El Fatiha

Öykü Seçkisi'nde okumak için: El Fatiha – Aylık Öykü Seçkisi

image

Gidiyorum. Sağımdaki koltukta annem, hemen arkamda ebem. Bagaj tarafında da babam, küçük bir rolü olduğu için arkalarda duruyor tabii. Cildim çok pis ama besleyici olduğu için ebem bu şekilde bırakmış, aldırmıyorum. Beslenmek için annemin memelerini kullanacakmışım, ağzıma zorla dayamalarından anlıyorum, itiyorum. Hoş; kendisinin de çok istekli olduğunu düşünmüyorum ya, suratının her halinden acı çektiği belli.… (DEVAMI…)

3 Beğeni

Madem ki ilk öykü ve ilk heyecan, o zaman bu ayki ilk yorumum da size olsun…

Toplumcu gerçekçi bir öykü. Darbe dönemlerine göndermeler yerinde. Siyasi görüş ayrımı yapmadan söyleyeyim; yiten çok genç evladı oldu bu ülkenin. O zamanlar idam vardı. Dar ağacında nice fidanlar soldu. Şimdiyse çocuklar, gençler dar ağacında sallandırılmalık yaratıklar yüzünden öldürülüyor. Şimdi açsam ağzımı, yumsam gözümü vallahi içeri tıkarlar beni. Öyle azılı suçluları saldıkları gibi de salmazlar fikirlerimden dolayı. Beni ilk yorumumda böylesi isyankâr duygulara sürüklemeniz öykünüzün başarısını ispat eder nitelikte bence. Bir de son günlerde yaşanan kötü olayların etkisi diyelim.

Küçük bir eleştiri olarak da öykünüz kısa ve sade ama bu sadelik biraz fazlaya kaçmış gibi. Biraz daha içerik zenginliği katılsa çok daha güzel olma potansiyeli olan bir öyküydü diyebilirim. Lütfen yazmayı terk etmeyin.

Sevgiler şahin yürekli serçe…

1 Beğeni

Değerli yorum ve eleştirileriniz için teşekkürler öncelikle, ilk yorum için beni seçmenize de ayrıca minnettarım @Arokan :slight_smile:

Dün akşam karanlıkta evime doğru yürürken, göz ucuyla arkamdan gelen kişinin tipine bakma refleksimle, ben de gözyaşlarımı akıttım maalesef, çok haklısınız isyan dolu söylemlerinizde. Ve sadece böyle platformlarda söylenmemiz ama bir çözüm üretemeyişimiz de vicdanları sızlatıyor ayrı ayrı.

Öykü yorumunuza gelince, kısa olduğunu ben de farkettim ama açıkçası ilk kez öykü göndermenin heyecanına o kadar kapılmıştım ki, 2 Aralık akşam saatlerinde ve bu uzunluktayken toparlayıp, paylaşmayı tercih ettim kendisini. Hayat tercihlerden ibaret. :slight_smile:

Sadelik kısmı için de eleştirinizi başımla beraber yerleştirmek üzere, aldım. Üzerine daha fazla düşeceğim. Sizin öykünüzü de okuyacağım ilk fırsatta.

Tekrar teşekkürler ve sevgiler ayrıca tapşırmamla ilgili yorumunuza da gelsin :slight_smile:

1 Beğeni

Kadına karşı şiddeti protesto edenlerin şiddete uğradığı bir ülkede yaşamak üzüntü veriyor. Yine de her platformda ses vermekten geri kalmamak gerekiyor. Vatandaş olarak elimizden gelenler sınırlı. Tepedekilerin caydırıcı cezalar vermekten neden caydıklarını ise aklım almıyor. Yasalar suçluları cesaretlendirmekten başka bir işe yaramıyor. Katiller aramızda, sapıklar içimizde dolaşıyor. Üç çocuk teşviğini bırak, bir çocuğun varlığını nasıl korurum diye kara kara düşünmeye başladım. Neyse…

İlk öykümü ben de ilk olduğu için heyecanla koşar adım yazmıştım. Okuyucular da tatlı eleştirilerini bu yönde yapmıştı. Bu platform insanı geliştiriyor gerçekten.

Tek başına yürümenin özgürlüğünün ve kaygısızlığının olduğu bir ülkeye… Hoşçakalın.

1 Beğeni

Buna cevap yazmayı atlamışım sanırım, diğer öykülere dalınca. Kusuruma bakmayın lütfen. :sweat_smile:

Bahsettiğimiz konular fazlasıyla yürek burkuyor. Önümüzdeki yıllar ne gösterir bilinmez ancak umut hep içimizde olsun, yarınlara dair yine de.

Güzel temenni için çok sağolun, görüşmek üzere. Umutla kalın :pray:t2:

1 Beğeni

Estağfurullah, ne kusuru :slight_smile:
İnce düşünceniz için ben teşekkür ederim asıl. Umut hep içimde. Merak etmeyin. Ölene dek benimle yaşamaya devam edecek.

Sevgiler…

1 Beğeni

İşte. İşte bu: Boksör eldivenlerinin içlerine paslı çiviler doldurmuş, en direkt sağ sol direk bir öykü. Uzunluğuyla ilgili hiçbir şikayetim yok, bu tip metinler ne kadar kısaysa vuruculuğu o kadar yüksek oluyor.

Beğendim. Şahsen anlık bir katarsis anında hemencecik bitirilmiş. bir eser gibi geldi. Taşan bir öfkenin eseri. Gönderdiğiniz ilk öyküye göre gayet iyi, aramıza hoş geldiniz. Kaleminize sağlık.

1 Beğeni

Merhabalar;

Öncelikle hoş geldiniz diyorum. Ben öyküyü özellikle kullanılan dil ve üslup açısından beğendiğimi belirtmek isterim. İçeriği cesur buldum ancak zenginliği hususunda Arokan a katılıyorum.

Emeğinize sağlık. Görüşmek üzere bol selamlar…

1 Beğeni

Merhaba @Vector,

Kick box’la ilgilenen biri olduğum için, benzetmeniz gayet keyifli ve isabetli oldu yüreğimde :slight_smile:

Benim yazma olayım, profesyonelce saat ayırıp, konu belirleyip olmuyor. Genel olarak hep katarsisli :slight_smile:

Yorumlarınız için çok teşekkürler, aceleye getirmediğim farklı öykülerimde de görüşürüz umarım.

Sevgiler

1 Beğeni

Selamlar @ebuka,

Yorumunuz için çok teşekkür ederim, “cesur” tabiri özellikle hoşuma gitti. Ben de belli meslek dallarından ötürü veya Kürtçe cümlem için veto yer mi acaba diye bekledim şahsen. Ama belli platformlarla kısıtlı da olsa, hala gayet özgürmüşüz demek ki :slight_smile:

Zenginleştirilmesi gerektiği ve kısa olduğu aslında benim de içime sinmiyen noktalardı, haklısınız. Tekrar teşekkür ediyorum tüm yorumlarınız için.

Sevgiler

1 Beğeni

Keşke “Yazar Hakkında” kısmında kickboks yaptığınızdan bahsetseydiniz. Şahsen cümlelerimi çok daha dikkatli seçer, öykünüze methiyeler dizerdim.

Neşeyle kalın :blush::blush::blush:

1 Beğeni

:joy:
O kısmın boş geçmesi de öykünün zar zor yetişmesinden dolayı maalesef. En iyi Aras bilir, çilingirin boynuna sarılmak istediği anları ben de yaşadım zira :grinning:

Yorumlarınızda boksörlük göstermek gerektirecek bir şey yoktu bu arada, heyecanla bekliyorum her türlü eleştiriyi, özellikle farkında olmadıklarımı duymak hoşuma gider hatta.

Gülümsettiniz, teşekkürler @Arokan :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba @Sercesahin

Hoşgeldiniz Seçki’ye. Elinize sağlık.

Ben metninizin ne söylemek istiyorsanız, dallandırıp budaklandırmadan onu söylediğini düşünüyorum. Bana göre kısa değildi, aksettirdiğiniz olaylar ve yaşam kesitleri yeterince vurucu olduğundan seçtiğiniz cümlelerin sadeliği bence olması gerektiği gibiydi. İşlediğiniz konular bilinmedik konular değil elbette ben metninizin akışını sevdim. Gerçekten keyif aldım bu sitem dolu öyküden.

“İlk yaralanışlarımmış” biraz sorunlu gibi duruyor, tekrar bakmak istersiniz belki.

Yukarıda bir yerde “Benim yazma olayım, profesyonelce saat ayırıp, konu belirleyip olmuyor. Genel olarak hep katarsisli” demişsiniz. Ne demek istediğinizi merak ettim :slight_smile:

1 Beğeni

Beni kendi silahımla vurdunuz. Teslim oluyorum. Ne mutlu bana ki gülümsemenizin müsebbibi olmuşum :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba @Muge_Kocak,

Hoş buldum, açıkçası ilk öyküm için böyle bir karşılama da beklemiyordum, hem kendimi yalnız hissetmedim (ki yalnızlığı severim genelde) hem de herkesin birbirini tanıyor olduğu hissine kapıldım. Bu da biraz aile ortamı yarattı. Ben de Seçki’ye emeği geçenlere bu vesileyle teşekkür etmiş olayım. :slight_smile:

Bu sözcük benim de tekrar baktığımda, değiştirsem mi kalsa mı ikilemini yaşadıklarımdan biri, bazen kulağımı tırmalayan gözüme hoş görünüyor, kendi duyu organlarım çelişince çözümü hareketsizlikte buluyorum. :slight_smile: ama sonraki öykülerim için rahatsız olduğum yerleri değiştirmeyi deneyeceğim ben de.

Freud’çu analizdeki duygusal orgazmlar gibi, ben de duygu fırtınasına girmeden yazamam genelde. Önüme bir konu, bir kağıt ve kalem verildiğinde hemen o hislere erişemiyorum, bazı olayların beni tetiklemesi gerekiyor. Bu yüzden de planlı, programlı bir yazar değilim. Sizde nasıl oluyor, paylaşırsanız ben de sevinirim :smiling_face:

Öykümü beğenmenize çok sevindim, yorumunuz çok kıymetli.

Teşekkür ederim, sevgiyle kalın…

Oysa ki sabah, şiddetin her türlüsüne karşıydık. Bir gün nelere kadir bazen :slight_smile:

Önüme bir konu, bir kağıt ve kalem verildiğinde hemen o hislere erişemiyorum, bazı olayların beni tetiklemesi gerekiyor. Bu yüzden de planlı, programlı bir yazar değilim.

Ben de böyle anladım ama yine de size sormak istedim. Bunda yanlış ya da eleştirilecek bir yan yok. Ama bence eğer yazmayı düşünüyorsanız ciddi olarak, yani yazar olmayı düşünüyorsanız, planlı ve programlı olmak bu işin kuralı en azından benim bildiğim, okuduğum ve inandığım böyle.

Sizde Seçki’de bunu yapmaya başlamışsınız gerçi, bir tema için yazmak da biraz plan gerektiriyor belki.

Sevgiler

2 Beğeni

Tüm yazarların yazmaya nasıl hazırlandıklarına dair bir kaç makale okudum. Kimi klasik müzik dinleyerek günaşırı, kimi sadece geceleri, kimi sabahları kendini hazır hissediyor şeklindeydi. Umarım ben de bana uygun olanını bulurum bir an önce. Şimdi uçan daireyle ilgili duygusal bir tetiklenme (katarsis) bekliyorum mesela, bu belirsizlik de beni mahvediyor… Yine de yazıp yazmayacağımın sürpriz olması hayatımın esprilerindendir belki de, kalıplara girmemeliyiz. @ulu.kasvet öyküsündeki Houston’ı anımsadım bir an. :slight_smile:

Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler @Muge_Kocak, umarım ilerde daha farklı platformlarda karşılaşır, bu yorumlarımızı keyifle anıyor oluruz.

Saygılar :pray:t2:

2 Beğeni

Her şeyi nasıl da unutur hale getiriyorlar değil mi? Kötü ölümlerin sıradanlaşması gibi. Bir gülüyor bir ağlıyoruz. Ayarlarımızla oynadılar :slight_smile:

1 Beğeni

İçimizdeki umuttandır o da :pray:t2: Bknz. Sabahki yorumlarımız :slight_smile:
:raising_hand_woman:t2: