruma baktın mı gerçekten? Dizide henüz bildiğimiz halinde değil insan olan kişileri sırf zırh içinde görünüşleri nedeniyle nazgulleri erkenden getirmişler demek ve ismini neden naznagul yaptıklarını açıklamalarına rağmen (naznagul ne düzgün bir isim bulamadılar mı denebilecekken) bir de isimlerini değiştirmişler demek, ilk çağdan beri olan felbeastlerin 3. çağda ortaya çıktığını iddia etmek doğru mu? Diziyi çöp ilan edenlerin büyük kısmı sosyal medya ve forumlarda bu gibi yalan yanlış bilgileri savunuyor ve biz cevap verip düzeltince suçlanıyor hakaretlere maruz kalıyoruz. Oralarda da defalarca yazdığım gibi bu gibi saçmalıklar nedeniyle dizide asıl eleştirilmesi gereken şeyler yeterince konuşulamıyor. Siz bile bu durumu paylaştığımda ilk tepki olarak beni suçladınız. Bu insanlara yazdıkları platformda direkt cevap vermezsek kitapları bilmeyenleri doğru bilgiye nasıl ulaştıracağız? Günümüzdeki nefret söyleminin ilgi çekmesini kullanmayı görev edinenler yüzünden bunu yapmayan biri kendi açtığı bir sayfadan yanlışları düzeltemez. Bu insanlar attıkları iftiralar ile düzgünce küfür hakaretten uzak yorumlar yapanları hedef göstermeye devam ediyorlar. Şimdi buraya bu elemanlardan biri gelip uydurduğu bilgilerle kitapta öyleymiş gibi diziyi gömse sorun olmayacağını mı söylüyorsun? Ya da dizi çöp, rezalet deyip düzgünce bir argüman koymaya tenezzül etmeyenler haklı mı diyorsun sırf senin düşüncene uydular diye? Dizide tartışılmaz şekilde iyi olan yanlar var ama çöp ilan edenler çok nadir bunları dile getirir. Olmayan şeyleri de eklemekten gocunmaz. Bizim sadece bu iyi şeyleri dile getirmemiz ve yanlışlara cevap vermemiz ise herkese dokunur.
Dune evet Liet Kynes siyahi ve kadın yapılınca eleştirildi ama yapılan eleştiri RoP’a yapılan karalamaların yanına yaklaşamaz. Arondir karakteri ki kitaplarda olmayan uydurma bir karakter ve basit bir silvan elfi hispanik bir oyuncu tarafından canlandırıldığı için siyahi elf yapmışlar diye kopan yaygara şimdi bile bitmiş değil. Kitaplara normalde uyan bazı konularda da ne yaygaralar döndü. Mesela Gandalf’ın 2. çağda gelmiş olması gibi. Şimdi bile bu konuda bazılarına kitaptan alıntılarla bunun var olduğunu anlatmaya çalışıyorum ama takılmış kalmışlar.
Elf-ork dostluğu da sadece fragmanla anlaşılacak bir şey değil ve bence olmayacak ama olursa ben de eleştiririm. Buna rağmen her şeyi hemen gömme arzusu ile yazılanlar tepkisiz kalınamayacak düzeyde. Bu insanlar daha yeni sezonla ilgili bilgiler gelmeden gömmek için hazır bulunduklarını yazıyorlardı. Hiçbir işi bu şekilde beklemenin mantıksal bir izahı yok. Böyle bir nefretin hiçbir izahı yok. bu nefrete karşı çıkanlara yapılanların da izahı yok.
burada dizi yorumlamamız gerekirken eleştirilerin çöp, rezalet, iğrenç sözlerinin dışında gerçek eleştiriler olması gerekmez mi? Düzgün şekilde beğenilen ve beğenilmeyen yerlerin söylenmesi ve sebepleriyle karşılıklı tartışılması gerekmez mi? Bu durumda da sadece çöp, rezalet gibi tabirlerle nefret belirteceklerin kendilerine rahatlıkla diziye sallayacakları bir konu açmaları asıl doğru olan olmaz mı? Diziyle alakalı en ufak beğeni içeren bir söze karşı gelen tepkiler ve bu kişileri de yeren sözler normal mi?
Dune uyarlamasında Liet Kynes toplasanız 5 dakika gözüktü o yüzden değiştirmeleri asla umrumda olmadı. Kitapları ile filmleri 2 farklı medyum gibi değerlendirmekte fayda var, Lotr da 2. çağ okurken çok yorulmuştum sürekli ama sürekli zaman atlaması var “casual” izleyici dizide bu tarz olayları görse eee bu ne der diziyi kapatır. @alper Adaşım dediği gibi Dizi yada Film uyarlamaları bir yerden sonra senaristlerin eserleri oluyor.
Liet Kynes daha uzun süre yer alsaydı ki erkenden öldürdüler filmde benim için yine sorun olmazdı. Karakterin siyahi ve kadın yapılmış olması dışında kitaptakine göre başka biri gibi hissettirmedi mesela.
Aynısını üçleme için konuşacak olursam karakterler kitaba göre çok değiştiğinden ilk çıktığında sinirlerimizi bozmuştu ve söylediğin gibi bunu kabul etmemiz gerektiğini anlayıp yolumuza devam ettik. Benim için karakterin kitaplarda verdiği imgenin mümkün mertebe korunması önemli hikayede değişiklikler o kadar önemli değil karakterlerden aynı hissiyatı aldığımız sürece. Arondir de mesela zaten kitapta geçmeyen uydurulmuş bir karakter olsa da gerçekten elf gibi hissettirdiğinden yine hiçbir sorunum yok.
2.çağ için tamamen kitaba uygun bir şey yapmak istenirse bu ancak belgesel olur. O kadar boşluklar ve zaman atlamaları var ki. Ayrıca direkt geçen karakter sayısı da çok az. Bir dizi ya da film yaparken mecburen bir çok karakter ekleyip onlar için de hikayeler oluşturmak gerekiyor. Bundan dolayı mecburen bir çok değişiklikleri yapmak zorundalar. Burada bizim asıl tartışmamız gereken bu değişiklikleri ne derece düzgün yaptılar ya da yapamadılar olmalı iken dönüp dolaşıp aynı şeyler hakkında konuşmakla zaman harcıyoruz.