Gramofon

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Gramofon – Aylık Öykü Seçkisi

image

Eva’nın çıplak omuzlarına gözlerini aralamak, kesinlikle uyanmak değil. Bir mırıldanmayken seremoniye dönüşmek belki, belki de durgun bir denizken dalgalarını gökyüzüne yükseltmek. Dünyevî sarhoşluklarından arınıp, zil zurna ona tutulmak. Eva’nın omuzları, uçsuz bucaksız dehlizlerin karanlık uçları gibi çünkü. Sonsuz bir istekle dudaklarımı çağırıyor. Dudaklarım omuzlarına değince, bin bir kuş içimde kanat çırpıyor. Ama tüm bunlara rağmen,… (DEVAMI…)

7 Beğeni

Bazı kısımları anlamakta zorlandım. Ya geçişler hızlı ve fazlaca örtülüydü ya da benim gözümden kaçtı.

Yine de anlatımınızın gerçekçiliğiyle beni öyküye bağladınız. Polisiye bir dinamikle antik bir hikayeyi bağdaştırmak özgün bir girişim. Tebrikler.

1 Beğeni

Sevgili Onur,
Dar alanda polisiye yazmak zor epey. Hakkını veremediğim, hızlı geçtiğim bölümler olmuştur muhakkak.
Fazla modern kaldığını düşünüyorum aslında diğer öykülere bakınca. Yine de özgün olmasını vurgulamanız hoşuma gitti.
Görüşmek üzere, teşekkürlerimle✌️

1 Beğeni

Sevgili Gaye. Ben aslında pek polisiye insanı değilimdir lakin çok çok begeğndiğim bir öykü oldu. Elbette kelime sınırı seni biraz yormuş farkındayım lakin katili Eva diye düşünürken bir anda anlatıcının çıkması çok hoşuma gitti.

“Dirse Han’ın oğlu Boğaç Han’ı ölüme sürüklediği hikâyeyi biliyor musun? Ve Boğaç Han’ın küllerinden yeniden doğduğunu. İhanetten sağ salim çıktığını… O hikâyenin Boğaç Han’ı kim biliyor musun sevgilim? Benim… ”

kısmını da ayrıca beğendim. Bir de kendi hikayemi yazarken Musa Eroğlu’ndan Dedem Korkut’u o kadar çok dinledim ki burada da karşıma çıkması çok güzel oldu. Bu özel seçkiye çok yakışmış öykün. Sevgilerimle.

1 Beğeni

Selam Gaye,

Ben her şeyden çok senin sade üslubunu, kelime seçimlerini, cümle yapılarını seviyorum. Gerçekten yazar mayasıyla yoğrulmuş metinler sunuyorsun. Edebi dilini seviyorum. Kalemine sağlık. Çarçabuk okunan bir öyküydü yine.

Sanırım bu sayı için beklentiyi fazla yükselttim ben. Senden başka bir öykü bekliyordum sanki, o yüzden içimde bir şeyler kaldı. Mesela öykü çok kısa geldi. Ufak tefek mantık hataları içime dert oldu. Bu öykü Dede Korkut’un on dördüncü hikâyesi olabilir miydi diye düşündüm. Tabii tanıtım yazısında kesin bir kaide yoktu ama yine de bir bağlantı aradım. Bu daha çok Dede Korkut teması üzerine bir öykü olmuş. Bir de acaba bu öykü üçüncü tekille yazılsa daha mı etkileyici olurdu? Çok yakın bir tanrısal bakışla? Anlatıcı öykünün sonuna doğru bizimle birlikte öğrenmeye başlıyor her şeyi ama aslında başından beri biliyormuş, bence en çabuk bağlanan yer burası olmuş, üçüncü tekille hem şüpheyi hem kırılma noktasını daha iyi anlatabilirdin belki. Yine de yazım işçiliği açısından çok başarılı olmuş, ona diyecek hiçbir şey yok. Çok güzel cümleler; birbirini tamamlayan, yapısal açıdan özenli cümleler.

Tekrardan kalemine sağlık. :blush: Sonraki sayılarda görüşmek üzere. :pray:

1 Beğeni

Merveciğim çok teşekkür ediyorum.
Senin Musa Eroğlu dinletilerini yakinen takip ettim :blush: Bu kısmın ayriyeten ilgini çekeceğini biliyordum.
Muhtemelen uzun bir süre polisiye yazmam burada, hakikaten epey yordu.
Sağ ol, var ol💕

1 Beğeni

Merhaba Kasvet :blush:
Benim kendime yaptığım eleştirileri tam anlamıyla sundun. Atladığım kurgusal bölümler var. Redaksiyon gerektiriyor.
Temaya da tam olarak değmediğini düşünüyorum.
Teşekkür ederim hem yüksek beklentin, hem altı dolu sözlerin için.
Balina’da görüşürüz✌️

1 Beğeni

Merhaba Gaye
Dede korkut temasini polisiyeye taşıma fikri acikcasi cesaret istiyor ve son derece ozgun bir hareket bu yuzden ayrica bir tebriği hak ediyorsun . ben öykünü cok begendim katilin ağzından yazilmis olmasi hosuma gitti kisa bir öyküde polisiye yazmak tecrube gerektiren bir iş tebrik ederim sevgiyle kal

1 Beğeni

Merhaba Gaye

Bence zoru başarmışsın, temaya farklı yaklaşıp bunu da kotarmışsın. İlk paragraftaki anlatımını çok beğendim. Rıfat’ın iç dünyasını ve Eva tutkusunu okudukça, Eva’yı daha çok tanımak istedim. Eline sağlık. İzin verirsen bir öneride bulunmak isterim, öykünü sonlandırdığın paragraftaki açıklamalarını belki tekrar gözden geçirmek istersin. Bence öykünün bütününe baktığında o sonda yaptığın bir nevi günah çıkartmaya ihtiyaç yok gibi. Nasıl söylesem, Eva’yı aldatmadığını söylemesin açıkça ya da cinayetleri işleme nedenini bu kadar açıklamasın da biraz gizem katsın içine. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. Ve bence polisiye yazmayı bırakma, çünkü yazabiliyorsun :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba Müge :two_hearts:
Yorumun çok kıymetli. Çünkü yapmak istediğim şey kesinlikle polisiye yazmak. Bu konuda sırtımı sıvazladığın için teşekkür ederim. Belki öykülerde çok yazmayabilirim. Ama daha geniş alanda vazgeçmeyeceğim.
Eleştirilerini de dikkate alacağım. Neden, sorusuna cevap vermek için yaptım o açıklamaları esasen.
Balina’da görüşürüz, bolca sevgiyle💕

1 Beğeni

Canım💕 Teşekkür ederim. Eleştirmen gereken her zaman acımasızca eleştirdiğin, doğru bulduklarına beni onore ettiğin için. Sağ ol arkadaşım🙌

1 Beğeni

Merhaba,

Öncelikle vovvv diyorum. Twist öyle değil böyle olur. Çok başarılı bir dönüş oldu. Gerçi Eva’ya dikkattimizi özellikle çektiğiniz de anlaşılıyordu.

Burada okuduğum her polisiye öyküde benzer bir yorum yapıyorum. Polisiye için 5.000 kelime pek yeterli değil. Siz bunu twistle aşmayı başarmışsınız. Ayrıca olay mahalli ve adli incelemeler konusunda da ben gayet başarılı buldum. Polis değilim ama aklıma gelen herşey kağıda dökülmüştü.

Daha ilk safhalarda bile Eva ile ilgili kısımlar ilgi çekiyordu. Eva’nın merkezde olduğu iyi anlaşılıyordu. Tabi olayın iç yüzü ortaya çıkınca bambaşka bir tanım kazandı bu olgu.

Seçkiye yakışan ve dar alanda çok başarıyla kotarılan bir polisiyeydi.
Tebrik ederim.
Görüşmek dileğiyle…

1 Beğeni

Murat, çok teşekkür ederim bu güzel yorum için.
Polisiyenin dinamikleri var. Ve sınırlı kelime ile bunları tam anlamı ile okuyucuya geçirmek imkansız. Yine de kotarabildiğimi söylemeniz oldukça mutlu edici.
Teknik detaylarda araştırma yapıp, eksiklerimi tamamlamaya çalışıyorum. Bu anlamda da tatmin edici olduğunu düşünmeniz ayrıca önemli. Bu konuda eleştirel ya da onaylayan bir yorum gelecek mi diye bekliyordum açıkcası.
Görüşmek üzere, tekrar teşekkür ediyorum :slight_smile:

1 Beğeni

Merhabalar,

Çok hoş bir polisiye öykü yazmışsınız. Ahmet Ümit tadı aldım okurken (belki Eva’nın Başkomser Nevzat’ın sevgilisinin adını çağrıştırmasından, belki Beyoğlu’ndan bahsedildiğinden, belki de Ahmet Ümit kurgusuna sahip olmasından). Taksi – taksici – barmen kısmında biraz bocaladım ancak onun dışında sürükleyiciydi. :slight_smile:

Kaleminize sağlık.

Sevgiler,

1 Beğeni

Merhabalar😊
Okuduğunuz ve yorumladığınız için teşekkürler.
Ben bu söylediklerinizi eleştiri olarak alıyorum. Kalemim kimseyi andırsın istemem çünkü. Kendisini beğenir ve saygı duyarım. Hangi romanını işaret ettiğinizi de anladım.
Çok sağ olun, görüşmek üzere✌️

1 Beğeni

Merhabalar,

Nefis bir öyküydü elinize sağlık. Sürekli karşımıza çıkan ve öykünün merkezini saptıran dinamik ikili gerilimler barındırıyordu öykü ve bu da beni düşünceden düşünceye sürükledi. Öykü her yerinde bilinçli atılmış oltalar vardı ve aralarından kaçarken arkamı dönüp hepsine göz ucuyla baktım. Bu bile oldukça keyifliydi açıkçası.

Diliniz sade ve sinematik anlatıma çok uygun. Polisiye türü için biçilmiş kaftan. Teknik donanımınız ve çalışmalarınız da kendini belli etmiş.

Temaya dokunuş konusunda farklı yaklaşımda bulunmanız değerli. Tema bir araç benim gözümde, amaç değil.

Tebrik ederim bu güzel öykü için. Biraz daha uzun olsaydı keşke demekten alamıyor insan kendini. Eminim öyle bir durumda olay örgüsünün okuyucuya anlatımı noktasına daha fazla odaklanabilirdiniz.

Tekrardan görüşmek üzere,

Ufuk

3 Beğeni

Merhaba Ufuk,
Yorumunuzu birkaç kez okudum. Çok keyif verdiniz bana. Teşekkür ediyorum bu nitelikli analizleriniz için.
Aslında yaklaşık bin kelime daha hakkım vardı; ama gereksiz bir panikle, sanki uzadıkça okunmaz endişesi ile son iki üç bölümü tabiri caizse biraz şişirdim.
Sağ olun, var olun. Görüşmek üzere☺️

2 Beğeni

Ben de bayıldım tam bir Dede Korkut hikâyesi olmuş yureginize kaleminize sağlık

2 Beğeni

Merhabalar,

Çok güzel bir anlatımdı, karakter odaklı hikaye edişiniz akıcıydı, sürükleyiciydi. Hikayenin gizi gayet iyi saklanmıştı. Temanın kullanımını da yeterli buldum. Belki bir iki cümleyle, anlatıcının suçlu oluşunu kendinden dahi gizleyişi psikolojik bir altyapıyla desteklenebilirdi ve öykünün finali de sırıtmazdı böylece, ki bence çok güzel bir finaldi ve öykünün uzunluğunu da bu dediğim haricinde gayet yeterli buldum. Ama her şeyden öte öykünün dingin dili ayrı bir güzellikte, ayrı bir kulvardaydı.

Ellerinize sağlık,

Sevgilerle.

2 Beğeni

Teşekkür ediyorum. Diğer öykülere göre daha dolaylı kaldı anlatımım esasen. Beğenmenize sevindim.