Tartışma: Ücretsiz Pdf, E-kitap Okumak Etik Mi?

Aslında kafamı çok kurcalıyor bu kitapların pdf(ekitap) olarak ücretsiz okunması. İnternette dolaşırken bir siteye denk geldim ve “Şu anda 89,955,495 adet E- Kitap ücretsiz olarak indirilebilir” yazıyor ne kadar doğrudur bilemem ama yani biraz girip baktım ve bir daha kitap satın almak gibi bir şeyim olmayacakmış gibi hissettim. Dolayısıyla bunun ahlaki boyutunu düşünmeye başmadım. İşin içinden çıkamadım açıkçası. İstediğim çoğu kitabı istediğim zaman istediğim yerde hiç bir ücret ödemeden okumak bana doğru gelmiyor sanki. Ve pdf ile basılı kitabı karşılaştırdığımda basılı kitapta sadece kağıdı ve mürekkebi satın alıyoruz gibi hissettim çünkü içindeki içerik sanal ortamda ücretsiz bulunuyor. Aslında bu pdfleri lisanslı izin alınıp da paylaşıldığıda aklıma geliyor tabi ama hiç bir ücret istemeden yaklaşık 90 milyon kitabı kar amacı gütmeden paylaşmayı aklım almıyor.(Bu siteyi biraz daha araştıracağım ) Ana konudan uzaklaştım sanki. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ?

2 Beğeni

Mülkiyet, sadece maddi varlığı olan şeyler üzerinde değildir. Aynı zamanda fikri mülkiyet de vardır. Yazarın yazdığı kitap üzerinde mülkiyet hakkı vardır ve bu mülkiyet üzerinde tasarruf etme hakkı yine o yazarındır, dolayısıyla fikri mülkiyetin sahibi tasarruf etmedikçe ücretsiz e-kitap okumak, yaymak yanlıştır.

6 Beğeni

Özellikle baskısı olmayan kitapları. Sitelerde aramaktansa fotokopisi çekip okumak istiyorum ama kitaplıkta güzel durmaz diye yapmıyorum.

Özellikle baskısı olmayan kitaplar için güzel alternetif.

1 Beğeni

Korsan olarak paylaşılan kitabı ücretsiz edinip okumanın etik çerçevesinde tartışılabilecek bir yanı yok bence. Bu bir nevi hırsızlık. Kimseye zararı olmadığını düşünseniz de o kitap üzerinde hakkı olan kişilere haksızlık etmiş oluyorsunuz. Ancak gönüllü olarak ücretsiz sunulan kitapları okumakta bir sakınca yok tabii.
Örneğin İngilizce: https://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page
Türkçe: https://www.altkitap.net/

7 Beğeni

Baskısı olmayan kitapları ben de e-kitap veya PDF bulursam okuyorum. Ama baskısı olan kitaplarda tercihim kesinlikle basılı kitap.

O site gibi siteler “korsan” kitap dağıtıcısı, belki her kitap bulunamayabilir ama ekutuphane.gov.tr 'ye bakılabilir veya her kitap olmasa da DR- idefix, Kobo magaza, google kitaplıktan e-kitap satın alınabilir.

Belki Türkiye’de e-kitabın ileriki yıllarda gelişmesiyle Amazon’un ABD’de yaptığı “Kindle Unlimited” benzeri bir servis gelir, Spotfy, Apple Music gibi aylık üyelikle çok sayıda e-kitaba erişim olur.

9 Beğeni

Ücretli olsa da olmasa da e-kitap okuyamıyorum. Benim için çok göz yorucu. Ayrıca sahiplik hissi oluşturmadığı için okuma isteğimi de kaçırıyor. Basılı kitap okumak verilen emek açısından da hep tercihim olmuştur.
Ücretsiz e-kitap okumanın belki şu açıdan faydası olabilir. Mesela ben bir kitap satın aldığımda pişman olduğum da oluyor. Beklentimin altında çıktığında keşke almasaydım dediğim oluyor. En azından önceden birkaç bölüm okuma imkanım olsa o kitabı satın almazdım. Ya da tam tersi kitabı çok beğenip daha kararlı şekilde gidip satın alabilirim.

6 Beğeni

Birçok kitabı epub veya pdf okudum kimseyle de etikliğini “bir kez daha” tartışacak değilim. İsterseniz hırsız etiketi vurun bana umrumda değil yaftalarınız. İnsanları yargılamak etiketlemek çok kolay. Ayrıca insanlar akıl vermeyi de çok seviyorlar. Sanırım herkes her şeyin en doğrusunu biliyor bi ben salağım.

Sözlerim meclisten dışarı tabi.

16 Beğeni

Zevk için okumayı bir kenara koyun, eğitim için bir sürü yerli-yabancı kaynak okumak zorunda oluyorum ve hepsine birden maddi gücümün yetmesi nasıl bekleniyor, ne yapacağım eğitimimden mi olacağım? İnternet çağında yaşadığım için şanslıyım ki böyle bir imkanım var. Ticari amaçlı değil, kendimi geliştirmek amaçlı yapıyorum.

13 Beğeni

Bir çok seriyi PDF okudum,hala okumaya devam ediyorum yayınevi seriyi tamamlamıyorsa veya baskısını yapmıyorsa veya aşşırı ücret ve kalitesiz baskı veriyorsa asla kafamı kurcalamadan gönül rahatlığı ile okurum (em ,drizzt,gedik savaşları,kızıl isyan,zaman çarkı,yüzyılın BK öyküleri,farseer serisi,sissoylu elantris,Narnia günlükleri vs vs vs)

4 Beğeni

Forumda böyle bir tartışma görünce şaşırdım, bunda bir sakınca görmeyenleri görünce daha da şaşırdım. Ücretsiz PDF okumanın Türkçesi hırsızlıktır. Hakkında söylenebilecek başka hiçbir şey de yoktur. Emeği çalınan sadece yazar değil, çevirmeninden editörüne, dizgicisinden yayınevinin kitaba en az temas eden çalışanına kadar herkesin kitap üzerinde hakkı vardır. Kaldı ki kitap için para harcamazsanız hiçbir yazardan, hiçbir yayınevinden bir beklentiniz olamaz, çünkü sektöre katkınız yoktur. Teorik olarak okuyucu bile sayılmazsınız. Tıpkı marketten çikolata çalanların marketin müşterisi olmaması gibi.

15 Beğeni

Etiklikten ziyade işin bir de maddi boyutu var. Hepimiz zor zamanlar geçirmişizdir. Bazılarımız hâlâ zor zamanlarda olabilir. Benim param varsa mümkünse kitap alırım. Eğer alamayacak ekonomik gücüm varsa gider pdf okurum, kütüphaneden okurum, telefondan okurum. Kitap okumayı seven ve buna kıymet veren, tutkunu olan her birey okuduğunu kitaplığa koymak ister bence. Mutlaka istisnaları vardır ama genelde sahipleci bir toplum olduğumuzu düşünüyorum. Cebinden otuz bin lira çıkan bir dilencinin dilenmesi kabul edilemez bana kalırsa. Bu aç gözlülüktür fakat gerçekten aç olan bir çocuğun da ekmek çalması aynı kefeye konamaz. Herkes hayatını mükemmel şartlarda yaşamıyor maalesef. Zamanında günlerce aç arık dolaştığımı bilirim. Hayatını kıtı kıtına geçiren bir insan okumak için başka yollara başvurabilir. Tükenmiş bir kitabı paşalar gibi okurum. Çıktığında param varsa kitaplığıma da eklerim. Bu beni para ödeyen hırsız yapar o halde. Her neyse etik kısım bence düşüncede biter. Herkes hayatı kendi şartlarına göre yaşar. Gidip çalışsın bla bla gibi öneriler de sunulabilir ama atıyorum annesinin veya babasının çok ağır bir hasta olup olmadığını bilemezsiniz, kendisinin bir engeli olup olmadığını bilemezsiniz, psikolojik yeterliliğini bilemezsiniz kısacası bilinmeyen çok faktör var. Yani meselenin özü tamamen düşüncede bitiyor. Kötücül ve bundan zevk duyarak yapılan bir eylemse bu hem kişilere hem de kişinin kendisine zarardır. Benim görüşlerim budur.

29 Beğeni

Benim görüşüm ekonomik durumu el vermeyen kişilerin gönül rahatlığıyla ücretsiz pdf okuyabileceğidir. Hak, hukuk falan derken bakalım kendi haklarımızı savunabiliyor muyuz da bir yazarın veya yayın evinin haklarını savunmaya kalkalım? Kaldı ki cebinden fazla para çıkan, hakkı yenen biziz!

Siz bir seriyi 700-800 TL civarında yaparsanız veya bir kitap 70-80 TL civarında olursa millet mutlaka daha ucuza veya bedavaya yönelecektir. Aynı kaçak sigarada olduğu gibi. O kadar kamu spotları yayınlanıyor kaçak sigara içmeyin, para teröre gidiyor falan diye ama millet ne yapsın cebinde olan o! Madem fiyatları biraz aşağı çekeceksiniz ki kaçağa, korsana yönelmesinler.

4 Beğeni

Varsın okuyan hırsızlar olalım.

Maddi durumu ortalama bir öğrenciyim. Eğitim kitaplarına ayırdığım bütçe dışında okuma kitaplarına da ayırdığım aylık bir bütçe vardır -ki bazen şımarıp aşarım da o bütçeyi-, daima kitaplığımı zenginleştirmeye çalışırım. Ama tutup da baskısı bulunmayan kitaplara sırf iki fırsatçı sevindireceğim diye, üstelik o fiyata daha fazlasını alabilecekken, fahiş fiyatlar bayılamam bu beni aşar. Ama durum bu olduğu zaman tutup da okumak istediğim o kitaptan da kendimi mahrum bırakmam. Varsa kütüphaneden yoksa PDF olarak edinir, okurum.

Bunun dışında şöyle de bir durum var ki çoğunlukla araştırmalarımız ve ekstra öğretilerimiz için kullanacağımız kaynakların bırakın Türkçe çevirisini, orijinal dilinde baskısı bile girmiyor ülkemize. Biz de mecbur PDF içeriğe yöneliyoruz.

9 Beğeni

Epub olayının gelişim geçirmesi gerek artık. Müzik için de aynı muhabbetler dönerdi, şimdi müzik servisleri arttı, reklamcılık gelişti youtube üzerinden de dinlenmeye başlandı. Epubın da böyle akıp gitmesi lazım, ama yayınevleri pek de meraklı değiller buna. Çünkü epub her ne kadar baskı maliyetini azaltsa da normal değerine kıyasla o kadar da ucuz olmayacaktır. İşte burada herşey kişiye kalıyor.

Bende fiziksel sürüm olsa bile ben epubını arayıp telefona atarım. Telefondan okumak benim için büyük nimet(aynı zamanda büyük bağımlılık ama o başka bir konuya artık), metroda rahatlıkla okuyabiliyorum, ders aralarında rahatlıkla okuyabiliyorum. Herhangi bir yer aklıma düşse okuyup tekrar bakabiliyorum-kitapları birden fazla okuma huyum vardır- vesair.

Epub konusu farklı sorular da doğuruyor. Epub her yönden yasak mı mesela? Şimdi ben fiziksel kitabı aldım, epubını okuyabilir miyim? Peki almadım ama kütüphaneden ayırttım elime geçti. Epub versiyonundan okuyabilir miyim? Peki ya süresi geçip geri verdiysem? Epubı da mı sileceğim? Kütüphanede var zaten diye alındı sayıp epuba direkt gireşebilir miyim? En basitinden Gedik Savaşları silme üniversite kütüphanesinde duruyor, alan da pek olmuyor. Onun yerine epuba yönelsem şimdi etik olmayan bir şey mi yapmış olurum? İstesem alabileceğim durumda seri. Keza Zaman Çarkı. Bütün seriyi kütüphaneden okudum, sonra düzenlenmiş epubları çıktı telefona attım. Halen daha açar okurum. Etik mi değil mi? Kitabı okumak onu benim mülkiyetime geçirdi mi, yoksa tekrar tekrar okumak için onu kütüphaneme mi katmalıyım?

Epuba tamamen hayırsa, yayınevleri elini taşın altına koyana kadar biz epubın nimetlerinden faydalanamayacağız mı demek oluyor? Elimde tuğla kalınlığında kitabı her yere götüreyim, metroda zorla okumaya çalışayım. Kelime kelime arama yapmak ile uğraşayım, elimde her daim kırmızı kalem bulundurayım. Alacağım notlarla kitabı donatayım. Epubla okumanın boş vakitleri ne kadar değerlendirdiğini, kitap okuma hızını ne kadar arttırdığını biliyor musunuz? Yürürken bile okuyorum ben. Osmanbey metrodan çıkarken elinde bir telefonla giden birini görürseniz işte o benim. Kitap okumak bu kadar rahatlaşıyor.

Kısaca düşüncem yeni çıkmış kitaplar için etik değildir. Elinde fiziksel baskısı varsa yeni seriler için de etiktir. Baskısı olmayan ve kısa sürede de beklemeyen(Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri ve Savaş Lordu Yıllıkları- yeni ve eski olarak baskısı bulunmayan iki kitap örneği-) etiktir. Üzerinden uzun süre geçmiş serilerde ise etiklik durumu tartışılır. Zaman Çarkı, Yüzüklerin Efendisi vs. Ben okuyorum şahsen. Bu serileri kütüphaneler aracılığı ile okumuştum zaten, o yüzden epubına sahip olmak bana yanlış gelmiyor.

13 Beğeni

Bu ülkede baklava çalan, ekmek çalan çocuklar hapis yattı. Banka hortumlayanlar, devleti soyanlar, ayakkabı kutularında para biriktirenler elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Garibanın asgari ücretinden bile vergi alınırken, batan bazı müteahhitler bizim vergilerimizle kurtuluyor. Dev holdinglerin vergi borcu siliniyor ama vatandaş sokağa adımını her attığında vergi veriyor. Kendisine bir araba alıyor bir tane de devlete alıyor her seferinde.
Bu durum karşısında ağzını açıp tek kelime söylemeyenlerin Pdf okuyanlara hırsız demesini kabul etmiyorum.

18 Beğeni

Peki siz hakkında hiçbir şey bilmediğiniz insanlara nasıl hırsız diyebiliyorsunuz?

7 Beğeni

Kim ne derse desin. Baskısı olmayan ve fahiş fiyatlarla satılan kitapları PDF olarak okurum. Hak yiyorsun, etik değil diyenleri de umursamam.

9 Beğeni

Hırsızın kim olduğu belli oluyor. Cebimizdeki 3 kuruşa göz dikenler, insanları kitap okumaktan alıkoymak için fiyatları sürekli ‘‘güncelleme’’ adı altında artıran asıl hırsızlardır.

3 Beğeni

Bazılarımız konuya sadece okurlar açısından bakmış. Bu yanlış bence. Gönlümüz rahat bir şekilde hep pdf’den yürüyeceksek, kitap satın almayacaksak, bir saatten sonra okuyacak adam gibi Türkçe kitap bulamayabiliriz de pekala. Bindiğimiz dalı kesmek bir yerde bu. Yayınevidir, yazardır, çevirmendir vs. eminim hepsi sadece zevk için yapıyorlardır bu işi ama olur ya hani üç beş bir gelir de bekliyorlardır belki. Onları da düşünmek lazım. İşini iyi yapmayan yayınevi örneklerinden, diğer ahlaksızlıklardan ve toplumsal, sosyal determinizmden dem vurmak bizi haklı yapmıyor. Yoksa burada birbirimizi itham etmeye gerek yok bence. İsteyen dilediği gibi yapıyor zaten.

Buna katılıyorum kesinlikle.

5 Beğeni

Arkadaşlar konuyu kişiselleştirip karşılıklı saldırıya geçmeyelim. Düşünceleriniz çarpışsın lütfen. Birbirinize ithamda bulunarak kulağa ve göze hoş gelmeyen cümleler kurmayın. Aksi halde uzaklaştırmalar olacaktır. Kitap okuyan ve okumayı seven herkesin düzgünce tartışma yapabilecek yetisi vardır diye düşünüyorum.

3 Beğeni