Gün Doğumu Karanlığı

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Gün Doğumu Karanlığı – Aylık Öykü Seçkisi

image

Sabah uyandığında terinin tişörtüne yapıştığını fark etti. Ağır hareketlerle kalkarak banyoya doğru gitti. Mutfaktan geçerken baktığında havanın hâlâ karanlık olduğu görülüyordu. Bu saatte uyanmak artık laneti haline gelmişti. Son 3 yılı sürekli olarak sabah kulağına gelen fısıltılar eşliğinde uyanarak geçmişti. Bazen insanın zihnine sahip olması gerekir ve bu süreci kötü yönetmek kalıcı hasarlara neden olurdu.… (DEVAMI…)

Merhaba,

Terin tişörte yapışması… Sanki ter tişörtü ıslatır, tişört kişinin vücuduna yapışır. “Terlediği için tişörtünün tenine yapıştığını hissetti.” gibi bir cümle daha uygun olurdu.

Katetmek fiilinin olumsuz olarak kullanıldığını hiç duymadım. “Aşmıştı” buraya daha uygun.

Bence burada anlatmak istediğinizi tam olarak yazmamışsınız. “İle” yerine “gibi” olabilirdi, ya da “Sular akarken düşünceleri de aynı hızla kafasından geçiyordu.” minvalinde bir cümle hem daha açık, hem de daha vurgulu olurdu.

Burası İngilizce’deki “fried egg” gibi olmuş. Türkçe’de kimse yumurtayı kızartmaz, yağda pişirir. Aynı şey olduğu iddia edilebilir, ama dilimizde böyle bir söylem olmadığı için bu tarz anlatımlar çeviri hissiyatı veriyor.

Burada karıştırma işini yapan baş karaktermiş gibi duruyor. Doğru cümle: “Rüzgârla karışık dalga sesini dinlemekten keyif alırdı.”

Çok karışık bir cümle olmuş. “Hangi ince boyun olduğunu hatırlamak için uğraşmadı.” daha doğru.

Bu kısım üzerinde pek düşünülmeden yazılmış galiba.

Öykünün Türkiye’de geçtiğini ve karakterlerin de Türk olduğunu varsayarsak (komiser-başkomiser sıfatları bu varsayımımın en temel dayanağı), krematoryum olmayan güzide ülkemizde kimsenin cesedi fırınlarda yakılıp külleri de denize dökülmüyor. Burası da yabancı kültürlerden fazlaca etkilenmiş.

Öykünün malum paragrafı aşırı ölçüdeki uzunluğuyla bence biraz göz yoruyor. Birkaç paragrafa bölünse daha iyi olur.

Cümleleri biraz daha özenli kurarak, polislerin kendi aralarındaki konuşmalarını daha gerçekçi yazmaya çalışarak bu öyküyü çok daha güzel bir hale getirebilirsiniz.

Sevgili Hakkı Burak,

Arkadaşı Martıyı özleyen bir Yarasa’nın öyküsünden bu yana çok zaman geçti. Bu yüzden tekrar hoşgeldin demek isterim. Okuyucun olarak bu iki yılın kalemine nasıl bir etkisi olduğunu merak ettiğimi söylemeliyim. Bu yüzden iki öykünü de tekrar okudum.

Kahramanları motive eden arzulara dayanarak yazmayı sevdiğini anlıyorum. Birinde arkadaş özlemi ve toplumsal bir başkaldırış ve diğerinde ise büyük bir pişmanlık ve insanın karanlık yüzüne rağmen kendi hakimi-celladı olan yani büyük bir suça rağmen vicdanı tarafından ölüme mahkum edilen bir başka kahraman.

İlk öykünden ikinci öyküne kahramanın daha yoğun duyguları yaşayabilecek ve bunu okuyucuya aktarabilecek kadar olgunlaşmış. Bununla beraber ikinci öykünde kahramanın çok ciddi bir hareketi var - karısını öldürmek- bunu hikayenin sonunda öğrensek de hikayenin genelini daha karartabilirdi. Acaba biraz daha karakterin içsel hezeyanlarına daha çok girebilir miydin, diye düşünmedim değil.

Eline ve düşgücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz

Yorumunuz için teşekkür ederim, bu ay tekrar öyküm yayınlanırsa umarım daha dikkatli davrandığım anlaşılır. Aslında bahsettiğiniz konularla ilgili bir çok bahanem var ama bahanelere sığınmayacağım. Tek bir şeye cevap vermek istiyorum. O da ana kahramanın cesedinin yakılmasını istemesiyle ilgili husus: kişinin tamamen psikolojik durumunu esas alarak böyle bir vasiyette bulunmasını tasarlamıştım. Yani muhakkak gerçekleşecek bir istek değil, suçlu psikolojisinin getirdiği bir arzu diyelim :slight_smile:
Tekrar teşekkür ederim, görüşmek dileğiyle.

1 Beğeni

Öncelikle önceki öykümden haberdar olmanız beni çok mutlu etti. Diğer yandan karakter ve ana hikayeyi örme konusundaki anlayışımı net olarak analiz ettiğinizi görüyorum, bu durumsa mutlu etmekten de öte kıvanç duymamı sağladı. Zihnimdeki şeyleri sözcükler aracılığı ile en az bir kişiye bile olsa geçirebildiğim sürece memnun olacağım.

Bir çok arkadaşımdan da duydum buna benzer yorumlar. Daha açık olması için bu ay için belirlenen temaya uygun şekilde geçmişi anlatan bir başka öykü göndermiş bulunuyorum. Yayınlanırsa tekrar üzerine konuşabiliriz :slight_smile:
Selamlarımla, iyi günler dilerim.

1 Beğeni