Basat ile Depegöz'ün Buluşması

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/basat-ile-depegozun-bulusmasi/

image

Çeçeklig: Bozkıra baharın düşeceği ilk akşam Batı-Kuzey arasındaki ulu gök kapısı aralandı. Altaylar’ın ıssız vadilerinden, uğultulu Tiyenşan’a; tekinsiz Karabalsagun’dan, Kırgız ve Yakut’un buzlu diyarlarına; Karakum çölünden, Köpek-Atalar’ın dölü köpek başlı İt-Barak kavminin çöreklendiği kuzeydeki karanlık ülkelere değin yeşil, mavi, firuze yıldızlar, at sürüsü misali yayıldı engin kubbeye. Ay, ufuklardan kopup halelendi. Doksan tümen genç Oğuz’un… (DEVAMI…)

4 Beğeni

Merhaba,
Gerçek bir destan! Ne güzel anlatmışsınız. Dede Korkut’dan dinler gibi okudum öyküyü. Tadı damağımda kaldı. Tekrar tekrar okumak istedim. Kutluyorum. Ellerinize sağlık.

Tebrik ediyorum. Çok ustaca yazılmış, kotarılmış bir öykü olmuş. Temaya hakimiyetiniz oldukça hissediliyor. Basat’ın dönüşümü ve bu dönüşümle ilgili yaptığınız betimlemeler usta işi. Elinize sağlık gerçekten.

Tek bir itirazım olacak - bu küçük noktayı armudun sapı üzümün çöpü olarak değil bir nazar boncuğu gibi değerlendirmenizi umarak - Bu kadar güçlü ve iç ahengi bol bir metinde “Anlam vardı, bütünlük vardı her şeyde.” cümlesi hafif kalmış gibi geldi bana. Çok önemli mi? Belki değil. Ama öykü iyi olunca, nedense bu küçük noktalar daha ön planda kendini gösteriyor. Ancak, Hasan Ali Toptaş “Harfler ve Notalar” da metinler ve kusurlardan bahsederken, bazılarının bizzat yazar tarafından düşünülmüş ve okuyucunun yolunun üzerine karşılaşma için bırakılmış olduğundan bahsediyor. Ve şöyle ekliyor, “bu kusurlar metnin öteki alanlarındaki parlaklığı ve zekayı daha vurgulayıcı hale getiriyor”

Umarım daha çok öykünüzü okuyabiliriz bu platformda.

Merhabalar. Yakın zamanda Sefer’i okumanın üstüne bu öykü güzel bir tesadüf oldu.

Olağanüstü bir dil, çok başarılı bir fikir. Bu sayıda okuduğum ilk öyküydü ve sanırım en iyisiydi. Tebrik ederim. Kaleminize sağlık.

Çok beğendim. Ne güzel, ne akıcı bir dil kullanmışsınız… elinize sağlık