Blizz son senelerde acayip bozdu fakat sinematikleri hep iyi adamların.
Uzun uğraşlar sonucu gamepad’i satın alabildim demek isterdim ama maalesef saniyeler içinde tükendi cihaz.
Kısmet değilmiş, TR’ye gelince artık kavuşacağız. ![]()
Maalesef TR satışı yok cihazın almak için yurt dışında yaşayan bir arkadaşınızın sizin hesabıza girip sipariş vermesi lazım.
Yakında spotçular getirir. Steam Deck’i spotçulardan almıştım.
Bu elzem bilgi çok önemli ve kıymetliydi.
Demek Steam Deck’i de ben bu yüzden TR hesabımla direkt satın alamadım. ABD’de yaşayan arkadaşıma rica edip getirtebildim.
Hmm bu yüzden direkt TR hesabıyla olmuyor demek ki. Nasıl olur da bu önemli bilgiye sahip olamayız olacak iş mi bu şimdi. Ürünlerin ilgini sayfasında da yazıyor aslında. Hatta yukarıda paylaştığım ekran görüntüsünde de yazıyor.
Bugün Ben Şunu Öğrendim adlı başlığa yazılacak entry.
Bildiğimiz şeyleri bize tekrar söyleyen bir forum üyesi var. ![]()
Alet güzele benziyor ama fiyatı fena yapmışlar ya, o paraya öküz alırız ![]()
Alet baya alengirli bir şeye benziyor muhtemelen marjları diğer konsollara nazaran çok da yüksek değilmiştir. Ama yine de yuh, 100 kağıda kol nedir yahu ![]()
Valla hocam bence fiyatı uygun yahu. Çok çok uygun demiyorum kesinlikle ama piyasada şu an yarıştıklarına kıyasla uygun geldi bana. ABD ve EU üretimi olanları diyorum. Çin, japonya, Kore üretimi olanlarla yarışması çok zor. Yani tabi bir de bunun pro modeli olsaydı da fiyatlar bir tık düşük olsaydı çok daha iyi olurdu. Bunu herkes ister doğal olarak. Diğer gamepadler ile kıyaslayınca inan çok da pahalı gelmedi bana. Herkese hitap eden bir cihaz değil kesinlikle. Yeni nesil çok farklı şeyler istiyor. RGB olsun, ekranı olsun vs vs. Benim şahsi görüşüm şu iki tane dokunmatik yüzey kısımlarının hiç olmamasıydı. Diğer özellikleri benim gibi uzun süre kullanacaklar için mükemmel hocam.
TMR var bu çok önemli bir şey. Şu an en kıytırık çinli markalarda bile hall effect var ama ne xbox ne de sony’de bunu kullanılmıyor. Direkt en dandik mekanizma olanı kullanıyorlar. Switch kısmını bilmiyorum da onlarda da yoktur diye düşünüyorum. Az biraz isim yapmış 3. partilerin gamepadlerine bakıyorum hepsinde TMR var. Hatta bir gamepad var FLYDIGI APEX 5 bu Dualsense Edge’den daha iyi ve yarı fiyatına satılıyor…
Dualsense Edge ve Xbox Elit bunlarda da TMR yok hocam fiyatları 200 USD civarı. Ben sattım bunları. Bir de en can sıkan kısmı şarj süreleri Dualsenseler aşağı yukarı 6-7 saat gidiyor. Hem xbox hem sony kollarında da elit, edge fark etmeksizin drift sorunu var dediğim gibi. Valve bence inanılmaz bir iş yapmış hocam 35+ saat de şarj süresi var cihazın.
Şu videoyu izlemek bana travma verdi, ki akrabalarımın çoluk çocuğuna bakarsak bu nadir bir durum değil gibi geliyor, bu konuda insanlığa çok kırgınım ![]()
Ya bu konuda emin değilim. Adamların yapmaya çalıştığı şey ve ürünü pazarda yerleştirmek istedikleri yeri düşününce bana bu kaçınılmazdı gibi geliyor. Belki haptik olayını azaltıp klikli mekanizma yapılırdı, ordan para kısılırdı. Ama sanki bana bu zibikler olmalıydı gibi geliyor.
Bu grafit pede sürtünen metal parça konusu bence biraz abartılıyor hocam ya bana sorarsanız. Nindendo ucuz olsun ince olsun diye tırtı üretilmiş bir mekanizma üretti, şuan global ölçekte oyuncular baya düz bir mekanizmaya düşman oldu gibi geliyor. Ne bileyim bu eski mekanizma onlarca yıldır çalışıyordu, yeniler de düzgün üretildiği sürece hala çalışıyor. Gereksiz alengir bence bu hall effectti kuantum tünellemeydi elektromanyetik dönergeydi bu tarz işler ![]()
PS-Xbox kollarında bu tarz problemler normalin dışında değil diye biliyorum ama belki yanlış biliyormuşumdur ![]()
Üçüncü parti kollar kaliteliyse çok daha pahalı oluyor hocam, en nihayetinde plastik kalıp işi sürümden kazanma işidir. Kol alacaksam direkt firmanın kendisinden alıyorum o yüzden şahsen, hacim olmadan makul fiyata gelmez çünkü.
Valve o açıdan şaşırttı beni aslında, okey alet kaliteliymiştir de first party fiyatı beklerdim ben, ölçüt bu olmalı bence. Senede on yüksek kalite kol satan 100 mal için bir kalıp döken butik firma değil ki bu. Valve konsol pazarını dağıtmaya geldiyse karşılaştıracağımız yer de Dual Sense/Switch Pro/Xbox controller tarafında olmalı diye düşünüyorum.
Pil konusundaysa evet, özellikle de dual sense’in pil ömrü cidden acınası. Hayır anlamıyorum zaten bu enerji nereye gidiyor? Yanlış hatırlamıyorsam 3.5 ampersaat kapasite var pilde. Alet ısınmıyor da, nerdeyse bir amper akımla ne yapıyor olabilirsin ![]()
Hocam Dualsense ve Xbox gamepadleri acayip sorunlu. İkisinde de kısa süreli kullanımlarda drift problemi yaşanıyor. Buna ekstra olarak xbox kollarında düğmelerin kalıbın içine gömülüp çalışmama durumu var. Yahu bir de yıl olmuş 2026 hala pilli gamepad mi olur hocam bunu kabul edemiyorum ben.
Dualsense çok garip bir cihaz hocam ışığını kapatırsan, titreşimi kapatırsan ve tetiklerin motorlarını kapatırsan şarjı bir nebze daha iyi gidiyor da aletin bütün özelliklerini ve albenisini kapatmış oluyoruz.
Tüm bunlara rağmen şarj süresi uçup kaçmıyor…
Tmr ve hall effect ise gerçekten işe yarıyor. Kullandığım için biliyorum. HE olanlar düzlerden çok daha iyi drift problemini büyük ölçüde önlüyor. Tmr ise best.
Şu grip sensörünü bile yazmamışım bak şimdi aklıma geldi. Bu tam benim kullanacağım bir gimmick gibi duruyor. Elini çektin ne bileyim pause olsun. ne bileyim haritayı açsın vs vs çok coşuyorum bu kısma.
Ehm hocam o paraya öküz alınmaz ama öküz parasına 50 tane bundan alınır
.
Bir itirafta bulunayım: o kadar sene bir sürü farklı üreticinin (dandik isimsiz çin malı kollar dahil) ürettiği kolları kullandım, hiç stick drift problemi yaşamadım. Ama tabi anekdot benimki. Google trends’e baktım bir fikir edinmek için, xbox için switchten de daha büyük bir problem gibi duruyor, ama xbox harici 2015 öncesinde var olan bir problem değilmiş gibi duruyor buna bakarsak. Yani problem hala mekanizmada değil, kol başına 10 cent maliyet düşürmek için mekanizmayı dandik üretmekte gibi geliyor bana ya. Sonra kol başına 10-15 dolares fazla ödüyoruz ki 10 cent kurtarmak için çektiğimiz problemi çekmeyelim. Yalan yok, çok mantıksız geliyor bütün bu olay.
google trends grafiği:
Bir itiraf daha: pil de bana daha mantıklı geliyor. Evde 100 tane şarjlı alet var, hepsinin tek tek bakıcılığını yapıyorum. Onun yerine bir şarjlı bir boş bil kutum olsaydı (ki var), bittikçe bir kutudan alıp diğer kutuya koysaydım (ki koyuyorum, ama oyuncaklarımın başka bir altkümesi için) bence çok daha temiz bir çözüm. ![]()
Katılıyorum, çok garip. Nerden baksan 5 watt enerji çeken aletin yaptığı iş iki üç ışık yakmak, bir iki magnet aktifleştirmek. Cidden görmek isterdim aletin enerji bütçesini.
TMR kullanmadım, ama iki cihazda (yarım switch lite + retroid 4 pro) hall effect kullanıyorum. Normal joystick gibi geliyor hocam bana, yani tabi ki stickler arasında farklar var da; farkın çoğu sensörün fizik prensiplerinden ziyade başka değişkenlerden geliyor diye düşünüyorum.
Bu arada yarım switch lite dediğim şu (joystick drift olmayan bir arıza vermişti, onu değiştirmiştim):
Bu arada öküz piyasasına hiç hakim olmadığımı farkettim şuan. Cidden 5000 kağıda (dolar/euro) mı satılıyorlar artık ya?
Biraz şans işi gibi diyeceğim de midem bulandı açıkçası artık. O kadar çok gamepad alıp değiştirdim ki. Huzuru Tmr’de buldum ben.
Benim de pilleri şarj ettiğim bir cihazım vardı. Kaliteli piller alıp değiştiriyordum sürekli. Sonra bir gün dedim ki ne yapıyorum ben yahu. Bununla mı uğraşılır dedim her şeyi elden çıkarttım. Artık istiyorum ki puck’ı olsun ne bileyim dock’ı olsun oynayayım. İşim bitince ona takayım şarj olsun kaldığım yerden devam edeyim. 8bitdo ultimate 2-3 ve GameSir G7 Pro ve Zenless Zone Zero Edition bunlara bakacağım herkes zzz olanını övüyor bir şans vereceğim bakalım.
Bu arada TR’den epey uzak kalmışsınız anlaşıldı. ![]()
Bende Asus Rog Raikiri Pro var bir tane. Birde Xbox ım var 2 kol da onda var. Bu 3ü beni götürüyor 3-4 senedir. Yoğun FIFA - DIABLO filan oynuyorum kollar ile bir sıkıntım olmadı.
Ama baya derinlemesine tartışmışsınız gamepad leri ne istiyorsunuz gamepadlerden anlayamadım tam ![]()
Oha. Çok garip gerçekten.
Çok oynuyor olabilirsiniz diyeceğim ama ben de az kullanmıyorum ki
Evde bin saatin altında kullanılmış gamepad olduğunu sanmıyorum şuan (sw2 joyconları hariç).
Ama bu kadar çektiyseniz bakış açınızı anlıyorum evet ![]()
Şarj edilecek alet sayısı arttıkça sanırım denge değişiyor. Ya da benim küçük minik hiperaktif kafam takip edemiyor bu kadar aleti. Dock olayı bence de mantıklı, ama dockların Wife Acceptance Factor’ü düşük biraz, sağa sola koyamıyorum
.
Bu arada öküz fiyatlarına baktım şimdi, şaka mı bu? Gerçekten 5k bandın düşük tarafında kalıyormuş ![]()
Valla hocam sen de haklısın bir şey diyemedim, sanırsam nerdlüğün şanından geliyor ![]()
Bu arada şaka maka Wagyu ineği fiyatları bunlar. Niye Türkiye’deki random inekler Wagyu fiyatına satılıyor tam olarak yahu, oha?
Hocam ben kitap okuma işini uzun zaman önce saldım ya. Sadece bir şey okumaktan keyif almıyorum niyeyse. Çok istediğim kitaplar çıktıkça onları alıp okuyorum. Haliyle film ve oyunlara ayırıyorum vakti. Açıkçası kitaplığın büyük bir kısmını da bağışladım geri kalanları da sattım. Elimde şu an 200-300 tane kitap kalmıştır. Benim için özel olanlar hariç hepsini de satacağım gibi duruyor. Kindle alır kindle’da takılırım diye bir düşüncem var. Bakalım…
Hocam ne o hemen kıskanmaya başladın. ![]()
Aklım gidik şuan. Hocam görmeyeli ineklere sake ve bira içirip masaj mı yapmaya başladı çiftçimiz hayırdır?
Ben de epeydir okuyamıyordum, bu sıralar yavaş bir dönüş yapıyorum gibi ama bakalım. Ayıptır sorması tam zamanlı çalışıyor muydun? Ona göre kıskanacağım ya da hardware’dan yana çok şanssız olduğuna karar vereceğim ![]()