Yerli Fantazya "Mühür Kıran" Raflarda

Merhabalar!
Sevgili yazarım ve dostum Bihter’le kitabını yazma aşamasındayken tanıştık. Keza yine fantastik kurgu namına çok kaliteli işler üreten başka bir arkadaşımız (Hatice) aracılığıyla buluştuğum eserini yek nefesle okudum. Bu iki şahane yazarı yakinen tanıyor olmak hayatımda keyifle övünebileceğim detaylardan diyebiliriz. Objektif bir okur gözünden yorum yapmayı denesem de sahiden başaramadım. Bu sebeple kusuruma bakmayınız. Bu neşe ve sevinç patlaması içeren bir değerlendirme olacaktır!

Öncelikle henüz finale varmadan; okuduğum metnin bir kitaba dönüşme zorunluluğuna sahip olduğunu fark etmiştim. Elzem bir durumdan bahsediyorum gerçekten. Farklı bir mecrada kıyıda köşede gizlenemeyecek bir hayal gücünün yansımasıydı okuduklarım. Ve sonunda bu gerçekleşti. Paylaşmak birçok farklı etmene dayanır. Mühür Kıran’da paylaştığımız hem ortak hayaller hem de Bihter’in büyülü dünyasıydı… Sonuç bambaşka düzeyde bir mutluluk oldu benim için.

Her yönüyle incelikle işlenmiş bir kurgu karşınızdaki. İçerikteki doğaüstü yetiler ve başarılı kullanılış şekilleri yazarın esere hakimiyetini vurgular nitelikte. Eserde özellikle enerjinin (cevherin) stratejik ve pratik kullanım tipleri bulunmakta ve güç dengesi adeta teraziyle milimi milimine ayarlanmış gibi. Havadan gelen açıklamalar ya da kolaya kaçan ve okura da absürt gelen olaylar yerine; yazarın kendisini de yer yer zora sokan derinliğe sahip mevzulardan örülü bu kurgu. Okuruyla birlikte elini taşın altına koymaktan gocunmayan güçlü bir yazar karşımızdaki anlayacağınız.

Kurgudaki her karakter ayrı bir tat bırakacak yaşamınızda; saf iyi ya da kötü değiller: Gerçekler. Mesleğinin etkileri yer ve mekân tasvirlerindeki ustalıkta gün yüzüne çıkan yazarımız, adeta yaratmış olduğu evreni zihnimizde yaşatmakta. Sürprizlerle dolu kurgusunda bazı detayları sezinlememe rağmen bağlanma noktalarıyla yüzleştiğimde bir hayli şaşırdığımı söylemekten de çekinmeyeceğim. Aksine bu bana sahiden keyif veren detaylardan biri. Dili kullanış şeklindeki özgünlük ve özenle yaratmış olduğu kurgu birleşince ortaya enfes bir kitap çıkıyor.

Araştırmacı ve gerçek bir okur olan yazarımızın zihnine dayanan Mühür Kıran’ı seveceğinize inancım tam. Mühür Kıran, Türkiye’de fantastik kurgu namına yazılmış emek dolu eserlerden biri olarak değişimi müjdelemekte. Hem de her kelimesiyle!

Keyifli okumalar,

İlhamla kalın!

5 Beğeni