Yusuf Atılgan Kitaplığı

image

Biyografi (Kaynak: https://www.idefix.com/Yazar/yusuf-atilgan/s=216078)

1921’de Manisa’da doğdu. Manisa Ortaokulu’nu (1936), Balıkesir Lisesi’ni (1939) ve ikinci sınıftan sonra askeri öğrenci olarak devam ettiği İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1944); A. Nihat Tarlan yönetiminde hazırladığı bitirme tezinin konusu “Tokatlı Kâni: Sanat, Şahsiyet ve Psikoloji” idi. O dönemde Akşehir?de bulunan Maltepe Askeri Lisesi’nde bir yıl edebiyat öğretmenliği yaptı (1945). 1946’da Manisa’nın Hacırahmanlı köyüne yerleşti ve burada çiftçilikle uğraştı. 1976’da İstanbul’a döndü; 1980’den sonra Milliyet (daha sonra Karacan) Yayınları’nda danışmanlık ve çevirmenlik, kısa bir süre de Can Yayınları’nda redaktörlük yaptı. Üzerinde çalıştığı Canistan adlı romanını tamamlayamadan kalp krizi sonucu Moda’daki evinde öldü (9 Ekim 1989). Aylak Adam ve Anayurt Oteli adlı romanlarında psikolojik yabancılaşma ve yalnızlık temasını başarıyla işleyen bir yazar olarak tanındı ve modern Türk edebiyatının önde gelen ustaları arasında yer aldı. Anayurt Oteli 1987’de Ömer Kavur tarafından aynı adla sinemaya aktarıldı. 1955’te Tercüman gazetesinin öykü yarışmasında “Evdeki” öyküsüyle (Nevzat Çorum adıyla) birincilik, “Kümesin Ötesi” öyküsüyle (Ziya Atılgan adıyla) dokuzunculuk kazandı. Aylak Adam romanıyla 1957- 58 Yunus Nadi Roman Armağanı’nda ikincilik ödülü aldı. Ölümünün ardından Yusuf Atılgan’a Armağan (1992) adlı bir kitap yayımlandı.

ESERLERİ

Romanları

  1. Aylak Adam

  2. Anayurt Oteli

  3. Canistan (Yarım kalmış kitabı)

Öyküleri

  1. Bütün Öyküleri (Tek kitapta tüm öyküleri toplanmış)

Çocuk Kitabı

  1. Ekmek Elden Süt Memeden

Mektup

  1. Sevgili Halil Kardeş (Yusuf Atılgan’ın Hacırahmanlı köyünden arkadaşı Halil Şahan’a 1980-1988 yılları arasında İstanbul’dan yazdığı mektuplar bu kitap altında toplanmış)

Derleme

  1. Siz Rahat Yaşayasınız Diye (Ölümünden sonra geriye kalan tüm notları, taslakları, şiirleri filan bu kitapta toplanıp ilk defa 2018’de yayınlanmış)

Çevirileri

  1. Latin Amerikan Hikayeleri Antolojisi (Baskısı yok)

  2. Toplumda Sanat (Yazar: Ken Baynes, baskısı yok)

image image

6 Beğeni

Aylak Adam Bulgarca baskısı

Anayurt Oteli ve Aylak Adam Çince baskıları

Can’ın kapakları da güzel ama Çince kapaklar çok daha güzel.

6 Beğeni

Çince baskılar güzelmiş.

1 Beğeni