Ateş Dağı 3

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/ates-dagi-3/

image

NOT: Bu öykü ATEŞ DAĞI ve ATEŞ DAĞI 2 adlı öykülerin devamıdır. Bu bölümü okumadan önce devamlılık açıdan öncelikle onu okumanız önerilir. Selim etrafını dikkatlice gözleriyle tarayıp, urganın ucuna bağlamak için kafasına uyan taş parçasını birkaç metre ileride fark etti. Elmas bulmuş gibi sevindi, taşa yaklaştı ve elinde tuttuğu urganı aceleyle taşa bağlamak içim dizlerinin… (DEVAMI…)

Sevgili Eşref Orhan,

Önceki öykülerine göre tasvirlerini daha kontrollü (iyi anlamda) ve ölçülü yaptığını görüyorum. Aynı zamanda yazdıkların üzerine bilinçli bir düşünme sürecinden geçtiğini ve ifade kalitesi olarak kendini geliştirmeye çalıştığını düşünüyorum. Cümle kompozisyonlarına da daha özen göstermeye başlamışsın.

Bence son iki aylık çalışmana ve Ateş Dağı’nın 3.kısmına bakarak şunu söylemem gerekiyor ki yavaş yavaş anlamaya başladığını büyük bir mutlulukla görüyorum: buraya altını çizerek yazayım: Hikaye, yazarı kontrol etmemeli. Yazar, Hikayeyi kontrol etmeli.

Önceki öykülerinde hikaye seni kurgu-akış-tasvir ve cümleler arasında savuruyordu. Şimdi kontrolü ele alman gerektiğini anladığını görüyorum. Bu şekilde devam et :slight_smile:

Sana bir sorum var: Hikayene bak. Tekrar oku. Sence kahramanın yaptığı hangi aksiyonlar-düşünceler-sözler yapılmamış olsa bile hikayende herhangi bir fark yaratmaz. İşte bunları tespit ettiğinde “havada asılı kalan eylemleri” bulmuş olacaksın. Ya bu eylemleri bir amaca bağla ve hikayene katkıda bulunsunlar ya da onları çıkarıp metnini daha vurucu hale getir.

İfadesel örnek: “Kafasına uyan” yerine “aradığı” ya da “sizi perişan ederim”
Karakterin aksiyon örneği: “Mina sağına soluna bakıyordu, ne olacağını bilmeyerek”

Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz