İçinde Ukde Kalan Aksakallı Güvercin Üçlemesi

Öykü Seçkisi'nde okumak için: İçinde Ukde Kalan Aksakallı Güvercin Üçlemesi – Aylık Öykü Seçkisi

image

“O kadar güçlüler ki, ışığı bile yok ederler. İşte bu yüzden siyahtır kara delikler” Bütün gece halının üzerinde, kar ortasında pusulasız kalmış gibi daireler çizerek üç beş soysuz hamam böceğinin peşinden koştum. Beynimin dumanlı kısımları bana, her lanetin içinde bir sebep arama diyor. Lanet gelmişse gönderemezsin, uçsuzluk gibi bir şeymiş. Karanlığın ortasına çekiliverdiğinde, göğü yırtarcasına… (DEVAMI…)

4 Beğeni

Merhabalar…
Öncelikle kaleminize sağlık, ben öyküyü beğendim ve çok başarılı buldum.Yalnızlık duygusunu iliklerime kadar hissettim. Benzetmelerinizi de çok sevdim. Ancak merak ettim: Bu öykü daha önce üzerinde çalıştığınız bir öykü müydü yoksa tamamen bu ayki temaya yönelik yazdığınız bir öykü mü?
Görüşmek üzere, Sevgi ve saygılar…

1 Beğeni

Merhaba

Korkarak okudum yorumunuzu :slight_smile: İlk yorumu çok merak ediyordum çünkü kendimce farklı bir yoldan inşaa etmeye çalıştığım bir öykü oldu. Metni, parçalarını uzun süredir yerleştirmeye çalıştığım bir yap boz olarak düşünürseniz, kara delik teması da bana eksik olanı verdi. Bu ay ki görseli görünce yanılmadığımı anladım. Yazma sürecinde sık sık “yolumu kaybettim mi acaba” diye sordum kendime, “anlaşılamazsam” kaygısı olabilir. Ama sonradan tabiri caizse koyverdim gitti :slight_smile:
Ben beğendim, siz de beğenmişsiniz e etti 2 kişi :slight_smile:

Okuyup yorumladığınız için çok teşekkürler
Görüşmek üzere

1 Beğeni

Kaleminize sağlık. Güzel cümleler, güzel duygu aktarımı… Ayrıca 143 kez işaretlenmiş bir yalnızlık kokusu. :slight_smile: Çok emek verilmiş bir öykü gibi geldi bana.
Bu ay için yazdığım kendi hikayemdeki yalnızlığı da çağrıştıran bir benzerlik olması öykünüzü daha da çok beğenmeme sebep oldu.

1 Beğeni

Beğenmenize çok sevindim. Çok teşekkürler okuduğunuz ve yorumladığınız için. Emek verdiğim doğru. Bugüne dek yazdıklarımdan farklı oldu biraz. En kısa zamanda sizin öykünüzü de okuyup naçizane yorum yapacağım

Sevgiler

1 Beğeni

Merhaba Müge Hanım.
Duvarları yalnızlıkla örülmüş bir kara deliğe sokup, ucunun nereye varacağının belirsiz olduğu tünellerinde ilerletip, sonunda tünelin diğer ucundaki ışığa, beyaz deliğe attınız okurunuzu. Başlıkları takip ederek öykünün en kısa yoldan özetini yapmış oluruz sanırım. Bunu sıralamayı da bilerek yaptığınızı düşünüyorum :slight_smile: Öykünüzün ilk bölümünde cemaatin homofobik bahanelerle kahramanınızı yalnızlığa itmesi kısmı çok güzeldi. Bir yandan da üzüldüm tabi. Umarım Feda, yalnız olmama adına feda ettiklerinden sonra, yalnızlığın o kadar da kötü olmadığını anlamıştır. Güzel bir öykü, güzel bir yolculuk. Yüreğiniz dert görmesin, kaleminiz görsün ki biz de yazdıklarınızı okuyabilelim. Sevgiler…

1 Beğeni

Selam @Muge_Kocak Gece gece ne yaptın bana?.. :sweat_smile:

Gerçekten çok tuhaf bir öyküydü. Kara deliğe düşüldükten sonraki yolculuğu doğuma ve ana rahmindeki yalnızlığa bağlamak… Muazzam bir metafor gerçekten. Çok garip cümleler, garip betimlemeler var. Çok fazla şey var metnin içinde. Yalnız biraz ezoterik olmuş gibi. :sweat_smile: Defalarca okumak gerekiyor gibi geldi bana, ilk seferde anlamlandırmak çok zor. Ama bitirir bitirmez ikinci bir defa okuyasım geldi, okuyacağım da. :+1:

Tebrik ediyorum. Avangart, masalsı, gerçeklik algısını alt üst eden cinsten bir öyküydü. Ah bu yalnızlık, çağımızın hastalığı. Peşimizi bırakmıyor; çıkıp gidemiyoruz, terk edemiyoruz, ayrılamıyoruz çünkü ana rahmindeyiz… Kalemine sağlık. Görüşmek üzere. :pray:

1 Beğeni

Merhaba @Muge_Kocak.
Kıl Tablet’teki öykünüzde keskin çizgili duygulardan sonra yalnızlık lokum gibi geldi. Yalnızlığı çok güzel betimlemişsiniz. Tüm duyu organlarıyla algılanabilir hale gelmiş. Sıcak bir öykü.
Yüreğinize kaleminize sağlık.
Haymana ve kardeş isimleri bilinçli bir seçim miydi?
Yeni öykülerde görüşmek dileğiyle.

1 Beğeni

Çok sevindim beğenmenize. Başlıklar bilinçliydi, öyküyü sona götüren bir yol haritası oldu diyebilirim. Homofobik cemaati yazarken ben de çok eğlendim. Hatta o formatı koruyup apayrı bir öykü bile yazabilirim. Öykü öykü doğruyor işte :slight_smile:

Sizin de yorumunuza sağlık
Görüşmek üzere

1 Beğeni

Selam @ulu.kasvet

Uykunu böldüysem kusura bakma :see_no_evil: Ben de bu öyküyü kaç defa okudum bilmiyorum :slight_smile: Dediğin gibi içinde bir çok bir şeyler var. Öykünün yalnızlığı tanımladığım bir kısmında kesinlikle Hasan Ali Toptaş’a öykündüm. Becerebildim mi bilmem ama gurur duyarım eğer azıcık yanından geçebilmişsem.

Yalnızlık bitmiyor yazsan da çizsen de bin kişiyle yürüsen de:)

Yorumun çok mutlu etti beni
Görüşmek üzere

1 Beğeni

Merhaba

Hem bu öykümü hem de Kiltablet’i okumuşsunuz. Çok mutlu oldum. :slightly_smiling_face: Yorumlarınız da çok değerli. O keskinlikle kıyaslandığında dediğiniz gibi çok yumuşak geldi bu kara delik. İki karanlık öyküm Lemur’da yayınlandı. Galiba ortaya karışık bir şeyler yapıyorum. Haymana ve diğer isimler bilinçli bir tercih oldu. Başlangıcı ise bir rüyaydı.

Çok teşekkürler
Sevgiler

Merhaba,

Öykünüz; benzetmeleri, betimlemeleri, imgelemeleriyle edebi açıdan çok çok doyurucu olmuş. Okurken zenginleştim ve keyif aldım. :blush: Bunun için size teşekkür ederim.

Öykünüzdeki “Bazen akşamları sırf zaman geçsin diye, hayatın gözlerine takılıp, kirpiklerini sayarım.” cümlesi, en beğendiğim kısımlardan biri oldu.

Kaleminize sağlık, sevgiler :hugs:

1 Beğeni

Merhaba

Bu güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Size bunları hissettirebilmişsem ne mutlu bana. Sizin öykünüzü de gördüm ama henüz okuyamadım. En kısa zamanda okuyup yorumda bulunacağım.

Teşekkürler :slight_smile:

Merhaba Müge hanım. Nezaket gösterip burada yayınlanan iki hikayem içinde düşüncelerinizi yazmıştınız, ben ise sizin yazdıklarınızı okumuş, ama yazmaya vakit bulamamıştım, şimdi yeni bir hikaye bitmişken yazayım :slight_smile: . Efendim metninizi hikaye kurgusu içinde değil de daha çok bir deneme yazını gibi değerlendirdim. Şahsen klasik yazım, klasik kurgusal akışları seven biri olarak bu metindeki gibi yazarın içkin, kapalı anlamlar taşıyan metin parçalarını bir araya getirmesini böyle algılıyorum. Kurgunun örgüsü, düğümleri içine sağlamca yerleştirilmeden serbestçe akışa bırakılmış bu anlatım tarzı beni edebi olarak çok tatmin etmiyor. Tasvirler, söz oyunları, karakterlerin işlenişi formatın elverdiği ölçüde yerli yerinde, kaleminiz çoğunlukla edebi bir lezzet almaya da imkan veriyor, lakin ne olur biraz daha belirlenimci olsanız, zarar etmezsiniz :wink: . Tamam son zamanların akımı bu yönde ama anlatım kabiliyeti yüksek kaleminizi olay akışı örgüsüyle de taçlandırsanız tadından yenmeyecek :slight_smile: . Neyse, bol gülücüğe boğarak salvolarımı kapatamayacağımın farkındayım. Haluk Çevik Beye de yazmıştım size de yazayım, lütfen benim yorumlarımı sıradan bir okuyucunun yorumları olarak kabul edin. Tarzım, sevdiğim anlatım şekli budur diyorsanız bunun üzerine diyecek bir lafım yok. Yok eğer sıradan okuyucularımdan biri ne düşünmüş diye dikkate alacaksanız söyleyeceklerim tam yukarıdaki gibidir. Son söz, Pinokyo ve Hurda seçkilerinde ki öykülerinizi de okudum, tek metni okuyup çorbaya üflemedim yani. Yeni hikayelerde görüşmek, üzerine konuşmak üzre esen kalınız.

2 Beğeni

Benim hislerime de tercüman olmuşsunuz, sevgiler…

2 Beğeni

Merhaba @Foton

Zaman ayırıp okuduğunuz ve detaylı yorumladığınız için çok teşekkür ederim.

Doğrudur tuhaf kurguları absürt metinleri fantastik edebiyatı gerçeklik olgusunu alt üst eden yazınları seviyorum. Klasik kurgu okumayı sevsem de kalemim oradan gittikçe uzaklaşıyor - sonunda mesela delirirmişim.

Bir okur olarak düşüncelerinizi elbette dikkate alıyorum. Mesela kalemimi anlatım kabiliyeti yüksek bulmanız beni çok memnun etti. Ayrıca edebi bir lezzet alma imkan veren tanımlaması da çok olumlu. Yazılarımı okuyup değerlendirmiş olmanız da. Gülücükler serpiştirmenize hiç gerek yok, ben kendimi gülücüksüz ve sert bir biçimde eleştiren biri olarak sizin önerilerinizi keyifle ve dikkatle okudum.

Açıkçası son zamanlardaki akımın böyle olduğunu bilmiyorum - popülerlikten uzak yaşıyor olabilirim biraz. Dolayısıyla akıma kapıldığımı sanmıyorum.

Bana ilginç gelen, bu metinle diğer ikisini kıyaslamanız. Çünkü bence bu, Hurda ve Pinokyoda yazdıklarımdan biraz farklı- ya da ben öyle sanıyorum.

Seçki’yi sevme ve burada yazmayı seçme nedenlerimden birisi de kendimi aşmama imkan vermesi. iyi kötü farklı yazı tarzlarını bir arada deneyimlememe, farklı bakış açılarını görmeme yardımcı oluyor.

Bu metnin içinde çok basit - Feda kadar basit - bir anlatım var- onun yalnızlığı. Zaten yazara da bu kullanılan dil çok basit geliyor.

Öykü ya da deneme ne derseniz; Feda’nın kara delik dediği yalnızlığa düşmesi ile başlayıp, aşk olarak adlandırdığı solucan deliğiyle devam edip, bayrağı kadın kahramana verip, sonunda da doğum olarak nitelediğim beyaz delikle son buluyor. En azından anlatmaya çalıştığım şey bu. İmgeler simgeler benzetmeler hepsi üzerinde düşünülerek ve emek vererek işlediğim detaylar. Ama demek size işleyememişim. Klasik kurguda yazdığım metinler de var. Ama galiba bu yolda ilerleyeceğim. Belki bir gün ortada buluşuruz. Kim bilir :slight_smile:

Siz yine de güzel yorum ve eleştirilerinizi esirgemeyin.

Kolay Gelsin.

1 Beğeni

Merhaba @Sercesahin

Umarım yukarıda, hislerinize de yanıt verebilmişimdir.

Teşekkürler okuduğunuz için

1 Beğeni

Teşekkürler, sizi takibe devam edeceğim.

Sevgiler,

Mugecigim😊
Beni kara deliğin içine savurup, akordumu yalnızlığa vurdurdun. Dün okudum ama yorumlamadim. Bugün bir kez daha nefis cümlelerinde gezinip, metaforlarinda yüzüp geldim.
Çok iyiydi. Bölüm başlarındaki cümleler öyle vurucuydu ki, onların sarhoslugu, diğer cümlelerin etkisini arttırarak devam etti.
Kesfedilmekte geç kalınan bir yazar olduğunu düşünüyorum. Gerçekten kalemin muazzam.
Daim ol, yazdıkların daim olsun!
Sevgiyle💙

1 Beğeni

Gaye :heart::heart:

Tam “acaba? belki de? sanırım?” dediğim anlarda, senden cümleler okuyup “devam et” komutu veriyorum kendime. Sözlerin bana devam etmem gerektiği desteğini veriyor. Bunun için ayrıca :pray:t2: Ve bu yazdıklarını hak edebilmek için de daha çok çalışmam gerektiğini hissettiriyor. Sözünü sakınmayacağını bildiğim için, bu yorum beni çok mutlu etti. Ama bilesin ki gözlerim seçkide seni arıyor :wink:

Zamanına, emeğine ve kalemine sağlık

Sevgiyle kal :metal:

1 Beğeni