Hüthüt’ün Alevi

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Hüthüt’ün Alevi – Aylık Öykü Seçkisi

image

Vakti zamanında uzak bir diyar olan Albah’ta, bir cüce keçisine binip padişahın sarayına gitmiş. Padişahın karşısına çıkan cüce, ondan kızını istemiş. Padişah, yanındaki vezirleri ve askerleri gözlerinden yaşlar gelene kadar cüceye gülmüşler fakat cüce onların alaylarına aldırmadan ciddi olduğunu söylemiş. Padişah cüceyle eğlenmek istemiş ve “Madem benden kız istiyorsun öyleyse buna layık olmalı, yiğitliğini kanıtlamalısın.… (DEVAMI…)

Gerçeküstü bir olay örgüsünü, alışılageldik zavallıların dışında kalan bir karakteri baş köşeye oturtarak anlatmışsınız. Bu açıdan başarılı bir girişim.

Vakti zamanında uzak bir diyar olan Albah’ta, bir cüce keçisine binip padişahın sarayına gitmiş.

Belki de şurada(bir cüce, keçisine…), koymayı unuttuğunuz, sevimli bir virgül vardır. :slight_smile:

Padişah, yanındaki vezirleri ve askerleri gözlerinden yaşlar gelene kadar cüceye gülmüşler fakat cüce onların alaylarına aldırmadan ciddi olduğunu söylemiş.

Padişah, önce şaşırıp ardından gülse çok daha etkili olabilir bu sahne. Kestirme yola sapmamış, yolundan, her şeyi göstere göstere hakkıyla gitmiş olur öykü. Diğer yandan bu tercih meselesi, yapmayabilirsiniz de.

Alıntıladığım paragrafın kalanında da karakterlerin ruh halleri gerçek olamayacak kadar hızlı değişiyor. Ufak cümlecikler ve anekdotlarla gidişatı süslerseniz hikayeniz zenginleşir.

…yiğidi karşılamak için sıralanmıştı.

Hikayenizin tamamına yayılmış olan -miş’li geçmiş zaman anlatımı burada bozuluyor.

Madenlerin önüne geldiğinde keçisinden inip, lambasını almış ve madene tek başına girmiş.

Maden kelimesini tekrarlamayıp içeriye şeklinde yazabiliriz.

Hikayenin genelinde, duygu durumu çok hızlı değişen karakterler var. Karakter motivasyonları önemlidir. Diyaloglarda geçen sözlerde veya sizin verdiğiniz alt metinde bir güdüleyiş olsa iyi olur.

Gelecek seçkilerde görüşmek üzere.

1 Beğeni

Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bu masalı çok öncesinden Naki Tezel’in çalışmalarını okuduğum sırada yazmıştım. Biraz aceleci olduğumu itiraf ediyorum ve bunun üzerine çalışacağım. İyi günler, iyi okumalar.

Merhabalar.
Bir kaç tane zaman kipi hatası gerçekten hikaye akışını sekteye uğratıyor. Onun dışında diliniz güzel.

Ama hikaye akışı konusunda biraz özenli bir çalışma gerekiyor bana göre. İkinci üçüncü okumalarınızdan sonra çok daha akıcı, atlamayan bir masalınız olabilir. Elinize sağlık.

1 Beğeni

Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Eleştirilerinizi not aldım ve gelecek çalışmalarımda daha dikkatli olacağım. İyi okumalar. Saygılarımla