YKY Dosya Başvurusu Hakkında

Yayınevi yönetmek bir çeşit kütüphane oluşturmaktan farksız. İnisiyatif kütüphaneyi oluşturan okurun (yayın yönetmeninin) elinde. Okur, rafında yemek tarifleri hakkında kitap görmek istemiyorsa, yemek tarifleri hakkında kitapları oraya koymaz. Bu durum, yemek kitaplarını tü kaka kılmaz. Yemek kitabı okumak isterseniz onu tercih eden başka bir yayınevlerinin kitaplıklarını her zaman ziyaret edebilirsiniz.

İnsanların neden savunmaya geçtiğini anlayabiliyorum. Ama bana biraz komik geliyor. Bir yerli yazar adayı dosyasını oluştururken önce yayınevinin daha önce bastığı kitaplara bir göz atmalı bence. O kataloğa kendi kitabını yakıştırabiliyor mu? Ne yazdığını en iyi yazarın kendisi bilir. Tercihini de ona göre yapması gerektiğine inanıyorum.

Ve Harry Potter meselesi… Gerçekten, bir gün yerli bir yazarımız Harry Potter gibi bir marka yaratırsa zaten istediği bütün yayınevleri ona gereken kolaylığı(!) sağlar. Siz böyle bir şeyi başardığınızda, kimse internet sitesine koyduğu 'dosya kabul formu’nu doldurmanızı beklemez.

Bahane bunlar. Önce iyi edebiyat yapmalı. Ve hayır, YKY’nin görevlerinden biri böyle bir markanın (Harry Potter gibi) oluşması için genç/yeni yazarlara şans vermek değil. Bu, yazarın kendisinden başka kimsenin görevi değil.

5 Beğeni