3. Ay Çağı: Ortkhan Miti

Öykü Seçkisi'nde okumak için: 3. Ay Çağı: Ortkhan Miti – Aylık Öykü Seçkisi

image

“Ayın 3. çağının 113. yılıydı. Ilık bir Nisan sabahı, çocuklarımla kahvaltımı yapmış ve sonra çayımı almış balkonumda manzaramın keyfini sürüyordum. Birkaç ay sonra hasat edeceğim buğdaylarımın rüzgâr ile dansını seyredip, korkuluklarımdan daha çok benim çirkin suratımdan korkup kaçışan kargalara gülüyordum. Ekinlerimi rahat bırakıp uçmaya başlamışlardı. Onların havada süzülüşlerini seyrederken ufukta gözüme bir toz bulutu çarptı.… (DEVAMI…)

3 Beğeni

Bir an kılıç ve büyü evrenindeymişim gibi hissettirdi. Ve buna uygun şeyler de beklemedim değil. Ama hikaye anlatımı güzeldi, merak uyandırıcıydı. Biraz daha aksiyon bekledim aslında. :slight_smile:

Tek bir yere kafam takıldı: Direk kelimesi. Onun yerine doğrudan kelimesi daha uygun olurdu. :slight_smile:

1 Beğeni

Öncelikle teşekkür ederim zaman ayırdığınız için. Yorumunuz beni çok sevindirdi. Sizi okurken eğlendirebildiysem ne mutlu bana. Bende aksiyon katmak istedim aslında. Fakat daha çok ana fikre, vermek istediğim mesaja odaklanmak istedim bu yüzden aksiyondan kaçındım. Sonraki hikayelerimde daha çok aksiyon göreceğinize emin olabilirsiniz. Tabii eğer seçilirsem :smile: Ayrıca yapıcı yorumunuza katılıyorum gözümden kaçmış. Bir dahakine daha dikkatli olacağım.

1 Beğeni

Canımmm seçkiye hoşgeldin. Genel olarak kurguyu beğendim,ancak biraz daha uzun olmasını isterdim çünkü okudukça okuyasım gelen bir kurgu olmuş.

Burada haysiyetten ne kast ettiğini görmek isterdim.
Virüs için kollarını sıvayıp kalemini kuşanmanı istiyorum!!!

1 Beğeni

Benim güzel kardeşim hoş bulduk. Kısa tutmamın sebebi, okuyucuya aktarmayı amaçladığım fikrin aslında çok basit, kısa ve öz olduğunu vurgulamak istemem. Hikaye ve onun ayrıntıları üzerinde değil de, daha çok vermeye çalıştığım mesajın üzerinde durulmasını istedim. Bunu amaçlayarak yazmaya başladığımdan dolayı kısa tuttum. Umarım okuyucuya bunu aktarabilmişimdir. Aktaramadıysam da bu benim başarısızlığımdır. Elimden geleni yapacağım :slight_smile:

1 Beğeni

Vurgulamak istediğin kısım gayet açık ve net olmuş. O konuda hakkını yemem :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba, öncelikle öykünüzün temaya olan bağlılığında bir sıkıntı olmadığını söyleyebilirim.

Hassan’ın kendi anlatımı biraz sıkıntılıydı. Kurulan cümleler ve olayların aktarılması yani. Bu bölüm belki de diğer kısımlar gibi aktarılsaydı daha iyi olurdu.

Hatalı kısımlardan birine değinilmiş. ‘Direk’ yerine ‘Direkt’ ya da ‘Doğrudan’ yazabilirsiniz. Ortkhanlılar bazı yerlerde doğru yazılırken bazı yerlerde de ‘Orthkan’ gibi yazılmış. Tabi bunlar ufak hatalar. Zamanla düzeltilir. Biraz daha dikkat öykünüzden alınan tadı daha iyi yapacaktır.

Kaleminize sağlık.

2 Beğeni

Kesinlikle daha dikkatli olmam gerekiyor. Yorumunuz için teşekkür ederim.

2 Beğeni

Selamlar Samet Yayla! :slightly_smiling_face:

Ben hikayenin anlatıldığı o tarihi atmosferi çok sevdim. Normalde tarihi unsurlar içeren öyküler ya da romanlar çok ilgimi çekmemesine rağmen senin oluşturduğun bu kurgu beni yeterince tatmin etti. Benim açımdan tek eksik yanı kısa olmasıydı. O da yine benim uzun hikayeler sevmemden ötürü. Kalemine kuvvet, aramıza hoşgeldin. :slight_smile:

1 Beğeni

Teşekkür ederim Oğuzhan hoş bulduk :slight_smile: Sende iyi bilirsi okumaya alışkın olduğum kalemler oldukça kısa eserler verince ister istemez etkileniyor insan. Beğendiysen ne mutlu :slight_smile:

1 Beğeni

Seçkideki ilk öykünle aramıza hoş geldin Samet. Bambaşka bir atmosfer yaratmışsın. Malazgirt Savaşı’nı ve Türklerin Anadolu’ya girişini anımsattı bana biraz. Belki hemfikir olacak arkadaşlarımız da vardır. Yapısal olarak bir hata çarpmadı gözüme. Bu platformda seni sık sık göreceğimizi düşünüyorum ve sıradaki öykünü merakla bekliyorum arkadaşım.

3 Beğeni

Teşekkür ederim canım arkadaşım. Böyle düşünmene sevindim. Bir sonraki temada hikayemi kaleme almaya bu sefer erkenden başlayacağım :smile:

3 Beğeni

Bu ay tek yeni ben olmadığıma sevindim. Bir romanın başlangıç bölümü gibiydi. :+1:

3 Beğeni

O zaman sen de aramıza hoş geldin. Teşekkür ederim :blush:

1 Beğeni

Guzel icten bir hikaye basarili buldum basarilarinin devamini dilerim

2 Beğeni

hikaye kendini okuttu. bu benim için iyi bir hikaye kriteri. tabi ki bana göre ona göreleri de olur. bana göre mesela aksiyon kısımları biraz eksik. elinize sağlık.

2 Beğeni

Merhaba Samet,

Öncelikle seçkiye hoşgeldin.

Ana hatlarıyla bakıldığında ortada ciddi bir hayal gücü ve “lore” var. Güzel bir de ana fikrir…

Daha iyiye ulaşmak adına ve sadece bir gözlemci olarak bir iki geri bildirim vermemin sana faydası olabilir.

Çiftçinin anlatım kısmında biraz daha frene basabilirsin. Çok hızlı değil, ama biraz koşmuş metin orada. Di/miş geçmiş zamanlarındaki seçimleri eğer yazdıktan sonra zamanın oluyorsa demlendikten sonra tekrar gözden geçirirsen çok ciddi faydası olur. Bu kısımdan beğendiğim olgu, hilal bıyıklıların erdemli ve dengeli savaşçılar oldukları ve bir kodları olduğuna dair yaptığın göndermelerdi. Bu kısım ikinci bölüme bir arka plan sağlamış.

İki farklı zamanı anlatması -ya da ilk olan olayın büyük resmini anlatması diyelim- öykü olarak bana biraz odak dağılması gibi geldi Ama eğer buna bir öykü olarak da değil de bu miti açıklayan bir bilimsel sunum olarak bakarsak -ki bilinçli olarak da yaptığın bu- gayet de başarılı.

Ama… O bilim adamı son cümlelerde güzel bir şey söylese de bir kahvedeki kıssa anlatıcısına dönüyor. İşte o zaman metnin tanımında bir kafa karışıklığı oluyor.

Kısaca bir iki küçük nüans oturursa hayal gücün daha bir ışıltılı parlar.
Kalemine sağlık.

1 Beğeni

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Sonraki seçkilere bu tarz öykülerle katılmaya çalışacağım :slight_smile:

Vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim :slight_smile: Bir sonraki hikayemi yazarken eleştirinizi mutlaka göz önünde bulunduracağım.

Fantastik bir kurgu yarattığım için gerçeklik hissini, karakterlere ve olgulara derinlik katarak vermeye çalıştım. Bunu gördüğünüze sevindim. Gözlemlediğiniz şeylerin tamamıyla doğru olduğunu düşünüyorum, hikayeyi gönderip okuduktan sonra bende fark ettim. Fazla zamanım yoktu tam olarak gönderim tarihinde yollamak istedim kurallara uyup.

Evet, hikayede aslında bir bilim adamının bu miti araştırmasını ve gözlemlerini yazmasını istedim fakat öykülerimde her zaman bir insanlık dersi, bir ahlak öğretisi vermek isterim okuyuculara. Bu yüzdendir ki böyle bitirmek istedim. Fakat yorumunuza katılıyorum. Daha sonra yazacağım öykülerimde bunlara dikkat edeceğime emin olabilirsiniz.

Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

2 Beğeni